Преди време, често пътувах с влак до Варна и запомних, че една от спирките се казва гара „Томпсън”. До тогава за мен това беше име на марка автоматично оръжия, известни ми от американските филми за мафията (приличат на съветските „Шпагин”). В крайна сметка се допитах до интернет и тогава разбрах, че името на селото и гарата идват от подвига на един капитан (повишен посмъртно в майор) наречен от родителите си Франк Томпсън.Тази интересна личност е родена на 17 август 1920 г. в град Дарджилинг, Британска Индия. Произхожда от левичарско семейство. През 1939 г., докато учи в Оксфордския университет, става член на Комунистическата партия на Великобритания. Когато избухва Втората световна война, младият британец се записва като доброволец в Кралската артилерия. През 1941 г. е изпратен на мисия в Близкия изток, а две години по-късно е преместен в Управлението за специални операции.

В английските архиви по-младият брат на Франк проф. Едуард Томпсън се натъква на интересни разкрития. На 24 февруари 1944 г. британският щаб издава директива до силите в Близкия изток за операциите на техните специални части в България, като нареждането е да се насърчава партизанската съпротива с максимална подкрепа.Съгласно тази заповед партизаните трябвало да съдействат за създаване на вътрешни безредици, които да принудят властта да изтегли дивизии от другите балкански територии. На българските партизани трябвало да бъдат изпратени и оръжейни доставки.


Така през януари 1944 г. Франк е спуснат с парашут в района на Добро поле (в днешна Македония) в окупираната тогава от Хитлер Югославия. Томпсън е изпратен за свръзка между британците и партизаните на Тито. Става помощник на майор Мостин Дейвис, отговарящ за британската военна мисия (Mulligatawny) към българските партизани. През март 1944 г. по време на военни операция са разбити големи партизански части на територията на Югославия. В сраженията намира смъртта си и майор Дейвис. Франк Томпсън поема ръководството на мисията в следствие на което се обособява отделна британска мисия „Claridges” в състав: капитан Франк Томпсън, сержант Кенет Скот, сержант Джон Уолкър и сержант Ник Мървин. Тяхната роля е част от една много по-голяма мисия на британските военни сили за стимулиране на партизанско движение и изобщо за съпротивително движение срещу германците на Балканския полуостров.  По-късно обаче - през 1943-1944 г. насочват тази подкрепа към партизаните на Йосип Броз Тито, тъй като Англия установява, че те могат да свършат много по-добра работа срещу германците, защото са много по-организирани и действени. Така те пренасят подкрепата си от четниците на Дража Михайлович към частите на Тито.

През м. май 1944 г. мисията е включена с състава на щаба на Втора софийска народоосвободителна бригада и осъществява връзката между Главния щаб на НОВА и британската Балканска секция на Управлението за стратегическа отбрана в Кайро.

По този начин се организира британската подкрепа за тях в Западна България. През 1941 г. Великобритания залага на БЗНС на Георги Вълков и на Георги М. Димитров, но се оказва, че те не могат да създадат партизанско движение и всички тези усилия пропадат. Затова, когато през 1943-1944 г. партизанското движение в България се засилва, англичаните решават, че от Югославия могат да подкрепят и българското партизанско движение, което обаче е многократно по-слабо.
В ожесточени сражения с многочислена жандармерия и полиция част от партизаните са избити край с. Батулия на 23 май. Групата със заловените партизани, сред които са и Франк Томпсън и радистът му, е закарана в с. Горни Богров. Там виждат набучени главите на убитите партизани. Населението е доведено в двора на училището, където пленниците са извадени на показ.
В с. Литаково срещу партизаните и Томпсън се провежда показен процес. Полковник Манов в качеството си на съдия открива процеса в салона на читалището. Отвън лежат телата на дузина убити партизани. Вътре е пълно със селяни и войници. Достойното държане на снажния англичанин и фактът, че говори български, впечатляват местното население. Томпсън не крие комунистическите си убеждения и солидарността си с партизаните. Процесът приключва набързо и осъдените са отведени в местността Калето, където Франк Томпсън заедно с партизанина Лазар Атанасов и ятака Христо Гурбинов са екзекутирани от специален взвод, докаран от София. Погребани са набързо в общ гроб.

На майор Франк Томпсън е наименувано образуваното след войната село Томпсън. На мястото на залавянето му е изграден негов бюст-паметник. Улица в с. Литаково носи неговото име. През 70-те години на XX век е препогребан в Братската могила в местността „Калето“ край с. Литаково, наред с загиналите по време на Съпротивителното движение в България 72 партизани и ятаци от Партизанска бригада „Чавдар“ и Втора софийска народоосвободителна бригада.

Идеализъм и стратегическа политика. Няма да занимавам читателите с цитати от писма на Чърчил, в които той изведнъж решава да оттегли подкрепата си за партизанските движения в Източна Европа. Стария лорд се опасява, че ако партизаните са прекалено силни, в тези държави комунистическото движение ще стане прекалено влиятелно и присъединяването им към орбитата на СССР, ще е безпроблемно. В крайна сметка зовът за помощ, който британските диверсанти изпращат към родината си остава без отговор и още няколко идеалиста загубват живота си, захвърлени в мрежата от интриги на хора, никога не помирисвали реални военни действия. В статията намериха място и няколко реда за набучени партизански глави и критика към слабото съпротивително движение в България. Макар и да пиша за чужденец, тези моменти от родната ни действителност, може да послужат като храна за размисъл. Насилие, дезорганизация и чакане на месия отвън. Дежа вю за 70 г. по – късно.

В статията е използвана информация от: wikipedia.org, e–vestnik.bg и 24chasa.bg .

30.07.2014

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

4 comments:

 1. Държавата е във война, па он дошъл с парашут да клати лодката... получил си е заслуженото бих казал терористът-диверсант.

  Що не оди да освобождава Индия от британско колониално робство, а?!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Простотията ходила по хората!!!

   Delete
  2. Предателите само могат да почитат дейността на чужд диверсант на родна територия! Ама то комунизъм и родолюбие - оксиморон! А пък за идеализъм - бе пословичен е комунистическия идеализъм! Все пак са могли да получат и повече пари, но... и на това са били доволни - пословични идеалисти спонсорирани от чужди държави за подривна дейност :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=708130732555452&set=a.649916501710209.1073741830.100000755940878&type=3&theater

   Delete
 2. Майор Томпсън е предаден от Трайчо Костов и Цола Драгойчева за да не разкрие ширпотребите им - прибрали са шестцифрена сума пари без да организират реална силна съпротива.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА