ТКЗС - четири букви, станали символ на аграрния напредък на Народна република България.


Следващите снимки представят на вашето внимание запечатани мигове от периода, когато страната ни задоволяваше вътрешния пазар на селскостопанска продукция и успяваше да изнася за страните от СИВ.ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

12 comments:

 1. Това е един срамен акт на ограбване на българските селяни. Или влизаш в ТКЗС-то доброволно, или ядеш много бой и пак влизаш.
  Нима преди ТКЗС България не е произвеждала достатъчно селскостопанска продукция за да задоволи нуждите на населението?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Не , не е произвеждала достатъчно .Механизиране , хидромелиорации не са по силите на дребния земеделец. От майка ми знам ,тъй като нейният баща е бил категорично против ТКЗС-то. С коне, биволи и магарета не можеш да постигнеш много.Две години след създаването на ТКЗС-то са купили трактор. Имало е работа за всички.С дружни сили тогава са строени къщите на кооператорите.А сега земите пустеят .Селата също опустряват.ФАкт.

   Delete
  2. Пръдльо, дали сега не е срамен факта, че сега българското земеделие целенасочено се унищожава и внасяме ГМО–лайната от Европа, Турция и къде ли не.... Айде ходи да се прескачаш, нещастник....

   Delete
 2. Слушай умнико.България изнасяше селско стопанска продукция в цял свят.Колко пъти ще повтарям че недорасли по-млади от 60-70 години не могат да коментират.Сега като направихме раздробяване на площите ,какво шепа хора произвеждат а талпи гладни се разхождат по пазаря Кирков като по изложбенни зали и си купуват по няколко чушки и др.Изкопуваме генномодифицираните боклуци от запада и резултатите са налице;умствено увредени същества.Сега селяни не останаха по селата/над 400 села изчезнаха от картата/а тези от тях които станаха "софиянци"допринесоха за облагородяване на генотипа ни.
  Стига ти толкова и това няма да асимилираш.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Стига с тези песни приспивни дето сме имали велико селско стопанство! Ей на, другарите ви опровергават текста в песнопойката ви носталгична: ЕЙ ВИ ОТЧЕТИТЕ НА ДРУГАРИТЕ за колапса на селското ни стопанство през соца и губещите АПК-та! Добре че вече излизат документи, че демагозите комунистически да замлъкнат :Р Развенчаване на мита за силно развитото ни селско стопанство през соца! Поверителни информационни справки от зам.-председателя на МС и председател Станиш Бонев до министър-председател Гриша Филипов за състоянието на селското стопанство през 80-те.- 10 страници https://www.facebook.com/photo.php?fbid=670163919685467&set=a.649916501710209.1073741830.100000755940878&type=1&theater ОЩЕ: Вижте каква е "печалбата" и рентабилността на прехвалените оранжерии в комунистическа България.5-6 пъти е спаднал износа на оранжерийни зеленчуци за СССР през VIII петилетка /1980-1985 г/. Надявам се вече е ясно - първо, че не СДС разби оранжериите, а те са били "разбити" още със създаването им. Били са УНИКАЛНО губещи. ОСОБЕНО ТАБЛИЧКАТА НА 3 СТРАНИЧКА! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=728864583815400&set=a.649916501710209.1073741830.100000755940878&type=1&theater

   Delete
  2. Само за една година прехваленото селско стопанство на комунистическа България генерира дефицит само от заплати над четвърт милиард лева. Поверителният доклад от няколко десетки страници, на базата на който Бюрото на МС взема това решение, е убийствен с числата и заключенията си - пълен фалит и тотално губещ износ от по-голямата част от селското стопанство.НА ТРИ СТРАНИЧКИ: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=728866250481900&set=a.649916501710209.1073741830.100000755940878&type=1&theater

   Delete
  3. ами едно време като връщаха земите на бившите им собственици, едно че това се проточи много дълго, сигурно до края на 90-те години. второ, че това което тогава стана не беше реално връщане а се получи ситуацията от началото на 50-те години. просто от едно ТКЗС в селото на моите баба и дядо направиха ... две. въпреки всичките глупости изприказвани за раздробяването на земята, всъщност задължиха хората да влязат или в едната или в другата нова кооперация (с инвентара от старите ТКЗС). а на хората които наистина искаха да работят сами земята си, им даваха земя на нявкой затънтен край на блоковете. точно ситуацията от началото на 50-те години. а срива в селското стопанство беше в началото на 90-те години, когато изгубихме пазарите в СИВ.... така че връщането на земята няма кой знае значение за проблемите в селското стопанство.

   Delete
 3. ТКЗС беше неудачна форма особено след приемането на устава от 1967г и създаването на недоразуменията АПК. Нужни са нормални кооперации тип акционерно дружество с ясен дял на всеки член, възнаграждение за участие със земя, инвентар, труд и т.н. съответно с реална заинтересованост на членовете и възможност за напускане на кооперацията по всяко време.

  ReplyDelete
 4. Какво крадене се крадеше по тези ТКЗС- та бедна ви е фантазията. Тази форма на производство беше тотално недодялана и неефективна. Голяма грешка, че са взели на хората земята и инвентара, и след това са ги карали да работят за едната заплата вместо да се развиват като частни производители. Сега щяхме да имаме истинско селско стопанство, а не химера.

  ReplyDelete
 5. ТКЗС-етата после АПК-тата бяха тотална дивотия.

  ReplyDelete
 6. Много глупост се е изписала в коментарите!Драги чули само,че е имало ТКЗС,за инвентара,който се е състоял от едма мотика и една коса ли говорите,или за имотите от по няколко пършиви декара на баира...Предполагам табличката за генерирането на дефицит си е свършила работата и вече се знае от хлапаците,че всичко ,което не е от великия запад е лошо и само още нещо -попитайте дядовците и бабите си да ви кажат,кога за пръв път са се хранили целогодишно без притеснение,а колкото до дефицитите,така модерните сега кооперации защо искат дотации от ЕС и правителството!!!!

  ReplyDelete
 7. Дребният земеделски производител не може да произвежда достатъчно, дори и за себе си. Следователно трудно ще оцелее. Затова е нужно коопериране. Името на кооперацията е без значение. Проблемът е в калпавото управление на съответните кооперации от "другарчетата". Или да го кажа по друг начин, за да стане по-ясно на про-американските гъзолизци: лош мениджмънт. Та въпросните "другарчета" осираха почти всичко, до което се докоснат, защото основният им принцип беше да се търси на човека работа, а не на работата човек.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА