„Жени има много красиви по света, но не всеки търси красивата жена..”. Така са пеели преди години омайните чаровници по софийските кабарета. Малко по – късно и пролетариите, завзели вече властта също са се замисляли над популярния рефрен и са разбрали, че освен красива, жената трябва и да се съблазнителна. Какви ли типове жени са влизали под кожата на коравите активни борци, изпечените труженици в „Кремиковци” и ловките в политическите маневри партийци? За нашите читатели подготвихме обобщен образ на пет типа дами, нахлуващи в сънищата на мъжете преди няколко десетилетия, когато парите бяха пари, а волгата беше кола.

5. Звеноводката.
Жена силна, стъпила здраво на земята. Неволно си спомням писанието на Балабаница, което Андрей Гуляшки прави, в „Случаят в Момчилово” –
„Стрина Балабаница беше отминала вече тридесетте години, но имаше такъв вид, че и най-скептичният човек не би могъл да й даде повече от двадесет и пет. Тя беше висока, гърдеста, с дълги бедра и тънък кръст. Имаше малка устица и тъмни, тежки очи, винаги влажни като на кошута през месец май.”
Повече еротика от това не мога да вложа, дори и да искам. Кое ли младо момче отрасло на село не е изтръпвало, когато покрай него мине такава жена?

4. Работничката в завода.

 Силните жени не са само в селата. Заводската работа калява тялото на всяка жена и го извайва така, че да се забие като стрела в сърцата на колегите им. Тя в същност е градския вариант на горната героиня.
Това, което ги поставя в класацията е големия им брой и факта, че по-голямата част от днешното население на България са преки потомци на такива велики жени.
3. Учителката.

Неслучайно класическото българско семейство е от военен и учителка. Партията разумно прави педагогически факултети, в съседство с военни училища. Няма как коравия военен да не хлътне по крехката, начетена и романтична бъдеща учителка. От друга страна детския блян по неразумно леко облечената преподавателка (обикновено по френски език) си остава непреходен.

2. Партизанките. 
Малко под върха остават тези жени, прекарали безброй нощи с десетки мъже в землянката и разбили, в истинския смисъл на думата, адски много сърца. Не е за всеки мъж да споделя постелята си с жена, която има пистолет по възглавницата. А, като се има предвид, че освен пистолет, някои са ползвали картечници и бомби, колцина мачовци са доживели да се похвалят с такова завоевание. Именно за това те са любима цел в периода, когато все още са били в подходяща възраст.


                                       1. Естрадните певици и изкусителните актриси.

Жени покорили не само българските мъже, но и десетки чужденци. Модерни, фини, еманципирани (и епилирани) бохеми по душа, знаещи чужди езици, обиколили различни страни и артистични. Кой не иска такава жена до себе си? Жена усвоила френската изтънченост, италианската галантност, с испанската страст и руската откровеност. На всичкото отгоре умее да прави мусака като истинска българка. Замечтах се…

Автор: Стоян Гълъбов
 14.08.2014.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

8 comments:

 1. ...абе само да знае муса
  ка да прави и я взимам хаххахахх

  ReplyDelete
 2. Доста повърхностно и... съответно - доста неточно! А това за военния и учителката пък си е жива простотия, защото:
  1. Едва ли такъв тип семейство може да се нарече "класическо", защото военните женени за лекарки и медсестри например са много повече!
  2. Такива семейства се създаваха, не защото "Партията разумно прави педагогически факултети, в съседство с военни училища", а защото имаше държавно разпределение навремето. А когато си разпределен по границата, в Момчилград, Крумовград, Ивайловград или някъде в райони със смесено население... единствените хора, които не бяха мюсюлмани са учителките, военните, лекарите и сестрите/в по-голямата си част/. Така че, е напълно нормално тъкмо от тези среди да се създават семейства. Това е по-скоро естествен подбор, отколкото планирана държавна политика.
  3. Харесвах го този сайт, но в последно време простотиите на стоянгълъбовците ми идват в повече, така че от тук нататък... без мен!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Не знам от къде си, но явно не си стъпвал(а) никога в тези погранични райони, щом говориш за смесено население в Ивайловград и Крумовград... Да определено статията е малко "повърхностна и неточна", но е доста по-повъхностно и неточно да даваш оценки и да коментираш неща (места), с които не си запознат и дори не си виждал(а). А още по-повъхностно да критикуваш, без да си предложил нещо по-добро. Бъди здрав(а)!

   Delete
  2. Наистина изпростяха авторите тук. Копирате снимки отляво и отдясно - ок, обаче текстовите ви статии са на нивото на в. Шок. В Ретро музея във фейсбук са няколко класи над този сайт. Факт.

   Delete
 3. Класическото семейство е жена с ниска заплата и мъж с по-висока такава. Класически естествен подбор по социалистически.

  ReplyDelete
 4. Много буквално приемате сравненията. Дали учителките или мед. сестрите били повече не е толкова важно. Общата идея е очертана правилно и по интересен начин. Сайта има за цел да ни забавлява и завръща в милите спомени от нашите младини/детски години без да се ангажира кое е било добро и кое не. Поздрави към авторите!

  ReplyDelete
 5. На мен пък ми хареса!

  ReplyDelete
 6. Предполагам, че авторът изразява най-вече своето виждане по въпроса. Статията е интересна, въпреки че е трудно да се категоризира дамската част от населението само с пет групи. Например навремето в спорта също имаше много красиви и същевременно много талантливи жени, които бяха харесвани от мъжете.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА