В галерията Tančící dům (Dancing House Gallery) в Прага беше открита изложбата "RETRO 70. a 80. let", която показва начина на живот на обикновените хора в последните две десетилетия на Чехословашката социалистическа република.
Изложбата е изключително реалистична, защото посетителите могат да влязат в стая и магазин от 70-те, или да се потопят в атмосферата на типичната соц ваканция.
В експозицията са включени кухня, хол и баня, обзаведени в характерния за ЧССР стил.
Също така посетителите имат възможност да влязат и в класна стая - с нейните евтино изглеждащи столове и чинове, да видят раниците и униформите на децата, както и задължителната за всяко пионерче червена връзка.
В комунистическия магазин има изложени два салама, сирене, кашкавал и консерви - и в ЧССР, и в НРБ асортиментът не беше особено богат.
Опаковките са автентични и въпреки че представените стоки са жалка картинка, много от посетителите си ги спомнят и чувстват носталгия по любимия сладкиш, например.
Никола Льоринчова, организатор на изложбата, коментира пред радио Český rozhlas, че експозицията определено ще е по-интересна за по-възрастните и за тези, които помнят ЧССР. Те несъмнено ще изпитат носталгия към нещата, които някога са били част от живота им.
offnews.bg
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА