Бригадирското движение в България е организирано привличане на младите хора от отечественофронтовското правителство след преврата на 9 септември 1944 година за доброволно участие в строителството на обекти с национално значение, без или със символично заплащане. За начало на организираното бригадирско движение се приема строителството на прохода Хаинбоаз (наречен Проходът на републиката).

През 1970 година излиза решение на Политбюро на ЦК на БКП за организиране на ново масовизирано младежко бригадирско движение. То се изразява в летни и есенни ученически и студентски бригади за помощ предимно в строителството и селското стопанство. Траели са около месец. За разлика от първия етап, новото бригадирско движение е само формално на доброволни начала, а на практика - принудително. Често пъти парите, предназначени за заплащане на труда на участниците, са се присвоявали от ръководството, а в много случаи са се пропивали  "на място". Отказът от участие в бригадите - независимо от лицемерното название "ДОБРОВОЛНИ младежки бригади" - води не само до комсомолски, но и до административни наказания, в това число изключване от учебно заведение. Неприятности са заплашвали и онези, които открито изказват съмнения в реалната доброволност на бригадите.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

11 comments:

 1. Помня гадните условия на работа по бригадите. В консервния комбинат, в който рабитихме, нашите бараки бяха по-лоши от тези на затворничките, чийто лагер беше до нашия. За миризмата и "хигиената" на работното място не ми се говори. Гадно беше и като ни караха да берем късното грозде през ноември. Студът си беше реален, а работата ни беше имагинерна - ние се правихме , че работим, а те - че ни плащат. След една такава бригада не ни платиха нищо, защото се оказа, че с набраната реколта не сме успели да покрием разходите за храна и транспорт (все пак ни возеха и хранеха)

  Иначе, след работно време си беше купон.

  ReplyDelete
  Replies
  1. На мамините синчета няма как да им е харесвало. Дали у тях е имал всички удобства? Съмнявам се. Беше си много хубаво.

   Delete
  2. Че беше бесмислено-беше. Че нито помагахме кой знае колко, нито пари взимахме също е вярно. Може би е имало възпитателен смисъл, не знам... Може би сега също би имало икономически еефект, ако фирмите обявяват сред последните класове на гимназиите сезонните работни места, който иска да поработи и да изкара някой лев и да помогне в къщи. Иначе са приятни спомени, че сме били млади. Но си беше ангария без особен ефект.

   Delete
  3. Господин/госпожа АНОНИМЕН,вие и сега сте си същото мрънкало.Сигурна съм.

   Delete
 2. Бригадирското движение в България има дълбоки традиции - създадено е още от цар Петър в средата на Х век и се разраства през времето на османското владичество известно като ангария. Справка - "Краткосмешна История на България".

  ReplyDelete
 3. Безплатна ангария бяха бригадите. Отвратителни условия и никаква ефективност. Противно време беше. Връзкарите се измъкваха от бригарите.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Няма платена "ангария".

   Delete
 4. Аз от една бригада взех 35 лева, а бачках здраво. Усетих се и на една следваща го давах лежерно и мърляво. Платиха ми 230лв.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Браво! И така си дръпнал напред, че не никой вече не може да те стигне. Излиза, че трябва да си мърляч, за да изкараш повече пари.

   Delete
  2. Пенка РимпаповаOctober 11, 2014 at 1:15 AM

   Не знам коя година си бил на бригада , но държа да ти кажа ,че баща ми взимаше такава заплата - 230 лв, която беше добра за онези години. Майка ми работеше в завод и взимаше на половината.

   Delete
 5. Пенка РимпаповаOctober 11, 2014 at 1:09 AM

  Работа кой знае колко не вършехме . Като си спомня как се замервахме с домати/големи, хубави/,как ходехме из полето мачкайки наред .Но... на пазара имаше български домати ,а не турски , гръцки или каквито се сетите. А колкото до парите била съм на 17,18г. не помня колко са ни плащали ,но тогава никой от съучениците ми не се вълнуваше от това. Ходехме на бригада , защото така трябваше/тогава/,а там си беше купон.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА