1.Бързи, смели, сръчни
"Бързи, смели, сръчни" е спортно-занимателното предаване, което се излъчва всяка събота от 10.00 часа в ефира на държавната телевизия. За първи път "Бързи, смели, сръчни" се появява на екран на 10 октомври 1969 г. и е на екран цели 22 години. Негов водещ е проф. Михаил Бъчваров, останал в съзнанието на милиони българи с фразата "Здравейте, чавдарчета и пионери", с която винаги започва. Бате Мишо е един от най-бързите българи в историята, като има 15 титли от балканиади в спринта и бяганията с препятствия и 28 републикански. Участвал е и на олимпийските игри в Рим през 1960 година.

Участниците в "Бързи, смели, сръчни" са разделени на отбори и се състезават в изпълнението на различни физически задачи, като слалом между препятствия, скачане с чували, различни игри с топка и други. В отборите участват ученици от началните и по-горни класове. През 1979 година "Бързи, смели, сръчни" се превръща в копродукция между българската, чешката и унгарската телевизии. И до днес името на предаването е останало като словосъчетание идиом в българския език. 


2. Минута е много
"Минута е много" е най-дълго просъществувалата телевизионна игра в българския национален ефир. Тя е на екран над 30 години. Титулярен водещ на предаването е Петър Вучков, като в последните няколко години от съществуването му ко-водещ е и актьорът Стефан Спасов. В играта се срещат интелигентни и любознателни участници от различни възрасти, като побеждават най-знаещите. В предаването играят всички - състезателите, гостите в студиото, телевизионните зрители. "Минута е много" излиза за пръв път в ефира на БНТ на 22 февруари 1980 г. Тогава едва ли някой е предполагал, че планираната скромна поредица от пет игри ще събере толкова много почитатели и на 25 декември 1987 г. ще празнува своя стотен юбилей. Това е и предвиденият от авторката на предаването (доц. д-р Лилия Райчева) последен брой. На 3 април 1992 г. обаче състезанието е възобновено, по покана на ръководството на БНТ. От началото на 2012 г. "Минута е много" отново е свалено от програмната схема на БНТ. Дали завинаги предстои да разберем.

3. Адрес 4000
През 1987 г. от екрана на БНТ властва романтиката. И то не само с горещия за времето си латиносериал "Робинята Изаура", но и със старта на популярното предаване “Адрес 4000” - най-известното предаване на пловдивския телевизионен център. Дълги години то се излъчва по Първа програма на БНТ (впоследствие Канал 1 и БНТ1), след това - само на честотите на БНТ Пловдив. Водещ е Пепа Славчева. Основната цел на предаването е да предостави възможност за запознанства за самотни хора, но освен обявите, в него се разискват и проблеми като: самотата, брака, любовта и общуването между половете изобщо. "Адрес 4000" е едно от най-дълго задържалите се на екран предавания в историята на на телевизията в България.

4. Телевизионен неделник
Предаването "Телевизионен неделник" се появява на екран на 11 януари 1987 г. Това е типично магазинно предаване. Водещ е Бригита Чолакова. Телевизионният журнал бързо се превръща в любимо предаване на родните зрители и дори се сдобива със собствен химн в изпълнение на някои от най-популярните по това време родни музиканти - Тодор Върбанов, Чочо Владовски, Георги Христов, Кристина Димитрова, Румяна Коцева и Маргарита Горанова.
За лицето на предаването Бригита Чолакова в броя на в-к "Култура" от 15 октомври 1999 г. Борислав Борисов пише: "За следващите поколения зрители Бригита се превърна в голямото телевизионно изключение: първото лице на екрана, което се еманципира от схематизма на медията и се превърна в личност. Пред очите на зрителите, на живо и безапелационно говорителката стана журналист - със свой стил, със собствено мнение, с несекваща енергия, но и с много женствена деликатност. Бригита Чолакова не просто превърна професионалния ангажимент в граждански, но успя да наложи поне върху своята територия от медията диктатурата на високия вкус и на естетското отношение към всекидневието."

5. Добро утро
"Добро утро" стартира през 1988 г. То е първият уикенд сутрешен блок в ефира на родната телевизия и до днес е първообразът на магазинните тв блокове у нас. Негов водещ е Александър Адвжиев, а в екипа са още имена като Емил Розов, Пенко Русев и дебютантка по онова време Вяра Анкова - все млади, интелигентни и амбициозни журналисти. Заради тях зрителите се научават да стават рано в събота и да гледат предаването. Из коридорите на БНТ като виц все още се разнася историята, как един ден в телевизията дошъл Тодор Живков. Разхождайки се по коридорите, срещнал Емил Розов. "Е, как сте, как сте в предаването?", попитал държавният и партиен ръководител. "Много ни е малка стаичката, другарю Живков”, казал си Розов и даже отворил вратата. Живков се разпоредил и екипът се разширил. Предаването продължава до 2002 г.


Източник: http://10te.bg/
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

3 comments:

  1. и разбира се" ВСЯКА НЕДЕЛЯ"

    ReplyDelete
  2. Милион и едно желания с Кака Лара

    ReplyDelete
  3. Час по всико

    ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА