Половин век след смъртта на Юрий Гагарин космонавтът Алексей Леонов разкри, по думите му, истината за смъртта на първия човек, излетял в Космоса.
През април 2011 г. шефът на архивите на Кремъл Александър Степнов разкри, че пилотска грешка е причинила смъртта на първия космонавт, станала при тренировъчен полет на 27 март 1968г.
Степнов се позова на разсекретени докумени от проведеното следствие, според които учебно-тренировъчният самолет МиГ-15 УТИ най-вероятно се е разбил след рязка маневра, направена, за да се избегне удар с метеорологичен балон. Друга причина може да е опит от страна на космонавта да избегне навлизане в облак.
"В официалното заключение за смъртта е написано, че самолетът на Гагарин е извършил рязка маневра, завъртял се е, влязъл е в свредел и се е разбил в земята. Екипажът е загинал. Глупости!", заяви пред журналисти Леонов, първият в историята космонавт, извършил излизане в открития Космос.
Позовавйки се на разсекретени документи, той посочи друга версия. Изтребител "Су-15", който се е намирал без разрешение в района на тренировъчния полет на самолета с екипаж Гагарин-Серьогин, по невнимание и при облачност е извършил маневра, довела до влизането на МиГ-а на Юрий Гагарин в свредел (щопор). 

"Су-15" е изпълнявал полет от летище "Жуковски". Пилотът е нарушил режима на полета, спуснал се е до височина от 450 метра - а аз знам, тъй като разговарях със свидетели, че е форсирал и в облаците, прелитайки на разстояние 10-15 метра от Гагарин, завъртял е самолета му, вкарал го е в свредел, в дълбока спирала при скорост от 750 км/ч. Самолетът на Гагарин е извършил завъртане и половина и на излизане от щопора се е забил в земята", обясни Леонов. 

По думте на Леонов тайни няма, има немарливост и нарушаване на режима на полета. "Мен ме огорчава друго: че хората, работили в комисията... са знаели истината, но са се правели, че не е така. Бих искал и семейството на Гагарин да научи истината за смъртта му", казва Леонов.

На въпрос кой е пилотирал самолета "Су-15" и по невнимание е причинил смъртта на първия космонавт на планетата, той казва: "Дадоха ми възможност да обявя истинската причина, при условие, че няма да назова името на летеца, който сега е на 80 години, и здравословното му състояние е твърде тежко. Обещах, че няма да го назова." 

При разсекретяването преди 2 години на 247 документа за полетите в Космоса, руското военно министерство вдигна ембаргото и върху заключенията на комисията, която е трябвало да установи при какви обстоятелства се е разбил Юрий Гагарин. За най-вероятна причина за катастрофата се сочеше рязка маневра, довела самолета до критична ситуация.

Гагарин е бил принуден да я извърши, за да предотврати сблъсък с метеорологичен балон-сонда или да избегне навлизането в горния край на първия слой облачност. Именно тази маневра била причината самолетът да влезе в неуправляема спирала и да се разбие в земята, е официалната позиция за смъртта на Гагарин, за която от десетилетия се лансират различни догадки.
Версиите бяха много: че космонавтът е бил в конфликт с КГБ и службите са организирали убийството му, че всъщност Гагарин не е загинал при катастрофата, а е заживял под чуждо име и даже, че е загинал няколко дни по-рано при изпитанията на космически кораб, предназначен за кацане на Луната.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА