Ако човек се замисли колко филми са създадени през периода на Народна република България, определено ще се откаже от броенето. Ако обаче трябва да направи класация с най – добрите от тях, то този, за който говорим по – долу със сигурност ще е на челно място.
„Осъдени души“ е български игрален филм (военен, драма) от 1975 година, по сценарий и режисура на Въло Радев. Оператор е Христо Тотев. Създаден е по романа „Осъдени души“ на Димитър Димов. Музиката във филма е композирана от Митко Щерев.
Сюжет:
Испания след гражданската война. В хотелска стая в Мадрид разговарят английската аристократка Фани Хорн (Едит Салай) и испанецът Луис Ередия (Сватоплуг Матиаш). След поредната наркотична криза тя си спомня, че преди месеци, по пътя за Толедо, тя заедно с приятелите си - французина д-р Жак Мюрие (Руси Чанев) и американците Джордж Уинки (Роман Громадский) и Клара (Силвия Рангелова), отсяда в крайпътен хан. Там среща отец Ередия (Ян Енглерт, Коста Цонев) - монах от йезуитския орден, брат на Луис. Той отива в Пеня Ронда - огнище на епидемия от тиф. Фани решава да замина за там, с нея тръгва и Жак. Работата е изтощителна - всеки ден са изправени през смъртта. Въпреки това, Фани се влюбва в Ередия. Монахът упорито се бори срещу това чувство. В последствие Жак се заразява от тиф и умира. За да издържи на тежкия труд, болестите и нещастната любов, Фани започва да взима наркотици. В същото време обръча се затяга и  фалангистите настъпват. В крайна сметка, отчаяна от фанатичната вяра на Ередия в Бога, стигнала до пълна безизходица, тя стреля в него.
Филмът е отличен със следните награди:
  • Награда на СБФД за режисура, 1975
  • Златен медал и награда за мъжка роля на Ян Енглерт на VI МКФ на Червенокръстките и здравни филми, Варна, 1975
  • Награда за режисура, награда за операторска работа, награда на СБХ на Константин Джидров на фестивала „Златната роза“, Варна-1976г. 
Няколкото реда по – горе не могат да изразят целия драматизъм на филма. Това обаче по уникален начин прави Лили Иванова, използвайки живописността на красивия си глас и дълбокомислен текст.ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА