Емблематични места за почивка на децата и младежта са били Международния пионерски лагер „Георги Димитров” в Кранево, националните лагери в Обзор и Равда, а за младите комсомолци е бил създаден Международен младежки център край Приморско.
Летният  лагер  за учениците до 1979 - по 20 дена, след голямото увеличение на цените - по 14 дена, а цената за престой и храноден се е определяла според доходите на семейството. Средно около 20 лв на дете. Всяко трето дете в семейството е  ходило на летен пионерски  лагер за... 0.40 лв.
Равда
Равда
Равда
Обзор

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

8 comments:

 1. Фоти личи си че си бягала от физкултурата в лагера. Вижда се каква кифличка си израснала.Към Мия Драганова махни тази травеститска снимка/ от пионерските лагери ли ти омекнаха китките.Престанете да хулите миналото/за някой от вас неприятното бъдеще може да дойде много по-скоро и нездравословно.И тези лагери допринесоха да израстем нормални хора без да усетим че ще ни наследят зомбирани мутанти.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Не си си пил хапчетата май днес?!

   Delete
 2. Сутрин дишахме йодни пари....

  ReplyDelete
 3. Taka napisano vnushava ,che vsqko dete e hodilo na more.Ne e taka.Pak izbrani hodeha,decata na togavashniqt elit I ot prostosmartnite-edin palen otlichnik I dete ot socialno slabo semejstvo za da ni pokajat kolko sme ravni.Taka che prestanete s tazi nostalgiq

  ReplyDelete
 4. Не е верно,не говорете глупости!!! Тия лагери струваха на родителите ни по около 20тина лв,и само най-тъпите не пращаха децата си,а не заради пари. Аз като дете с един родител ходех за 4 лв. А сега как е???

  ReplyDelete
 5. Хахахах само най-тъпите не ходели! Кажи честно! Колко ли е изкарвал единия ти родител, за да те праща на море... Аз отидох на море за 1 път в 9 клас, като си събирах парите от стипендията. В хладилника ни редовно съжителстваха основно масло, кисело мляко и някой зеленчук от село. Когато ядеш месо 1-2 пъти в месеца, едва ли можеш да отделиш пари за море за двете си деца. А дали знаеш какво е да отидеш на гости и да те попитат: Искаш ли кашкавал? и да отговориш: Не. Просто защото не знаеш какво е кашкавал...?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ти къде си расъл(а) и кой набор си? Аз такива приказки съм чувала от баба си и дядо си, а те отдавна не са между нас.
   В моето училище много деца ходеха на летни лагери на море и планина - всеки,който имаше желание отиваше на лагер и си изкарваше страхотно. Децата бяха разделени на отряди, спомням си, че всеки отряд имаше вечер, в която трябваше да подготвим програма(сега му казват шоу), с която да забавляваме другите деца, помагахме при сервирането на храната и почистването на столовата, когато отряда ни беше дежурен и т.н. Играехме, забавлявахме се, изявявахме се като артисти и музиканти и паралелно с това се учехме на труд и отговорност. За родителите, които нямаха възможност да отидат семейно на море това беше вариант за да могат да подсигурят морската ваканция на децата си.
   Жалко, че с настъпването на "демокрацията" отрекохме всичко от миналото си, а в него имаше хубави и полезни неща, не всичко беше черно.

   Delete
 6. Възможно е децата от по-малките населени места да са били ощетени в това отношение. За другите се намираха места. Аз лично ходех по-често с родителите си на море, макар и не всяка година. Но на лагерите действително беше интересно. И на ученическите и на спортните.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА