Автор: Мирослав Иванов

Взех да се чудя,  защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани? 
Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка?
Защо месото в месарницата беше винаги с кокал...
Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки...
Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента...
Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха....
Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч...
Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на "демокрацията" БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани, вместо с кебапчета, ако си спомняте )


Защо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих?
Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините
Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани, а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола?
Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове?
Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ?
Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси?
Защо социалистическата ни пералня Перла 05 постоянно й гореше мотора ?
Защо имаше режим на тока зимата и режим на водата лятото?


Защо имаше обществени бани?
Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак?
Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън?
Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите
Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува?
Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар?
Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили?
Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино?
Защо почивните станции приличаха на казарми?
Защо имаше въшки (и то масово) ?
Защо здравеопазването беше върха, а масово имаше епидемии от шарка?
Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите?
Защо времето при соца се изразяваше с лага "сушата, кишата и Гришата " ?


Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде?
Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък?
Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите ?!
Защо в болниците беше абсолютна мизерия?
Защо беше забранено да се внасят западни лекарства, дори ако от това зависеше живота на човек?
Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози?
Защо ?

п.п. Забележете, че дори не съм споменал бананите  Ама като се замисля, то и социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните...
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

239 comments:

 1. По доста от въпросите авторът изглежда не си дава сметка за техническия прогрес, случил се през изминалите години.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Техническият прогрес се е случвал и на 1000км север/северозапад/запад но бащите ни все така ремонтираха москвича и въртяха шайбата на телефона, ако дуплекса не го е заел.

   Delete
  2. Взех да се чудя, защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани? - защото беше без пари
   Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка? - защото всеки можеше да купи по много и не стигаше. В това време на пазарите имаше всичко, но на по-висока цена.
   Защо месото в месарницата беше винаги с кокал... - ами защото не продаваха обезкостено
   Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки... - да си чувал, Миро за технически прогрес? Мислиш ли, че на Запад в началото млякото не е течало в тези опаковки?
   Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента... виж т.1
   Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха.... - защото бирата беше истинска, с трайност 3 дни
   Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч... - мислиш ли, че сега месото (кръвта) не мирише?
   Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на "демокрацията" БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани, вместо с кебапчета, ако си спомняте ) - ами защото това бяха стоки, които не влизаха в народно-стопанския план. Т.е. правеха се като шир-потреба (ако си спомняш какво значи това)

   Delete
  3. Айде бе - зимнината била без пари :) Не знам какви идиоти трябва да са били, за да са имали всички много пари, магазините да са били пълни с качествена стока, а да са правили зимнина, която изобщо не беше без пари :) Грешен отговор :)

   Значи хем България е била на едно от първите (ако не и първо място според комунетата) в света по домати на тиква от населението, хем не стигали :) Пак тъп отговор :)

   В това, че месото беше с кокал нямаше принципно нищо лошо, ако не го продаваха за някой с кокала, за някой без кокала, а за някой - само кокала :) Щото нали - да беше продавач на дефицитни стоки беше ехеее - повече от инженер с три висши ;)

   Млеката - по времето, когато въпросното мляко се продаваше в едни бело лонди и наистина беше калпаво опаковано - в Корекома продаваха сокчета в картонени кутийки :)

   Лютеницата - виж т.1 - ама наистина са били пълни олигофрени и идиоти, ако ти е верен отговорът ;)

   Парцалите в бирата мойто момче не бяха от малкия срок на трайност (7 дни, а не 3), защото бира залежаваща в магазините нямаше - когато пуснеха и опашките бяха готови... Така че или не си бил роден тогава и грешно са те осведомили или лъжеш като дърт циганин (Бай Тошо примерно ) :)

   Капачките за буркани били шир-потреба :) Ми то всичко беше шир-потреба бе, щото всичко беше некачествено и дефицитно - като почнеш от дамските превръзки и стигнеш до колите :)

   Влизаш в супермаркета (ама не тези от пропагандните снимки за соца) и гледаш - на единия рафт - оцет... Втория рафт пълен със сол... И толкова... Ако сега влезеш в супермаркет от онова време - ще избягаш с крясъци и ще псуваш соца до девето коляно :D

   Delete
  4. 'Айде бе - зимнината била без пари :) Не знам какви идиоти трябва да са били, за да са имали всички много пари, магазините да са били пълни с качествена стока, а да са правили зимнина, която изобщо не беше без пари :) Грешен отговор :)'

   Много хора си имаха малки лозя и се 'самозадоволяваха' като си правеха от там голяма част от зарзавата, имаха спокойно време да ходят всяка седмица, че и следобед след работа, да минават и да си гледат краставици, домати, пипер. Явно си е навик на рода ( при това доста по-голяма част от активното население е било родом от 'село' и правенето на зимнина си е било част от живота), сега и аз запечатвам компоти от лозето, от магазин не съм купил, постепенно хората с такива навици намаляват.

   Delete
 2. Освен на въпросите от сорта на "защо ми падаха пломбите" и "защо си премаза пръста в детската градина''
  отговорът е -Защото си роден и живял в някое село или в планинска махала.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Аз имам пломби 3 пломби от 1967г.Всъщност до 2001г. бяха четири. Тогава ме заболяха зъбите и зъболекарката реши ,че е от един от мъдреците и го извади. Болката продължи и тя реши ,че е от единия пломбиран зъб. Махна пломбата ,сложи ми друга ,но продължаваше да ме боли и тя реши ,че е от другия пломбиран зъб. Добре ,че се усетих и отидох при друг зъболекар... Беше просто невралгия. След година нейната пломба падна и сега там имам изкуствен зъб.Сега ще се изпишат много глупости ,но не е възможно светът да е живял през 1960,1970,1980 г. ,а в България да е било 2014г. Защо не погледнем ,кога е забранена расовата дискриминация в САЩ , защо не погледнем кога са имали телевизори и климатици там ,а ние тогава какво сме имали? Комунистите ли са виновни и за това? Трябвало е много да догонваме. Защо не видим ,какво сме достигвали ,а само да плюем. Лютеница ,компоти и простотии. Това си е от българския манталитет да спестяваме.Правехме гадни корнишони в буркани ,които пролетта изхвърляхме ,защото цяла зима купувахме от магазина хрупкави и вкусни. Прочетете за Белмекен - Сестримо и се гордейте Там съм ходила 1971г. Уникално.Не слушайте простотиите на ББ.Той нищо не знае. Дори метрото е проучвано и проектирано тогава.http://dams.nek.bg/Default.aspx?item=381eb6bd-f2a8-4dfd-b4ba-b892c572a350. Лютеница... простотии

   Delete
  2. Ами аз не живеех на село, Имаше училищна зъболекарка в прогимназията. Първо всички под строй минават на преглед (не ти казват резултат). След седмици както си си в час идва зъболекарката и те привиква (веднага), хваща те за ръчичка и те влачи. Отивам и започва да ми дълбае зъба ама със сила, която направо ме повдигаше от стола, освен че се обливах в пот от болка. През това време си лафи с някаква позната до нея и даже не ме гледа, само като измуча ме нахоква като на някое говедо да не съм смял да мръдна. Дълбаенето продължи има няма час (няма плюене, няма нищо, давиш си се), през което врем чух и "абе аз това борче трябваше да го сменя още преди три месеца ама няма друго"... Ами колко да издържи..

   Delete
  3. От 15 години живея в Америка. Имах една "социалистическа" пломба от 88-ма някъде, която падна преди месец (сега сме септември 2014-та), а всичките ми "американски" издържат не повече от година. "Социалистическите" отварачка на консерви и тирбушон все още са читави, а "американските" се чупят след петата консерва или бутилка. Съгласен съм, че прекалено носталгично се сещаме за социализма и че имаше много големи глупости и извергщини, но в Америка разбрах, че социализмът беше провален от Запада след дългогодишни усилия, но не заради лошотиите и несправедливостите си, а заради хубавите неща, които застрашаваха Западните идеологии: безплатно здравеопазване (колкото и да е имало кусури, не искате да знаете в Америка какви идиотщини се случват в тази сфера), безплатно образование (относно което аз съм твърдо против, но го изтъквам, защото беше трън в очите на Запада), нулева престъпност с огнестрелно оръжие и нулева безработица (тези, които ще скочат относно последното, бих попитал: "Предпочитате на лентяи да се плаща да стоят на работа, където все пак може да са от някаква полза или на поколения безработни да се плащат помощи?"). Затова ви казвам, че спорът кога е било по-зле, тогава или сега, е неуместен още повече че времената и електронните технологии и комуникации поставят двете епохи в много неравнопоставено положение. Аз съм безпардонен антикомунист, но гореспоменатите факти от социалистическото време са някои от нещата, които непременно трябва да присъстват (или отсъстват в случая с пушките) във всяка цивилизована държава на 21-ви век.

   Delete
  4. Остава да се запитаме ти какво правиш в тази толкова лоша Америка? Ама как все успявате да хвалите соца, пък да бягате от него не знам :)))

   Delete
  5. На момчето от Америка, анти комуниста дето се кефи на соц-а искам разкажа един стар виц: Лисицата и Вълкът младоженци. На втория ден Лисицата изчезва. Ден, два, три никаква я няма. Вълкът притеснен я търси навсякъде в гората, Минава цяла седмица в търсене, Вълкът отчаян се прибира в къщи и вижда Лисицата, седи над тенджерата и бързо лапа изтиналата манджа.
   - Лисо, скъпа къде беше? - трепетно пита Вълкът.
   - Мани, мани Вълчо. Както се разхождах в гората и ме отвлече Лъвът. И като ме почна - бой, е..не, бой е..не и така цели две седмици.
   - Ама Лисо как две седмици, теб само една те нямаше...
   - Ами аз само хапвам и пак се връщам ...

   Та твоя разказ приятелю, за лошата Америка и перфектния соц ми звучи точно, като версията на Лисицата ...

   Delete
  6. възмутена - до момчето от Америка. Голяма глупост е да мислиш, че образованието и здравеопазването са били безплатни. Няма безплатен обяд. Ниски бяха заплатите и затова имаше сектори, които изцяло се плащаха от бюджета. Един инженер вземаше 250 лева месечна заплата, а проектираше най-големите мостове в България - тези на магистрала "Хемус". За сравнение - един такъв инженер на Запад вземаше процент от проекта и за няколко години ставаше милионер. А бедният български инженер работеше за 3-4 хиляди годишно. Останалите пари влизаха в бюджета, който покриваше т.н. безплатгно образование и здравеопазване. Знам, че е така, защото този инженер е баща ми - проектирал над 200 моста у нас, а сега на 80 години ролучава ниска пенсия, защото 40 години е получавал ниска заплата.

   Delete
  7. Много на място коментар! Иначе, самият факт, че все още има хора, които жадуват по "безплатното" в соца е причина за много от проблемите тук и сега....

   Delete
 3. Защото, става дума за соц-а, а тогава в България прогреса беше табу...

  ReplyDelete
 4. Някои от въпросите наистина звучат като: "Защо нямахме мобилни телефони, интернет и климатици?" :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Сори, ама всички въпроси са оттогава и съм бил свидетел на събитията накарали ме да ги задам :)

   А сега чакам отговорите на тези "защо"-та :D

   Delete
  2. абе за климатици и мобилни телефони, не може да питаш, ама мога да попитам друго. притежавам трабант който е произведен 1986 и голф 2ка също 1986г, та Защо да му *** майката, по едно и също време разликата е техниката е била толкова голяма.

   Delete
  3. Я сравни танковете от ОНОВА време! А трябваше да има танкове, сега вече е ясно, щото иначе веднага идва ТОВА време!

   Delete
 5. И не само това, Anonymous, ми Защо сега всеки е висшист, а няма работа? Защо сега малцина могат да си лекуват зъбите, а НЗОК плаща всяка година за вадене на зъб? Защо сега не можеш да си купиш лекарствата и да си платиш тока? Защо сега не можеш да си платиш гражданската за колата, а джиповете са на мутри? Защо сега гният българските домати, а купуваме турски с мито, които са по-евтини от нашите? Защо сега толерираме циганите и полицаите им козируват, а преди си стояха в гетото и не смееха да гъкнат, а повечето работеха законно? Защо сега не само пералнята, но и климатика и ТВ си горят на общо основание, като им мине гаранцията? Защо сега месото е за 30г, внесено от Германия/Бразилия, дори и без кокал? Защо сега в салама няма месо, а само соя и Ета? Защо сега яде ГМО пшеница, отгледана в България, въпреки забраната, а преди си ядеше просто пшеница? Защо сега води и взима детето си от училище и не смее да го пусне само навън, че най-малкото кола ще го блъсне, а преди ние играехме до 23-24ч лятото навън и се гонехме и криехме из улиците в квартала... Много още мога да изброявам, но нека той сега си отговори на тези въпроси. Аз отговори на неговите имам. И съм на 34г, не съм червена бабичка.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Айде почна се с "Ама вие защо биете негрите" :)

   На твоите въпроси мога да отговоря по много начини - единият е - ами защото още ни управляват същите и децата на същите, които градиха светлото бъдеще ;)

   Ама твоите въпроси имат решение - като искаш - емигрираш и никой не те застрелва в гърба ;)

   И е жалко, че си на 34, а въздишаш по нещо, което дори не си усетил, а само си чувал от мама, тате, баба и дядо и промитите червени тикви :)

   Delete
  2. Типично изказване на некадърен или просто неуспял нещастник, въздишащ по комунизма!
   Ей такива са всички дето си мислят, че някой (най-вече държавата) им е длъжен с нещо. Вечно да им дава и да им урежда и управлява живота и да им налива в човките наготово! Тесногръдо и овчо съзнание!
   А за тъпите ти въпроси - днес всеки успял човек си има работа, няма проблеми с палащането на сметки и лекарства, яде качествена храна а не ЕВТИНИТЕ боклуци като 30 год. месо или ЕВТИНИ колбаси от соя и кенефна хартия, купува си скъпи, но качествени електроуреди, които ползва дълги години а не ЕВТИНИ боклуци, които издържат по 1 месец.
   И да - жалко, че не можеш да обикаляш по гащи бос по кварталните улици, които все пак са предназначени за автомобили, които от своя страна вече не са лукс, не се чака по 7 години за да си ги купиш и всеки работещ човек може да си ги позволи...

   Да, трудно е да се примириш с мисълта, че като искаш нещо, просто трябва да си го постигнеш сам с упорит труд и инициативност, а не само да чакаш наготово и да ревеш, че лидера на партията или вездесъщия вожд на народа не са се е погрижили за тебе!

   Delete
  3. Основен приоритет на всяка една нормална държава е да се грижи за своите граждани.
   С упорит труд в България не можеш да постигнеш нищо освен повече работа за същите пари. Изказвания за упорит труд и успехи може да бълва само една Овча кратуна като теб. "Успелите" в голяма част от случаите са "бизнесмени" които експлоатират своите подчинени давайки им мизерни заплати и биейки се в гърдите разправят, че с много труд може да се постигне много.
   Голяма част от Българите имат доход 500-600 лева и със сигурност работят повече от теб . За това Овчо главо си дай сметка, че преди за 7 години може да си купиш нова кола а сега караме
   20 годишни морги.

   Delete
  4. Що за твърдение-Днес всеки успял човек...... Въпросът е колко са успелите и колко могат да си позволят да купуват качествените но скъпи/това е естествено/ храни и стоки. Ами процента е около 3-4.Останалите са "некадърни,мързеливи,неуспели нещастници " които купуват боклуците.А защо въобще се произвеждат боклуци Това запитал ли си се.И не се прави на много успял. И при социализма беше същото.Започнах работа на 20 г от нулата като едновременно и учех.получавах 125 лв заплата.След 16 г бях началник отдел в голямо предприятие с големи отговорности но и с голяма заплата-560 лв брутна.Ти знаеш ли какво бяха 560 лв при социалистическите цени.Но и работата беше отговорна.А сега колкото и да си кадърен къде ще намериш работа.Или ще отидеш да бършеш мърлявите задници на европейските пенсионери .Благодаря. И тия за труда и иницитивността при нашите условия ми напомнят нещо за някаква ябълка май -първо една после две и накрая лелята с милиона.Та тия за красивия капитализъм и лошия социализъм ги знаем...

   Delete
  5. Извинете ме, но това са пълни глупости. На 30 години съм, аз и всичките ми приятели около мен са реализрани хора. Кой работи, кой върти бизнес - доходи има. Тези дето взимат по 500 лева и мрънкат сами са си виновни. Пълни глупости - имам съвсем леки спомени от комунизма, но не мога да си представя как трезво мислещ човек ще страда по него.

   Delete
 6. Една малкото статии тук, с които не мога да се съглася. Много въпроси, които не са истина. Нито за болниците, нито за лежането под колите, нито за лошите безалкохолни или лютеница, нито за автобусите, за престъпността пък е даже смешно. Битова престъпност!?? Инцидентно! За шарката пак глупости! На 30 и кусур съм и нямам изкарана НИТО една шарка. Бахти епидемии ... Как да е. Автора е имал нужда да хейтне малко, лошо няма :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Това, че си на 30 и кусур (не каза колко е кусура), обяснява много неща - как да помниш фактите зад въпросите, като си бил на 5-6 годинки тогава :D Щеше да си ебаси гения :)

   Delete
  2. Да не искаш да кажеш, че не можеш да имаш спомени от времето, когато си бил 5 или 6 годишен?Аз съм на 35, бях на 10 години когато избухна демокрацията. Ето малко отговори от мен, по мои спомени: нито майка ми, нито бабите ми са варили лютеница(или компоти, сладка и т.н.);баща ми имаше точно москвич - веднъж не съм го видяла да лежи под него; в панелката се нанесохме когато бях на 5 - беше си съвсем прилично (без мухъл, течове, въздушни течения); за въшки чух едно лято на село(бях първи клас); дъвчех си Идеалките и една пломба не ми е паднала; за автобусите нямам наблюдения, возеха ме с москвича; леля ми още си пере с перла 05; всичко се купуваше от магазините,нямаше буркани и чушки в багажника на москвича, къщата на село се ползваше като вила и се обитаваше само лятото(и досега е така); ябълките си бяха "златна превъзходна" - като я захапеш и ти тече сок по брадата.Не знам какво хейтваш толкова, каквото било - било.

   Delete
  3. Ей много лъжеш ама, много :) Присъщо ви е на вас - остатъците от онзи строй ;)

   Delete
  4. "Битова престъпност!?? Инцидентно! "

   Да си чувал песента на Тодор Колев "пак ми откраднаха чистачките"? :)))

   Delete
  5. Една от малкото статии, с които съм НАПЪЛНО съгласен. Аз съм на 34 и да майкар да не сме имали особени проблеми, ВИНАГИ се затваряха буркани. Последните години никой не прави буркани за нищо. Спомням си че умирах за продуктите от кореком а не за НАШИТЕ!!! Магазините особено към края бяха полупразни и т.н.

   Delete
  6. Като гледам сега кои си карат бурканите със зимнината ми е ясна картинката. Стане петък следобед и бегом с джиповете към "провинцията" да си напълним багажника с буркани и други провизии. Само се чудя как ли ги ядат тези бурканчета с лютеничка и други вкусотиики като са правени на село. Я да си купуват от магазините бурканите с неизвестен производител.

   Delete
  7. Битова престъпност имаше и никой не му дремеше да се занимава с нея. На документи може да я е нямало, щото никой не се е занимавал с нея. Но я имаше. Това, което нямаше, беше Фанта. Нямаше Лего. Нямаше зеленчуци през зимата. Нямаше ток. Нямаше вода. Нямаше и коли - няма какво да се лъжем. Климатици? На запад ги има от 20-те години.

   Имаше парно и топла вода, благодарение на което имаше и една вечна смрад на пушек в квартала, а София не се виждаше от Витоша. Сега се вижда.

   Delete
  8. Аз често давам за пример едно малко телевизорче С дистанционно, което родителите ми довлякоха от Западен Берлин 90-та или 91-ва...... 2014-та, егати, още си бачка! По тва време вкъщи се ползваше некъв Великотърновец със зелена картина, голяма гордост бЕха тия сандъци. Зимата на акумулатор. ;)
   Също имам лекувани загнили зъби... с клещИте (нямаше и нощно-дежурещи зъбари). Епидемии от шарка - в днешни дни, ежегодно, щото ваксината опшънъл, но срещу Хепатити нямаше задължит. ваксиниране през соц-а, за разлика от епидемии тук и там.
   Новото време, освен мизерия до уши и инфраструктурна занемара, донесе на някои клети градски нещастници сушилни и съдомиялни, голфчета и рена, гнили американски мувита и екскурзийки дотук и там за ЧНГ и Св. Валентин (не Трифон!). :) За религиозните люде - други пофти. Донесе и огласяване досиетата на десарите, заклеймяване на Възродителния процес и обявяването на комунизма в БГ за престъпен режим.
   Донесе и масова емиграция, да ви кажа, само от хубаво и от пофти са се изнесли тия над 2 млн още сначале 90-тте презглава! При това вече са с обратен билет, не ги чакат "трудово-възпитателни лагери", никой не ги води за "дисиденти", критиката на държ. власт не се наказва с отвличане, изтезания до смърт и т.н.
   Носталгиците още имат шанс, Виетнам и Китай верно са малко далечко и искат езици, но пък пофтата е значителна - полицейщина, цензура, безгранични рекетьорски произволи на местните "общинари", забрани за протести и критика на властта, престой и пътуване с визи и др. неща, които може би считате важни за формиране съвременната правова държава.

   Delete
 7. ... и 6 достатъчно за кусур ли е?

  ReplyDelete
 8. Горния Anonymous, дето е на 34 години - Ти не си червена бабичка, ти си си червен боклук. Просто тази статия не е за този сайт, изпълнен с нежна и носталгична, гнусна, позорна и мизерна червена пропаганда.

  ReplyDelete
  Replies
  1. А на теб целия свят ти е крив. Как беше... "- като искаш - емигрираш и никой не те застрелва в гърба ;)". Бегай, аз искам да живея тук и спокойно. Разлика между СССР и ЕС НЯМА!

   Delete
  2. И аз искам да живея тук във БЪЛГАРИЯ !

   Delete
 9. Бирата беше в кафяво и в зелено стъкло- задължително купувах само в зелено, за да се вижда какво плува или не плува вътре. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. да, ама трайността беше 4 дни, а на сегашната Е-бира е 6 месеца

   Delete
  2. От негледане сме намирали удавена мишка в малка лимонада...

   Delete
  3. баси как влезна тази мишка в бутилката....худини

   Delete
  4. Май не си виждал мишка...

   Delete
  5. Наскоро си купих жива бира, трае няколко дни, а не 6 месеца. Утре ако ми се допие пак мога да отида и да си купя. Мога също така да си купя и чешка, белгийска или немска "Е-бира". Или шотландско "Е-уиски" от произволен квартален Кореком.

   Delete
 10. Ще добавя още няколко реда:

  1. - Всички имаха работа !

  2. - Независимо, че всички имаха работа, никой не работеше!

  3. - Независимо, че никой не работеше, петилетните планове се изпълняваха на 100%

  4. - Независимо, че планове се изпълняваха на 100%, в магазинте нямаше нищо!

  5. - Независимо, че в магазинте нямаше нищо, всички имаха всичко!

  6. - Независимо, че всички имаха всичко, всички крадяха!

  7. - Независимо, че всички крадяха, стигаше за всички!

  8. - Независимо, че стигаше за всички, всички бяха недоволни!

  9. - Независимо, че всички бяха недоволни, всички гласуваха ЗА!

  ReplyDelete
  Replies
  1. хаха! твоите са още по-добри :)

   Delete
  2. Ех защо, защо не бяха мечките пчели...

   Delete
 11. И аз съм на 34г. и по време на комунизма не живеехме добре, но сега е още по- зле. Баща ми работеше като строител заплатата му не е била голяма, семейството ни беше 5 членно, майка ми не работеше и въпреки това храна винаги имахме, дрехите ни бяха нови, сметките платени. Баба ми и дядо ми живееха на село и въпреки това сме яли лютеница, масло и сирене от магазина( след демокрацията започнахме да си ги произвеждаме сами). Сега мъжът ми работи в чужбина, аз работя тук, имаме две деца, пренасят дрехи от роднини, сметките платени със закъснение. И тогава не беше супер, но и сега няма спокойствие, живеем в непрекъснат стрес и страх за всичко. Нямам претенции комунизъм - демокрация искам децата ми да бъдат и с двамата си родители, да живеят спокойно и да се радват на детството си.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Е сега, с тези простички думи ги закопа всички хейтъри и антикомунисти.

   Delete
 12. Хейтвайте няма лошо ,но тези въпроси и сега се задават да не говорим за новите питанки.

  ReplyDelete
 13. Ей, ТЪПАЦИ - визирам всички, които говорите за техническия прогрес през годините и че просто тогава все още не са били изобретени отговорите на голяма част от въпросите. ТЪПАЦИ сте, защото много удобно подминавате основната тема, а тя е, че тези защота питат как е възможно да е било хубаво през комунизма, след като всичко това го е имало. Никъде в статията не се прави паралел с настоящето. Но дори и тъпата ви логика куца и е пробита като празните ви камбанарии, защото дори да приемем, че се прави паралел, то е достатъчно да видите как са живели по същото време съседите ни от Гърция и Турция, за да ви стане ясно, че всички тези защота не са част от липса на технологично развитие - част са от факта, че са ни управлявали и уграбвали съветските комунисти чрез пасмината си в България (както до някаква степен става все още).

  ReplyDelete
  Replies
  1. "ограбвали", със "О", Вуте. Като всеки неграмотен селянин, започваш изказването си с обида.

   Delete
  2. Сега като ни управлява американската пасмина сме цъфнали и завързали. Не знам какво са ни крали комунистите, но сега ни крадат всичко - образование, здравеопазване, право на труд (защото се подиграват със заплащането) , право на спокоен живот. Така, че този , който критикува всичко да хваща пътя за Америка. Там го чакат с отворени обятия да им мие чинийте, да им чисти къщите и да бърше задниците на бабите. Да си остави семейството тук и да е щастлив там.

   Delete
  3. Пак руската ДС дружинка ни управлява, какви американци, какви пет лева. И така е вече 25 години. Айде Костов ще го броим за американец.

   Delete
  4. Колко тъпи митологеми ви е наблъскал в кухите канчета тъпия совецки соц, мама си трака - никаква разлика с прогресивния просветен православен руски народ. Ганьо Балкански, дет няма 5 лв в джоба да прелети океана, уреди цялата емиграция в Щатите за санитари и пицаджии. С българоевропейско гражданство на Ганьо още му трябва виза за цял свят без един континент, а на щатеца му стига едно тенкю на паспорт контрол. Това в Задунайска губерния верно е далечен ракурс спрямо преките екзистенциалии - цената на "Слънчев бряг", на прес-папира у Лафка-та и на 5-тте лева месечен неограничен достъп до американското WWW.

   Delete
 14. Луда работа,автора е озлобен човек.И сега в Южна Корея, Япония и Турция има обществени бани, а уж са с 50 години пред нас в развитието си.Никога не съм била недоволна, защото не знаех как е в други страни.Пита защо, ами защото такъв беше живота.Не е било така само тук, а в повечето държави, дори там където не е имало социализъм и комунизъм.За разлика от автора нямам село и никога не съм карала пълни багажници с буркани.И храната беше истинска, нищо че не е имало богат асортимент.И децата ми израснаха вкусно хранени и свободни, без страх от изнасилвачи, отвличания, наркотици и убийства.Правеха си каквото искат, но нищо опасно.Крадеше се много по-малко от сега, сега всичко живо краде, тогава само няколко членове на ЦК на БКП и Политбюро.

  "Независимо, че всички имаха работа, никой не работеше! " - а това е най-голямата глупост.Всички работеха и за твое учудване произвеждаха продукция.И циганите работеха здраво, а не живееха от помощи.И тогава много по-малко хора крадяха ,отколкото сега.Сега всичко живо краде.Като никой не е работил, защото вече 25 години усилено се унищожават и рушат заводите които работеха и на тяхно място строят тези безполезни молове?

  ReplyDelete
  Replies
  1. А защо реши, че авторът е озлобен човек? Не сте ли вие всички по-скоро озлобени от това, което е сега, но без да правите нищо за да го подобрите ;)

   Delete
  2. хах ;) ние новите хора на България - свободните демократични либерални модерни евро-атлантически хора нямаме нужда от заводи ;) там работят само някакви червени изруди правещи машини които вредят на природата ако не си гледала протестите в щатите напоследък ;) а колкото до моловете - явно незнаеш че във всеки град в щатите има поне по 1 мол ;) такаче #peace #swag #420yoloblazeit #freedom #democracy #obama #ostavka #protestna mreja също искам да кажа на простите червени отломки да си ядат "балканската" лютеница и "българските" зеленчуци и да не се обаждат ;)

   Delete
  3. "Всички работеха и за твое учудване произвеждаха продукция."

   Егати продукцията! Пълен боклук беше всичко. Най-долно и скапано качество. И дори да имаш пари друго НЯМА. Няма избор и ти трябват връзки и телевизор да си купиш. Говорим за СКАПАН телевизор разбира се. Това е защото "работещите" всъщност не работеха, а само гледаха какво да краднат. Щем е държавно е общо. Тази логика и до днес битува. И не е далеч от истината...

   Delete
  4. Вие новите хоря явно не можете и да пишете на български език... Но не се обиждайте - ще мине време - може да се научите! Че всеки се е скатавал от работа е ясно като бял ден - нали не работиш за себе си - работиш за държавата - демек една шепа другари...

   Delete
  5. Скапани телевизори ли?. У нас още имаме един от преди 30 години, лампов. И си работи много хубаво телевизорчето.

   Delete
 15. Сайта уж е за спомени а някакъв надрусан злобар плюе тук и се опитва да ни убеди в неща,които не са били.Опитва се да ни убеди колко зле сме били ,когато сме живели спокойни и сити.Мухъл има в жилищата откак сме с ПВЦ дограми.Парно не смеем да пуснем ,защото няма да можем да го платим после.Мръзнем, увити в одеала, втренчени в компютри,телефони и телевизори.И сега един полицай и синовете му си правят сервиз пред входа.Все нови и нови коли и джипове взимат, но все под тях лежат и ремонтират.Но кон с капаци не можеш да убедиш.Ако погледаш филми за 80-десете години в Южна Корея и там не са имали компютри и мобилни телефони, нищо,че сега са лидери в тази сфера.Ама важното е да се плюе.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Хммм ти под "спомени" разбираш само лиги от възхищение по соца ли :D

   Delete
  2. Купете си пелени, за де сте сухи щом се подмокрите от кеф по кАмунизЪма

   Delete
 16. Бурканите по целите Балкани са традиция, а не задължение. Много от въпросите са просто смешни и произлизат от незнание или немислене.
  Но ограничените хора си мислят винаги че най-разбират нещата и мисията им е да отворят очите на другите.
  Жалко и злобно. Не си струва да се дискутира.

  ReplyDelete
 17. Много тенденциозно. За много неща същите въпроси могат да се зададат и сега..... След 25 години демокрация. За изнасилени възрастни хора, за семейства издържащи се с по 200 лв на месец и т.н.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ама вие що биете негрите?

   Delete
  2. А ние, защо не бием циганите?

   Delete
 18. Едно е достатъчно да се погледне и всичко ще стане ясно на всички надявам се!!!
  Нацията ни тогава се множеше, а сега умира...
  Когато разглеждате битието на един народ то глобалното е важно!
  Останалото са детайли и подробности!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ти сериозно ли мислиш, че нацията се е множила :)))

   Да, множеше се - прираста на циганите не е от сега, а имай предвид, че тогава границите се пазеха да не бягат хората. После се видя какво стана :) 2 милиона избягали и половин милион турци - изгонени :)

   Сега сме 7,2 милиона - плюс 2,5 милиона емигрирали - ми дори сме повече отколкото през 1989-а, когато нямахме и 9 милиона ;)

   Delete
  2. Нацията, бе, пич, нацията. Не населението. Прирастът на циганите е от последните 25 години, когато им се позволи да живеят от помощи. Получи се така, че раждат деца за да живеятт от тях. Оатавят ги в домове да ги храни държавата, и ги виждат веднъж седмично, за да не им орежат детските. Да не говорим, че огромен процент циганета са "астматици", за да вземат повече добавки. Мисли с главата си пич, не с г#за си. Звучиш ми като някой НПО хрантутник...

   Delete
  3. Абе за нацията не знам ама расизма се множи свободно от тогава насам гледам. На неможача винаги някой друг му е крив.

   Delete
  4. Напротив, множеше се българското население. Я погледнете сега колко празни къщи има. Колко празни апартаменти. Да не говорим за рушашите се къщи. Улиците са празни. Особено след 22 часа. И ти нещастник ще ми говориш колко сме се умножили последните 25 години. Съмнявам се, че ако имаш деца те са в България. А за теб : срамувай се, че си българин.

   Delete
  5. Човек няма право да коментира въпроса с топенето на нацията, ако не се е опитал да гледа деца в България.

   Delete
  6. Отрицателният прираст в България е от началото на 80-те години. И си е тенденция в развитите държави. (мда, развита държава сме, макар и сред последните места)

   Delete
  7. В периоди на криза /мисловна и емоционална ако щеш/ и война народа се множи!!! А сега сме на СРЕДНИ европейски нива!!! Просто ТВОИТЕ/ВАШИТЕ любими другари гонят всичко младо на запад и остават в БГ само някакви некадърници които си вярват че липсата на свобода е било хубаво нещо...

   Delete
 19. Защо имаше обществени бани?

  Ама ти сериозно ли си мислиш, че обществените бани са дело на социализма! Ти Бай Ганьо чел ли си го?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Не, но защо при соца имаше :) Или българина е бил абсолютен аксхибиционист да ходи да се къпе с други или има някакви различни причини :)

   Било е рай за педофилите дето са си падали по малки момченца :)

   Delete
  2. Неосведоменият по-горе явно не знае в какво състояние са били канализацията и водопроводите и достъпа до топла вода преди соц-а. Ами да влезе в старите софийски къщи и да види какво представлява банята. Стари, софийски къщи на относително заможни хора, сторени преди соц-а. Банята е приспособена от друго помещение и обикновено е тясна и малка с размерите на килер, защото е била именно килер. За какво ти е баня, като електричеството е лукс, за топлата вода да не говорим. Някои и водопровод не са имали. То не че сега е различно в някои отношения-цялото Драгалевци в София е още на септични ями, нищо че има новобогаташки замъци. Вие явно не си давате сметка какво дъно е било преди ВСВ в България. И как се наваксват градски удобства за 50 години. Ами трудно. Затова градската баня е била необходимост. През 80те вече не беше. Тогава останаха само минералните бани и аз съм посещавала само такива. Осведомете с малко числа за тотално изостаналия живот в БГ през 40те и тогава задавайте неадекватни въпроси.

   Delete
 20. Предполагам, че отговорът на всички въпроси е: " Заради ЛОШИЯ социализъм." ...

  ReplyDelete
 21. Искам и аз да кажа някой неща които си спомням от комунизма.Първото и най важното беше-че образованието беше безплатно.Но за да влезеш в унивеситет наистина трябваше да си умен.Двойкажиите не влизаха.Здравето също беше безплатно.Не се притеснявавах че няма да имам пари за операцията на майка си или баща си.В училищата учеха чавдарчетата и пионерите да помагат на въздрастните.Когато едно дете виждаше стар човек с чанти веднага се притичваше и му помагаше.Всяко лято ходихме на почивка море и балкан.Младоженците 2 години след брака им взимаха държавен апартамент ,с много нисък наем -и след време можеха да си го закупят.Вратата ни никога не е заключвахме.Съседките си влизаха най спокойно когато идваха на кафе.Ключовите си оставяхме под изтривалките - и въпреки че всички знаеха -никога никой не крадеше.Хората бяха задружни-помагаха един на друг.Дядо ми въпреки не голямата пенсия която взимаше -винаги ми купуваше това което искам ,винаги имаше на страна заделени пари.Всички си правеха буркани -запаси за зимата .Не можеш да сравниш лютеницата на баба с купената .Онези години имаше кръжоци към училищата.Ако искаше да научиш нещо просто се записваш-без да даваш пари.Дори аз се бях записала в профсъюзния дом в театъра и киноклуба /за да се подготвя за сценични кадри където смятах да влизам/ но пари не плащах.Онези години системата беше много добра /за образованието/ ако няколко последователни години имаше наплив за някоя специялност-обявяваха нулева година за тази специалност за да има баланс. А не като сега -всяка година излизат адвокати -които в един момент разбира се няма да имат всички работа.Всяка система има своете положителни и отрицателни неща.Но когато говорим за това нека да гледаме везната на къде клони - към положителните или отрицателните .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Все едно чета вестник Работническо дело :)

   Толкова много глупости на едно място - само Тенчо може да напише :)

   Delete
  2. За да влезнеш в университет през соца най-вече трябва да си дете на борци против фашизма и капитализма. Колкото и да си тъп, те взимат. Ако си хептем неграмотен монаваш през РабФак колкото да се понаучиш да четеш и да пописваш ( с доста грешчици). Ей такива са 50% от студентите на соца. Знам, защото в моя курс бяхме 30 човека приети с кандидатстудентски конкурсен изпит, и в началото на октомври дойде писмо от ЦК, с което бяха записани още 30 маймуни, деца на партийни величия, шумкари и активни борци.

   Delete
  3. Образованието няма нужда да е безплатно. То трябва да е качествено и платено. Между другото сега като образованието не е безплатно, България "произвежда" повече висшисти на година от колкото през соца. Всеки е висшист и после работи като продавач или в кол-център. По-добре децата, които не са показали с нищо, че имат интерес да учат, да започнат да работят веднага след гимназия. Безплатно образование само за стипендианти и пълни отличници, а не за селянчетата, които едвам сричат, ама дошли в града да уж да учат. В Германия няма безплатно образование, който не иска да работи, а да учи, да плаща. Една държава няма нужда само от висшисти. Трябват хора, които да работят.

   Delete
  4. Платено ли?Ами,че то образованието си е платено.Имам две деца -в пети и седми клас.До сега сме дали за помощни тетрадки и материали близо 200 лева.Аз работя за 400лв.Съпругът ми работи на повикване.И все още не сме купили всичко....Дъщеря ми е доста умно и будно дете иска да стане лекар.Как кажи ми ти ще сбъдна аз желанието и с моите 400лева,като един семестър "Хуманна медицина" е 950лв.Сега в България няма свобода ,както си мечтаехме всички преди 1989г,а има "свободия" всеки прави каквото си иска без закон и без ред.

   Delete
 22. и защо един телевизор Велико Търново, който беше 10 години назад в технологията, струваше колкото 5-6 заплати и въпреки това бащата ходеше на опашка от полунощ

  ReplyDelete
 23. mnogo zlobeete be chifutcheta dolni q otlitaite za shtatite maikavi deeba evreiska tva 4e dedovcite vi chifuti sa bili raztrelvani v lagerite ne znachi che naroda e jivql zle

  ReplyDelete
  Replies
  1. лапай на майка си сиренясалия хуй ве травестит недоебан - децата ти в лайна да мрат

   Delete
 24. Аз пък и до момента се наслаждавам на домашна лютеница, а не на купена, защото зная какво слагам в нея. Лошото е, че ако искам да е евтина, трябва да купя домати от Турция, чушки от Македония, доматено пюре от Китай.
  Престъпност - че сега е повече! Циганите, стоящи без работа, лежейки на гърба на бледоликите трудещи се, крадат поголовно по селата, които пък обезлюдяват. Хората стоят без работа, защото няма къде да се работи - всичко е търговец, ама само кафенета, фризьорски салони и подобни, няма производство.
  Сега идоли.са разни мутри, разбойници, курви, плеймейтки. На почит е педерастията, брадъри и плеймейтки. Новите ВИП-ове, известни с това, че са известни.
  Образованието куца, не се знае правопис, камо ли литература, история.
  Дискавърита и нешънълджоиграфита ни пълнят главите с "американ дрийм" - да дадеш няколко долара за нечии стари вещи, които да препродадеш с печалба.
  После ще се опитам да отговоря на всеки един от въпросите, зададени тук, ако ми остане време.

  ReplyDelete
 25. По въпрос първи: То и сега се чака мама и тате да напълнят багажника в буркани, само марката на колата е друга /колата е пак трошка/.
  Въпрос втори: Сегашните нектари или "натуралните сокове" да не би да са по-качествени? За пластмасовите домати не искам да коментирам /признавам няма опашки/.
  Въпрос трети: Месото с кокал не ми пречи /даже го предпочитам/, но е хубаво че има избор. Въпреки това не съм сигурна това, което купуваме от магазина дали е месо,
  Въпрос четвърти: Винаги е доста пресилено изказване, но поне тогава млеката бяха наистина млека, а не вода и нишесте.
  Въпрос пети: Лютеницата наистина беше уникална. Лютеница и до ден днешен, въпреки големия избор, се вари от голяма част от населението.
  Въпрос шести: Бира не съм пила тогава и сега не пия и не мога да коментирам.
  Въпрос седми: Не си спомням миризмата в плод и зеленчука или в месарницата, но във всяка месарница мирише на мърша, нали това се продава?
  Въпрос осми: Не смятам, че да се намират лесно капачки е голямо постижение, но да тука си прав.
  Въпрос девети: Какво от това, че постоянно хората виждат Мерцедеси, които не могат да си позволят.
  Въпрос десет: На моята баба и сега пенсията не и стига за нищо. С 65лв. тогава се купуваха доста повече неща отколкото с 250лв. сега.
  Въпрос единадесет: Ако се разходиш по селата и сега по-голяма част от къщите са неизмазани.
  Въпрос дванадесет: Да панелките бяха гадни, но и сега хората живеят в същите панелки. Изборът на шкафове се е
  Въпрос тринадесет: Тука си прав.
  Въпрос четиринадесет: Тука си прав.
  Въпрос петнадесет: Не мога да коментирам пералните, но както някой коментира по-нагоре и сега уредите са направени да се развалят веднага след изтичане на гаранцията.
  Въпрос шестнадесети: Тука си прав.
  Въпрос седемнадесети: Тука си прав.
  Въпрос осемнадесети: Нямам такива наблюдения.
  Въпрос деветнадесети: Автобусите и сега са мръсни и студени.
  Въпрос двадесети: Виж отговора на въпрос втори
  Въпрос двадесет и първи: Не знам, защо зъболекарката в твоето училище е направила така, зъболекарката в моето училище ми лекуваше зъба /явно зависи от зъболекарката, както е и сега/. Прави ми впечатление, че във всички училища е имало зъболекарки, а сега?
  Въпрос двадесет и втори: Прав си, че тогава другарките си позволяваха повече волности по отношение на възпитанието на децата, но като гледам възпитанието на днешните деца не съм убедена дали това не е по – правилния подход.
  Въпрос двадесет и трети: Тук преувеличаваш.
  Въпрос двадесет и четвърти: Ракия и вино и до ден днешен се вари от голяма част от населението. Даже имаше протести когато правителството искаше да прекрати тази практика. Варенето на ракия и вино е част от нравите на българския народ.
  И т.н. и т.н. ……
  Комунизма има много лоши черти, но не са тези, които си изброил. Мога да добавя, че и за демокрацията може да се каже същото.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Няма да те опровергавам за нищо - имаш си право на мнение, макар че не съм съгласен с него, но за едно категорично не си права - къде изпускаш кавичките на "демокрация" - това сега не е демокрация а продължение на онова от преди... Демокрацията е по на запад от нас... Тук още ни управляват същите, които градиха светлото бъдеще - каква демокрация, какви 5 лева... И въпреки това, сега е по-добре от преди - и материално и всякак... Просто народа е скапан и не става :)

   Delete
 26. Аз съм роден през 1988 г. За социализма знам само от по-възрастните ми роднини, учебниците по история и лични впечатления от филми, музика, наблюдения върху производството, което е било тогава и т.н. Сега съм на 26, завърших преди четири години Университет. Реших, че ще се пробвам да правя частен бизнес. Потръгна ми. Продавам сладолед. В началото продавах лично с още идин приятел, на втората година си назначихме хора и отворихме няколко щанда в София. Работме по 10-12 часа на ден. Мислиме как да се разширим, как да изкарваме повече пари, как да назначим повече хора. Искаме да залагаме и на други браншове, тъй като сладоледа е дребен сезонен бизнес. Нямам личен спомен какво е било преди 1989 г., но знам, че през соца нямаше да мога да направя нищо от това, което съм постигнал сега. Знам, че за мързеливците винаги е добре наякой друг да се грижи за тях. Те няма нужда да мислят, да работят, ще могат по цял ден да излизат с момичета, да си правят разходки и да люпят семки. Аз нямам време да си почивам много. Смятам, че човек в двайсетте си години трябва да работи. Но това, което ме дразни най-много в дискусията тук е, че всички говорите за вещи и глупости. При соца имахме мляко без консерванти, сега ядем ГМО-тата. Сега караме новите западни коли, а тогава се радвахме на пръдливото трабантче. Не разбирате ли, че за да се чувстваш добре, не е важно какви са били вещите, какви марки са били колите, какви са били мебелите и жилищата. Човек се чувства добре не от материални стимулации. Човек се чувства добре от това, което е постигнал борейки се. Истинското щастие е в това да се превърнеш в мъжа (жената), които искаш да си. И всеки ден да работиш върху себе си, за да се развиваш, за да ставаш по-добър в това което правиш. Това, че соца те ограничава да си по-изявен от останалите, че дискриминира работливите и талантливите, слагайки ги на равна нога с мързеливците и бездарниците е най-голямата слабост на този глупав режим. Хората не са равни, не могат да бъдат. Едни деца са по-умни от други. Едни мъже са с по-силен характер и воля от други. Някои жени са по-красиви от други. Един служител е по-способен и мотивиран от друг. Ето ги и моите въпроси: Защо умното дете да получава същите условия и възможности, като глупавото? Как страхливия и слабохарактерен мъж да е добър в професията си като онзи със силната воля да работи и да се развива, да носи отговорност? Защо грозната жена да живее като красивата, която е желана от всички? И най-вече, защо мързеливият служител да изкарва колкото работливия и способния? Мили носталгици по соца, добер дошли в реалния свят. Не този на утопиите. Не този на живота назаем. В капитализма всеки е такъв, какъвто заслужава да бъде и толкова голяма личност, за колкото положи усилия да се изгради.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Повечето въпроси "Защо" са свързани с бита, защото на комуниста щастието му се изчерпва с кашкавала (образно казано). Такива неща като свобода, свобода на словото, свобода на избора, свобода да пътуваш, свобода да мислиш самостоятелно, свобода да изискваш и да даваш и ред още свободи - това не е за тях. Самият им лидер каза - ние магистрали не ядем, което и стана рефрен на пенсиите.

   А за инициативата, за свободната воля, за това сам да взимаш решенията си - няма как да ги разбират тези неща, защото са свикнали Партията да мисли вместо тях...

   За сметка на това се развиха неподозирано тарикатлъкът (има филми за това - пример "Башмайсторът"), доносите (И за това има филм - Вчера), подлостта, подлизурството, простотията, лъжата, изкуствено насадените и фалшиви морални ценности. Жената в соца беше поставена в незавидно положение, страхът и какво ли не още...

   Факт е, че нито икономически, нито духовно бяхме на ниво. А това сега е следствие от онова преди. Същите хора със същите ценности живеят и сега, крадат, убиват, управляват и т.н. Това "сега" е доказателството, колко фалшиво беше всичко "преди".

   За съжаление тъпотата на българина е вече генетично обусловена (с избиването на цялата интелигенция и замяната й с каскетаджии след девети) и ще трябва много труд, време и най-вече ум за да се възроди тази държава...

   Delete
  2. Браво много точно казано!

   Delete
  3. Прав сте за някои от нещата, не можеш да поставиш всички хора на едно ниво - те са различни. Но сравнението с красивата и грозната жена е глупаво, какво е виновна грозната жена, че се е родила такава? Вие защитавате тезата, че човек трябва сам да постига нещата в живота си и те зависят от него. Как по-точно зависи от Вас дали ще се родите красив или грозен?
   Иначе за упоритостта и преследването на мечтите съм съгласна, но има и много хора, които са се опитали, но не са успели като Вас. Не всичко в живота зависи от желанието и упоритостта на човека, понякога просто нямаш шанс или пък хора, които да те подкрепят. Бизнес не се започва без пари, а началният капитал не се намира просто ей така. Да, можеш да изтеглиш кредит, но трябва да има с какво да го обезпечиш. Това е тъжната истина.
   Но пък не виждам защо трябва някой да кара Мерцедес, за да се чувства щастлив. Щастието не се измерва с това, което имаш, можеш да имаш много и пак да си нещастен. Можеш да имаш съвсем малко - и да си щастлив.
   И аз съм живяла във времето преди 89 и достатъчно добре си спомням живота. Много от нас си спомнят само хубавите неща, защото сме били деца. Спомените от детството почти винаги са хубави, защото не се интересуваш как храната се появява на масата и кой плаща сметки. Предполагам, че на родителите ни и тогава не им е било лесно, както сега на нас. Но обикновено човек си спомня предимно хубавото. Не казвам, че беше лошо. Определено беше много по-спокойно да се живее - като сигурност и като стрес. И храната беше по-качествена, въпреки че нямаше избор.
   Но всяко време си има своите плюсове и минуси. Един ден нашите деца ще си спомнят с умиление за днешните дни, защото кой може да каже какво ще е след 30 години - може би няма да има вода и ресурси? И тогава ще им се иска да се върнат назад.

   Delete
  4. Поздравления!
   И друго, което смятам за най-важно - свободата да избираш сам какъв да бъдеш!

   Delete
 27. Авторът е написал много хубава статия. Въпросите, които реторично задава са прекрасни. Единствената ми забележка е, че е пропуснал да зададе един много важен: "Защо се родих олигофрен?"

  ReplyDelete
  Replies
  1. Предполагам защото ти можеш доста адекватно да отговориш на този въпрос сам за себе си ;)

   Delete
 28. Ами при толкова много "защо" и от онова време, и от наши дни отговорът за мен е такъв: просто ни управляват все ЕДНИ И СЪЩИ мизерници. Ние нека се замеряме и помежду си, и по тях да мятаме голите въпроси "защо", това нищо няма до промени. Нужни са твърди и достойни дела - ЗАЩО обаче не ги предприемаме? Тук всеки трябва да даде личен отговор пред съвестта си...

  ReplyDelete
 29. Веселин Тончев

  Аз съм много против комунизма и това, което е причинил на България, но авторът на тази статия е с незряло мислене, целящо да провокира многобройните коментари, които са вече факт. Половината от нещата, че даже и отгоре, са силно пресилени, а някои - неверни.

  ReplyDelete
 30. Колко пъти ще повтарям ,че само хора на 70-80 години могат да коментират и преценяват кое как е и как е било.Ще ви кажа една истина: както във всяко производство има брак,така и в създаването на потомство- има също.Не може кекаво поколение да създаде нормално отроче.Погледнете към кабинетите по андрология ,по възпроизводство,опашките на млади хора за оплождане ин витро,майки не можещи да заченат с години,млади мъже надрусани с анаболни стероиди ,но не можещи да оплождат.Не обиждам персонално никого .Когато някой млад човек го величаят че е "млад и образован" трябва да знае че е кръгла нула докато не добие ОПИТ, а той се постига с дълги години труд, постоянно образоване.А това постигат малцина.А до тогава по скромно нека другите да те преценят.Това което си преживял,изпитал, никой не може да ти го отнеме,. Вече 25 години се граби построеното от нас и не могат да смогнат.Жалко с един коментар не мога да ви напълня главите ,все едно да наливам в каца без чеп.Е бъдете здрави/с тези ГМО-та и Е-та.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Браво! Няпълно си прав. Репродуктивните им проблеми са от химията в памперсите и превръзките, но откъде ум в хора подложени на непрекъснато оглупяване от училище, медии и жизнени условия. Жалко, така ще я карат докато изчезнат.

   Delete
 31. Браво на автора! Точно така си спомням соца и аз. За плуващите парцали в бутилките, мизерията и кражбите на всичко от всички. Тоталното безхаберие и ниското качество на всички стоки и НАЙ-ВЕЧЕ услуги. За режима на тока и водата... Хората лесно забравят, но някои си спомняме много добре!

  ReplyDelete
 32. Моите въпроси-отговори

  - Защо при соца месото беше българско, прясно, имаше вкус и струваше само 5 лв., телешкото и овчото по 3,50, а днес продават ГМО от неизвестен произход?
  - Защо при соца доматите, чушките, зелето, пподовете и т.н. бяха чисти, български, струваха по 20-30 ст./кг., бутилката газ 3 лв. и нямаше проблем с бабините зимни глезотийки и специалитети, докато консервната ни промишленост печелеше луди пари от износа на първокачествени лютеници, консерви и готови храни, прочути, високо оценени и незабравими в цял свят? Къде са днес българските плодове и зеленчуци и защо ни тъпчат с консерванти?
  - Защо при соца бирата ни беше истинска, висококачествена, без консерванти и наистина правеше утайки ако през зимата застои ? За разлика от днешната химия, която никога не се разваля.
  - Защо при соца месото в месарниците беше винаги прясно, за разлика от изпраната мърша извадена от нечий държавен резерв, която след разлагането й в магазините преработват в салами?
  - Защо за болните антикомунистически мозъци е по-важна лъжата за капачките от реалните проблеми и катастрофалния жизнен стандарт днес?
  - Защо при соца беше много по-приятно да пътуваш със сигурен, евтин транспорт и български самолети за 19 лв. до Бургас, вместо днешните прогнили коли втора ръка, убийци по пътищата? Защо все още виждаме в движение яките москвичи и лади?
  - Защо психопатите лъжат за пенсии от 65 лв. при соца пенсии и колко десетки пъти повече стоки а можеха да се купят тогава за 100 лв. в сравнение със сега?
  - Защо при соца нямаше бездомни, жилищните кредити и лихвите бяха евтини, а ипотеките бяха забранени? Защо непрекъснато се строяха нови къщи, а елекричеството достигна до най-затънтените кътчета на България. Елекро, водните, топлоцентралите, естакадите, АЕЦ - а при соца ли се появиха или ДА?
  - Защо при соца строяха просторни, здрави, хигиенични, достъпни за всички апартаменти, за разлика от днешните фургони, заменящи социалистическите къщи на издавените от алчни концесионери села и градове? Защо при соца банята и парното влязоха във всеки дом, топлата вода и парното бяха почти на безценица, за разлика от убийствените цени днес?
  -Защо в магазините на соца имаше евтини, здрави, красиви български обувки от истинска кожа, за разлика от вносните вмирисани боклуци днес? Защо обувната ни промишленост беше известна в цял свят и биеше западната конкуренция? Защо имаше всички номера обувки, включително 46-47, за разлика от днес?
  - Защо през 30-те, 40-те, 50-те и 60-години дамските превръзки и памперсите не съществуваха никъде по света и защо не е ги е измислила баба му на глупака, задаващ идиотския въпрос?
  - Защо семейната ни пералня Перла 5 работи цели 20 години и след като я сменихме със западна трябваше да купим нова след 5 години? Защо България се превърна в пазар на чужди стоки, храни чужди народи, а народът ни измира в бедност днес?
  - Защо при соца изнасяхме електроенергия за милиарди долари, а сметките ни за ток бяха 2-3 лв. Защо няколко месечния режимен период за всичките 45 години се превърна във вечната мантра на всеки поамериканчен психопат? И защо при соца спираха топлата вода всяка година за 20 дни, за да влагат нови мощности в топлофикационната мрежа, вместо да крадат народните пари като сега?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Всичките ти въпроси са лъжа :) Ама до един :)

   А ти си пълен олигофрен с празна тиква :) Моли се да не е генетично и децата ти да са същите олигофренясали кретенчета :)

   Delete
  2. Човечеца явно не е живял във времената на "диакотеката", но много се изказва. Тогава и телевизията предаваше от 10:00 до 12:00 и от 17:00 до ... не знам, не в 20:00 бяхме по леглата. А и имахме една социална мрежа, която се казваше: " навън!", в резултат на която имахме възможност да се научим как да общуваме помежду си, а не като днешните пубери ... тийнейджъри т.е. - само си крещят обиди и се нахвърлят един върху друг. И още едно ЗАЩО " Защо някога нямаше толкова прояви на ученическа агресия" (ако изобщо е имало)!!!!!!!!!!!

   Delete
  3. ГМО месо....да не си изял овцата Доли?

   Delete
  4. Ами телешкото, ако го имаше, беше от прабата му, а то е безценно!

   Delete
 33. Продължение на моите въпроси - отговори:

  - Защо соца наследи обществените бани от капитализма преди 9 септември?
  - Защо при соца хората разполагаха със свободно време да подържат колите си и защо след всяка такава акция мъжете се събираха на ракийка с мезе и се веселяха? Коя кола при капитализма днес не изисква подръжка?
  - Защо здравите социалистически автобуси бяха доведени след 90-та година до нивото да текат и се разпадат ? Защо закриха българския завод за автобуси "Чавдар" и днес дават милиони за втора ръка западни таратайки с пропадащ под?
  - Защо при соца всички безалкохолни бяха бутилирани, продаваха се само в магазините и бяха здравословни с естествени продукти и захар, за разлика от газираната химия днес? В кой паралелен свят циганите са продавали някога безалкохолни?
  - Защо когато едно идиотче си премаже пръста всички трябва да реват с него? Защо в соц училището са вадили първите зъбки, вместо да ги обличат в металокерамика? И защо сега изобщо няма зъболекари в училищата?
  - Защо при соца имаше почти безплатни почивни ведомствени станции с всички здравословни, дори луксозни условия за почивка и напълно платени годишни отпуски? Защо днес, за да се почива няколко дни трябва да се тегли заем? Защо годишните отпуски не са платени?
  - Защо днес има банани, но народа няма пари за хляб?
  .........
  И т.н. и т.н. който иска да продължи с отговорите. Винаги ме е отвращавало да опровергавам дебилни лъжи.
  Истинският проблем не е в социализма, а в тези комплексирани психопати, които съчиняват лъжите и особено в първосигналните невежи, които публикуват подобни налудничави гадости.

  ReplyDelete
 34. Zabraviate nai-vajnoto,a to e,che po vreme na komunizma kolkoto I kadaren da si ne mojesh da postignesh koi znae kakvo.Az sam rodena 1980 god,ne pomnia mnogo,no nostalgia izpitvam,samo che tia ne e za onia stroi,a e nostalgia po detskite godini,koito nikoga niama da se varnat.Saotvetno normalno e chovek da idealizira minaloto,mladostta I tn.No az ne moga da si predstavia,che shte doide niakoi sega I shte mi vzeme vsichko,koeto sam postignala s truda si-v moia sluchai kupenata zemia:-),kakto se e napravilo navremeto .Mn sajaliavam,no no az ne viarvam v onova vreme-ne moje vsichki da sme ravni,

  ReplyDelete
 35. Част от нещата са верни, но има и доста недомислени неща. Бананите тогава наистина бяха по-сочни от днешните и си го обяснявам със сортовете им. Сега търся пиво с утайка, ама е 5лв. бутилката 330г. в LIDL. Искам да ми се подува киселото мляко до пръсване, но не се подува. Нищо, че месото винаги беше с кокал искам от него, но го няма има такова с хормони. Всички лежаха под москвичите, но педерас си беше страшна обида, а сега е ориентация. Вярно имаше опашки за капачки, но баба ми ги ползваше повече от веднъж. Но най- важното Toblerone се оказа голям боклук който днес се среща на повечето каси в магазините, но никой не го купува.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Бирата с утайка тогава беше защото е развалена ;) А не беше развалена заради срока на годност, защото просто не престояваше - като пуснеха бира и опашките бяха налице...

   Месото с кокал имах предвид, че ти го теглеха като за чисто месо и много грешиш, ако мислиш, че е нямало химикали в него ;)

   Да обиждаш на сексуална ориентация говори за ниска култура и на такива като теб искам да им задам един въпрос - ако някой ден имаш син и се окаже гей - ще го псуваш ли по цял ден ;) И не казвай, че не може да се случи, че много обичам хора, дето дърпат дявола за опашката ;)

   Баба ти ползвала капачките повече от веднъж - ми супер, ама го дадох като пример, какви елементарни неща липсваха... Колкото до Тоблерона - ако той е бил боклук, не знам какво ти е мнението за "шоколад" Кума Лиса :Д

   Ta не знам кое е недомисленото ;)

   Delete
 36. Супер!!! Прекарах едни чудесни 40-45 минути,четейки всички коментари,които от своя страна бяха изпълнени със съдържание и мнение! Най-хубавото е,че има хора с буден ум,проявяващи не-безразличе :) Сега ще отида да поиграя волейбол с приятели и ще пия една студена биричка след това, пък ако ще и парцалива да е! :) Благодаря на всички за добре прекараното време!

  ReplyDelete
 37. и аз питам:
  35 питанки за живота ни през соца, чийто отговори някои „забравиха”
  Автор: Мирослав Иванов

  Защо днес не си пълним багажника на колите с буркани?
  Защо днес не можеш да си купиш нектар в бутилка ... защо днес не можеш да си купиш домати и краставици от плод-зеленчук
  Защо днес киселото мляко тече...
  Защо днес е по-изгодно да си купиш лютеница от магазина, отколкото да си я направиш...
  Защо има 20 марки бири, а не като навремето 1 /същото важи и за лютениците, за киселото мляко/
  Защо капакчките от буркани, стъклените шишета и буркани – днес се изкупуват за 0.1 ст.? Защо сутрин задръстванията в града са равни на задръстванията в градските автобуси?
  Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините – то пенсията на кого ли стига...
  Защо всеки втори българин има вила, където да отиде събота и неделя, или къща на село...
  Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове? ... днес в панелката има хлебарки и плъхове, мухъл нема – ако това ше те успокои
  Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ? – днес е цяло чудо ако намериш нещо над 46 и нагоре. Явно гигантите са измрели през соца
  Защо днес пералнята има функция сушилня.Защо има обществени перални
  Защо имаше обществени бани? – а защо днес няма...
  Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак? – Защо днес не си оправяме сами колите, а дори да се счупи болт отиваме в автосервиз
  Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън? – защо и днес е така?
  Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите – защо ги нема циганите със сиропите...
  Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува? – защо днес си плащаш за да ти лекуват зъба, наред със здравните вноски в НОИ

  Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили? – Защо днес бананите са полуизгнили
  Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино? – защо варят и днес?
  Защо почивните станции приличаха на казарми? – защо днес няма почивни станции, а дори еднозвездния хотел е лукс
  Защо имаше въшки (и то масово) ? – защо днес никой няма въшки?
  Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите? – защо днес има орбит, а пак имаш зъбен камък и ти падат зъбите?
  Защо времето при соца се изразяваше с лага "сушата, кишата и Гришата " ?  Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде? – защо днес престъпността се изразява в това, че след 12 вечер има опасност да те пребият и заколят?
  Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък? – Защо и днес е така?
  Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите ?! – защо днес няма граничари и бежанците влизат свободно в България?
  Защо в болниците беше абсолютна мизерия? – защо и днес е така?
  Защо беше забранено да се внасят западни лекарства, дори ако от това зависеше живота на човек? – защо днес за да заминеш за лечение в чужбина, трябва да направиш акция за събиране на пари и да я огласиш из медиите?
  Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози? – защо и днес е така?
  Защо ?

  Стоимира Прокопиева

  ReplyDelete
  Replies
  1. Само за един от въпрос-отговорите ще се хвана, за да ти докажа, че лъжеш като дърта циган... опс пардон - като дърта комунистка :)

   "Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък? – Защо и днес е така?"

   Ами не - не е така... Един кадърен инженер получава толкова, колкото един барман може само да си мечтае :) И определено сега е много по-престижно да си инженер, отколкото барман :)
   Ама с това ти мислене и лъжи от соца няма да прокопса тая територия ;)

   Та и другите ти въпрос-отговори са в същия дух де - плоски лъжи :)

   Delete
  2. И къде има днес инженери, като е унищожена промишлеността?

   Delete
 38. Eeeх хубаво време беше , а бяхме млади ...........тук е отговора !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Това е единствената смислена причина :)

   Мирослав Иванов

   Delete
 39. Много елементарно..не съм фен на социализма, ама в момента реалността не е много по-различна. Ще спомена само здравеопазването, което ми е трън в очите. Няма такава мизерия, дори и когато си плащаш. Изобщо човече, вземи се информирай малко, като пишеш! Липсва основното, ама то явно не те интересува.

  ReplyDelete
 40. Предизвикателно неточно отразяване на тогавашната действителност има и верни моменти но процентно са много малко около 5-10 останалите 90- 95 са верният продукт. Историята не трябва да се видоизменя на политически принцип, тя не иска харесване и подмазване на сегашната управляваща класа, тя за това е ТЯ защото иска ВЯРНОСТ. ( когато не знаеш какво е било питай съвременниците но искай различни мнения и търси истината някъде там).

  ReplyDelete
 41. Другарю автор, може много да мразиш соц-а, ама културата ти на потребител е застинала в дълбокия соц. А в постмодерния свят на гмо и индустриална храна това е пагубно. В бирата плуваха разни неща, защото се правеше по рецепта, която не й даваше да издържа много. Тогава най-химическият консервант беше аспиринът, а е-тата напълно непознати. Това че вашите не са били умели в готвенето и консервирането-ами няма драма, но ние не си изхвърляхме консервите, а ги ядяхме, защото бяха вкусни. В магазина за плодове ако не ти мирише, значи си купуваш пластмасови канцерогенни боклуци от Турция, натъплани с каквато химия искаш. Е те не миришат. Органичната материя МИРИШЕ. Овчето сирене мирише на овца, синьото на мръсни чорапи... Е гмо продуктите и на виолетки може да ги докараш, ама не е в това въпроса. Прочее, обвинявай соц-а в по-реалистични грехове. От км личи че си млад, защото ако беше живял по соц-а, щеше да знаеш че мухлясващите панелки са от 80те години, защото дотогава ги фугираха. Акде бягай пак да свериш градските легенди за соц-а, че фактологически издишат...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Значи - навит съм кое да е социалистическо лайно подобно на теб - да седнем на една маса и да гледам как лъже на майка си путката за такива неща :)

   Аз фактологически не знам дали издишам, ама ти определено си издъхнал ментално :)

   Delete
 42. П.П. Като оставим настрана храната, за която най-доброжелателно те съветвам да си осъвремениш мнението, че джънкът и гмо-то дебнат от всеки ъгъл на глобализацията, да видим другите точки. По статистика соц-ът вдигна примитивното здравеопазване на довоенна България в пъти. Не се шегувам, в пъти. От раждане на къра, практическа липса на лекарски услуги и брутална детска смъртност, ние почнахме да достигаме европейските показатели. Същото е с грамотността, за промишлеността да не говорим. Там всъщност беше голямото оливане, въпреки че имаше и позитиви-лидер в производството на кари, космическа храна, даже колонията ни на Антарктида е соц-постижение, в този смисъл бяхме добре в хайтека (той не се състои само от айфони, ясно). Пак казвам-свери си източниците на градски легенди. Поне ако не помниш началото на 90те да ти кажа-свалихме соц-а, защото не искахме диктатура и липса на свобода на словото. Не заради банани. Ама знам ли вече, може и някои да са смятали че го сваляме заради бананите. Защото ако е така, евтинджос са ни купили конквистадорите, както и всички индианци ги купуват евтино де ;) за мъниста в книжка, т.е .банани, гмо-ябълки, които не гният и таралясници, минаващи за луксозни коли. Аз пък за някаква свобода на словото и събранията се тревожа ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Това което ние сме направили през "соца" е в пъти по-малко в сравнение с постигнатото от държавите които не са били в социалистическия лагер. Справка: България-Гърция - 1945г. и България-Гърция 1989г. Всичко друго е ала-бала и комунистическа простотия.

   Delete
 43. Всичко си е баш така, а ако задълбаем има да изброяваме, още и още и още ......

  ReplyDelete
 44. Oтговора на всички въпроси е много лесен.Къде беше България от 14 до края на 19 век.Всички знаем .няма да го коментираме.Къде бяха европеиските държави от централна Европа на запад от 14 век до средата на 20 век.Става въпрос и за големите начело с империята на злото Англия, и за най-малките като Белгия, Дания и т.н.Всички те бяха КОЛОНИАЛНИ ДЪРЖАВИ.Грабеха с пълни шепи богатствата на целия свят.И то грабеха здраво.Кораби със злато и сребро от Америка.Подправки и чай от далечният изток,Роби за плантациите в Северна и Южна Америка от Африка.Диаманти и злато от най-големите мини в света в Южна Африка.Плодове от банановите републики.В по късните години нефт и газ на безценица от арабските страни.Кои са хората които сега населяват Северна Америка.Потомци на авантюристи ,издирвани в Европа престъпници,богати евреи и т.н.А къде е местното население в Америка и Австралия.Защо тогава се учудвате и коментирате глупави въпроси. Дори бай Тошо разбра истината в последните години на социализма. "Как ще командваш като нямаш пари ти бе" каза той на всеуслушание.Истината е в парите.И то не в честно спечелените а крадените и грабени с векове от десетки народи за благоденствието на шепа държави.За съжаление ние сме били в другата група.Е, какво искате-пет века под робство.Война за освобождение.Сръбско -Българска война,Балканска война,Междусъюзниюзническа,Първа световна,Втора световна. 6 войни за 67 години.Последните 3 загубени и жестоки репарации които комунистите изплащат до 68 г без да са виновни както и загуби на територии..Какво искате от една толкова изстрадала и ограбвана България.Да не говорим за последния-демократичния-грабеж.Така че не сравнявайте несравними неща като " Мерцедес и Москвич".Като нямаш пари.......

  ReplyDelete
  Replies
  1. И Швеция, Норвегия, Финландия...едни колониални държави, крали с години от банановите републики, затова са толкова зле в момента, като нас, защото не са имали откъде да крадат. И Русия, която винаги си е била най-голямата държава в света, и тази нейна територия в последните 400 години не е мръднала. Китай, Япония...мирни и приятни. Не че нещо братле, ама света е малко по-голям от Запада...

   Delete
 45. Автора е посредствена личност, без визия или знания..

  ReplyDelete
  Replies
  1. :))))) АвтоЪТ - елементарна граматика;) подлог в изречението и т.н.... Ей безплатно ви беше образованието в соца, и ви мързеше да учите, та сега се излагате, гладно миризливо стадо, само мачкане, ритане и глад за вас, да не можете да надигнете глава, та да се накрадат васалите!

   Delete
 46. Всичко в статията е 100% вярно, няма какво да се коментира изобщо този пропаднал строй, в който имахме нещастието да живеем, и чиито фаталнии последици ще търпим още поне 100 години.

  ReplyDelete
 47. Ще задам само един въпрос. Защо по онова време хората, с риск за живота си, бягаха от страната ни и от другите соц страни? Да сте чули някой да емигрира в Съветския съюз? А в Куба? А в Северна Корея? Колкото и да въртите отговорите, истината е само една. Тук (и в другите соц страни) беше гадно. Има и такива, на които им беше добре: деца на активни партийни кадри, мързели и крадци (първите защото работиш-не работиш, все едно получаваш, вторите, защото от държавното можеше да се краде на воля). За останалите, обаче, беше много зле....

  ReplyDelete
 48. Голяма част от нещата в статията са верни, някой малко пресилени. Сега да си разкажа и моята гледна точка, въпреки че съм "само 36" годишен, имам доста спомени от онова време.
  Да почнем със семейната история - баща - електротехник, майка - неща като сегашния оперативен счетоводител. Ако трябва да бъда честен, не мога да се оплача от икономическото ни положение през комунизма. Помня, че заплатите на родителите ми бяха около 450 лв. на двамата. Имахме панелен апартамент - без парно;) събота и неделя винаги бяхме на село, за да гледам домати, а варенето на лютеница го правим и до сега. Вратата на апартамента ни нито тогава, нито сега се заключва. Съседите в блока ни са също толкова дружелюбни, както и тогава. Баща ми и преди демокрацията и след демокрацията все правеше някакъв "часпром". Нито за миг не се е спирал и по 56 постановление работи и после ЕТ имаше.
  Никога не сме имали проблем с парите или с нещо друго, даже и сега родителите ми живеят скромно, но доволно.

  Какво нямаше през комунизма - нямаше ток, нямахме цветен телевизор, някъде до към 1986та. Тогава баща ми успя с "връзки" да купи един Електрон с кинескоп Philips :) прави сметка! Имахме Москвич, на който баща ми му беше сложил газова уредба, която с един комшия бяха изкопирали от Ловато. Нямахме банани, нямахме и повече от 2 телевизионни канала. Иначе имахме измамно чувство за спокойствие, защото след като дойде демокрацията разбрахме за доста случай на насилие, убийства и кражби в нашия квартал. Просто нямаше Интернет и 20 ТВ канала, дето да ти казват какво се е случило през 5 минути.

  Обаче имахме комшия, който беше моряк и плуваше по чуждите държави. Няма да ти казвам как се редихме да играем на Нинтендото, а после на Атарито! Как се радвахме като ни подареше Кока Кола в кутийка! И други такива.

  Иначе, ако го погледнем от дистанция на времето - липсва ми само измамното спокойствие. Другото си го имам и сега...

  ReplyDelete
 49. Лютеницата беше супер. Правехме лютеница, сокове, и въобще зимнина, не защото в консервните фабрики корнишоните в буркани бяха некачествени - точно обратното, бяха си супер, нищо че битуваше мнението, че не ги миели и прочие - а защото, си помагахме на бюджета. Като цяло - краят на 70-тте, началото на 80-тте българите сме били задоволени материално не по-зле от гърците.Тогава произвеждахме и Швепс, и Кока кола... Жалко, че затвориха завода за Булгаррено в Пловдив - щяхме да имаме и коли, без да чакаме. Банани имаше по всяко време, макар и само на показните магазини - струваха по 3 лева/кг. И сега правят пломби от амалгама, които са по издържливи от фотополимерите.

  ReplyDelete
  Replies
  1. А за бананите съм готов да споря! Няма да забравя как се редихме аз и брат ми на опашка за банани, и се правихме на непознати, за да ни дадат 2 кг, вместо един! И да нова година се познаваше по това, че пускаха банани, портокали и мандарини!

   Delete
  2. "Като цяло - краят на 70-тте, началото на 80-тте българите сме били задоволени материално не по-зле от гърците" - пълна глупост! 80-те гърците вече имат два пъти по-висок БВП от нас, а през 1944 са били с по-нисък. Това е заради този прекрасен социалистически строй.

   Delete
 50. Въпрос единствен към червения американец: Защо никой от лошия запад не бягаше към добрия изток?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Имаше,да си чувал за музиканта Диин Рийд?

   Delete
  2. Лелеее изкопа някакъв световно неизвестен наркоман, който сигурно след като се е напушил е сбъркал самолета и е кацнал в зрелия социализъм и комунетата са го използвали до живот за пропаганда :)

   Теле си и свиня ще си останеш :)

   Delete
 51. Имало да минава-минало!Каквото е писано-става!Тези,които живяха и въздишаха по онова време,постепенно си отиват от този свят!Такъв е живота!Лошото е,че днешното поколение им плаща пенсиите,защото техните пари си ги пропиляха.Сега си гледайте вашия живот и се радвайте на прекрасните дни!Защото живота е прекрасен,стига да имаш очи да се порадваш!

  ReplyDelete
 52. Ами то повечето въпроси са актуални и днес. Като изключим тези, които са откровено некоректни. Към днешнадата могат да се добавят и още някои. Например: Защо никога не сме сигурни, че това, което ядем всъщност е това което ядем? Понеже в сиренето, млякото и кашкавала няма...мляко, каймата е от соя, а в месото изобщо не знаеш какво има. Защо Е-тата заемат цял ред при изреждане на съставките на продуктите? Защо като ядеш домати вкусът е нещо средно между бакелит и пластмаса? А за здравеопазването дали да отварям дума изобщо? Едва ли е необходимо!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Защото си олигофрен :)

   Напротив - сега точно знаеш какво ядеш - пише го на всяка опаковка.

   Не си знаел какво ядеш, когато каймата ти я даваха насипна... Ама нали е социалистическа - и от лайна да е - пак е по-вкусна от сегашната :)

   педал комунистически - ляв педал :)

   Delete
 53. Да - имаше престъпност, но най-вече "стопанска" - крадеше се от държавата, но тя почти си затваряше очите - да има за всички така да се каже. Въпреки това, построеното през онези времена, вече 25 год. не може да се разграби напълно... Нямаше наркотици, за наркодилъри да не говорим изобщо. Убийствата бяха изключителна рядкост и като се случи все пак тежко престъпление - целия състав на МВР е на крак докато не се залови извършителя. Нямаше стотици неразкрити убийства... камо ли поръчкови. И като го заловят извършителя за 2-3-дни е остриган, облечен в дочени дрехи и бачка в затвора Кремиковци... гаранции, подписки и пр. нямаше. За "домашен арест" не бяхме и чували...
  За 34 лв. почивахме 3-членно семейство 20 дни на морето - нощувка, храна, чадъри включени в цената. Швепса беше 15 ст.
  Сиренето се правеше от мляко, салама - от месо. Соята навлезе към края на периода, но май беше по-скъпа от месото и рядко се влагаше в колбасите. За Е-та и оцветители нямаше дори идея. Пилето, купено от магазина след печене не ставаше като врабче...
  Месото и млякото бяха натурални и под строг ветеринарен контрол. Сега не се знае кое от къде идва. Преди месец си купих замразена риба и на плика имаше надпис - Държавен резерв 1984 г. - значи оцеляла е, мамицата й, през всички промени в държавата, за да я хапнем в разцвета на демокрацията....
  Всички учебници бяха безплатни. Висшето образование - също. Нямаше семестриални такси, нямаше и как всеки свинар да учи ВИШО...!!!
  Здравеопазването беше напълно безплатно и нямаше постоянно набиране на помощи с СМС-и, дарителски кампании и пр. Лекарствата за всички деца и пенсионери бяха напълно безплатни, дори и за домашно лечение.
  Тока беше 2-3 лв. на месец, парното - десетина. Вода се плащаше на годишна база - пак лев-два за цяла година.... Баба ми вземаше 60-70 лв. пенсия, но и стигаха за целия месец, не гладуваше и дори като бях ученик ми даваше по някой лев... Когато почина имаше 500 лв. в спестовна каса - за "погребение", както беше надписала книжката.... А днес как живеят пенсионерите....?!
  Изобщо като пресметна всички екстри и социални придобивки 200 лв. заплата, които получавах тогава се равняват на поне 2000 лв. в днешно време.
  Апартамент, макар и панелка, се купуваше със заем от ДСК - вноската на месец беше десетина лева.
  Действително имаше много недостатъци системата, но май се живееше по-човешки....!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. с 10 лева на месец си си купувал апартамент ли бе??? аахахахахахахахахахахха та еба и тебе в гнусното лъжливо комуне ебано :)

   Delete
 54. Живота продължава, това е. Комунистите мислеха 50г. напред. Колкото и неправоподобно да звучи. :)
  Цитрусовите плодове се прдлагаха на пзара зимата, защото през останалото време, се изчерпваше количеството от нашето родно производство (сливи, ябълки, круши, грозде).
  И двете системи си имат + и -. Но сега, вече няма национализъм, няма достойнство и на никого не му пука какво се случва в момента с България. Доказателство за това са изборите и " 100%-вата гласност" на Българският народ. Това е истината. Спомените са си спомени, изводите са си изводи, но нека не забравяме къде сме и кои сме!

  ReplyDelete
 55. Аз съм на 38 години и не помня много от соца но до1989-та година у нас не се е повишавал тон, а след това само се караха нашите и естествено само за пари. Баща ми го съкращаваха няколко пъти от работа и накрая не издържа и инфаркта го уби. Едва ли до въпросната година се е чудил как да ни издържа

  ReplyDelete
 56. Няма нужда от много спорове тука - вижте само продължителността на живота в България и в Западна Европа - защо в България хората средно умират поне десет, че и повече години по-рано от връстниците си в Западна Европа? И вместо да живеят самостоятелно и да си харчат пенсията по екскурзии, те едва вързват двата края и са с купища болести, чакат на децата си да им помагат, а ако няма кой да им помогне смъртта изглежда като по-добрия вариант за тях...

  ReplyDelete
 57. Повечето от коментиращите тук, май по времето на соца са живяли в паралелна реалност. Аз съм на 47 години, което ще рече, че 89г . съм била в относително зряла възраст. Какво си спомням аз, спомням си - първо, че бях заразена с детски паралич в детската ясла - понеже сестрата забравила да ме впише, че съм ваксинирана и са ме доваксинирали ( за тези, които ще кажат, как си спомням това - добре - разказано ми е от майка ми, но последствията - недоразвит крак, куцане и т.н. си ги нося и до днес), второ - това вече го помня - безплатното здравеопазване - в 4 клас ме оперираха от апендисит - в Пирогов. След операцията ме сложиха на походно легло в коридора, където изкарах 3-4 дни, докато се освободи място в някоя стая, в която бяхме 8 деца. Но... в същото време имаше стая с две легла, в която беше детето на една говорителка по телевизията и самата тя беше при него - безплатно, разбира се. С нас се отнасяха като с нищожества, с него , като с принц. Друго - в 3 клас - другарката класна беше научила, че дядо ми е бил съден от народния съд и ме изтъпани пред класа с думите - От днес никой няма да говори с нея, защото е от семейство - врагове на народа. Баща ми, лека му пръст, приет в Софийския университет, но след щателно проучване, незаписан, защото е враг на народа. Та, мили ми хора, спокойствието за едни, е било ад за други. Всеки гледа от собствената си камбанария. Да, не сме гладували, но който работи днес - също не гладува. Само че, по времето на социализма - си беше точно като онази реклама "Свободата, Санчо, е като салама". Свободата- да изразяваш свободно мнението си, да имаш право да си недоволен, да имаш възможността да се развиваш, да пътуваш, да бъдеш информиран - това не може да бъде купено с измамното спокойствие на така възлюбвания, от някои хора, соц. И тогава имаше убийства, изнасилвания и битова престъпност, имаше и наркомания, но всичко оставаше заметено под килима, да не би да хвърли сянка върху "идеалния строй". Пък, ако трябва да говорим за храната, моля ви се, като студентка ходих на бригада в консервен комбинат - толкова плъхове и пълзящи гадини, колкото съм видяла там , не съм виждала през целия си живот. На конвейра за доматено пюре имаше поставен човек, който да следи какво попада в бурканите и своевременно да го маха - не се изхвърляше буркана. В интерес на истината - от тогава не ям никакви готови консерви.

  ReplyDelete
 58. Мамооо, колко сте прости всичките, които одобрявате стопанската престъпност - кражбата от Държавата. Какво е държавата бе идиоти освен територия? Какво ще откраднеш от територията? Всичко, което се открадна от тогавашната публична собственост сега го плаща целокупния български народ и ще го плащат и правнуците ни.
  Хайде и моите спомени:
  Баща миньор, злополука с него, когато беше на 30 - в едната болница - ще мре, не можем го спасим (нали голямото здравеопазване), в другата болница - ще живее, но ще му отрежем крака (пак големите касапи), а накрая по спешност и с връзки дойде доктор от Пирогов, който спаси и крака и живота на баща ми.
  Та по темата с доходите - майка ми и баща ми от много пари заминаха за миньорски град, щото имахме, че да имаме още... баща ми започна като миньор, но както имало работа за всички - майка ми така и не можа да си намери постоянна работа, а все по заместване - за 3-4-5 месеца.
  Имахме си всичко, каквото ни трябваше, как да е родителите ми се оправяха - де сами, де с помощ от техните родители, но най-голямата простотия, че уж сме били равни - равни, равни, но имаше и по-равни - мой съученик с родители директори се ширеше в 5 стайно жилище, обзаведено по Некерман. А на всичкото отгоре, тоя мой съученик се изучи (в посткомунизма) в платен ВУЗ нейде из прогнилия запад, а уж сме равни... После от всичкото равенство - на него и сестра му им купиха по апартаменти в един морски голям град, а уж бяхме равни с равни заплати...
  И деца, знаете ли как се живее с 80лв. заплата и 69лв. пенсия? Знаете, ама надали...

  А колко от вас имат роднини, приятели или познати, чиито роднини са намерили края си в концлагерите? Или нямате спомен, че Белене преди АЕЦ платформа беше един от най-жестоките политически концлагери?

  Лапвайте си ЕКО локумите да ви залепнат устите и млъквайте! Комунизма в България може да се харесва само на тия, които са и продължават да бъдат комунисти.

  Престъпност имаше - мои съседи им обраха целия апартамент (барабар с крановете за чешмите и ел. ключовете) докато те бяха на работа...,а мой учител си познал телевизора докато помагал да държи вратата докато му го изнасят...

  Яжте меки банани и лайте по луната, като не сте били там и не знаете! Престъпността се криеше, че овцете да живеят спокойно, като не знаят, че сред тях има и вълци!

  Тъпи комунистически подлоги!
  И да, пиша грамотно, тъпаци комунистически!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ако родителите ти бяха отишли да работят в Либия и вашият апартамент щеше да е обзаведен по "Некерман.."А това с обирите на апартаменти и техника вече беше след 1989г.

   Delete
  2. Държавата се обра и се разграби от първото правителство след 1989

   Delete
  3. Първото правителство след 89-та беше комунистическо :) А всъщност държавата се разграбваше много преди това :) Комуне ебано :)

   Delete
 59. Аз пък имам следният въпрос.Защо малка България през социализма можеше да зарежда с плодове и зеленчуци целия соц. лагер ,а днес да не е в състояние да произведе дори за себе си? Нали днес е по добре?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Защото много от днешните демоктати не знаят какво е мотика и къде е родното му село, Всички са бизнесмени и са софиянци

   Delete
 60. Взех да се чудя, защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани? - защото беше без пари
  Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка? - защото всеки можеше да купи по много и не стигаше. В това време на пазарите имаше всичко, но на по-висока цена.
  Защо месото в месарницата беше винаги с кокал... - ами защото не продаваха обезкостено
  Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки... - да си чувал, Миро за технически прогрес? Мислиш ли, че на Запад в началото млякото не е течало в тези опаковки?
  Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента... виж т.1
  Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха.... - защото бирата беше истинска, с трайност 3 дни
  Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч... - мислиш ли, че сега месото (кръвта) не мирише?
  Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на "демокрацията" БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани, вместо с кебапчета, ако си спомняте ) - ами защото това бяха стоки, които не влизаха в народно-стопанския план. Т.е. правеха се като шир-потреба (ако си спомняш какво значи това)

  ReplyDelete
 61. "Боже!, колко мъка има по този свят"...Чета статияпа и аргументите на тези, които я защитават и си мисля, че са на по около 17 години - така разсъждава и толкова годашният ми син...И тогава, и сега си имаше и има недостатъци, но като цяло мнозинството хора живееха ДОСТОЙНО тогава!
  П.С. За така наречения автор АЗЛК означава не името на автомобила, а Автомобилен завод на ленинския комсомол, т.е. на завода-производител

  ReplyDelete
  Replies
  1. Авторът много добре знае какво означаваше теоретично АЗЛК. А, че има мъка - има - ти си живото доказателство за това... Не знам 17 годАшният ти син как разсъждава, но за теб тази дейност определено е тъмна индия...

   Delete
 62. Защо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих? - защото не внасяхме Мерджани, а правехме Москвичи, някои от които още са в движение, за разлика от западните си връстници
  Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините - опа! Тук вече лъжеш. Майка ми се пенсионира със 112 лв, със стаж 5-6 години.
  Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани, а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола? - също лъжеш. Неизмазани къщи имаше, но не заради недоимък, а поради мокаятлък. Паркет имаше свободно в паркетните фабрики (гр.Г.Трайков днес Долни чифлик). Сега е приватизирана от турци, които имитират преработка на дърво и изнасят за Турция и Европа.
  Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове? - мухъл има и сега, а с години ще става по-лошо заради некачественото строителство и гипсокартона
  Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ? - пак измишльотини. Имаше малко модели, но много обувки. Не бяха евтини. Моите за бала си ги взех за 42 лева.
  Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси? - ами можеш да попиташ, защо се ползваха лигнини и памук. Просто превръзките навлязоха по-късно, както тук така и на Запад.
  Защо социалистическата ни пералня Перла 05 постоянно й гореше мотора ? - Защото си я използвал неправилно. Имам Перла 06, още работи.
  Защо имаше режим на тока зимата и режим на водата лятото? - режима дойде с перестройката, а водата не стигаше, защото много поливаха градините си.  Защо имаше обществени бани?
  Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак?
  Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън?
  Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите
  Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува?
  Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар?
  Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили?
  Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино?
  Защо почивните станции приличаха на казарми?
  Защо имаше въшки (и то масово) ?
  Защо здравеопазването беше върха, а масово имаше епидемии от шарка?
  Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите?
  Защо времето при соца се изразяваше с лага "сушата, кишата и Гришата " ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Защо имаше обществени бани? - а сега защо няма? Т.е. сега им казват СПА-центрове
   Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак? - ами защото хората живееха по този начин. Не трябваше да работи на две места, а и книги не му се четяха (на някои)
   Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън?- защото парка беше стар, защото много се използваше на ниски цени (пътническия транспорт бе на дотации) градския рейс - 0,06. Между две села или от село до града - 0,20 - 0,50 лв.
   Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите - глупости. Дай ми една тогавашна лимонада 250 мл, за сегашна кола 2 литра
   Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува? - пак глупости или изключение
   Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар? - за да си калиш характера, но явно не са успели
   Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили? - глупости, само в Д.чифлик и Дългопол се произвеждаха стотици хиляди тонове превъзходни ябълки, а някои ги купуваха, за да хранят прасетата си.
   Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино? - алкохола се изнасяше, но и на вътрешния пазар имаше чудесен "Слънчев бряг"
   Защо почивните станции приличаха на казарми? - за 20 лв (14 дни) ти какво искаш?
   Защо имаше въшки (и то масово) ? - опа, пак лъжи. И сега има въшки и то повече. (Съпругата ми е детска учителка)
   Защо здравеопазването беше върха, а масово имаше епидемии от шарка? дрън-дрън. Епидемии от шарка имаше и е добре да има, защото ако те хване на 22-25 години, можеш да хвърлиш топа.
   Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите? - а сега не падат ли?
   Защо времето при соца се изразяваше с лага "сушата, кишата и Гришата " ? каламбури

   Delete
  2. Знаеш ли - от всичките ти глупости и лъжи, които си изписал ще се хвана за една... Значи - пожелавам ти детето да си премаже пръста ама така, че да му се отлепи нокътя (повтарям - в детска градина), а учителките да го пратят в умивалното под студената вода и после наказано в стаята, докато другите играят, вместо да го види лекар... Пожелавам ти от цялото си сърце - даже за по-голямо каляване - да си премаже цялата ръка... Да та еба в помияра комунистически - всичките сте такива говеда - за да оправдаете един строй, който мразеше хората, сте в състояние да оправдаете всякакви гадости - какво е един премазан пръст на 4 годишно дете, пред убийствата на десетки хиляди невинни...

   Та пожелавам ти на твоето дете да му се случи, ама после няма да ходиш да се караш и да съдиш, а даже искам да похвалиш учителките... Само че знаеш ли - сега това няма как да се случи... За твое щастие... Кавал недоебан!

   Delete
  3. Аз пък се чудя няма ли кой да трие вулгарните коментари на такива простаци като изказалият се по-горе „господин“.

   Delete
  4. Ти като искаш - ходи прави свирки на оня кавал дето се радвал че 4 годишно дете си премазало пръста в детската градина, а това според него било каляване на характера...

   И ти си същия кавал - вие освен за псуване за друго не ставате педераси комунистически

   Delete
  5. Често се чудя на такива маргинали, които псуват в интернет... Горките малки смотани и отхвърлени човечета.

   Delete
 63. Няма универсален модел.
  Сега също не сме доволни нали? И тогава не бяхме доволни. Останаха ни поне големите къщи и по някой друг апартамент.

  Тоя режим разболя съзнанието на хората. И то още е болно. Закачил съм малко, но постоянно го виждам около себе си. И ще е така още много поколения докато спомена изчезне.
  Всичко народно, всичко за народа.... обаче всички са не равно ценни, а равно лишени от ценност.

  Точно от тогава е тая злоба у българина... този песимизъм... скатаването...
  Колективизъм, демагогия, доносничество, пропаганда, информациона затъмненост.

  Всички работеха да. Работа за един я вършат 10. А кой нямаше пълни туби с гориво в гаражите. Кой е давал пари за дребни материали, инструменти, болтчета и гайки и нам си кво....

  Умишлено нисък стандарт, Умишлено липса на стоки. Умишлено сивота на всякъде.... неизмазани къщи и т.н. И никой не си задаваше въпроси... нямаше и право.

  Заводите работят с пълна пара. Произвежда се от всичко по много. Използват се продуктите на машините, без да се повишава общото жизнено равнище. А къде отива капитала?
  Не се сърдете на днешните "бизнесмени" ;)

  Йерархическото общество може да съществува единствено върху основата на бедността и невежеството. Невежество... нямаш право на друго. Пълно подчинение на волята на държавата (партията), но и пълно единство на мнението на всички, по всички въпроси. Не, това не е готино.

  Ще завърша с един цитат: Може и да греша на места, но това е моето мнение сега всеки има право на мнение нали? :)

  "Пролетариатът не представлява някаква опасност. Оставен на себе си, той ще продължи от поколение на поколение и от век на век да се труди, да се плоди и да умира не само без никакво желание за прогрес, но и без възможността да осъзнае, че светът би могъл да бъде друг. Може да стане опасен само ако напредъкът в индустриалното развитие наложи да се образова; но тъй като военното и търговското съперничество вече не са от значение, равнището на образованието всъщност запада. На мнението на масите не се придава никакво значение. На тях може да се даде свобода на мисълта, защото те нямат никаква мисъл. "

  П.С. дядо ми беше юрист в СУ. Не получил диплома, заради някакви с амбициозни възгледи. Цял живот се занимава с животни и кърски труд. Леля ми години наред не може да сключи брак с мъжа си (полицай), защото баща и (дядо ми) бил проучен и не бил от одобрените.

  И днес не е много готино в родната страна. Въпроса е, че сега всеки има равни възможности. Но това е друга тема :)

  ReplyDelete
 64. Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде? - ама ако те хванеха, дупе да ти е яко
  Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък? - зависи в кои среди си израсъл
  Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите ?! - за сметка на това днес се гонят младите насила (защото тук ще умрат от глад), а беженците ги посрещаме с отворени обятия и ни струват по 1100 лв на човек за месец, а пенсиите са по 160 лв.
  Защо в болниците беше абсолютна мизерия? - ами сега просто ги закриха
  Защо беше забранено да се внасят западни лекарства, дори ако от това зависеше живота на човек? - имаше български и бяха евтини, а Западни всеки можеше да си внесе и не бе забранено, но трябваше да плати по сегашните цени..
  Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози? - не повече от сега
  Защо ?

  п.п. Забележете, че дори не съм споменал бананите Ама като се замисля, то и социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните... - въпреки сарказма - да! Тогава се внасяше само най-качественото. Например кецове от Китай караха по 4-5 години. Същото се отнася и за бананите и портокалите и лимоните и маслините. Не внасяхме домати от Йордания.

  ReplyDelete
  Replies
  1. И не съм от БСП, даже и не гласувам за тях.

   Delete
  2. Комунетата ли ти няма, бре Иво? Реви, тъжи, мри.

   Delete
 65. не знам защо ми хвалите соца, само ще спомена как краставици през зимата просто нямаше - абсолютно никакви, как банани и суджук имаше 2 пъти в годината.
  Помня също как всеки масово крадеше от работното си място и въобще от където завари. И това се превърна в норма.
  Помня и още нещо - че колите с години стояха непоправени, защото резервни части просто нямаше.
  Ако някой е забравил - да си пусне филмите с Баш Майстора. За съжаление няма да го трогне защото в пенсионерската му душа това само ще предизвика мили спомени за младостта и поради смесването на младост и соц ще сбърка соца с младост. Останалите соцфенове са тролове, които са на заплата.

  ReplyDelete
 66. Смешко.. мизерия било в болниците. Ти сега в болница влизал ли си бе?

  ReplyDelete
 67. "Взех да се чудя, защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани? "
  Прави се масово и сега. По-вкусно, по-качествено, домашно. Цени се в целия свят.

  "Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка?"
  Нектарите бяха превъзходни, направени от истински плодове и сто пъти по-полезни от сегашните адски отвари от ГМО, алергенни консерванти и канцерогенни оцветители. Доматите и пипера бяха сезонни, български стоки, които се разваляха бързо. Това е едната причина да свършват, а другата е, че имаше планово стопанство, което, като всичко планово не беше организирано добре за снабдяването. Освен това тогава имахме огромен износ на консерви, основно за СССР. Всеки ден десетки вагони пълни с консерви тръгваха за там, което предизвикваше затруднения. Обаче си имаше пазари, на които, ако ти се разхожда можеше винаги да си купиш невероятни български домати, масово хората имаха или ползваха градини за "самозадоволяване"(така се казваше тогава производството за собствени нужди).. Днес няма опашки, но за хубави домати трябва да пътуваш до някое село. На пазара се продава пластмаса.
  "Защо месото в месарницата беше винаги с кокал..."По принцип така си расте - на кокал. Така го караха в месарницата от "Родопа", а в Родопа - от АПК -то. Беше хубаво, истинско месо. И да - чакаше се на опашка - планово стопанство. Обаче имаше месо. Днес няма опашки, месо - също. Това, тумблираното ГМО, дето го продават след 6 години престой в хладилни камери не го броя.

  "Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки... " Лоши опаковки, хубаво, истинско българско мляко. Разваляше се на втория ден. Защото беше истинско. Днес - чудесни опаковки, сухо мляко от Китай и консерванти....И да, тогава почти всичко се продаваше в стъкло, което се използваше многократно. Днес - в пластмаса, която после срещаме многократно в гори, води и т.н.

  Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента...Лютеницата беше хубава, сто пъти по-добра от днешните в магазините, но домашното си е най-хубаво. Всяко семейство си имаше собствена рецепта, викаха комшиийските деца да я опитат, даваха и на комшийките, за да се похвалят...
  "Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха...."
  Е, това е любимият ми въпрос. Ами защото тогава продаваха истинска бира. А тя се разваля и става на парцали на третия ден. Правилният въпрос е "Защо днешната бира не става на парцали и след 4-5 месеца. Оставям те сам да си отговориш.
  "Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч..."
  Прочети отговора за бирата.
  "Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на "демокрацията" БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани, вместо с кебапчета, ако си спомняте )"
  Защото произвеждахме ужасно много консерви в буркани за износ. Стотици хиляди тонове. И поради тази
  причина капачките бяха дефицитни. Освен това, масово се произвеждаха домашни консерви, общо взето по едно и също време от всички, което предизвикваше дефицит. И да, бяха страхотни консерви - и фабричните бяха сто пъти по-добри от днешните, а за домашните няма какво да говорим. Тайната - ами от оцета до солта, захарта, краставичките, доматите, чушките, сливите, черешите, шипките - всичко се произвеждаше у нас и беше превъзходно по качество и на вкус. И изнасяхме, с хиляди тонове....Днес внасяме и ядем боклуци.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Айде ще се хвана за любимото ти - парцалите в бирата... Били защото била истинска и се разваляла бързо.. Ами точно по това си личи, че или преразказваш чужди спомени или направо си лъжеш - защо, не знам...

   Бира престояла повече от час нямаше. Точно за толкова време свършваше, а бележките "Бира няма" бяха не залепени, а заковани на пунктовете за продажба на бира... Така че айде без глупости а? :)

   За абсолютния мит, че социалистическите плодове и зеленчуци били върха откъм екология - не е мит, ами чиста лъжа - даже в кинопрегледите от онова време, дето ни показваха колко сме щастливи имаше едни самолети - Ан-2 мисля че бяха, които летяха над посевите и пръскаха с ДДТ. А какво е ДДТ - ако си от соца - ще знаеш, ако не - има гугъл...

   Имаше едни майтапи на Шкумбата - пак от соца - разпространяваха се апокрифно на касетки. Мисля, че за всеки комунист ще е добре да си ги преслуша :)

   А бяха много слушани, защото бяха много актуални... И за завода от полупроводници и за моста над реката и за супата топчета :)

   Има ги в гадния капиталистически ютуб :)

   Delete
 68. "Защо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих? "
  Защото не внасяхме Мерцедеси. Сега, като караме всичките стари коли на Европа, много ли ти е хубаво с катастрофите, смога и задръстванията? Тогава имахме това, което се нарича устойчиво развитие днес, ама беше соц - доста дървено и не много красиво. Днес имаш "л-на в целофан"...

  "Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините" Тогава, при безплатно лечение и образование за децата, евтини почивки, обществен транспорт(3 стотинки билетче), стипендии и общежития за децата студенти, летни лагери на символични цени, цени на лекарствата - в пъти по евтини, (за сравнение аналгинът беше 10 стотинки, антибиотик - 2 лева),1 килограм истински хляб - 32 стотинки, (а днес 600 грама набухватели и подобрители във формата на хляб за 1 лев) бабите с 65 лева пенсия всъщност живееха съвсем нормален живот. Нямаше старец с развалени зъби, със скъсани дрехи, ровещ по кофите. Днес почти няма такъв със здрави зъби и дрехи, за ровенето по кофите не ми се и говори...
  Тогава сметката на бабата за ток, телефон, отопление и вода е била 5 - 6 лева, максимум 10. Днес колко е?
  Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани, а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола?"Не знам защо си чакал за паркет, а не си си направил прекрасно дюшеме от хубаво качествено, добре изсъхнало дърво. Ние така направихме тогава.
  Мазилки нямаше, защото бяхме мърлячи, каквито сме и сега и защото беше много евтино да се отопляваш. Ама толкова евтино, че е трудно да се повярва.
  "Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове?"
  Ми не беше един модел. Мухъл в сравнение с това, коети излиза днес при саниране почти нямаше. Да, духаше отвсякъде, но на никой не му пукаше - парното бичеше толкова силно, че се налагаше да се отварят прозорците, за да се понася.
  Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ? Това не го помня. Помня, че обувките се късаха най-рано на втората година, и то някъде по шева, а кожата беше бетон. Бяха страхотно качествени и ги правеха у нас - от пирончетата до връзките. Сега ги внасяме, в най-добрия случай ги шием тук.

  "Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси?"
  И Ай Пад нямаше.

  ReplyDelete
 69. "Защо социалистическата ни пералня Перла 05 постоянно й гореше мотора ?"
  Кофти мотор. За сметка на това баба ми още си пере с една соц пералня, ама не от автоматичните.
  "Защо имаше режим на тока зимата и режим на водата лятото? "
  Защото имахме огромна индустрия, на която ни ТЕЦ-ове, ни ВЕЦ-ове и стигаха, защото се отоплявахме, там, където няма парно, на ток, защото имахме реална икономика и реална валута, със златно покритие и защото имахме планово стопанство - като нещо не си планирал, нещата се скапват. В съчетание с реалната икономика и златното покритие на лева, плюс участието ни в СИВ се получаваше така, че като вземеш заем в долари трябва да продадеш нещо в повече, за да си го върнеш. Ние продавахме ток, но тогава всичките 6 реактора на Козлодуй, ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове не стигаха за индустрията ни. Затова имаше режим. Днес индустрия няма, та затова и при само 2 енергоблока в Козлодуй имаме излишък...

  Защо имаше обществени бани?
  Защото имаше нужда от тях. Циганите се къпеха там, хората по селата - също. Общо взето - въпрос на култура, няма общо със социализма. Днес ходят на СПА, тогава ходеха в минералния басейн на банята.
  "Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак? "
  По същата причина, поради която това е била най-честата гледка в Западна Европа до края на 70 - тте години.

  "Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън?"
  Зимата беше топло, не знам в какво си се возил. Мръсни бяха, факт. Обаче бяха редовни, стигаше се бързо и струваха безбожно евтино.
  "Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите"
  По същата причина, поради която си написал тези въпроси - от лековерие, разглезеност и наивност.

  "Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува?"
  Питай я нея. Днес обаче няма как да се случи подобно нещо, защото безплатни зъболекари няма, още по-малко училищни. Тогава зъболечението беше безплатно, плащаха се само златни зъби и пр.

  "Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар?"
  Може би си бил неприятно хлапе и учителката те е мразела. Шегувам се. Едва ли има общо със социализма, а и човек не бива да се доверява на спомените си от толкова ранна възраст - не винаги са точни.

  "Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили?"
  Ами истинските, вкусни ябълки са такива - малки, и с недобър вид. Естествено, полуизгнили ябълки не са продавали, за това вкарваха в затвора, ама наистина. За сметка на това днес можеш да си купиш прекрасни, огромни лъскави ябълки, които не се развалят. С месеци. Е, почти нямат вкус на ябълка, но това е от рибешките гени....
  "Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино?"
  Защото домашното е най-хубаво. Но, алкохолът тогава наистина беше супер - бира, вино, ракия, водка, коняк, че дори и уискито от Кореком беше с перфектно качество. Тогава никой не използваше думата "менте" за алкохол - просто нямаше такова нещо. Можеш ли да си представиш?

  "Защо почивните станции приличаха на казарми?"
  Не си ходил в казарма, нали?

  "Защо имаше въшки (и то масово) ? "
  Комунистите ги развъждаха и ги пускаха, за да тормозят хората. Злодеи.

  "Защо здравеопазването беше върха, а масово имаше епидемии от шарка? "
  Имаше и грип. Мръсни комунисти, ти казвам!

  "Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите? "
  Нали ти бяха извадили зъба, а не са го лекували. Какви пломби?

  "Защо времето при соца се изразяваше с лага "сушата, кишата и Гришата " "?
  Защото комунистите са виновни за всичко, включително и за Глобалното затопляне. Има клип в нета, гледай го. Момичето обяснява всичко..

  "

  ReplyDelete
 70. "Защо времето при соца се изразяваше с лага "сушата, кишата и Гришата " "?
  Защото комунистите са виновни за всичко, включително и за Глобалното затопляне. Има клип в нета, гледай го. Момичето обяснява всичко..

  "Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде?"
  Поради същата причина, поради която падна комунизмът - алчността и слабата обществена култура на зле огражданените селяни. Все пак, да изтъкна, че не се крадеше от домовете, кражби на коли практически нямаше. Грабежи на банки, магазини - изключително рядко. Ако станеше подобно нещо, се коментираше с години. В малките населени места вратите на къщите не се заключваха, тези на колите - също, в големите градове масово ключовете се оставяха под изтривалките, метални врати, СОТ и пр. нямаше. Нямаше нужда от тях. Крадеше се "държавното". По стара, ганювска традиция. И чистачки от колите.

  "Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък?"
  Виж отговорите за селяните, Бай Ганю и плановото стопанство. Ганю в планово стопанство обича да "покраднюва"(по Елин Пелин, не по Алеко). Барманите крадяха лесно, защото наливат. Трудно е да ги хванеш, защото когато клиентът изпие налятото, няма доказателства, че си му налял по-малко. Немалко от тях лежаха в затвора, все пак. Освен това, въпреки, че феновете на Лепа Брена уважаваха барманите повече от инженерите, инженер, учител и лекар бяха като цяло изключително уважавани професии, особено в сравнение с днес. Учителите и лекарите бяха на почит, всеки им говореше на Вие и ги поздравяваше. Днес не е така.

  "Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите ?!"
  Е, като си прав, прав си. Защо беше тая щуротия със забраната за излизане и до ден днешен не знам. Сърбите например си ходеха където си искат и нищо им нямаше на социализма.

  "Защо в болниците беше абсолютна мизерия?"
  Ти в кои болници си ходил?
  Каква мизерия?
  Всяка болница имаше градина, чешмичка, беше добре отоплена и се почистваше редовно, бяха семпли но доста спретнати.

  "Защо беше забранено да се внасят западни лекарства, дори ако от това зависеше живота на човек?"
  Какво значи пък това? Внасяха се западни лекарства, естествено - държавата внасяше тези, които не можем да си произведем и лекуваше хората с тях в болниците. Безплатно.

  "Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози?"
  Мръсни комунисти, нарочно требеха хората. Глобалното затопляне също е тяхна работа. Има клип.


  "п.п. Забележете, че дори не съм споменал бананите Ама като се замисля, то и социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните"...Що бе, кажи си за бананите, какво те спира? Имаше български череши, български ябълки, български круши, български дини, пъпеши - вкусни и здрави. В магазините имаше шипков мармалад, който беше направен, представи си от шипки, български, чисти шипки. Няма такава вкусотия, а ние му се мръщехме...

  ReplyDelete
  Replies
  1. От началото до края всичко е лъжа - нещо типично комунистическо :)

   Само да те питам - ти на СПА със сапуна и тривката ли си ходиш бе комуне :)))) Бахти ганЮту си :)

   Delete
  2. Нищо не е лъжа ,самата истина, защото имаше и закони и наказание, а във всяко стадо си има мърша

   Delete
  3. Помияри сте вие червените - помияри :))) И всяко стадо си има мърша, ама комунистическото стадо цялото е мършясало :)

   Delete
 71. Лично имам спомен, че съм се редил на опашка за тоалетна хартия ............ Разбирате ли - за тоалетна хартия. Имаше няколко десетки човека наредени чинно ........... И знаете ли защо се наредих и аз?? Защото баба ми ме хвана и ме подреди до нея - защото на човек се полагаха ограничен брой рула!!!!!!!!!! И някой иска да се върне това време?????????????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Тоалетна хартия нямаше, ама като намачкаш Работническо дело на топка - ставаше... Е, по някой път се късаше точно в средата и се получаваше малко кофти, ама какво са те едни лайна пред удоволствието да живееш в развития социализъм :Д

   Delete
 72. Защо, аджеба, за фон на този "сайт" са използвани невероятните запазени марки (по днешному - "лога") на великия Стефан Кънчев?!?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Щото за комунетата открай време чуждото е общо, а своето - свое :)

   Delete
 73. В повечето тъпи въпроси с неверни и тенденциозни отговори;-)Елементарно могат да се опровергаят ама кво да си губи човек времето.Който мрази мрази който харесва харесва негова си работа щом по тоя тъп начин иска да изопачи и осмее нещата.

  ReplyDelete
 74. Чета коментарите и оставам със впечатление че има хора на които им харесва сегашното ни положение повече от преди 89г.....удивлен съм...има само едно обяснение...садомазолюбители

  ReplyDelete
  Replies
  1. Гледам едни дебили които харесват ПРЕДИ повече от СЕГА и имам само едно обяснение - лоботомирани примати, свикнали цял живот да лежат по гръб и друг да мисли вместо тях... Пълни мазохисти :Д

   Delete
 75. Защото това което си направехме сами беше по вкусно
  Защото не се спамувахме да си ходим на село и се грижим за малкото парченце земя което имаме,за възрастните ни баби и дядовци, за малката схлупена къщичка дето я имахме
  Защото през свибодното си време ходехме да се къпем в реките и езерата дето бяха за всички а не на концесия
  Защото не познавам нито една държава дето не е минала през бедни и кризисни периоди и ако е станала богата то е благодарение на добро правителство и подкрепа на населението
  Защото не търсехме лъскави и луксозни коли,къщи ресторанти ,дрехи а живеехме спокойно и весело
  Защото не плащахме за всяка хартийка в кметството, в поликлиниката, в училището
  Защото не се страхувахме да се приберем късно и търсехме много рядко милиция
  Защото пенсиите на баба и дядо стигаха дори и да ни дадат по 5 лева всяка седмица като сме били при тях
  Защото дори и с трабанта на татко ни е било весело на цялото семейство и излетите бяха почти безплатни
  Защото имахме и дрехи и обувки и храна в хладилника
  защото се събирахме и веселехме с приятели без да е имало дума за дроги и престъпления
  Защото не се деляхме на бедни и богати

  ReplyDelete
  Replies
  1. Аааа ясно защо си такъв олигофрен... Ама ти не знаеш ли, че соц индустрията си изливаше отровните води в реките без никакво пречистване, а ти си се къпал в тях... Ясно, ясно... Оттам си станал дебил :)

   Delete
  2. Леле (по повод отговорите) имам чувството, че написаните отговори са по скоро пародия, това не е сериозно..... "защото имахме дрехи, обувки и храна в хладилника"....?!?!?!? Ми работете бе олигофрени, работете и ще имате. Всъшност, не работете - малко мазохист си падам и все си мечтая, заради всички такива кретени, да настане криза и да нямат пари за кебабчета от кауфланд, барем тогава запретнат ръкави и свършат нещо полезно!

   Delete
 76. Взех да се чудя, защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани? ТЕ И СЕГА ЧАКАТ!
  Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка? НЕ Е МНОГО ВЯРНО
  Защо месото в месарницата беше винаги с кокал... ТОВА СЪЩО НЕ Е МНОГО ВЯРНО
  Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки... Е, СЕГА КАТО НЕ ТЕКАТ ТРАЯТ В ХЛАДИЛНИКА ПО 1 МЕС. (АКО РАЗБИРАТЕ КАКВО ИСКАМ ДА КАЖА)
  Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента...Е, ТОЧНО ЗАТОВА БЕШЕ УНИКАЛНА
  Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха....ЗАЩОТО В НЕЯ НЯМАШЕ СПИРТ
  Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч...ЗАЩОТО ПРОДУКТИТЕ БЯХА ИСТИНСКИ, А НЕ ПЛАСТМАСОВИ
  Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на "демокрацията" БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани, вместо с кебапчета, ако си спомняте ) ЗАЩОТО ТЕ БЯХМЕ ТОЛКОВА БЕДНИ
  Защо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих? ДА ДЕ, АМА НЕ КАРАХМЕ СТАРИТЕ БРАКМИ НА ЕВРОПА, НАЛИ
  Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините. ЗАЩО, СЕГА ПО-РАЗЛИЧНО ЛИ Е!?
  Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани, а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола? ТАКА ЛИ, А ЗАЩО СЕЛАТА НИ БЯХА ЕДНИ ОТ НАЙ-ДОБРЕ УРЕДЕНИТЕ, А??
  Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове? Е МИ КОЙТО ГО Е МЪРЗЯЛО ДА СИ ПОДДЪРЖА ПАНЕЛКАТА....
  Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ? ЗАЩОТО ОБУВКИТЕ НИ БЯХА КАЧЕСТВЕНИ И ОТИВАХА ЗА ИЗНОС, НЯМАШЕ КИТАЙСКИ БОКЛУЦИ НАВСЯКЪДЕ. СЕГА КАТО ИМА 42 И 43 ВМИРИСАНИ КИТАЙСКИ ОБУВКИ ПО-ДОБРЕ ЛИ ВИ Е
  Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси? ЗАЩОТО СЕ ПРАВЕХА НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО
  Защо социалистическата ни пералня Перла 05 постоянно й гореше мотора ? НЕ Е ВЯРНО!! МОЯТА РАБОТИ БЕЗОТКАЗНО 20 + ГОДИНИ
  Защо имаше режим на тока зимата и режим на водата лятото? НЕ Е ВЯРНО!! РЕЖИМА НА ТОКА НЕ БЕШЕ ПО КОМУНИСТИЧЕСКО, НЕ СИ ИЗМИСЛЯЙТЕ!!! А ПРОБЛЕМ С ВОДАТА И СЕГА В НЯКОИ СЕЛИЩА ИМА.


  Защо имаше обществени бани?
  Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак?
  Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън?
  Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите
  Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува?
  Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар?
  Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили?
  Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино?
  Защо почивните станции приличаха на казарми?
  Защо имаше въшки (и то масово) ?
  Защо здравеопазването беше върха, а масово имаше епидемии от шарка?
  Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите?
  Защо времето при соца се изразяваше с лага "сушата, кишата и Гришата " ?


  Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде?
  Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък?
  Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите ?!
  Защо в болниците беше абсолютна мизерия?
  Защо беше забранено да се внасят западни лекарства, дори ако от това зависеше живота на човек?
  Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Поредният червен дебил и абсолютен лъжец :)

   Абе на вас в кръвта ли ви е да лъжете толкова или ви плащат за това - ако е второто ще ви разбера ;)

   "Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси? ЗАЩОТО СЕ ПРАВЕХА НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО"

   Идиотино червен - при комунизма памперси нямаше :) А дамските превръзки (и то с уговорката, ако ги имаше изобщо, защото и те бяха дефицит - може би защото са били супер качествени и са ги изнасяли и тях за Запада)) май бяха с двойна употреба - една такава можеше да събере около 4 литра кръв и успешно ставаше за превръзка на бойното поле :Д

   Аман от червени идиоти :)

   Delete
 77. Именно затова сега има такива въпроси - населението е разделено на бедни и богати. Средна класа липсва. Богатите върло плюят комунизма, но не казват как са станали богати. Голяма част от богатите (да не кажа всички) са станали такива благодарение на комунизма - я са окрали нещо, я чрез някоя схемичка, я подкупчета... Станали са богати благодарение на него и го плюят. Защото тогава нямаше да може да се изживяват като феодали - робовладелци. Все още обаче има една класа, която упражнява трудова дейност за малко повече пари от средното (1000-2000лв) и върло плюе "комундетата" защото си мисли, че като кара новата си стара кола за 3000лв е постигнала нещо в мизерния си живот. Автора на темата защо не разкрие самоличността си и да каже какво е постигнал през тези 20 години и косур години през Великата "демокрация"? И ако е постигнал нещо изобщо то как го е постигнал? Дали с изработените пари от него някога ще успее да постигне дори малка част от това, което всяко семейство разполагаше тогава? Например - собствено жилище + собствена вила/къща на село + земя, която ти се дарява от държавата за да я обработваш както намериш за добре + чисто нова кола. Повечето въпроси зададени така са подвеждащи или просто са зададени отговори, например:  ReplyDelete
  Replies
  1. Всички комунета сте малоумни имбецили :) Ти не правиш изключение недоносче червено :)

   Delete
 78. 1. Взех да се чудя, защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани?
  Защо не си го зададеш този въпрос за сегашната "демокрация"? Какъв отговор ще си дадеш?

  2. Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка?
  Защото тези продукти бяха естествени и се разваляха за 2-3 дни. Просто прясната продукция не стигаше за да задоволи пазара, още повече, че голяма част от дълга на държавата към Русия е изплатен с домати и краставици. Сегашната земеделска продукция има трайност 3 месеца и се бълва с огромни печалби, за сметка на вкусовите ѝ качества.

  3. Защо месото в месарницата беше винаги с кокал...
  Избираш си месо, което ти харесва - всичко беше изложено на витрина. Няма да сравняваме цените и вкусовите качества на месото тогава и сега, защото в общи линии в комунизма не се ядеше ядене без месо, докато сега голяма част от тези хора, които са допринесли за благото на народа (сега вече има овце) си купуват хляб и кисело мляко и това им е яденето за деня.

  4. Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки...
  Не те знам в кой край си живял на България, но не съм бил свидетел на такива неща. В магазините до вкъщи това кисело мляко се изхвърляше, защото имаше трайност 2дни, а не като сега 6 месеца.

  5. Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента...
  Защото държавата даваше обработваема земя на всеки на село за да я обработва. Почти нямаше хора, които нямат лозе или домати, краставици, бостан и т.н. Съвсем нормално е ако имаш земята и ресурса да си го отгледаш сам да искаш да си направиш естествена зимнина. Мисля, че това важи и за днес. Просто зимнина с тези домати от магазина не можеш да направиш, прекалено са изкуствени.

  6. Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха....
  Защото бирата беше естествена и трайността ѝ беше 3 дни (до 7 ако не е отворена бутилката). Сега бирата издържа 6 месеца. Запитай се защо.

  7. Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч...
  Защото месото беше естествено. Съвсем нормално е и е естествен процес. Отиди в близкия хипермаркет и отиди на щанда за риба. Не очаквай да ти мирише на теменужки.

  8. Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен
  Не знам от кой край си, но в нашия град нямаше такива проблеми.

  9. Защо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих?
  Тогава такъв е бил техническия прогрес. Сега мога да го кажа същото. Защото болшинството се вози в коли на по 20 години, а една шепа хора се вози в Бентли, същото е. И тогава е имало богати хора.

  10. Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините
  Тук нещо явно не си в час. Хората тогава се пенсионираха около 50-те и живееха до 70-80. Сметни 20 години по 65лв, които имаха обезпечение и стойност (явно щом казваш, че нищо не можеш да си купиш с 65лв значи предполагам си някое дете на 20-25 и идея си нямаш от цените по магазините тогава) сметни и сега - пенсионираш се на 65 и живееш до 70 в най-добрия случай и взимаш пенсия 150лв, която не стига дори само за комуналните услуги.


  Писна ми да отговарям на тъпо зададените въпроси. Съвсем спокойно можеш да си отговориш и на останалите.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Писна ми да отговарям на абсолютни лъжи, нащракани от капиталистически компютър на поредното базирано на Позитано комунистическо лайно

   Delete
 79. Ясно е ,че ако сравняваме мутро-посткомунистическата ни действителност, пропита с кражби, корупция и абсурди, можем да намерим предимства на времето "преди". Но дали това време е "преди"? Дали е алтернатива? Аз мисля , че не е. Днешната абсурдистанска вакханалия е просто логичното продължение на комунизма и провала ни да се отървем от него през 90-те.
  Цялата ви дискусия може да се стилизира до това:
  "Ама виж колко е зле сега, значи комунизма е бил супер" - теза.
  И абсолютно логичния и адекватен отговор малко по-долу:
  "На твоите въпроси мога да отговоря по много начини - единият е - ами защото още ни управляват същите и децата на същите, които градиха светлото бъдеще ;)"
  Не че през комузнима сме били добре, просто сега сме много, много зле... Но вместо да се лашкаме от едното зло, към другото зло, нека се сетим как се роди на времето Синята идея, как всички читави и не облажени от властта млади хора се опияниха от идеята за свобода и достоен живот. Там е истината! Не да прикриваме недъзите на днешния ден, а да се обединим, да съберем сили и да постигнем онова, което демократите преди нас се опитаха да постигнат през 90-е , но не успяха. Нека поискаме втори шанс от съдбата и този път да не се проваляме.
  ПС. Съжалявам, че постнах анонимно. Ще ре регна, ако реша пак да пиша тук. В повечето случаи се регистрирам като "Стамболов" или Д-р Данев - за в случай, че някой от вас иска да отправи към мен директни въпроси, критики, или просто да поговорим.
  Успешен ден на всички

  ReplyDelete
  Replies
  1. Така е, всичко което казваш е вярно. Мога само да допълня, че една огромна разлика е, че днес имаме възможност (оставца да имаме и желание да се обединим) и наистина да променим, което ен ни харесва. Тогава нямаше, а тези, които са се опитвали - знаем съдбата им. По време на протеста, много хора гледащи отсрани (т.е. кибици;) изхабиха енергията си да коментират такива като мен, че ходя на протест платено, и дори не им мина през акъла, че ходя, може би все пак, защото виждам шанс нещо да се промени ако сме много и настояваме упорито. С този манталитет - толкова. ДС може да бъде преборено, но трябва да сме много и да станем от масата с ракията!

   Delete
 80. Не знам защо спорите за минали неща. Каквото е било никога няма да се върне. Трябва да гледаме днес какво ще е, а то не е розово. Едни и същи "политици" се въртят в парламента и нищо не се случва, само нещата стават от зле по-зле. Вместо да се плюете по блоговете и да обсъждате едно време, вземете излезте и гласувайте или идете запалете парламента та някой да се усети, че не може да продължава все така. 1300 годишна държава за има няма 25-30 години ще я унищожат и защо, защото ние го позволяваме.

  ReplyDelete
  Replies
  1. съгласна съм с втората част. Иначе, на въпроса защо спорите - ами барем на някой жалещ по соца му се отворят очите и се наточи следващип път като бутаме предгради пред парламента, д авземе да дойде;)

   Delete
 81. До автора на статията: един съществен въпрос е изпуснат, нещо което при мен винаги е било като ореола на соца - сивия цвят! Мръсно, сиво и замазано. Родителите ми пътуваха в чужбина (естествено след всички трудности, следени предварително от агенти на ДС да ги докладват че не са рискуви, опити за вербуване и т,н.), та като се върнеха и ми носеха подаръци, всякакви глупости - молив, панталон, химикалка, и всичко беше толкова цветно, толкова ми се набиваш на очи това. Защо в соца всичко беше сиво и замазано. Дрехите - тъмно синьо, сиво и кафяво.

  ReplyDelete
 82. Аз просто искам да попитам - някой пробвал ли е да отиде в чужбина по онова време? Защото мога да кажа доста неща потоя повод... Имаше т.нар. физкултурник (всъщност ченге), което слухтеше и водеше записки за всеки от групата в чужбина - кой как се държи, какво е купил, изчисляваше се колко пари е пренесъл, защото имаше и ограничение за това, мили мои сладкодумковци, следеше се какво ще върне, следеше се всичко!!! ВСИЧКО! Да не ви говоря как мои приятели, избягали в Италия преди години се бяха свързали чрез роднини и след като проведохме телефонен разговор, на другия ден пощенската служителка, приятелка на семейството дойде и въпросително ни гледаше " вие с кого говорите в ИТалия бе, луди ли сте?" Това нормално ли ви се струва? Защото аз преди две години бях за втори път в Северна Корея и на всеки, който милее за миналото време му пожелавам да се роди там и да разбере какво е ужас! Ей това е тая система - добре гримирана тъжна картина, пародия на онова, което трябва да бъде едно идеално общество, а всъщност една система, настройваща хората всеки срещу всеки, учеща хората да не работят щото така и няма смисъл, и замазваща очите на хоратя, докато няколко привилегировани дебили и техните роднини просперираха и имаха всички привилегии, тхните копелета учеха в чужбина, а на нас ни хвърляха прах в очите, че в прогнилите Щати полицията се търкаляла пияна от кока кола... НЕЩАСТНИЦИ

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА