Точно преди 15г. изчезна и последната нетленна останка от безсмъртния вожд и учител на българския народ Георги Димитров - неговият мавзолей.
В деня на смъртта на вожда - 2 юли 1949 г. Министерският съвет решава да го сложи в мавзолей. За една нощ арх. Георги Овчаров и арх. Рачо Рибаров правят проекта. Строежът трае 138 часа с бързо втвърдяващ се цимент от СССР.
Тялото е поставено на 10 юли 1949 г., но през нощта е извадено за трайна балсамация. До 1954 г. за мумията се грижат съветски специалисти, после българи, начело с проф. Георги Гълъбов - 7 лекари, сред които сърдечен хирург, биохимик и патоанатом, и 12 души технически персонал. След 1989 г. възниква спор дали изобщо е имало мумия.
Веднъж на 18 месеца екипът отговарящ за поддръжката на мумията е правел ребалсамация. Саркофагът се спускал в зала под земята. Тялото се вадело, събличало и се поставяло във вана с 300 л балсамационен разтвор.
Слагали му торбички със стъклени топчета, за да не изплува, и така го държали 40 дни. После го подсушавали, а в коремната и гръдната кухина слагали тампони от химикала. Обличали го в комбинезони от латекс, за да не се изпарява, над тях наполеонки, фланелка и нов костюм, ушиван все от личния шивач на Димитров по мерките му.
Спускали тялото в залата и всеки вторник сутрин и петък следобед, за да проверят овлажняването на лицето и ръцете. При ребалсамацията правели профилактика на светлината и тогава слагали за малко пластмасовия торс.

Мавзолеят е бил обект за милиционерска охрана от първостепенно значение с постоянен почетен гвардейски караул, чийто ритуал на смяна е подобен на днешния пред Президентството. 
Във вътрешността на гробницата в часовете, когато е отворена, също стоят гвардейци - след входа пред бюстовете, на чупките на коридора и при саркофага.
Обектът е бил оборудван с климатична инсталация, поддържаща температура от 17°C с отклонение плюс/минус 0,5°C. Повечето му помещения се намират под земята. Там са се извършвали процедурите, необходими за поддържане на балсамираното тяло. 
Саркофагът, в който то е било изложено, е бил с бронирани стъкла (след 1975 г.) и се е спускал надолу чрез специален подемник, а когато е качван в траурната зала за поклонение, се е превръщал в херметически затворена камера.
През 1974-1975 г. е извършена основна реконструкция на мавзолея - разширени са помещенията под траурната зала и е подменена климатичната инсталация, поставена е пластично разработена монументална врата, кристалната камера-саркофаг и мозайки на Дечко Узунов.
Преди 1989 г., той е място за поклонение, включен е в държавния протокол за полагане на венци от чуждестранни делегации, но само от комунистически страни и от държави от Третия свят.
С краха на комунизма мумията изчезва. На 12 юли 1990 г. премиерът Андрей Луканов обявява, че мавзолеят ще бъде опразнен. Според едни това е станало в 6 часа на 18 юли, като мумията е изнесена с уазка от задния вход след писмено съгласие на осиновения син на Димитров - Бойко Димитров. Според други на 23 юли 1990 г. - през тунела от мавзолея към Партийния дом. Следва кремация, която била много бавна - добре балсомираното тяло горяло 6 ч. На 23 юли 1990 г. полагат урна с праха на Димитров в гроба на майка му в Централните софийски гробища.
След изваждането на тленните останки от мавзолея в продължение на девет години се водят дебати за съдбата на сградата. Надделява мнението, че мавзолеят трябва да бъде разрушен, за да не се превърне в символ на тоталитаризма и място за комунистически поклонения.
Разрушаването на мавзолея започва на 21 август 1999 г., командвано лично от Евгений Бакърджиев - вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на ОДС. Партийните наследници на Георги Димитров от БСП на практика не правят нищо в защита на сградата. Първият взрив е извършен в 14:37 часа. По-късно са извършени още три големи взрива, след което разрушаването продължава с машини. Последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август 1999 г. 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

35 comments:

 1. Добре, а реално разрушен ли е изцяло мавзолеят? Все ми се струва, че подземните помещения са си там, понеже отгоре има една бетонна площадка, точно на мястото на мавзолея. Ако беше напълно премахнат, трябваше да има отгоре трева и дървета...

  ReplyDelete
 2. ами не той си е там птосто е покрит с невидимо наметало разработено от руски учен съвместно с наса

  ReplyDelete
 3. То от толкова излят бетон там едва ли ще може да се засади нещо...

  ReplyDelete
 4. Подземията са си там, нищо не е разрушено от тях !

  ReplyDelete
 5. такавва сграда би могла да се използва за нещо -било за учебен център,музеи или друго-климатици изолации и какво ли не.никоя държава не си разрушава паметниците-само ние.ужас.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ти би ли учил вътре? То един прозорец да е имало, добре, ама е било като в пещера или някоя египетска пирамида :)

   Delete
 6. Доколкото знам, има загинали няколко войника или работника при скоростното леене на бетона.

  ReplyDelete
 7. Хубав и различен сайт..., с полезна информация от миналото ни. Онова минало, когато България беше ДЪРЖАВА. И все пак ми се струва, че понякога слагате НЕНУЖНО катран в описанията си. ЗАЩО? Излишно е приятели. По онова време се изливат цели кофи с катран, ежедневно, ежечасно, ежеминутно. Спестете ни го поне тук..., излишно е!
  Кусури могат да се намерят навсякъде, но на фона на това, в което превърнахме здравеопазването, образованието, доходите, спорта /ако щете/ милата ни родина..., нямаме право да го правим точно ДНЕС и точно НИЕ!
  Унищожихме си прекрасната България и сме на път да станем пълен протекторат..., не не на Брюксел.., а на презокеанския ни палач. Недейте, господа!

  ReplyDelete
 8. А знаете ли в Германия колко музей на Хитлер има? Хората си пазят историята - хубава или лоша.

  ReplyDelete
  Replies
  1. А колко мавзолеи има в Германия, знаете ли? И изобщо колко (и къде) има мавзолеи по света!?

   Delete
  2. Колко музеИ ли искаше да напишеш?

   Delete
  3. Мавзолеят на Ленин на Червения площад в Москва, както и в Пекин - на Мао Дзедун, в Пхенян - на Ким Ир Сен, в Ханой - на Хо Ши Мин. Както и на Димитров, преди управниците ни, барабар с народа да покажат какви диваци сме.

   Delete
 9. Нация,която сама руши историята си и осквернява паметниците си..независимо какви са и на кои са..просто е обречена и надали има бъдеще....!

  ReplyDelete
 10. Можеше сградата да се използва за галерия или друго но господин Бакърджиев реши да го заличи да няма нищо от времето на соца голяма глупост.

  ReplyDelete
 11. С този коментар искам да напомня на по-младите,че нито един от управляващите не е защитил България в чужбина.Всички са предатели/да са благодарни,че е премахнато смъртното наказание./. Само Георги Димитров по време на скалъпения Лайпцигски процес е казал:Когато в Германия Карл пети е говорел само с конете си на немски, в България братята Кирил и Методий са разпространявали славянската азбука и писменност.Г.Димитров сам се защити без юридическа защита.В цял свят се тачи като интернационален герой.И сега в Латинска Америка има много паметници.Само ние с управници-нищожества рушим всичко свързано с тогаващното време, а позволихме да се построи паметник на загиналите американски пилоти бомбардирали и убили хиляди българи .Да подскажа на по-младите. На местото на този паркинг западно от ЦУМ, преди бомбардировките имаше 5-6 етажни сгради.точно там падна една американска бомба.И сега за нас по възрастните това место е зловещо-напомня ни за "новите ни неудачно избрани приятели".Помнете, не забравяйте.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Да, Димитров се защити срещу германското обвинение. Колко жалко, че беше маша на Сталин в Комунистическия Интернационал и не защити България, ами хариза българските македонци на Югославия. Голям патриот, няма що. Съветска марионетка!

   Delete
 12. Съвременният българин не цени паметниците на културата . Нима толкова злоба се беше наслоила за 45години , че се бяха юрнали да рушат всичко де що им попаднеше ? Но ...стадото си е стадо за съжаление . Всичко , което съградиха с безкористен труд нашите родители , бе унищожено по най- безмилостен и просташки начин .И сега като чета разни писания за древните българи дето ни изкарват едва ли не боговете , които са основали и културата и бита на света - че то в Америка ли не , в Азия и Европа - само Африка остана горката , си мисля че така се е изродило нашето племе , че по-добре да си подвием опашките , защото сме за смях на целия свят ...

  ReplyDelete
 13. Не, не съм съгласна, народа е прекрасен! Има обаче поставени политици,които не служат на народа си, а обслужват интересите на тези, които са ги поставили. Няма лош народ,а всичко е разделяй владей ти на мене аз на тебе! Настройват ни едни срещу други, всява се омраза и страх за да се владее положението.Няма народ,който да иска да е във война,глад и мизерия, но това обслужва нечии интереси и се убиват милиони невинни деца и унищожават нации и народи! Моя народ е прекрасен, но лъган,мамен и ограбван постоянно за да е послушен и ограбван,ползван! Затова Българина вече не вярва в нищо и е безверник, болен и смазан! Геноцида на който са подложени Българите е очеваден! С мизерни заплати,пенсии и безправие е задушен Българина. В същото време богатството на народа се изнася извън България законно за жълти стотинки! Моя народ е прекрасен, но не сме нужни умни и богати някому, а искат да робуваме и ползват благата на прекрасната ни Родина!

  ReplyDelete
 14. Тоя бакърджиев гръм да го тресне дано...както и всички "демократи" по света. Хората са го казали - всичко се връща...

  ReplyDelete
 15. https://www.youtube.com/watch?v=JmU-Eu6tN4E

  ReplyDelete
  Replies
  1. Като министър-председател на страната започва политика на постепенен преход към комунистически модел на управление и тоталитарна държава. Води курс на тясно сближение с Югославия и провеждане на поетапна македонизация на населението в Благоевградски окръг с оглед присъединяването на района към новосформираната югославска македонска република. Политиката на Георги Димитров е подчертано против националните интереси на България и е подчинена на идеята за Балканска федерация, прокламирана от Коминтерна преди войната. След войната тази концепция вече не е актуална, тъй като засяга новите стратегическите планове на СССР в района. Това води през 1948 г. до разрив между Тито и Сталин, а Димитров е подложен на унищожителна критика от страна на КПСС и се примирява със статуквото.

   Култът към личността, характерен за тоталитарните държави, започва да се развива още при неговото управление. Така например на него приживе е наречен (още със създаването му) новият град Димитровград. За целта на 2 септември 1947 г. Министерският съвет, чийто председател е самият Димитров, издава Постановление № 3, което гласи: „Селата Раковски и Марийно, Хасковска околия и Черноконево, Чирпанска околия, се обединяват в едно селище, което се провъзгласява за град под името Димитровград“.

   Delete
 16. Аман от невежи соцносталгици и мръсни комунисти

  ReplyDelete
 17. Мавзолея бе едно безумие. В центъра на София един мумицифиран труп и да ходят децата да му се кланят. Направо фюлм на ужасите.
  Всякакъв спомен от това безумие трябва да се изтрие.

  ReplyDelete
  Replies
  1. колко имаш по история бе...не мога да намеря подходящ епитет

   Delete
 18. Никой нне са го карали да ходи насила в мавзолея.Може би само ученици които идваха от провинцията на екскурзия го посещаваха задължително.А това да е била направена Балканска федерация не е била лоша идея.Щом СССР и другите велики сили са били против значи нещо ги е плашело.Имало е опасност да се присъединят Гърция и Румъния.И тогава се получава мощна балканска държава на която не могат да влияят.Тогава нещата щяха да са много различни.И щяхме да сме много по напред от измисления конгломерат "Европейски съюз"
  Дори мисля че тази идея е струвала живота на Г. Димитров.Поне така се говори.А това че вероятно сме единствената държава в света която претендира за древна култура и си разрушава паметниците го знаят всички.Горко на народ който не знае историята си.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Сигурно имаш амнезия. Имаше задължително в годината посещение на чавдарчетата и пионерите в мавзолея, да се поклоним на Вожда.
   А спекулациите "ако, ако"... не водят доникъде. Сталиновата кукла на конци е нямало да отиде по-далече от желанията на кукловода си.

   Delete
 19. Ако си знаехме/те историята, трябваше да има паметник на Аспарух, на Симеон Велики и др., а не мавзолей на Димитров, паметник на Съветската Армия, дузина Братски могили и чудото на Бузлуджа. Ако толкова жалите за соца и СССР- ходом под строй към Москва!
  Жалка Путинска Пропаганда по нелепите соц коментари...

  ReplyDelete
 20. Има паметник на Аспарух в Стрелча:) Аз бих искал да има паметници или някакви знаци на Аеций в Силистра (Дуросторум) и на Велизарий в Сапарева Баня (Геерманос). Ама не знам дали това нещо волнува някого. А и хората имат много по-належащи нужди...

  ReplyDelete
  Replies
  1. нямаме връзка с римляните,те са ни опустошавали

   Delete
 21. пази боже от бивши пионерчета и комсомолски секретари, когато си сменят цвета...

  ReplyDelete
 22. Мавзолеят трябваше да бъде превърнат в кръчма на стените на която да бъдат описани успехите на Георги Димитров с чашката. Съответно на най-изявените пианисти в кръчмата да се дават значки "Димитровски пианист".

  ReplyDelete
 23. Известен пияница и ръководен от Россия тип, съдействал за затриването на светлото бъдеще на поколения!!! Този е трябвало да го вадят от саркофага и да го бият периодично. За наказание!!! Свиден и скъп може да е само на НЕКРОФИЛИТЕ!!! Единствената книга която съм изгарял беше учебник с НЕГО на първа страница - от малък знаех, че този оръфляк е някакъв родоотстъпник....

  ReplyDelete
 24. Е как да няма паметник на силните ни ханове и царе? ... Вярно грозен е ... доста грозен даже, но го има

  Монументален паметник "1300 години България" Комплексът е открит през 1981 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на Българската държава със столица Плиска. По оригинален начин са представени най-изтъкнатите първостроители на българската държава: основателят хан Аспарух, хан Тервел – дипломатът, хан Крум – законодателят, строителят хан Омуртаг. Специално място е отделено на княз Борис – владетелят, при който българите се покръстват. В отделна зала е представен цар Симеон – символът на “златния” Х век на българската държава.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА