След като лидер на СССР става Михаил Горбачов, социалистическата система започва да се разтърсва в постоянно растящи степени по скалата на Шпонхойер-Медведев-Карник.  България, разбира се, не може да остане извън тази сеизмичност. 

Какво в края на 80-те години се случва извън властта?
Започват да възникват граждански организации, обединени от теми като екологията, правната защита, профсъюзната дейност.
Илия Минев е човекът, който създава първата опозиционна организация. На 16 януари 1988 г. в родния си град Септември той учредява Независимо дружество за защита правата на човека. Дружеството за правата на човека на Илия Минев обаче така и не успява да се събере на заседание – членовете му ги арестуват още на излизане от къщи. Чак когато агентът на ДС Румен Воденичаров успява да измести Илия Минев и превзема дружеството отвътре, то започва да се събира редовно.
Около два месеца по-късно в Дома на киното в София е създаден Обществен комитет за екологична защита на Русе, с председател Георги Мишев. В комитета се записват около 340 човека , повечето членове на БКП. Между знаковите лица там са имената на Нешка Робева, Светлин Русев и Соня Бакиш.

На 3 ноември 1988 г. по инициатива на д-р Желю Желев в аудитория 65 на Софийския университет е създаден Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. Първи председател на клуба е Мария Бойкикова. Записват се над 120 души, сред тях има двама академици, шестима професори и известни творци.
На 25 декември 1988 г. Любомир Собаджиев учредява Комитет 272, чрез който се обявява в защита на осъдените по политически причини, включително и на осъдените български турци по време на възродителния процес. През октомври 1989 г. Собаджиев създава и оглавява Движение за гражданска инициатива.

На връх рождения си ден - 8 февруари 1989 г., 34-годишният старозагорец Константин Тренчев, асистент в катедра "Обща и клинична патология" във ВМИ - Стара Загора, основава конфедерацията на труда "Подкрепа" - опозиционна на тогавашните Български професионални съюзи.
Само ден по-късно - на 9 февруари 1989 г., във Велико Търново бившият атомен физик Христофор Събев, вече облякъл расото на йеромонах, прави Комиетет за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности. Отец Събев ще стане известен с нощните бдения със запалени свещи на централния софийски площад "9 септември".
На 11 април 1989 г. в дома на актьора Петър Слабаков е учредено Независимо сдружение "Екогласност". Това е неправителствена екологична организация, която играе много активна роля през есента на същата година.

През лятото на 1989 г. земеделците от забранения през 1947 г. БЗНС "Никола Петков" Димитър Баталов и Васил Гьорев създават Съюз на незаконно репресираните след 1945 г.
Емил Кошлуков през есента на 1989 г. основава Независимото студентско дружество и става негов председател. По-късно дружеството прераства във Федерация на независимите студентски дружества.

После следват Екофорума в НДК и боя пред „Кристал“, шествието на „Екогласност“ на 3 ноември 1989 г., приемът в Съветското посолство за 7 ноември, където на Живков му става ясно, че властта му е обречена, пленумът на 9 и 10 ноември и дворцовия преврат под давлението на Москва, първите свободни митинги, създаването на опозиция в лицето на СДС, Кръглата маса и началото на т.нар. Преход....
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

2 comments:

  1. У-Б-И-Й-Ц-И, У-Б-И-Й-Ц-И!!!

    ReplyDelete
  2. Да много жалки и прости копелета се оказаха всичките изброени интелектуалци и политически и културни дейци! Съгласен съм с горният коментар....

    ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА