Когато през 1894 г., Пиер дьо Кубертен създава международното олимпийско движение, то остава встрани от политическите борби на своето време. За съжаление, следващите десетилетия са размирни. На световната сцена се разиграват няколко големи войни, обхванали голяма част от държавите, които с ентусиазъм прегръщат идеята за универсално спортно събитие. В древността, по време на игрите, „надиграванията” на бойното поле са спирали, но  модерното общество е чуждо на такива джентълменски прояви. Чувството за мяра при намесата в спорта се губи още няколко пъти, но в периода, който изследва нашия сайт, това случва най-красноречиво през 1980 и 1984. Летните Олимпийски игри в Москва, са бойкотирани от западните държави, като протест срещу съветското нахлуване в Афганистан. Като контра мярка, страните от Източния блок (без Румъния) отказват да участват през 1984 г. в Лос Анжелис. Сред държавите бойкотирали тази Олимпиада е и Народна република България.
За да се случи това, разбира се е необходима сериозна идеологическа подплата на иначе тежкото решение. Дори вълшебните думи „Москва распорядилась”, не са достатъчни, за да убедят висшето партийно и спортно ръководство да предприемат действията по изтеглянето на отбора ни. Все пак спортистите са се подготвяли с години и се налага аргументацията да бъде повече от убедителна. Тук се намесва ДС, която старателно изготвя становище, подплатяващо и окуражаващо съответните отговорни другари да се изправят пред няколко десетки атлети и да заявят, че мечтата на живота им ще се отложи за някои с четири години, а за други за винаги. В този етап повечето ни спортисти се намират в изключителна форма. Някои от тях се готвят да повторят или дори потретят олимпийски отличия, а други са сигурни, че при първото си участие ще се подредят на почетната стълбица.

На вниманието на нашите читатели представяме съкратена докладна записка до началника на Шесто управление на ДС.


„От полк. Тодор Козповски - н-к отдел 09
ОТНОСНО: Проведена среща с първия зам.-председател на ДС на БСФС

ДРУГАРЮ ГЕНЕРАЛ,
На 20 септември проведох среща с др. Стоил Сотиров, по въпроси по подготовката и провеждането на XXIII-те летни олимпийски игри през 1984 г. в Лос Анжелис - САЩ.
В олимпиадата се предвижда да вземат участие около 200-250 състезатели по 12 вида спорт.
По време на олимпийските игри за първи път в тяхната история участниците ще бъдат настанени в четири олимпийски села намиращи се на големи разстоя­ния едно от друго. (…)
Връзката с отделните олимпийски села ще се осъществява с електронна съобщителна техника и телефони. Тъй като апаратурата ще бъде предоставена за денонощно ползване е необходимо с делегацията да има и двама (по наше мнение трима) добре подготвени специалисти, които да работят с нея и да владеят много добре английски и руски език.
Като допълнителна свързочна техника и транспортни средства ръководството на ЦС на БСФС смята да наеме четири телефона, два микробуса и три леки автомобила. Др. Сотиров постави въпроса за евентуални наши нужди от телефони и коли.
Във връзка c охраната и пропускателния режим освен картите за участниците се предвижда да бъдат поискани от Организационния комитет осем броя карти "С" за свободен достъп до всички олимпийски обекти.

В разговора др. Сотиров сподели лични впечатления от пътуванията си до САЩ за подготовката и обстановката около Олимпиада ’84.
Забелязва се активизиране на вражеската емиграция от САЩ, Канада, Аржентина, Мексико и Австралия, изразяващо се в масирани контакти с български спортисти участвуващи в различни предолимлийски турнири и други спортни състезания. Често наши състезатели и ръководители се канят в български ресторанти и частни домове лица от вражеската еми­грация, където им поднасят различни подаръци и се провеждат увеселителни вечери. Особено впечатление му е направило точната информация, която имат емигрантските среди от Мексико за посещението на наши отбори по различни видове спорт било то в Мексико, САЩ или други страни.
В края на разговора др. Сотиров сподели, че е необходимо работниците от МВР, които ще вземат участие в игрите да посетят поне по един път САЩ, за да придобият лични впечатления от обстановката. Като най-подходящо прикритие за нашите работници по време на Олимпиадата, той посочи отборите по гребане, л.атлетика и стрелба.
(…)

ПРЕДЛАГАМ:
1.           За нуждите на оперативната група да бъде ангажирани един лек автомобил и един тел.пост за ръководителите на олимпийската оперативна група и поне две карти за свободен достъп до всички олимпийски обекти.
2.           Българската делегация да бъде обслужвана от оперативна група в състав - ръководител и пет оперативни работници.
3.           С цел придобиване на оперативна инфор­мация предварително да се продължи набирането на оперативна информация чрез подходящи лица и агентура пътуваща в състава на спортни групи в САЩ.
4.           В ръководството да бъде обсъден план за агентурно-оперативното обезпечаване на българската олимпийска група по време на подготовката и провежда­нето на олимпийските игри в САЩ.

ПОЛКОВНИК
/Т.Козловски  …”

Очевидно доста преди официалното решение за бойкот, ДС като верен страж на НРБ се е поинтересувала от риска за идеологическа диверсия сред нашите спортисти. В резултат на доклади като горните и политическите причини, Съветският съюз и над дузина братски държави обръщат тогава гръб на голямото спортно събитие в метрополията на американското западно крайбрежие. Официално бойкотът е мотивиран с изявлението, че нямало гаранция за сигурността на спортистите.


Източници:Екипът socbg.com, благодари на сайта desebg.com за публикуваните в интернет материали.


ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

1 comment:

  1. Бойкотът е по нареждане от СССР. Жалко е, че наистина талантливи и отлично подготвени спортисти не можаха да се реализират. Но затова са виновни нашите раболепни комуняги. Румънците отидоха и спечелиха доста медали.

    ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА