Напусна ни Валери Петров...........

Животът е сцена, а всички ние сме актьори в нея”,  е казал Шекспир.
„При това няма силни и слаби артисти”, си мисля аз. Всеки играе отредената си роля до съвършенство, просто Режисьорът ни отрежда различно място на сцената.
За Валери Петров се е паднал жребия да играе в пиесите на изкуството и да остави следа, която ще се помни с поколения.

Валери Петров е роден на 22 април 1920 година в семейството на Мария Петрова, преподавателка по френски език в столични гимназии, и д-р Нисим Меворах, професор по правни науки, специалист по семейно право, виден адвокат, обществен деятел, дипломат — посланик в САЩ и представител на България в ООН. Валери Петров учи в италианското училище, което завършва през 1939 г. Проф. Нисим Меворах и неговата съпруга Мария Петрова приемат протестанството в Евангелската църква на столичната „Солунска“, и решават името на Валери Нисим Меворах да стане Валери Нисимов Петров.
На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка — поемата „Птици към север.
През 1944 г. завършва медицина в Софийски университет,  като известно време работи като лекар, през есента и зимата на 1944 г. работи в Радио „София“, после участва във втората фаза на войната срещу Нацистка Германия като военен писател в редакцията на вестник „Фронтовак“.
След войната е един от основателите и заместник-главен редактор на вестник „Стършел“ (19451962). Служи като лекар във военна болница и в Рилския манастир.
От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. През тези години пътува до Америка, Швейцария, Франция като делегат на различни форуми.
По-късно завръщайки се в България е редактор в Студия за игрални филми „Бояна“, редактор на издателство „Български писател“ и Народен представител в Седмото ВНС (1990-1991).

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

1 comment:

  1. Достатъчно е дал за България, нека сега почива в мир.

    ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА