Полуразрушената столица през 1944 г.

Tочно преди 70 години, България се включва на страната на антихитлериската коалиция, в т.нар. заключителен етап от Втората световна война. Обявена е обща мобилизация на новосформираната Българската Народна Войска. Сформирана е и Народна гвардия от състава на доскорошните партизани. Българските армии и в двете фази на войната са под оперативното ръководство / в състава/ на Трети украински фронт на Съветската армия, под командването на маршал Толбухин. Затова и ген. Стойчев участва в Парада на победата в Москва като генерал от Трети украински фронт, а не като представител на България.
Най-елитното сформирование е командваната от ген. Владимир Стойчев 100 хилядната  Първа българска армия. Тя взема участие в бойните действия срещу Германия, осъществени в няколко военни операции: Сремска операция през януари 1945 г. на югославска територия, Дравска операция от 12-25 март 1945г. на югославска и унгарска територия, Мурска операция - 29 март-14 април 1945г. на унгарска територия и Чаковедска операция, наричана Балатонска операция от 14 април до 4 май 1945 г. на унгарска и австрийска територия.
С постановление на МС на България Първа българска армия е поздравена за победите си в Югославия, Унгария и Австрия, както и по решение на съветския Върховен главнокомандващ Йосиф Сталин в чест на Първа българска армия са дадени топовни салюти на парада на съветската армия в Москва. Престоявайки в източна Австрия до юни 1945 г., Първа БА се завръща в Родината същия месец, в чест на което е организиран военен парад в София.
Участието в завършващия етап на Втората световна война в Европа струва на нашата страна скъпи жертви и големи материални разходи. Общите загуби във военните действия са около 35 000 души. Над 10 700 от тях загиват по чукарите на Сърбия и Македония, в унгарската пуста и на австрийска земя.
Въпреки славните победи на българите в Югославия, Унгария и Австрия, страната ни продължава да е във война с Америка,Англия, Франция, Канада, Австралия, Мароко, СССР и прочее, до Парижката мирна конференция през 1946 г.
От едната страна са победителите. От другата – победените. Сред вторите - и България.
Европейският съд се произнася, че страната ни е загубила войната и трябва да си понесе последствията. САЩ и Великобритания искат 125 милиона долара репарации за Югославия и Гърция, а гръцката делегация предявява претенции за териториална компенсация от българските земи - на 95 километра от София и на 35 километра от Пловдив! И това не става единствено заради несъгласието на делегациите на Украина, Белорусия и Русия.
Но така или иначе, България не е призната за „съвоюваща страна“ и е третирана за „победена“, за разлика от Италия, примерно.
С договора от 10 февруари 1947 г. границата на България се възстановява във вида, в който е съществувала през 1940 т. Тоест, с Южна Добруджа. Отсъдени са репарации в размер на 75 милиона долара. За Гърция - 45 милиона и 25 милиона за Югославия, като югославяните великодушно се отказват от тях. Последните репарации на Гърция са изплатени по времето на Тодор Живков.
През есента на 1944 г. поделения на Първа българска армия настъпват по направление Крива Паланка – Скопие
Преследвайки врага, на 9 януари 1945 г. български и съветски войски преминават р. Дунав
Българската армия достигна австрийски земи посрещната радушно от местното население
Среща между главнокомандуващия  III украински фронт Маршал Толбухин и Ген. Вл. Стойчев, командуващ Първа българска армия в гр. Сегетвар, март 1945 г.
Другарите полк. Боян Българанов и Бърко от Югославската народноосвободителна войска след срещата в Цариброд Димитровград. Х. 1944
Посрещането на 23 пехотен шипченски полк на площада в Казанлък юни 1945г.
Тържествено посрещане на на българските войски в столицата. 
Тържествено посрещане на на българските войски в столицата. 
Тържествено посрещане на на българските войски в столицата. 
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

4 comments:

 1. Въпреки че България е съюзник на фашистка Германия до края на септември 1944 няма загинали български войници за 62 месеца война. А от септември 1944 до май 1945 ( 7 месеца) - 35 000 жертви. Млади български момчета. И като капак на всичко България се счита за загубила войната.
  ПОЗОР на "народната власт". Напълно безмислена и вредна за България война.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Така, първо да се научиш, че се пише безСмислен, освен това преди "че" има запетая и след цифрата на годините се пише "г.".
   България е имала толкова богат избор да мине на страната на фашистите през 41-ва година, колкото е имала и през 44-та година, когато минава на страната на СССР.
   Жертвите не са малко и Бог да прости, но и те са убити от фашистите в крайна сметка!
   ПОЗОРНО обаче остава безобразното управление на фекала фЕрдинанд, който съсипва България, и заради, който ни се налага да влезем в тези безСмислени войни от 1913-та до 1947-ма година!
   Да изброим ли заради загубените войни колко българи бяха избити или им беше промито съзнанието, а?

   Delete
  2. Много ми е любопитно да науча за ролята на Фердинанд в участието на България във Втората световна война.Истина е ,че нашите жертви са паднали от хитлеристки куршуми,но кой и защо ги е изпратил на война-" народното" правителство. Като гарнитура,след завръщане от войната всички офицери са изчестени до 1958 година. На сегашните генерали ,обаче не им пречи ,че са били "народни" за да станат демократични.Нищо ,че войска няма.

   Delete
  3. фашистите са в Италия,нацистите са убили 35 000 хил.,само и единствено заради съветските окупатори,разбра ли учена главо?

   Delete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА