Няма нужда да пиша много за бананите. Даже и не държа особено, но ми се иска да им обърна специално внимание, ей така, просто за миг. Все пак няма статия, която сме публикували и под нея да не стане дума за банани. С времето са се превърнали в запазена марка на дефицита през социализма. Дори днес, когато ги има целогодишно в магазинната мрежа и т на достъпна цена, казваме че „Коледа без чепка банани е като Нова година без сняг”. И при социализма, и днес южният плод е задължителен за празничната вечеря. Единствената разлика е, че тогава се чакаше на опашки с часове, а сега могат да се купят от всеки ъгъл.
По данни от частния сектор, около зимните празници, потреблението на банани е около 160 тона. 160 000 кг, разделени на малко над 7 000 000 души…Хм, честно казано слушайки за опашките и скандалите, очаквах доста повече. Ако консумираме по 200 грама банани по празниците, белязани от тях, то нима си струва да ги споменаваме на всеки 2 изречения в коментарите си и да се избиваме  в навалицата пред  супермаркетите?
Бананите пътешестват 21 дни, преди да акостират в България. Почти 100% от най-дефицитния плод преди 20 г. идва от Карибския басейн, натоварен на кораби.Най-много банани се внасят от Еквадор, но има и от Коста Рика и Колумбия.
Ето и малко Спомени от Народна република България:

Банани (както и други вносни извън СИВ плодове - портокали, мандарини, кокосови орехи, ананаси) на цени дотирани от държавата има предимно по празници, често с чакане на опашки. В останалото време в показен магазин, на пазарна цена (около два пъти по-скъпо), банани, портокали, мандарини и пр. има по всяко време и без чакане на опашки. Най-големите показни магазини през онази епоха са били на бул. "Стамболийски" и ул. "Раковски" в столицата.


Изразено в цифри: 1килограм банани - 1,20 лева по празници - с чакане на опашки. В останалото време в показен магазин - цена 2 лв. - без чакане на опашки.
В същия период в Западна Европа цената на 1кг банани струва
0,57 щатски долара = 2,15 лева по черен (де факто конвертируем) курс на долара.

Вместо подробно заключение и дълги изводи, ще си позволя да отбележа няколко момента, с елементи на въпрос към читателите: 1. Липсата на банани се дължи на затворения, самозадоволяващ се тип икономика на страните от СИВ. Смятате ли, че такъв тип икономика може да е ефективен за неограничен период на време? 2. Бананите не са стока от първа необходимост и дефицита им не застрашава потребителската кошница на населението. Нужно ли е тогава да се изпада в истерия от тяхната регулярна липса на трапезата? 3. Цената им в Западна Европа и Народна република България е напълно съпоставима. Може ли да говорим тогава за „бананов индекс” на цените и да се прави съпоставка на стандарта на живот?

24.07.2014.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

7 comments:

 1. Аз си спомням, че когато бях малък нашите купуваха банани, мандарини и портокали само по Нова година. Тъй като по рождение не съм столичанин, само тогава имаше от тези плодове. И понеже не можеше да купиш колкото си пожелаеш, а само толкова колкото ти дадат - на клиент по 1 или 2 кг., се налагаше моите родители да се редят на опашки в няколко поредни дни, за има за мен и брат ми.
  Изключително съм им благодарен за това. За това че са висяли с часове на студа, за да има за нас.

  ReplyDelete
 2. Бананите липсваха не защото "лошите комунисти" бяха толкова лоши, а защото "добрите капиталисти" блокираха вноса, както блокират сега лекарствата в Куба или петрола в Северна Корея - с идеята че на някой толкова ще му се приядат банани, че ще вземе да свали властта заради това. И то така и стана...
  Интересно защо сега като ги няма комунистите, българина пак се избива по опашките пред лидъл и карфур, за чепка банани?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ей така ли? Заради бананите хората са дигнали глави и са се усетили? Айде бе! Свободата Санчо -свободата: Ако ти писне от БГ другари да си тръгнеш от България или да правиш каквото ти е кеф. А на времето какво е имало, спокоен живот, никаква свобода (били сме освободени от задължението за мислене - все пак партията е мислила вместо нас) и скука...

   Delete
 3. точно заради липсата на банани по онова време майка ми не ги обича , хаха :P

  ReplyDelete
 4. Anonymous July 24, 2014 at 3:04 PM:

  Сега се избиват заради общите промоции на магазина - когато ги пуснат по 60 ст килото и пенсионерите не издържат на рефлекса от соц времената и отиват да правят опашки и побоища. Иначе в кварталните магазинчета и веригите наоколо банани колкото щеш,

  Иначе при соца, поне в Североизточна България, банани и портокали се появяваха СЛЕД Коледа, за да има за Нова Година, нали това беше приемливият за властта празник :)

  На "добрите капиталисти" изобщо не им е пукало за бананите в НРБ, повечето то тях дори и не са подозирали за този "геополитически проблем". Най-общо казано, на управниците на НРБ не им са се харчели истински пари (долари, не рубли) за нещо толкова нетрайно и без никаква възвращаемост. Затова и дефицит, затова и само по Нова Година.

  ReplyDelete
 5. Раданов, не сте прав. Не е просто рефлекс към соц-а. А заради ниските доходи. Като пуснат банани по лев килото, много хора се редят, не само пенсионери. Иначе в кварталните магазинчета същите банани са по 2,30-3,00 лв. При пенсия 200-ина лева на по-възрастните пенсионери, е напълно разбираемо

  ReplyDelete
 6. Българинът си е добитък по природа, не му е виновен соц-а и третата снимка го доказва.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА