Единственият български футболист, носил капитанската лента на германския гранд „Байерн” (Мюнхен) е перничанинът Михаил Лозанов. Той е централен нападател на “Байерн” в периода от 1937 г. до 1939 г.По това време Германия се управлява от диктатора Адолф Хитлер и е истинско чудо чужденец да бъде избран за капитан на баварците. 
Българинът е студент в Мюнхен и бързо се налага като най-добрия футболист на „Байерн”.Бележи гол след гол за своя отбор, който е безспорно най-силният в страната. Става шампион на своята провинция. По това време не е имало единна Бундеслига, както е сега.
Един от мачовете на Лозанов за България никога няма да бъде забравен. Двубоят е срещу Турция,в Истанбул.Годината – 1932. Раната от петвековното турско робство е още прясна и мачът,който се води приятелски,е зареден с огромно напрежение.Турците повеждат с 2:1. Тогава се случва нещо неочаквано. Лозанов събира съотборниците си в центъра и изкрещява: „На тия джегали ли ще се дадем”…И запява химна „Шуми Марица окървавена”.Песента отеква на терена пред онемелите трибуни. България печели с 3:2, а футболистите са посрещнати в София като герои.
„Татко беше по немски педантичен” – разказва Магда,дъщерята на Лозанов. – От него съм запомнила един съвет: „Внимавай какво обещаваш.Защото после трябва да го изпълниш.”
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА