На 30 март през 1944 г. 450 съюзнически тежки бомбардировачи хвърлят близо 30 000 запалителни бомби, след което бароковия център на "Балканската Виена" се превръща в лунен пейзаж, и никога повече красотата на града не е възстановена в първоначален вид...Загиват малко цивилни (около 140 души) поради факта, че почти всички софиянци са евакуирани седмици преди това в околните села. Сградният фонд, обаче, търпи тотални щети - разрушена е библиотеката, в която изгарят повече от 40 000 тома книги, католическата катедрала, сградата на духовната академия е обезобразена (унищожен е великолепният ѝ купол, повече невъзстановен), напълно или сериозно са сринати почти всички сгради в централната градска част. 


Това е и бомбардировката, която носи непознатите до момента "маскирани бомби" - взривни механизми във вид на тухли, битови уреди и дори детски играчки (кукли и топки), които се взривяват след допир. По този начин са осакатени десетки хора от разчистващите отломките екипи, както и множество деца. 

Още помня разказите на моята учителка за една нейна приятелка (тогава момиче на 7 години), която взела в ръце странната кукла от едни развалини, мислейки я за играчка. "Куклата" отнесла ръцете и част от главата на детето, убивайки го за секунди...Станало е на ул. "Дунав" в старата "Драз махала" не толкова отдавна. Само преди 7 десетилетия

Безподобна диващина, за която никой от победителите (обяснимо), както и никой от нашите повратливи политически мъже (също обяснимо, макар и гнусно) не иска да говори вече толкова десетилетия.

Христо Янков
Фейсбук

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА