50-те години на миналия век. Светът се намира в разгара на Студената война, а в България е започнал процеса на засилена урбанизация. Доскорошните селяни се отървават от селските нрави и стават граждани на младата Народна република. Българските държавници, в стремежа си да покажат висока урбанизираност на населението, масово обединяват села и махали в нови градове или присъединяват към градовете околните села. С бригадирски труд изниква дори цял нов град - Димитровград. За комунистическите управници обаче това не е достатъчно. За да демонстрират висока градска култура, градска икономика и градски начин на живот, е решено да се създаде нов град от... градове. Така възниква идеята за обединението на градската агломерация, включваща Велико Търново - Горна Оряховица - Лясковец, заедно със село Арбанаси на хълма в центъра на агломерацията, под който е трябвало да минава тунел.

Макар че особеното географско разположение ограничава възможностите за разширяване на Велико Търново, близостта на трите града според тогавашните властници е позволявало да бъдат съединени с обща инфраструктура и да се образува едно голямо Триградие. А и нали там където свърши на единия град тротоара, започва тротоара на другия. 
Новият град, със съвкупно население от  130 000 души, в градския фолклор става популярен с хипотетичното название Търголяс. От първите три букви на включените в него обединени градове. А, за да се подчертае водещата роля на областния град, полунашега, полунасериозно е можело да бъде наречен дори с гръмкото Велики Търголяс.
За добро или зло обаче, проекта за голямата градска агломерация остава само на приказки, понеже е съмнително дали го е имало и на хартия, а жителите на триградието така и не можаха да се нарекат търголясници. В края на социализма пък има проект за свързването на Горна Оряховица и Лясковец с тролей, но превозните средства така и не тръгват, а днес няма и помен от тази идея.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

4 comments:

 1. Половината ми род е от град Лясковец... Като малък помня железните стълбове и тролейбусните жици, по трасето, по което трябваше да вървят тролейбусите между градовете Горна Оряховица и Лясковец! Днес стоят само железните стълбове! Поне като пишете статии, не разчитайте само на Гугъл, а вървете и проверете на място... Така се прави, а не само по Интернет!... Сърдечни поздрави!

  ReplyDelete
 2. Имаше и Златопич (Златица, Пирдоп, Челопеч)

  ReplyDelete
 3. Златица и Пирдоп си бяха един град (поне на хартия) - Средногорие
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5_(%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4)

  ReplyDelete
 4. Е то Гниляне и Курило също ги обединиха. Но се видя, че ГнилКур е неподходящо име и затова стана Нови Искър :)

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА