Вече четвърт век около 10 ноември настава медийно оживление - наред със спомените как стана промяната, все измерваме дали, какво и колко спечелихме за всичките тези години демокрация. Напред ли вървим, или дърпаме назад.
Факт е, че го няма бравурния ентусиазъм на дирижираните манифестации, с който цели 45 години празнувахме друга жалонна дата - 9 септември 1944 г. Липсва обаче усещане, че 10 ноември е празник. Превърна се просто в дата за отразяване от медиите. Българите окупираха първите места в международни класации като най-големите нещастници. А страната ни е най-бедната в ЕС. Но все пак е в ЕС - световния клуб на богатите и напреднали страни.
 
Какво ни донесе промяната и 25-те години преход?

Свободата я има
- да пътуваш по цял свят,
- да критикуваш властта и да протестираш срещу нея,
- да правиш частен бизнес,
- да създадеш партия,
- да гледаш и слушаш много медии,
- да се обличаш и изглеждаш както искаш,
- изобщо да бъдеш различен във всякакъв аспект.
Но свободата има и икономически измерения.
Бедността я ограничава.
Слабата и неефективна държавна организация също.
Ако погледнем какво се случи с качеството на живот, равносметката е противоречива. Българите със среден доход през 1989 г. са можели да си купят
- повече хляб, картофи, мляко, яйца,
- приблизително същото количество сирене;
- по-малко месо, захар, домати и краставици, отколкото със среден доход сега.
Българинът обаче е свил разходите за храна, за сметка на на увеличените разходи за енергия, транспорт, съобщения и здравеопазване.

През изминалите 25 години след 10 ноември 1989 г. населението на страната намаля от 8 милиона 767 хиляди на 7 милиона 246 хиляди. За изминалия период броят на заетите лица в българската икономика намаля с 33% от 4 милиона 365 хиляди на 2 милиона 935 хиляди.
Намаляла е и покупателната способност на населението. Най-драстично е намалението по отношение на киселото и прясното мляко - с около 57%. По-достъпни за населението са станали краставиците, свинското и птичето место, малотрайните и трайните колбаси и захарта.
Измененията в покупателната способност са довели и до значителни промени в потреблението на българите. Потреблението на хляб намалява от 160,5 кг през 1989 г. на 97,8 кг през 2013 г. Увеличено е потреблението на ориз, зрял фасул, картофи и домати. Консумацията на прясно и кисело мляко е намаляла над два пъти. За разлика от това е увеличено потреблението на сирене. През периода близо два пъти намалява потреблението на свинско месо, консумацията на птиче месо се увеличава незначително. Намалено е потреблението на месни продукти, захар, яйца и млечни масла. Консумацията на безалкохолни напитки се е увеличила близо два пъти, а потреблението на спиртни напитки намалява.
Като цяло обаче делът на разходите за храна в общите разходи на домакинствата намалява от 38,1% през 1989 г. на 33,2%. Намалението на разходите за храна е за сметка на увеличените разходи за енергия, транспорт, съобщения и здравеопазване.  Разходите за жилище и енергия за битови нужди са нараснали от 7,4% на 14,2%. Разходите за транспорт и съобщения се покачват от 7,3% на 11,1%. Разходите за здравеопазване нарастват от 2,2% на 5,2%. Разходите за спиртни и тютюневи изделия намаляват от 5,7% на 4,0%.

Социализмът произвеждаше дефицити на всякакви стоки - леща, боб, тоалетна хартия, дамски превръзки, дезодорант, кафе, банани, портокали, вносни битови уреди, обувки, платове, мебели. И ако емблематични за онова време бяха дългите опашки за банани и портокали по Нова година, днес можете да си ги купите без бой и лакти, както и всичко изброено по-горе.
Навремето имаше само няколко вида хляб - типов, добруджа и бял, два вида кисело мляко - краве и овче, два вида кашкавал - "Балкан" и "Витоша", четири вида салам - "Камчия", хамбургски, телешки и шпеков. Луканката и суджукът бяха кът. Но всички бяха истински. Както и чушките, доматите и цялата палитра зарзавати и плодове с автентичен български вкус.
Днес можете да си купите десетки разновидности на карловската и панагюрската луканки, салами, кренвирши, сирена, кашкавали от внос и наши. Но постоянно им броим Е-тата и недотам здравословните примеси от соя и растителни мазнини. Истинското българско сирене струва над 10 лв., кашкавалът - около 15 лв., хлябът с автентичен вкус - 3-4 лв.

Някога за жигула, или лада, както и за апартамент, цветен телевизор и прокарване на телефон се чакаше с години. Днес всеки може да си купи западна кола, но съотношението на новите към тези втора ръка е 1:10. Свободен е и пазарът на жилища. Има не само всякакви марки западни телевизори, но и компютри, мобилни телефони и бърз интернет.
По време на социализма имаше само един гигантски "мол" - ЦУМ. Днес във всички големи градове моловете са по няколко, а няколко чуждестранни търговски вериги се размножиха - "Лидл", "Карфур", "Метро", "Била" и т.н.
Преди 1989 г. пътуването зад граница, особено в западни страни, е било привилегия, сега границите ни са отворени и всеки може да замине закъдето си поиска. Това има и последици - за 25 г. милиони българи емигрираха зад граница, а останалите се стопиха заради отрицателния прираст. И ако през 1989 г. населението в страната е било близо 9 млн., сега е 7,2 млн.
Ако навремето работата беше гарантирана за всеки, днес безработицата е трайно явление. Богатите демонстрират открито, че са такива, а бедността и социалните неравенства са факт.
Преди 1989 г. средното и висшето образование, а също и здравеопазването бяха безплатни. Днес българинът доплаща за здравни услуги и за образование на децата си.
Преди 10 ноември ученици и студенти ходеха през лятото на бригади в консервни фабрики и АПК-та, днес студентите ходят на бригади в САЩ и Великобритания.
Билетчето за транспорт от 4 и 6 ст. преди 10 ноември, днес струва 1 лев, но има метро. Големите градове са задръстени от автомобили, за които паркингите не достигат.
Политиците днес спорят повече километри магистрали ли е построил Тодор Живков от правителствата след падането на режима. Но дупките и катастрофите по тях сякаш са повече, ако съдим по черните статистики в медиите всеки ден. Според анализатори не е построена нито една голяма значима обществена сграда освен “Арена Армеец” в столицата. За сметка на това бясното строителство на стотици бетонни хотели по морето погреба красотата на Българското Черноморие.
Режимът в българското училище е по-либерализиран откъм външен вид на учениците - ако преди гонеха момичетата за къси поли, а момчетата - за дълги коси, днес всеки може да ходи на училище, облечен както си иска.
Новото поколение често е обвинявано, че не чете и не се интересува от култура. Но колко от читалищата с богати библиотеки бяха закрити. Цените на книгите скочиха драстично, а билетите за театър и особено за кино - също. Преди 1989 г. у нас има 70 театъра, а сега - 37 държавни театъра и 10 на общинска издръжка. Според статистики тогава за година са били продавани 5,4 милиона билета. Статистиката за 2014 г. до септември е 965 983 зрители.
За този четвърт век от управлявана 45 години от една- единствена партия страна България се превърна в страна с над 200 политически формации.
Избори се провеждат по правило веднъж на 4 години, но напоследък “графикът” е стеснен. На практика всеки може да бъде избран във властта, докато преди 10 ноември кариерният път на един политик минаваше през дългогодишна вярност в структурите на БКП.
След четвърт век преход гледаме над 300 тв канала, а съветска телевизия, която беше задължителна в петък - сега само по личен избор.
Неизменни са единствено “По света и у нас” и “Лека нощ, деца"”. Тях гледаме всяка вечер десетилетия наред.

Източник: www.24chasa.bg
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

18 comments:

 1. Кви ги дрънкате бе? Я ходете и питайте в Лом или в Раднево,Роман,Кнежа,или Полски тръмбеж, дали средната заплата е 800 кинта?Хората по тия градове не са виждали толкова пари на куп никога,плюс това никъде по света стандарта на ш живот не се определя по средна,а по минимална заплата.За медиите да не говорим .....управляващите са им бръкнали толкова дълбоко в задниците, че мърдат устните на журналята. ......Добре че се махнах от тая помия навреме

  ReplyDelete
  Replies
  1. 800 bruto i to sredno..т.е. 700 чисто-за софия повече за село по малко!други въпроси?

   Delete
  2. В Раднево има хора с доста по-високи заплати поради мините и тн. както и да е ;)

   Delete
  3. Научете се най-накрая, че се пише Полски Тръмбеш.

   Delete
  4. alex bonchev- може ли да ми обясниш как точно го сметна от 800 бруто- 700 чисто?
   Средно в България за осигуровки- социални, здравни, фонд безработица, фонд ДО и още 4-5 такива отиват приблизително 23% от работната заплата. Тоест 800лв.- 23%(184)=616лв.

   Delete
  5. МНОГО ИЗБИРАТЕЛНО.БЕДНОТИЯ,ПРОСЯЦИ,ПРОСТИТУЦИЯ,НАРКОТИЦИ,УБИЙСТВА,РЕКЕТ,ГРАБЕЖИ.ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ.РЕСТИТУЦИЯ.ГМО,ВРЕДНИ ХРАНИ.ПОРНОГРАФИЯ.ПЪЛНА РАЗРУХА В ИКОНОМИКАТА.НЕИЗГОДНИ ДОГОВОРИ.

   Delete
 2. Стига с тия банани, бе! Голям праз, че днес има бани във всеки магазин. Основните показатели за качеството на живота - икономическа стабилност, липса на безработица, минимална престъпност, безплатно здравеопазване, много по-качествено образование, 9 милиона население срещу 7 сега... Всичко това ясно говори, кога живота е бил по-добър. Кой казва, че днес има свобода на словото? Това е огромна глупост и лъжа! Никаква свобода няма. Всички медии са тотално зависими от корпоративните интереси на своите собственици и винаги следват "правилната" /разбирай на този, който е на власт/ линия. Едно време поне официално се знаеше, че има цензура и точка. А днес ми се правят на независими...Смях! Днес имаме тотално социално неравенство - 80% бедни и едва оцеляващи, 15% средна класа и 5% богати - точно като в банановите републики. 25 години тъпчем в измислен преход и някаква квазидемокрация , която е много по-лоша от времето преди 10 ноември. Защото за тези години успяхме да съсипем, окрадем, приватизираме под масата, да унищожим, да заклеймим почти всичко построено дотогава. Единственото, което няма как да бъде отречено като плюс днес, е възможността човек свободно да пътува в чужбина, но под едно голяяяяямо условие - стига да можеш да си го позволиш, което автоматично изключва поне половината от българския народ. И мяхнете тая смешна статистика за 800 лв. средна заплата. В София може би, но отидете в който и да е произволен български град и ще се убедите, че заплатите масово са по 500-600 лв., някъде дори и по-ниски.

  ReplyDelete
 3. Те го смятат на следния принцип:

  Иван няма работа, не взима заплата и съответно не е ял нищо. Пешо работи, взима 1500лв. заплата и се е наял обилно. Средно и двамата работят, взимат по 750лв. и двамата са се понаяли.

  Хем е вярно, хем нищо общо с действителността....

  ReplyDelete
 4. който не му харесва още има такива режими знаете къде стига сте ни занимавали с носталгии

  ReplyDelete
  Replies
  1. Поредния тъпак...

   Delete
 5. Няма чисти заплати 800лв.Това е пълна глупост например в Ямбол се взима 350лв в Язаки-Белла-Търговията а Другото е че по заведенията и магазините повечето хора ги осигуряват на по 4-ри часа а работят 8-ем.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Не е само там. Във Северозападна България е същата работа. А съм сигурен, че не е и там само. Както е писал Anonymous по нагоре нищо общо със действителността. Сега сме били в демокрация и сме не зависими. Е да не зависими сме защото нищо не зависи от нас. А от 240 лумпени които седят в Парламента и се хранят на гърба на бедния народ.

   Delete
 6. Predi vreme rabotix v Svilosa - Svishtov shefa Krasi Dachev doide na sreshta s rabotnicite s Rolls Royce Phantom za 600 000 lv http://www.cars.bg/c369406 v koeto nqma nishto losho ama to4no togava na taq sreshta se obesnqva kak nqma pari za zaplati i kolko trqbva da sme blagodarni 4e sme na rabota shtoto zavoda mojel da raboti i s polvinata personal e malko nz i az kak da go kajq vie sami precenete i posle pitaite zashto bqgat mladite kakto vurvqt neshtata sled vreme nqma da ima koi da izkarva pari za pensii :)

  ReplyDelete
 7. Точно пък 24 часа да коментира тези исторически събития ? Рупорът на либералната икономира, 100%-та германска собственост, продължението на черните радиостанции. И даже в неговите коментари не се казва, че сега е по-добре. 25 години и никакъв напредък, даже регрес. Няма да има още 25 години, ще има тежки социални потресения. Въпрос на време.

  ReplyDelete
 8. http://bgistoria.jimdo.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5/

  ReplyDelete
 9. По отношение на средната работна заплата, някой пак умишлено ни прави на баламурници! Реанлата средна работна заплата ЧИСТО на месец е 400 - 500 лв. ако се сумира на всички и се раздели пропроционално? Това, че в софия средната е 700 не значи, че навсякъде е така! Тъпо ни манипулират, ужасно тъпо

  ReplyDelete
 10. Толкова много оглупя тоя народ за 25 г., че чак не ми се вярва! Предложената таблица на сравнение е толкова умопомрачително глупава, че авторът дори не разбира какво е написал! Но за сметка на това разчита на глупостта на хората. Мога да напиша по цяла страница за всеки ред, но имали смисъл? Да вземем само средната заплата - елементарна манипулация!!! Никой уважаващ себе си статистик, не би правил изводи въз основа на средна величина - поне средно претеглена да беше !!! Да не говорим, че величини като мода и медиана въобще не се споменават!!! Ако 20 души поклучават по 400 лв., 15х600, 10х800, 5х1000, 2х1200, то според средно-аритметичната средната заплата е 800 лв., а според претеглената средно-аритметична тя е 623 лв. КОЕ Е ПО-РЕАЛИСТИЧНОТО СПОРЕД ВАС???? Да не говорим, че за авторът терминът "покупателна стойност" на парите няма никакво значение! Какво да кажем за хазарта? Според авторът явно е много хубаво хората да бъдат мамени и да губят пари и имущество. Нима всеки от вас не познава или не е чувал за хора, които са загубили цели състояния в бинго зали и ротативки? Нима не се извършват кражби и други престъпления покрай хазарта ? Задължително имало униформи - ами драги, всяко уважаващо себе си учебно заведение на запад има задължително ученическо облекло!!! Ограничен достъп до западни филми и музика ? Хайде бе - всеки вторник имаше рубрика "Десета муза", където се излъчваха само западни филми и то стойностни! Имаше студийни кина - пак само западни филми. Имаше "Пожелахте да видите" в неделя. Като изключим петък, през останалите дни се излъчваха и западни, и източно-европейски филми. И това е лесно проверимо - вземете вестници от библиотеката и се уверете с очите си. Да не би "Богат - беден" да не е американски сериал? Или "Седморката на Блейк" да не е английски? Или "Буденброкови"? Та най-хубавите и стойностни италиански, френски, американски и прочие филми се въртяха и по ТВ и по кина. Невъзможно било да се пътува в западни държави - как ли не! Единственото нещо бе, че се искаше разрешение и те проверяваха що за стока си !!! та да не би шофьорите да не пътуваха в западни държави? Или артисти, спортисти, политици, творци, директори, търговски представители и прочие и прочие! Да - престъпниците не можеха! Какво да кажем за свободните медии сега? Има ли глупак който да повярва на това ? Нямам думи как се подменя миналото и как се лъже най-нагло!!!!

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА