За Тодор Живков се знае и много и малко. Той е третият български държавник по продължителност на своето управление в цялата над 13 вековна история на България. Цар Петър управлява България от 927 до 969 г. Това е най-дълго управлявалият български държавен глава - 42 години. След него е цар Иван Александър с 40 години управление - от 1331 до 1371 г. Тодор Живков, за когото съвременниците му смятаха, че управ­лява България от сътворението на света, държи властта само 33 години, от 1956 до 1989 г.
Самият Живков се хвали в края на 80-те в едно изказване – “Аз съм доайен сред първите и генерални секретари на компартиите в социалистическите страни в Европа”. И допълва – “Доайен не значи най-стар, а с най-голям стаж.” 
Името му е и символ на управлението на страната ни от втората половина на 50-те почти до края на 1989 год., когато е свален от власт, чрез партиен преврат, извършен под диктовката на Москва. 

По време на безметежното му властване израстват две поколения българи, а самия той с гордост и самодоволство казва „Ние построихме две Българии!"ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

13 comments:

 1. Всъщност сте изпуснали няколко, но много важни владетели, които са управлявали по-дълго от Тодор Живков (33 години).
  5.цар Симеон I 893-927г - 34 години
  4.княз Борис I - 852-889г. - 37 години
  3.цар Иван Александър - 1331-1371г. - 40 години
  2.цар Иван Срацимир - 1355-1396г. - 41 години
  1.цар Петър - 927-969г. - 42 години

  ReplyDelete
  Replies
  1. Всъщност добре го нареждаш сред царете!

   Delete
 2. Този правешки хитрец се появяваше "сред народа" само за пред фотокамерите.
  През останалото време се ширеше в резиденциите, ловните резервати и зад бронираните стъкла на Пулмана.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Проект: СССР 2.0. После само ми дай калашник и ще те разстрелям публично, американска подлого. Зенита на просперитета на отечеството в модерната история е бил 1944 - 1989.

   Delete
 3. Е и? Сегашните чикиджии и про-американски гъзолизци изобщо не се появяват сред хората. Да не говорим, че и един кокошарник не са построили за народа.

  ReplyDelete
  Replies
  1. да духаш на майка си косматия ве комуне ебано

   Delete
  2. Но поне знае какъв е.А ти какъв си бе лайнар?Човека е много прав.

   Delete
  3. Каква убедителна лексика... Привържениците на комунистическия идеал винаги са завършвали споровете с кръчмарско-уличен език. След такъв финал не остава нищо друго освен да преклоним глава...

   Delete
  4. Към двамата анонимници по-горе: аз лично ненавиждам комунягите, имам пред вид управляващите. Те ни управляват и сега. Просто целуват задниците на други господари, крадат и рушат повече от всички преди тях. Всичко, което сега се граби се е построило от обикновените хора, без разлика дали са били партийци или безпартийни. Ако на тебе, импотентен, полуграмотен анонимник №1 маймунската ти майка е космата, иди ти да и го лапаш. Аз поне знам коя е майка ми и кой е баща ми. Виж при теб случаят е друг, дори и майка ти на знае кой помияр те е създал.

   Delete
 4. Докато има още останали от "Ерата на милиционера" няма да се оправим.

  ReplyDelete
 5. Общото при хората в статията е, че след Цар Петър, България пада под византийско робство, след Иван Александър под турско, а след Тодор Живков под комунистическо....

  ReplyDelete
 6. ako beshe prudaljilo do sega BKP da upravlqva dali shtqhme da sme po zle ot tova koeto sme ???

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА