Без емоция няма как да се говори за 9-и септември 1944. За съжаление ще трябва да минат още години, за да направим безпристрастен исторически преглед на събитията, довели до въстанието или преврата, осъществен преди 70 години.

Историците казват, че за събитията се пише безпристрастно поне 50 години след тях. Но за поляризирания след 10-и ноември (още една спорна в историята дата ) български народ това време е твърде кратко за безпристрастна оценка. За тези, които твърдят, че в България е нямало фашизъм, ще спомена само няколко факта:

Броят на партизаните и членовете на бойните групи в България надхвърля 30 000 души. От тях 9 140 загиват. Броят на ятаците и помагачите достига 200 000 души. Убити са 20 070 ятаци и помагачи, а 2 139 къщи на партизани и ятаци са изгорени. В полицейските участъци преминават 64 345 души, в затворите и концлагерите – 31 250.

Сещам се също и за децата, ястребинчетата и Палаузов, които също са жертви на липсаващия фашизъм в България. Тук няма да отварям дума за жертвите на народния съд. За всеки е ясно, че не са малко, но нямам спомени сред данните да е имало разстреляни деца.

Явно хората в България по онова време са били далеч от доволното съществуване, следователно е била нужна промяна. Такава промяна бе нужна и 45 години след 9-и. Но и тя бе подмененна отново по нашенски.

Да, сигурно промяната, която се е случила, е била далеч от желаната, но благодарение на събитията, довели до 9 септември, България запазва териториалната си цялост след Втората световна война. Скептиците веднага ще кажат, че 9-и септември е довел до попадането ни в зоната на съветско влияние, но това също е интерпретация на фактите.

Фактите показват, че оставането на България в съветската сфера на влияние е резултат от договореност между великите сили Великобритания, САЩ и СССР. Западните държави изтъргуват България със Сталин след войната по същия брутален начин, както преди войната спазаряват с Хитлер части от Чехословакия.

С или без 9-и септември бъдещето ни едва ли щеше да бъде по-ралзично. Или може би щеше да бъде различно. Може би, ако го нямаше деветосептемврйският преврат, щяхме да плащаме повече репарации като държава съюзник на Хитлер. Може би сега големи части от територията ни щяха да бъдат отнети и дадени на сърби и румънци, както се случва с Добружа. Може би... но в историята няма може би.

Сегашните ни съюзници тогава са ни изтъргували и това е факт. Българите посрещат руските войски не с война, а като освободители за втори път в рамките на 66 г., въпреки че към този момент официално двете държави са в положение на война. Факт, документиран в старите киноленти.

Благодарение на съпротивата и деветосептемврийския преврат България остава цяла, това е също факт. Репресии е имало и от двете страни - и преди 9-и, и след това, отново неоспорим факт.

България при социализма бележи икономически и културен подем. В периода 1950-1956 е отбелязан значителен ръст в консумацията на хранителни стоки, стандарта на живот и средното заплащане (75%) - това показват данните от световната статистика. Отново факт.

Спомням си, когато бях малък, играехме до късно, до 1-2 часа през нощта. Нямахме мобилни телефони, но когато се прибирах, моите родители спяха. Спокойно. Без притеснения за това дали съм добре. Спомням си също, след 89 година доста по голям вече, когато ходех по дискотеки и отново се прибирах късно, винаги някой от тях стоеше на прозореца на терасата и ме чакаше да си дойда, притеснен да не ми се случи нещо.

Сега аз съм родител, моето дете също играе до късно. Да, то има телефон, но въпреки това аз съм притеснен всяка минута, в която то е на вън.

Нима никой от вас не е изяждал шамар от пощальона за това, че пуши във входа? Може ли някой от вас да си легне, да спи спокойно, когато детето му е навън? Ще се скара ли днес някой, дори полицай, на дете с цигара? Не.

Тогава имаше държава, за разлика от днес. Това също е факт. Днес полицията е колекционер на мрачна статистика, а държавата липсва. Сигурността е дефицитна стока от соц. магазин, пред който дори няма опашка за новогодишен килограм банани.

Да, това са фактите. Историята се базира на факти и няма как да бъде пренаписана. Тя е такава, каквато е, а умните могат да си направят изводите и да не допускат грешките на предшествениците си. А грешката ни винаги е била една - поклони към господарите ни ту на изток, ту на запад, вместо да отстояваме интересите на България. 

Цветан Фиков
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА