Уникален паметник на пролетарския химн „Интернационалът” вече 32 години продължава да се издига в горнооряховското село Драганово. Това е единственият паметник на комунистическия химн и най-старият паметник на песен въобще, съществуващ в България.
Паметникът е изграден от камък през 1977 г. и е висок цели 8 м. Проектът е на архитект Боян Радославов. Представлява две събрани една до друга разтворени ръце. Върху тях има плоча, на която са изписани първите три куплета на песента, а под него се чете текст: „За пръв път в България през 1897 г. в Драганово е изпълнен международният работнически химн „Интернационалът” от местната група социалдемократи.
Кметът на Драганово Петър Суванджиев разказа, че през 1897 г. българският студент във Франция Михаил Михов изпраща на брат си Никола, който по това време е учител в Драганово, нотите и френския текст на комунистическия химн. По-късно Никола Михов става академик и известен преподавател по библиотекознание в Стопанската академия в Свищов. По онова време обаче все още е само един обикновен учител и един от основателите на социалистическия кръжок в селото. Свири и на флейта. Никола и приятелите му бързо разучават химна и още същата година го изпълняват за пръв път на едно от своите нелегални събрания. Цели 80 години по-късно по идея на тогавашното местно партийно ръководство е построен и паметникът, който да напомня за случилото се в селото. Монументът на „Интернационалът” е обявен и за паметник на културата.
След падането на социализма противно на очакванията жителите на Драганово не разрушават паметника на пролетарския химн. Дори нещо повече. Имало е идея той да бъде включен в герба на селото. Впоследствие обаче тя отпаднала, за да не бъде сметнато това като политически елемент и символ на партийни пристрастия. През последните години паметникът на „Интернационалът”, разбира се, също не е пощаден от крадците. Преди десетина години неизвестни демонтирали и задигнали месинговите плочи, върху които бил изписан целият текст на песента. Сега са монтирани нови плочи, върху които обаче са възстановени само първите три куплета. Повечето хора обаче не знаят, че освен тях песента има още 7 куплета, които по неизвестни причини са останали непопулярни.

Самият пролетарски химн „Интернационалът” е създаден през 1887 г. по музика на Пиер Дегейтер, а текстът е на френския поет и анархист Йожен Поатие. За пръв път е изпълнен на 23 юни 1888 г. От 1922 до 1944 г. „Интернационалът” е официален химн на Съветския съюз.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА