А, сега за Батето със сериозен тон. Ако е възможно…Винаги, когато се споменава името на Иван Борисов Славков, усмивките огряват по лицата и на най – големите му противници. Независимо дали го смятат за простак или веселяк, неговите словесни бисери карат и най – изтънчените персони да се разхилят  невъздържано. От каквото  да е предизвикано, веселието около него не спира и дори враговете му се обезоръжават, пред умението му да обръща всичко на майтап. Все пак Батето има и сериозни заслуги в сериозни области, като управлението на Националната телевизия, БОК, БФС и МОК. В следващата статия ще направим кратко припомняне за тази колоритна личност.
Роден е на 11 май 1940 г. в семейството на специалиста по вътрешни болести Борис Славков. Завършва специалност „Двигатели с вътрешно горене“ в ВМЕИ, София. Спортува водна топка като студент в отбора на „Септември“, после е състезател в ЦСКА и „Академик“ (София), играе в националния отбор (1959 - 1964).
През 1966 г., едва на 25-годишна възраст, остава вдовец, след като първата му съпруга, стюардесата Светла Маринова, загива при катастрофата на самолет „Ил-18Б“ на авиокомпания ТАБСО край Братислава, пътувал по линията София-Прага. През 1968 г. сключва брак с Людмила Живкова - дъщерята на генералния секретар на БКП Тодор Живков. Ражда им се син Тодор.
От 1967 до 1969 г. работи като журналист в икономическия отдел на вестник „Труд“ и в „Работническо дело“. В края на 1970-те год. е ръководител в ПФК „Левски“, София. Като генерален директор ръководи Българската телевизия (1972-1982). Славков, според Димитър Иванов, е бил “офицер на прикритие” (майор) към Първо главно управление на ДС.
От 1982 г. е председател на Българския олимпийски комитет (БОК). През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет (МОК). В различни периоди е бил член на комисии на МОК - за радио и телевизия, за нови източници на финансиране, по олимпийска солидарност, апартейд и олимпизъм. Заместник-председател е на Организационния комитет на кандидатурите на София за домакин на зимни олимпийски игри - през 1992 и 1994 г.
Същевременно заема още няколко номенклатурни длъжности – член на ЦК на БКП, председател на Комитета за телевизия и радио и зам.-шеф на “Интервизия” (организацията на телевизиите на страните от т. нар. социалистически блок), председател на Клуба на младата художествено-творческа интелигенция, председател на клуба на филателистите и нумизматите, шеф във футболен клуб “Левски”. Партийната върхушка решава да го оттегли от шефското място в телевизията, не на последно място за фриволната му кадрова политика. Във времето на догматичния застой на соца, ръководството на Славков обаче има и положителен ефект върху телевизията. Като зет на едноличния диктатор на България Славков си позволява всичко, допускайки известни свободи и предавания.
През 1995 г. е избран за президент на Българския футболен съюз (БФС). Преизбран е на този пост през май 2001 г., а през същата година е преизбран и за председател на БОК. Бил е член на комисията на ФИФА по организацията на световните първенства.
През 2001 г. създава партия „Напред, България“ по аналогия с партията на Силвио Берлускони „Форца Италия“, която обаче не успява да премине 4-процентната бариера и да влезе в Народното събрание.
Славков е носител на званието „доктор хонорис кауза“ на Националната спортна академия. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление в Киевския университет. Награден е с орден „Стара планина“ първа степен по повод 80-годишнината от създаването на Българския олимпийски комитет за приноса му за развитието на физическата култура и спорта по предложение от спортния министър Васил Иванов - Лучано с указ на президента Георги Първанов от 23 октомври 2003 г.
През февруари 2004 г. е преизбран за член на техническата комисия на Асамблеята на националните олимпийски комитети (АЕНОК) в Атина. През април 2004 г. президентът на ФИФА Сеп Блатер упълномощава Славков да представлява ФИФА на Генералната асамблея на Асоциацията на летните олимпийски международни федерации.
След 10.11.1989 г., срещу Славков започват дела. Той е вкаран в ареста за месеци от бившия главен прокурор Иван Татарчев. Тогава пред БСФС спортисти направиха митинг в негова подкрепа, като на трибуната застана възмутен и Христо Стоичков. Славков получава световна известност, след като скрита камера на телевизия Би Би Си (BBC) го заснема през 2004 г. заедно със сърбина Горан Такач в софийския хотел „Радисън“ по време на преговори с фиктивни лобисти, представящи се за бизнесмени от измислената компания „Ню Лондон Венчърс“, за осигуряване гласове на членове на МОК за кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 г. Записът е излъчен на 4 август, 21 ч. английско време в предаването на BBC „Панорама“, във филма „Да купиш игрите“.
На 7 август президентът на МОК Жак Рох обявява, че Комисията по етика отнема временно всички права, привилегии и функции на Иван Славков като член на МОК. Отнета му е и акредитацията за Летните олимпийски игри в Атина. На 29 септември Иван Славков е изслушан от Комисията по етика към МОК. На 26 ноември 2004 г. Изпълнителният комитет на МОК препоръчва изключването на Иван Славков, което е одобрено единодушно от всичките му 15 членове. На 24 май 2005 г. Жак Рох призовава Славков да напусне доброволно заеманите от него постове, преди да бъде официално изключен от МОК, но Славков не прави това. На 7 юли 2005 г. на сесията на МОК в Сингапур Иван Славков е изключен от Международния олимпийски комитет с тайно гласуване, при което изключването му е подкрепено от 84 от членовете при 12 против и 5 въздържали се.
Това автоматично го отстранява и от поста председател на БОК. Впоследствие на негово място е избрана Стефка Костадинова. През октомври Славков губи и поста на президент на БФС, след като на редовен конгрес на съюза е заменен от Борислав Михайлов. Умира след тежко боледуване в София на 1 май 2011 г.

Това е живота на Батето разказан със сухи факти. Очаквайте обаче продължението, подправено с повече пикантерия и интересни моменти!
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА