Винаги съм оставал с впечатление, че Народна република България е стояла затворена в икономическата система на СИВ. Изглежда, че просто трябваше да заровя поглед в документите и почти веднага да намеря този доклад показващ, че на търговията с ФРГ се е гледало доста сериозно и то на високо ниво.Д0
ПОЛИТБЮРО на Ц.К. на Б.К.П. 

ДОКЛАД
от ЖИВКО ЖИВКОВ
Относно: Откриване в Западна Германия
          търговско представителство на
български вносни и износни предприятия.

ДРУГАРИ,

Стокообмена ни със Западна Германия се развива на базата на Споразумението от 1947 година, относно търговските плащания между България и западните окупационни зони на Германия и подпи­сания в Бон на 5.VII1.1952 година от една смесена комисия на българските вносно-износни предприятия, втори допълнителен протокол, уреждащ стокообмена между двете страни за времето от 5.VII1.1952 година до 31 декември 1953 година.

От Западна Германия нашата страна внася дефицитни за народното стопанство стоки, като метали, резервни части, специални машини, химикали, суровини и други.

Търговията ни със Западна Германия се извършва при особени условия. Така например голяма част от нашите стоки /грозде, домати, яйца и др./ се изнасят без да са договорени предварително продажните цени. Последните се определят в зави­симост от състоянието на пазаря и цените в момента на пристига­нето на нашите стоки в Западна Германия. Продажбата на всякакви български стоки беше до сега затруднена поради липса на наши постоянни представители, които на място да подработват със западно-германските купувачи условията на сделките.

При закупуване на западно-германски стоки нашите пред­приятия ще могат да осигуряват най-изгодни условия за доставка и по-специално - намаление на цените.

За подпомагане стокообмена ни със Западна Германия» до сега сме командировали временно в тая страна служители от търгов­ското ни представителство - Берлин.

На същите са правени спънки от страна на западно-герман­ските власти при даване на визи. Давани им са визи след дълго чакане и то еднократни, краткосрочни визи - със срок до 40 дни. Всичко това пречеше за навременното изпращане на наши служители било да сключват определени сделки или да подготвят и проведат навреме предстоящите компании по продажбата на доматите и гроздето.

Практиката показва, че за да използваме максимално запад­но-германския пазар, за доставки на необходими за нас стоки, трябва да имаме дееспособно постоянно представителство в Западна Германия на нашите вносни и износни предприятия.

По наши сведения Полша, Чехословакия и Унгария имат свои търговски представителства в Западна Германия във формата на представител­ство на техните износно-вносни държавно-търговски предприятия."

Aвтор- Стоян Гълъбов
Източник archives.bg


ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

1 comment:

  1. Бхахахахаха, да де ама в тия представителства се попадаше само с връзки бе и там се крадеше на поразия, Руснаците заповядваха какво да се прави, в посолството им имаше дублиращ състав на нашето правителство в случай, че и ние като чехите решим да искаме социализъм с човешко лице, нещо не съм видял някой тогавад а бягаше в СССР, всички бягаха и бягат на запад понеже там е много зле!

    ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА