Слънчев бряг – перлата в короната на Балкантурист и визитна картичка на НР България. Строеният край широка и дълга над 8 км плажна ивица, Слънчев бряг е бил курорт с малко под 30 000 легла разпределени в малко над 100 хотела, пръснати в просторни паркове и зелени площи. Изграждането на курорта се осъществява на няколко етапа, като в средата на 80-те се приема, че възможностите за по-нататъшното му застрояване са окончателно изчерпани. Строителството на нови хотели спира, защото капацитетът на плажа се е смятал за изчерпан.

До края на 90-те в Слънчев бряг е била застроена само 20 % от територията. Днес е обратното – застроена е 80% от нея. В момента никой не знае точната бройка на легловата база там. Паркът на Слънчев бряг създаван с десетилетия е унищожен само за няколко месеца. Зелената система, която е била символ на курорта изчезва. Изсечени са хиляди дървета, без да се мисли ценни ли са или не. По груби сметки, опустошени са над 20 000 кв.м. зеленина. Приказният ландшафт от хилядолетните дюни и лонгозни гори безвъзвратно изчезва.

Към 1989 г в Слънчев бряг са се намирали 130 ресторанта, барове и атракционни заведения. Един от най-емблематичните е бил ресторант „Дюни”. Той е бил шестият поред ресторант в Слънчев бряг. Със 700-те си места предназначени за масовото изхранване на групите туристи, по-скоро е напомнял повече на стол, отколкото на романтично крайбрежно бистро. Все пак 100 от местата са били предвидени за свободна консумация.
През май 1998 г. "Дюни" заедно с още 8 заведения е обявен за продажба. По-късно от ресторанта не остава и помен, а на негово място върху самите дюни изниква хотел „Дюн”, който става по-известен като хотела на  Мая Илиева.


Бившият ресторант „Лотус” славел се някога с вкусните си пици сега е хотел, сладкарницата е ресторант, а останалата част са магазини.

Първият построен бар в комплекса е “Русалка”, който е бил с огромна тераса обвита в зеленина и гледка към морето. Днес мястото се е превърнало в своеобразен лабиринт от заведения и сергии. Сред любимите заведения на всички посетители на курорта са били и кафе-сладкарниците „Фея” и „Зорница”, като последната е била предпочитана заради китните градинки намиращи се наоколо. Излишно е да се споменава, че днес от тях няма и помен. В спомените на по-възрастните останаха и други емблеми за комплекса - ресторант „Пикника”, „Рибарска хижа” и „Странджански колиби”.

Гладът за повече търговска площ край морето погълна и други емблеми в курорта, като Летния театър - един от най-ярките символи на Слънчев бряг. И макар че остана без летен театър, курортът се сдоби с първия си мол Royal beach Mall.

Същата е и съдбата на съседния до театъра хотел хотел "Сатурн", който някога е бил предназначен и за гастролиращите на „Орфея”. Хотелът заедно с театъра са купени от една фирма и включени в списъка за приватизация през 2001 г. като обособени части от "Слънчев бряг" АД и продадени година по-късно. По това време “Сатурн” минава за един от най-модерните хотели в курорта. Той дори е ремонтиран основно, преди да бъде изтъргуван. 1,139 млн. е цената, срещу която е купен театърът. В договора е имало и клауза, съгласно която новият собственик няма право да се разпорежда с имота в продължение на 2 години без знанието на Агенцията за приватизация. След ограничението обаче постройката става на руини, както и хотел "Сатурн". Оказва се, че теренът под тях е по-ценен от сградите. На негово място е открит комплексът "Роял бийч".


На мястото на простиращия се някога наоколо къмпинг „Емона”, днес са се издигнали няколко огромни бетонни мастодонта, а от атракционните заведения "Южни нощи" и "Харпун" намиращи се в близката тополова гора няма и помен. Няма я и гората. Тя е изсечена, за да се появят хотелските комплекси "Виктория палас", "Маджестик", "Фиеста", "Хелена ризорт" .

Култовата дискотека "Златна ябълка", където бе извършено първото убийство за разчистване на територии в най-новата криминална история на България, отдавна е заличена от картата на курорта. Днес на мястото на „Ябълката“ и двата съседни хотела "Беласица" и "Средна гора" е построен хотелски комплекс "Еврика", който има и внушителна спортна част. Затова днес е любимо място на бивши и актуални футболни звезди, които поддържат форма тук с "мачлета" по време на летните си отпуски.

По-наблюдателното око има шанс да открие сред новите строежи ротондата на бар-вариетето. Елементите от старата му архитектура са запазени, но днес превърнато в казино той е част от хотел "Колизеум". По времето на социализма в него са се предлагали най-добрите артистични програми в курорта. Там през 1965 г. се е състояло и първото издание на фестивала “Златният Орфей” под мотото “Песни за Българското Черноморие“.

На Южния плаж в Слънчев бряг, на метри от култовите през последните години заведения “Какао Бийч” и “Бедрум” се е намирала емблематичната “Фрегата”, която изгоря миналото лято. Обслужващият персонал там е бил облечен като пирати, а на ръката на всеки посетител се е  поставял временен пиратски печат. Така за два - три дни е личало кой е бил във "Фрегата"-та. Днес шумните музикалнисъбития на “Cacao beach” са се превърнали в една от запазените марки на Sunny beach.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

6 comments:

 1. Всяко нещо с времето си, въпреки безкрайния брой легла и хотели - плажът се оказа достатъчен за всички

  ReplyDelete
 2. Тъпотии - сега че е презастроено - така е... ама да ми припадат разни дебили по панелните сиви грозотии от соц-а, само щото е минало - айде няма нужда... Ако някой сега го сложат в тогавашните условия да почива, сигурно ще избяга на втория час... кретени социалистически

  ReplyDelete
  Replies
  1. Няма въздух бе,малоумник.Можеше просто да се реновира или построи наново,но да се запази природата,а не да се превръща в място за вечно пияни и надрусани келеши.Да не говорим,че няма поне един рок клуб,ма то пък кой рокаджия би отишъл на такова място.

   Delete
 3. Проблема драги малоумници е в това , че не остана въздух , не оставиха дървета и паркове , никой не му пука за панелките! Аман от чалга наркомани!

  ReplyDelete
 4. Оказал се е достатъчен друг път , само човек който не е ходил там преди 20-25 години може да ги говори такива тъпотии

  ReplyDelete
 5. След още 25-30 пак ще се разчисти, дано сме живи да го видим !

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА