„Мавзолеят на Георги Димитров трябваше да бъде преобразен и използван. Там са вложени милиони. Това – да съборим сграда и да използваме после подземията й, звучи наистина безумно“. Това заяви пред „Нова телевизия“ бившият заместник-министър на екологията, а преди това на икономиката – Любка Качакова.
„Според юристи Бакърджиев може да бъде съден. Той е подписал за унищожаването на една сграда, която не му е бащиния„, смята тя. „Къде го тоз титан на валяците?! Къде е лицето Евгени, който се катереше по покривите да гледа събарянето на Мавзолея? Искам да му връча кирка и лопата. Да го пусна в подземията и той собственоръчно да ги превърне в „художественото пространство“, за което сега напоително ни осведомяват сутрин, обед и вечер…„. Това написа Качакова във „Фейсбук“ по адрес на бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Иван Костов. 

„Тази сграда беше символ на всичко онова, което ние намирахме за неприемливо„. Това коментира бившият депутат от СДС и ГЕРБ и ексшеф на комисията по досиетата.
По негово мнение мавзолеят е бил взривен „непрофесионално“ и „гротескно“. „Разрушаването на Мавзолея не е чак такава загуба. Някои сгради, които са символи, трябва да бъдат премахнати. Сега го няма и обществото е разделено. Представете си, ако го имаше. Той беше натоварен с изключителен негативизъм заради мумията, която беше там“, подчерта той. „В центъра на София – столицата на една православна държава, да има гроб е недопустимо„, убеден е Андреев. 

Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1946-а година, веднага след смъртта на комунистическия ръководител. Масивната сграда е вдигната за рекордните 6 дни. 50 години по-късно бързото строителство се оказва изключително издръжливо. Пак 6 дни трябват, за да бъде съборен един от най-ярките комунистически символи в центъра на София. Събарянето става по нареждане на строителния министър в правителството на СДС Евгений Бакърджиев, който по това време е и вицепремиер. „Повечето неща, които ни разделят в тази държава, трябва да вече да не ни пречат„, аргументира се тогава той. Обществото е разкъсано – на сини и червени, на поддръжници и на противници на идеята за заличаването следите на Мавзолея. Така са и партиите в 38-то Народно събрание. На 21-ви август 1999-та година първият взрив оглушава софийските улици. Опитът се оказва неуспешен. Детонацията успява единствено да наклони сградата. Следващите 6 дни преминават с нови взривове и нови опити сградата да бъде заличена. И тя пада – на 27-и август. 
„Според юристи Бакърджиев може да бъде съден. Той е подписал за унищожаването на една сграда, която не му е бащиния„, смята тя. „Къде го тоз титан на валяците?! Къде е лицето Евгени, който се катереше по покривите да гледа събарянето на Мавзолея? Искам да му връча кирка и лопата. Да го пусна в подземията и той собственоръчно да ги превърне в „художественото пространство“, за което сега напоително ни осведомяват сутрин, обед и вечер…„. Това написа Качакова във „Фейсбук“ по адрес на бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Иван Костов. Копирано от: http://cherveno.bg
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА