Сградата с форма на генералска шапка, изградена като Дворец на културата и спорта, и популярна сред варненци като Спортна зала, се отличава с авангардната си визия. И богатата за 46 години съществуване биография.

Построена през 1968 г. на мястото на бившия Колодрум и разширена през 1987, Спортната зала е една от емблемите на Варна.

Открита на 6 септември 1968 г., днес Спортна зала може да се похвали с над 20 конгреса и над 70 фестивала.

Под шапката на Двореца са се провеждали много световни и европейски първенства, над 170 изложения и панаири, безброй спектакли и концерти.

През далечната 1981 г. концерт тук изнася и неповторимата Тина Търнър.

Историята за създаването на Дворец на културата и спорта датира от средата на 60-те години на миналия век. Заради предстоящия през 1968 г. Световен конгрес на стоматолозите .

Общинският народен съвет на Варна инициирал конкурс за проект за Спортна зала с 5000 места. В конкурса, който бил анонимен, участвали 13 колектива от страната.

Дворецът на културата и спорта във Варна е проектиран през  1966 г. от арх. Стефан Колчев  На 26 октомври 1966 г. е направена първа копка за обекта Спортна зала. "Строежът започва с 1 милион лева. Нaлага се обаче Министерството на строежите и Министерският съвет да отпуснат още 6,5 милиона лева.

На 25 април 1967 г. е излята първата стъпка от фундамента на големия строеж. Крайният срок за откриването на Дворец на културата и спорта - 6 - 10 септември 1968 год. е спазен. След 18 месеца Дворецът е открит от Тодор Живков.

Това е най-голямата зала в България. Тя разполага с 3500 седящи места, а при необходимост може да се поставят още 1500 подвижни стола.

Уникалната сграда на Спортната зала посреща спортни, културни и бизнес прояви от всякакъв ранг. Впечатляващата архитектура на варненската зала обаче се среща на още няколко места по света. Нейни архитектурни копия има в Лагос, Атина, Калгари. Като най-голяма е приликата с тази на двореца в Нигерия. Ето и предисторията:
Докато  вървял строежът, обектът е бил посетен от екип от Нигерия, воден от представител на военното ръководство на страната и главния архитект на Лагос. Те заявили, че след като са обиколили САЩ, Скандинавия и Европа, за първи път виждат сграда, която ги удовлетворява като идея за строеж на дворец в Лагос по повод организирането на Световния фестивал на черното изкуство. Така в африканската страна се "ражда" близнакът на варненския Дворец на културата и спорта. Всъщност става въпрос за почти пълно копие на варненската сграда-емблема. С тази разлика, че нигерийското копие е четири пъти по-голямо от варненския оригинал. Залата в Лагос е построена от българската компания "Техноекспортстрой" отново по проект на архитект Стефан Колчев.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

1 comment:

  1. Формата не се нарича "генералска шапка", а "хиперболичен параболоид" !

    ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА