Руските военни демонстрираха глобално присъствие на световната арена, показвайки в четвъртък пред журналисти ракетния крайцер «Варяг», който започна бойното си дежурство около крайбрежието на Сирия. Така се отстраниха всички съмнения по повод високото ниво в отбранителната сфера на Русия, пише Guardian.

«Установявайки дългосрочно присъствие в източната част на Средиземно море, Русия възроди военните възможности от времето на съветската епоха и проектира морската си мощ далеко зад пределите на своите граници», — пише изданието.

Журналистите имаха възможност да разгледат крайцера от борта на североморския кораб «Вице-адмирал Кулаков». Военните съдове започнаха дежурството си до бреговете на Сирия, възвръщайки практиката от съветските времена, когато корабите бяха на постоянна вахта в Средиземно море, отбелязва авторът на статията.

Неголемият по размер крайцер «Варяг», който пристигна от тихоокеанско пристанище, е снабден с противокорабни ракети с далечен радиус на действие и с мощни системи ПВО, предназначени за помощ на руската авиобаза и бойните самолети.

Самолетоносачът «Вице-адмирал Кулаков» e въоръжен с противокорабни крилати ракети, торпеда и зенитно оръжие, но неговата главна задача е защита от вражеските подводници.

Руската база на ВМС в сирийското пристанище Тартус бе ключов опорен пункт по времето на СССР. Руските военни кораби пристигат тук за поправки, техническа поддръжка, храни и боеприпаси.

Демонстрацията на военните операции на Русия беше проведена преди мирните преговори между сирийското правителство и опозицията, планирана за следващата седмица в Женева. Преговорите трябва да продължат пътя за политическото регулиране на ситуацията в Сирия. Русия започна въздушната операция в Сирия на 30 септември, нейните военни самолети извършиха на 5 700 мисии в подкрепа на сирийските правителствени войски, отбелязва изданието.


След инцидента с руския бомбардировач Су-24, който бе свален от турски изтребител F-16 на границата между Сирия и Турция, Русия прехвърли в Сирия зенитно-ракетната система С-400, а към бреговете на страната се приближи гвардейският ракетен крайцер от Черноморския флот «Москва», който смени гвардейския ракетен крайцер от Тихоокеанския флот «Варяг».
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА