Със своето антично и средновековно минало и със запазената си архитектура от 18 - 19 век, Созопол привлича множество туристи от страната и чужбина.
Той е и най-старият ни черноморски град, разположен на няколко залива с широки плажове. По времето на социализма там са създадени риболовна база и рибоконсервна фабрика.
Туризмът в Созопол започва развитието си през 1964 г., за да превърне града в любимо място на стотици хиляди българи и чужденци. Със своя неповторим чар и романтиката на старите улички, всяко лято градчето се превръща в емблематично духовно средище. Неслучайно в края на лятото на 1984 год., там възникват първите празници на изкуствата „Аполония”. Художници, музиканти, писатели и поети, театрали, кинематографисти, архитекти, журналисти правят първи за България опит да срещнат на едно място всички изкуства, вдъхновени от красотата на градчето и уникалната му атмосфера. 
През 1974 година старият град е превърнат в Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол. Към края на 80-те населението му е около 4 000 души.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА