Социологическо изследване на НЦИОМ от преди време разкри, че младите у нас не познават историческия период на социализма. "Гулаг" е търсачка в интернет", "На 9-ти септември България се освобождава от турско робство", "Свободна Европа" е лозунг, а "кулак" - природно бедствие"… Цитатите са от последното социологическо проучване на НЦИОМ за това какво знаят младите за социализма като исторически период. Над 80% от запитаните не знаят какво е пакта Рибентроп - Молотов, "Гулаг" и "Солидарност". 70 на сто не познават понятието "Желязна завеса", а всеки втори от запитаните не свързва с нищо Берлинската стена и Аушвиц.
Въпреки че според същото изследване,  50% от младите получават знанията си от телевизията, "VIP Brother" няма амбициите да наваксва пропуските в образователната система през новия си сезон. Единствената цел на шоуто е по лек и забавен начин да повдигне "Желязната завеса" на незнанието, като въведе и младите в образцовия си дом.  И за да бъде по-разбираем за по-младите, които и хабер си нямат от названия като физзарядка, „Алтай”, „Показен магазин” и др., на нуждаещите се представяме 10 основни понятия от соца обяснени по прост и шеговит начин.

1. Физзарядка 
Задължителен ежедневен 10-минутен "фитнес", провеждан без уреди и без желанието на трениращите в непосилно ранните часове на деня, преди началото на сутрешната смяна в училище. Действа като "червено на бик" (да не се бърка с популярна енергийна напитка) на всички учащи се.2. НВО 
Не, това не е денонощния филмов канал, а учебен предмет в соцучилището наречен „Начално военно обучение”. По време на Студената война, страната ни е заобиколена от вражески държави и населението ни е трябвало да бъде готово във всеки един момент да се отбранява в случай на война. Затова освен теоретични познания в училище, всяка пролет десетокласниците са ходили на т.нар. „Военно”, за да пострелят с Калашник, маршируват и други подобни приятни занимания.3. Лексикон 
Соц прародителят на Facebook. Обикновено тетрадка голям формат с твърди корици, в която с толкова правописни грешки, колкото и днес "постваш" любимите си групи, парчета, филми, актьори и пр. Ако се добереш до снимки на същите - вече си "номер 1".
4. Робот от цигарени кутии на западни марки -
арт инсталация, направена от соц дете, с което да покаже две неща - че произхожда от технологично напредничаво семейство с баща, пушещ западни цигари.

5. "Кореком" и "Показен магазин" 

Единствените два типа бутици по времето на соца - единият за дрехи и вещи, другият с гурме изкушения. Разликата е, че наличието на пари не е достатъчно, за да пазаруваш в тях. За Кореком са нужни "връзки" - най-малкото на ниво леля, която е продавачка там, а за показния магазин е нужно време - поне един цял работен ден, прекаран на опашка пред него докато "колежките" те покриват в службата.
6. Дънки "Рила" и маратонки "Ромика" -
най-cool аутфита на соца. В идеалния случай върху дънките "се работи" допълнително - избелват се с разредена белина във ваната и етикета им се подменя с такъв на Levis или Wrangler, купен "на черно" от по-отворен съученик, чиито родители имат достъп до Кореком (вж. по-горе).7. "Алтай" 
Като географско понятие е планина в Азия, но по времето на соца е много по-известна като правилния еквивалент на най-популярната американска газирана напитка. Задължително условие за консумацията й е да се сервира топла, което завишава и без това уникалните й вкусови качества.

8. "Москвич" 
По принцип означава човек, който е роден и живее в Москва, но също така дълги години се подвизава и като превозно средство тип автомобил, притежаван с гордост от най-заклетите привърженици на режима. Практически москвичът прекарва много повече време неподвижен, отколкото в движение и е повод за чудесни социални сбирки на паркинга пред блока в неделните следобеди, когато собственикът му лежи под него с омазан анцуг и гаечен ключ в ръка, а съседите са го наобиколили и го чакат с табла и бира, за да "разцъкат" последните клюки и вицове.9. КПП 
Контролно-пропускателен пункт. Изключително важен "градивен" елемент на соца, който може да бъде намерен по граници, входове на казарми, почивни станции и пр. По същество представлява вишка, съоръжена с въоръжено лице, което повече контролира и по-малко пропуска желаещите.10. Абревиатура -
съкращение от началните букви или срички на сложни думи или понятия. Целият соц речник е изпълнен с важни абревиатури като ЦУМ, ГУМ, ХОРЕМАГ, НАРКООП, ТКЗС, КПП, ТКВ, СССР, ВОСР, СОФЖИЛФОНД, КОРЕКОМ, ТЕКСИМ, ТАБСО, СИВ, КДС, ДКМС, АБПФК, АОНСУ, ПУЦ и пр. Какво се крие зад тях "VIP Brother" оставя на любознателните читатели да разберат.


Препечатано със съкращения и допълнения от http://novanews.bg
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА