„Семейство Стоянови” е озаглавена необичайна изложба, която ще бъде представена във Варна. Експозицията представлява 37 снимки, които показват ежедневието  на българското семейство в периода от началото на черно-бялата фотография до появата на цветните телевизори в домакинствата. 

Позиране в стил Тихомир Стоянов

Необичайното в случая е това, че фотосите са събирани по битаци и антикварни магазини. Черно-белите снимки са взети основно от битпазара в София, но има и такива от битака във Варна, докато той съществуваше до Автогарата, разкри пред Дарик авторът на изложбата Тихомир Стоянов.  

Архивът на фотографа включва над 10 000 негативи и диапозитиви, събирани в продължение на повече от пет години. Една от целите на архива е да съхранява паметта на българското семейство и да не отива на боклука или незнайно къде. 

Тихомир Стоянов

Селекцията “Семейство Стоянови” ще бъде показана за втори път у нас. Първи я видяха в София през февруари.  Интересът към изложбата от автентични семейни фотографии показва, че все още у нас се усеща носталгия по миналото

Тихомир Стоянов

„На хората днес им липсват 14-дневните почивки. Липсва може би и това да бъдем по-свободни и непринудени, да обръщаме по-специално внимание на фотографията”, смята създателят на проекта  “Семейство Стоянови”. 

Според него през последните десетилетия фотографията не се е променила особено. В миналото обаче е имало едно по-специално отношение  към заставането пред камера, а хората са стояли „малко по-отговорно”.

Тихомир Стоянов

Черно-белият разказ за миналото показва новородени бебета, рождени дни, събирания с приятели, роднини и колеги.Не са пропуснати чавдарчета, пионерчета и изпращането в казармата. Кадрите за заснети и като спомен от различни пътувания. Самото семейство Стоянови пък е въображаемо. 

Тихомир Стоянов

„Името е една закачка към моята фамилия. Стоянови е една традиционна българска фамилия. Нещо като Иванови и Петрови”, споделя още авторът. 

Тихомир Стоянов

Следващият проект на Тихомир Стоянов, по който вече работи, е озаглавен  „Подарявам ти лика си”. В него ще бъдат включени снимки, които са подарявани между българите с послание на гърба. 
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА