Някои братя са световно известни – като братя Стругацки. Други братя за променили хода на цивилизацията  - като Кирил и Методий. Трети братя изобщо не са братя, но са оставили страхотно културно наследство и са известни поне в една малка България на няколко поколения като Братя Мормареви.

БНР е мястото, където МОРиц и МАРко стават Братя МОРМАРеви. В началото на филмовата им кариера много хора наистина са мислели,че те са братя. Мормареви започват с общи фейлетони във в. "Стършел". Почти всеки следобед двамата сядат в кухничката на Мориц Йомтов на ул. "Шипка". Започват да играят американски белот, шегуват се, смеят се и така си измислят сюжети и герои. Когато темелите на сюжета са сковани, двамата се редуват на пишещата машина, но по-често зад нея е Марко Стойчев. През това време те написват цели 10 сценария за игрални филми и телевизионни сериали.

За свой кръстник смятат Анжел Вагенщайн. Той чете фейлетоните им в "Стършел" и веднъж подхвърля: "Абе вие двамата защо не напишете сценарий за комедия, голям глад има за този жанр..." Тогава решават, сядат и написват сценария "Старинната монета". Филмът излиза през 1965 г. и е копродукция с ГДР. Главните роли в него играят модната тогава наша естрадна певица Лиана Антонова и източногерманската звезда Манфред Круг.

Иначе „братята” са с голяма разлика във възрастта, образованието и професионалния път.


Марко Кънчев Стойчев e български сценарист, писател, драматург и журналист. Роден е на 12 септември 1931 г. във Варна. Завършил е английска филология в СДУ през 1953 г. Започва работа в Българско радио. 15 години е главен редактор в редакция „Хумор и забава“. Покрай събитията в Чехословакия през 1968 г. е уволнен по политически съображения. През 1971 г. е реабилитиран, и започва работа във Филмова редакция в Българската национална телевизия. Дълго време е един от най-активните деятели на Световната асоциация за детско кино (СИФЕЖ).
Мориц Йомтов е български професор по биохимия, известен също като журналист и автор на сценарии. Роден в София през 1921 г. Завършва Американския колеж. Следва химия. Работил е в Българско национално радио, редакция „Предавания за чужбина“ (където среща Марко Стойчев, и двамата започват да пишат сценарии заедно). Работил е като професор по биохимия, дълго време заема изборни длъжности във Федерацията на европейските биохимически дружества (включително генерален секретар).
Като обобщение можем да кажаем, че различните хора правят най – добрите тандеми. Братя Мормареви нагледно показват как в един екип могат да съжителстват две души и да работят като едно цяло.

Източници: Wikipedia.org, 24chasa.com, goodreads.com .


01.08.2014.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА