Събота – 27 август 1983 година – 18,00 часа.
Град Смолян е украсен празнично и централния площад на Новия център, който само след по-малко от месец (на 16 септември 1983г.) ще бъде тържествено открит, е препълнен с ведри и очакващи нещо хора. Носи се приглушена глъч. 15 кратки минути още, и... Ненадейно всичко притихва. Зазвучава военения марш „Велик е нашия войник”. По главната улица, в стегнати колони зад бойните знамена, тържествено започват да влизат завършилите курсанти (през 1983 г.) от всички военни училища и от ВА „Георги Раковски” в България. Всичко е разчетено „до йота”, което е присъщо за нашата армия...
19,00 часа.
Корпусите са строени. Чува се команда: „Корпуси, равнис”!...; Корпуси, мирно”!...; „За по-о-о чест”! Щак, щрак – респектиращо и точно звъни оръжието в ръцете на бъдещите офицери. Прозвучава химна на нашата мила родина - България. На трибуната излиза члена на Политбюро на БКП и министър на народната отбрана - армейски генерал Добри Джуров. С тържествен, но спокоен и благ глас генерал Джуров започва да чете заповедта за обявяване името на випуск „Родопски 1983” и присвояване на първо офицерско звание. Първи получават дипломите първенците на военната академия и военните училища: капитан Марко Златев и лейтенантите: Юлиан Силов, Росен Марасчиев, Венцислав Йорданов, Венцислав Славчев и Димо Димов. След това площада започва да кънти от уверените стъпки на випускниците и се чува благородното: „Служа на Народна Република България!”.
Да-а-а... Така е било някога драги читатели!
Защо обаче в БКП, МНО и Генералния щаб на БНА е решено: „Випуск – 83” да бъде произведен именно в Смолян?
По това време родопския град е в зенита на общественото внимание. Предстои откриването на Новия център на Смолян, който е един от най-големите Национални строежи през тези години, а и 1983-а е юбилейна за някои събития свързани със социализма в България и българската история: 60 години от избухването на „Първото антифашиско въстание” през 1923 г.;  70 години от Балканската война; 80 години от Илинденско-Преображенското въстание;  105 години от Освобождението и една важна годишнина (макар и не юбилейна), особено почитана тогава – 39 години от победата на т.нар. „Социалистическа революция в България” на 9 .IX. 1944 г. Тези фактори определят и самото решение на БКП, МНО и ГЩ - производството на випуск „Родопски – 83” да се състои в град Смолян.
Тогава нашата страна е член на военния съюз на социалистическите страни „Варшавски договор” - подписан на 14 май 1955 г. Той е опонент на пакта НАТО – образуван още през 1949 г. Това са годините на т.нар. „Студена война” и надпреварата във въоръжаването нараства непрекъснато. Европа е разделена на две. В страните от социалистическия блок са разположени съветски ракетни части и войски. Държавите от Западна Европа не правят изключение. В тях също са изградени и се установяват много американски бази (те още съществуват и се разширяват) със значително количество войски на САЩ и НАТО.
Трябва да отбележим драги читатели, че България е и единствената страна от „Варшавския договор” на чиято територия няма, и не са дислоцират военни части и бази на СССР и други съюзници.

Източник : http://hala.bg/


ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА