В продължение на почти 50 години насред Германия е имало таен съветски град. Неговите обитатели - около 60 000 червеноармейци - се криели зад високи стени и бодлива тел. Местните били в неведение за живота зад зидовете.
default
СССР насред Германия

Със строг поглед Владимир Илич Улянов, по-известен под псевдонима "Ленин", стърчи над осиротелия плац във Вюнсдорф. Последната вечерна проверка тук е вече отдавна история. Изсечените от камък черти на Ленин са пострадали от ерозията и са покрити с различни видове мъх. Природата е изрекла тежката си дума: тук вече никой няма да "застъпва наряд".
Името Вюнсдорф днес не означава нищо за повечето германци. Но това незначително селце, което от 2003 г. е квартал на град Цосен, е било някога най-големият военен гарнизон в Европа. През 1980-те години тук, на около 20 км южно от Берлин, са разположени 60 хиляди военни и волнонаемни от съветската армия. Във Вюнсдорф се намира главното командване на "Групата на съветската армия в Германия". След като съветската армия се изтегля от Германия през 1994 г., населеното място изгубва значението си. Сега тук живеят само около 6 000 души.
Секретна аутопсия в лазарета
Flash-Galerie Wündsdorf
Другарят Ленин продължава да бди над бившия казармен плац
Всъщност Вюнсдорф започва да се развива като гарнизон дълго преди руските казарми да се разположат там. Още през 1910 г. са построени първите военни сгради - по времето на последния германски император Вилхелм. Една от тези сгради е т. нар. "Лагер полумесец", използван през Първата световна война като военнопленнически лагер за арабски мюсюлмани, индийци и африканци от британската и френската армии. Там са били интернирани около 30 хиляди военнопленници.
Вюнсдорф придобива известност през лятото на 1919 благодарение на една известна жертва на убийство. На 1 юли същата година в "Ландверканал" в Берлин е открит женски труп, за който се предполага, че е на Роза Люксембург. След убийството й се стига до безредици, които заплашват да прераснат в гражданска война. За да бъдат избегнати нови вълнения и протести, тленните останки са пренесени за аутопсия в лазарета във Вюнсдорф.
С течение на годините военните продължават да разширяват гарнизона във Вюнсдорф. По време на националсоциализма се изграждат огромни казармени комплекси и бункери. От 1939 до 1945 г. тук се намира Главното командване на германските сухопътни сили.
Малко след военното поражение на Германия и разпускането на Вермахта във вюнсдорфските казарми са настаняват нови обитатели - от съветската армия. Гарнизонът продължава да се разширява, а заради голямото си тактическо значение е строго изолиран от заобикалящата го среда.
Животът зад съветските стени
По този начин насред Германия възниква таен съветски град. Военните си създават необходимите предпоставки за напълно самостоятелен бит в чуждата страна: освен казармите и жилищните сгради, се издигат и собствени хлебозаводи, складове и магазини, училища, културен център с театър и собствена болница. Построява се и пряка железопътна линия до Москва - с влакови композиции, които пътуват всеки ден.
Flash-Galerie Wündsdorf
Вюнсдорф: снимки от старите ленти
Близки контакти между съветските окупатори и германското население не са желателни. Установяло ли се например, че руски военен си е намерил приятелка германка, военният бил тутакси откомандирован отбратно в СССР или дори уволняван от въоръжените сили. По този начин "животът зад стените" остава до голяма степен скрит от местното население - поне до изтеглянето на войските през лятото на 1994 година. Твърди се, че дори в деня на отпътуването си главнокомандващият генерал-полковник Матвей Бурлаков си изплувал редовните дължини в гарнизонния плувен басейн.
Така поне разказват сътрудниците на дружеството "Гарнизонен музей", които в наши дни развеждат любопитни посетители из обектите и ги запознават с историята им. Само че все още по-голямата част от някогашните военни обекти пустеят и напразно очакват инвеститори, които да измислят нов начин за използване на старите сгради. Докато това стане, другарят Ленин ще продължи да бди с каменната си, обрасла с мъхове физиономия над бившия казармен плац.

www.dw.com
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА