Десети ноември 1989 г. заварва България с уникално ниски цени на електроенергията. Токът за населението струва 4,5 ст./киловатчас по дневната тарифа и точно 2 ст. по нощната.  Тези стойности важат за цялата страна. При соца цените на тока са се променяли най-много веднъж на петилетка. Например през януари 1970 г. дневната тарифа е била 2,2 ст./квтч, а нощната - 1 ст./квтч. Следващата промяна е от януари 1980 г. Тогава дневният ток поскъпва с 45% до 3,2 ст., но цената на нощния не мърда. Следващото увеличение през октомври 1985 г. обаче е жестоко. Дневната тарифа се вдига с 41% до 4,5 ст., а нощната скача двойно до 2 ст./квтч.
Трябва да се отбележи обаче, че цената на тока тогава се дотира от държавата (за част от населените места по пограничните райони ел.енергията е безплатна), няма допълнителни ставки като такса пренос, зелена енергия, ДДС и др., а поради изключително енергоемката ни икономика и износа на ток, края на 80-те са белязани и от режим на тока.

Сметките за парно към края на 80-те са около 20 лева на месец за тристаен апартамент, при стайна температура около +23°C +26°C, без топломер и енергоспестяващ регулатор. Температурата в жилищата тогава се регулира чрез отваряне на прозорците в жилището.

Снимка: Месечни  сметки за ток за 2-стаен апартамент без ТЕЦ в София, 1972 год
.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

14 comments:

 1. е как никой не казва "... мръсни комунисти " ...

  ReplyDelete
 2. Ами то сега в ЕРП-тата отиват към 7-8ст./квтч. Цената не е мръднала много, много. Всичко останало отива във фалиралата НЕК и хранене на няколко джоба.

  ReplyDelete
 3. Вярно тока беше евтин. Ама България беше като дискотека "два часа има два не".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Това е лъжа!

   Delete
  2. Да, да, не било вярно, грънци! Даже имаше виц по онова време: "Разхождат се покрай граничната бразда двама граничари - един българин и един грък. През цялото време гръка се подиграва на българина "- Вие си нямате, ток! Вие си нямате ток...". А българина в отговор "-Ама вие пък си нямате комунизъм". "-Ще си го построим". "-Е, тогава и вие няма да имате ток" :))

   Delete
  3. Не е имало режим постоянно. Само една зима беше проблемна.

   Delete
 4. Не забравяйте, че инвестициите за всичко са направени по онова време. Сиреч 25 години по-късно ползваме нещо създадено и плащано тогава. Така, че по-малко рев, повече благодарност :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Така е... например виж на запад където са нямали социализъм и до ден днешен нямат ток,нямат пътища, нямат магистрали, а всичко живо от там иска да идва и да живее в добре устроените бивши социалистически държави...

   Delete
 5. Replies
  1. Не съжалявай. Сега е много по-добре по цял ден имаш ток.

   Delete
 6. Ако можеш да си го платиш, разбира се......

  ReplyDelete
 7. Осем лева ток - 1972 г. Я да видим колко е "скъп" или "евтин" тока съпоставен с минималната работна заплата 1972 г, която е .... 65 лева! Седми разряд автомонтьор в ДП през тази година е бил на заплата от между 70-80 лв на месец. Това за сравнение, да не се каже пак "ама пък то колко са били на тази малка заплата?!"! СЕДМИ РАЗРЯД е най-високият разряд, квалификация, за автомонтьор! Та сметката от 8 лв е 12 % от минималната работна заплата тогава. При днешната минимална от 340 лв, това се равнява на сметка от 41 лев ток на месец. А средната работна заплата пък за 1972 г е...130,92 лв. При средната днес от около 800 лв-това се равнява на 48 лв. А колко повече уреди изразходващи електричество потребяваме у дома днес в сравнение с тогава, нали? Удобствата се заплащат, тъй че сравненията просто "ангро" едно към едно не стават, ако това не се отчете като факт. Днес ползваме повече електроуреди у дома от едно време, дори да не се отопляваме на ток, потреблението ни е по-голямо.

  ReplyDelete
 8. Тока по времето на соца го имаше не винаги.

  ReplyDelete
 9. При заплати по 80лв дали 20лв е малко :О Ами това като заплата 800 и сметка 200.... ама зомбитата прости не ви се смята!!!

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА