На 23 февруари 1971 г. е направена първата копка за новата гара от тогавашния министър на транспорта Григор Стоичков. На 15 април 1974 г. е съборена последната, западната част от старото приемно здание. На 6 септември 1974 г. е открита за експлоатация новата Централна гара София.

Приемната сграда е проектирана от "Транспроект" - София с главен проектант арх. Милко Бечев, а строителството е извършено от СО "Трансстрой"- І-во строително. На мащабите на гаровата сграда отговаря и предгаровият площад, проектиран от арх. Олга Станева и Снежана Даскалова и построен от СО "Инжстрой". През светлата надземна част от малкия шадраван се издига 34-метрова бронзова статуя на майка и дете - символ на красотата и благоденствието, чийто автор е проф. Величко Минеков.

На 1 юни 1975 г. е пуснат в експлоатация и вторият етап и са възстановени всички служби. По време на строителството началник на гарата е чешкият възпитаник Георги Бойкин. Приемната сграда на гарата има 5 блока с 2 подземни и 3 надземни етажа с 365 помещения. Разположените по дължина паралелно 36 Х-образни колони, върху които лежи покривната конструкция, са съчетани с алуминиева дограма, стъкло и бял мрамор.

Монтирани са 24 ескалатора, внесени от СССР, осигурено е парно отопление и климатична инсталация, внедрени са билетопечатащи машини. Гарата разполага с 6 покрити перона и чакални с 500 места за сядане. Обзаведен е киносалон и салон за събрания. За информация на пътниците гаровият район е озвучен с модерна радиоуредба, която включва 1300 високоговорителя. От Италия е внесена електронна информационна уредба "Солари".

В този си вид сградата на Централна гара София ни е позната и до днес.
из списание "Архитектура", 1974 г.
6.09.2014.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

11 comments:

 1. Тц тц тц, това България ли е било или фотошопирани картички???

  ReplyDelete
 2. ПИТАЙ СИНЯТА ПАПЛАЧ КОЯТО ГРОМИ КОМУНИЗМА, ТЕ ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯТ.........

  ReplyDelete
  Replies
  1. а ти питай майка си на колко манафи е духала през соца че да изсере такова лайно като тебе

   Delete
  2. А нещо грешно ли е казал, че се изхвърляш така.

   Delete
  3. Човекът е прав. Сегашната управляващя сган унищожи това, което дори комунягите не успяха. Говоря не само за гарата, а изобщо за БДЖ. В момента гарата прилича на гнусна клоака.

   Delete
 3. Естествено, че е от България...какво знаете вие....

  ReplyDelete
 4. Komunisticheska shan, smart za vas

  ReplyDelete
  Replies
  1. ... каза специалистът, който не е овладял писането на кирилица.

   Delete
 5. Тоя хамбар нито веднъж не го видях отоплен - ни след соца ни през него... По-тъпанарска сграда за гара не съм виждал никъде, освен в СССР и Северна Корея...

  ReplyDelete
 6. Към настоящият момент това, което виждаме на снимките по-горе е един голям КЕНЕФ-разбито, мръсно, неподържано, сборище на клошари, наркомани и проститутки...Грозотия и отврат отвсякъде!

  ReplyDelete
 7. #116 Анонимен 2014-10-10 16:51
  Абе какво е това БДЖ,разбирам правят се ремонти на централна гара ама чак пък да си светя с фенерче по стълбите на перона за да не се пребия е възмутително!Да не коментирам какво е положението в тунела за трамвайната линия-там е като в морга никакво осветление,хора та минават с кой каквото има за осветление-и това е централна гара СОФИЯ,ЕВРОПЕЙСК А била...дрън-дрън!на София Север тоалетни няма ,на централна гара София осветление липсва,влаковет е с по 2 вагона по линия София-Мездра,закъсняв ат,мръсни,когат о е студено отопление в тях няма,ама като е топло парното е на макс!При въпроса ми откъде мирише на кабели и какъв е този дим кондукторката на влака не ме отрази...АБСУРД!Всеки ден благодарим на Господ ,че сме пристигнали до крайните си точки живи и здрави...

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА