Обикновено символите на едно време се олицетворяват от личности. Понякога обаче, неодушевените предмети придобиват силата да напомнят за един или друг период от историята. Това може да са знамена, религиозни символи, сгради или руини, но само едно оръжие е заслужило честта да бъде увековечено с паметник и да стане синоним на автоматично оръжие. АвтоматКалашников е с инженерно име АК – 47, но в паметта на българския войник, ще се нарича Калашник”  илиКалашникът”, поне докато изчезне спомена и за последния, който го е държал в ръцете си. Няма да изпадам във хвалебствия за оръжието. Ще започна с техническите му характеристики, а след това ще изложа някои интересни факти.


Габаритни характеристики:
 Маса 3,8 (без патрони и щик)0,33 (празен пълнител); 0,82 (зареден пълнител), дължина 870 мм, 645 мм на модел АКС, дължина на цевта 415 мм.

Работни характеристики:
Действие газово-възвратно Пълнител 30 патрона (стандартен пълнител) , боеприпаси 7,62x39 мм, мерни прибори железен мерник/допълнителни оптически мерници, изискващи специална рама. Скорострелност 600 изстр./мин Начална скорост 715 м/сек , ефективна стрелба на 400 м.
Впечатляващо, нали? В същност гениалността на оръжието се състои не в неговата мощ и надежност, а в простотата на механизма му.
Историята му започва така: Две години след края на нацистите, в Русия било представено ново оръжие, проектирано от Михаил Калашников. Идеята за пушката му дошла, докато бил в болница и се възстановявал от раните си от шрапнел по време на войната. Все още танков командир, Калашников разбрал, че руската армия има нужда от ново въоръжение. Докато бил в болницата, честа тема на разговорите била липсата на добра автоматична винтовка, която да се съревновава с немските. Скоро Калашников влязъл в състезание за ново оръжие, което трябвало да работи в кални, мокри и студени условия. Руският войник харесал простотата на дизайна на картечния пистолет ППС-43 на Алексей Судаев. Немската шурмова винтовка оказала влияние на по-нататъшните автомати, включително и на бъдещия „Калашников“, но скоро след войната потънала в складовете за неприкосновен запас. Калашников създал своя „Михтим“ и спечелил състезанието. Впоследствие били създадени поредица от пушки, като най-сетне се появил автоматът Калашников. АК-47 бързо бил възприет и скоро бил обявен за основната пушка на армията на СССР, а после и на всички държави от социалистическия блок.
За днешното въоръжение точността и откатът на АК-47 не са особено задоволителни в сравнение с други по-леки западни пушки като М16, M4, G36, AUG и др., но "Калашников" компенсира като "бомбардира врага" със "смъртоносна стена" от олово. Автомат Калашников запълва празнината между картечницата и щурмовата пушка (това си личи и от превключвателя на типа на стрелба — предпазител-автоматичен-единичен, тоест основното предназначение е воденето на автоматична стрелба).

В момента има над 100 милиона АК-47 в оборот, а над 50 армии го използват като основна пушка. Генерал-лейтенант Михаил Калашников бил награден многократно, включително с орден "Герой на Руската Федерация" и два пъти с орден "Герой на социалистическия труд". Той твърди, че въпреки огромния брой на неговото оръжие в оборот по света, той не е получил никакво заплащане от тези продажби и дори съобщи, че му се иска да беше изобретил електрическата косачка за трева, вместо АК-47.

Интересни факти за автомата:
1.         Автомат Калашников е толкова лесен за производство, че в редица страни цената му не надвишава тази на кокошка. 
2. Стойността на един АК на черния пазар варира между 10 долара в Афганистан до 3 - 8 хиляди в Индия. В САЩ цената му е между 70 и 350 долара. 
3. В момента из целия свят циркулират около 100 милиона автомата. Това ще рече, че на всеки 60 възрастни жители на планетата се пада по един "Калашник". 
4. Армиите и специалните подразделения на 106 страни по света са въоръжени с АК.
 5. Заради надеждността му, по време на войната във Виетнам американските войници са заменяли своите М-16-ки с АК-47 всеки път, когато им се удавала възможност. 
6. На автомата е отредено място в гербовете на Зимбабве, Мозамбик, Източен Тимур, Буркина Фасо, Конго, както и на емблемата на популярната напоследък ливанска групировка "Хизбула". 
7. В Египет е издигнат военен мемориал с формата на знаменитото оръжие. 
8. В Африка много момчета са кръстени на Калашников в чест на популярното оръжие. 
9. По случай 60-годишнината на оръжието, в Нова Зеландия е изсечена монета, изобразяваща автомата. Стойността й е 2 новозеландски долара.  
10. Руският баскетболист Андрей Кириленко играе в НБА под номер 47 и съответно получава прякора АК-47. 
11. През 2004 година списание „Playboy” нарежда автомат Калашников сред "50 продукта, променили света", като го поставя след компютъра Apple Macintosh, противозачатъчните таблетки и видеомагнетофона Sony Betamax. 
12. От автомат Калашников са загинали повече хора, отколкото от артилерийски огън, авиобомбите и ракетните обстрели. Ежегодно от куршумите на автомата загиват над 4 милиона души.

Нека горната статия е поздрав за всички служили в БНА и държали в ръцете си тази автоматична пушка. За критиците ще напомня само, че не оръжията убиват, а хората, които ги държат.

Източници: wikipedia.org, lubopiten.com, div.bg 


ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА