В началото на 50-те години на миналия век, у нас се пристъпва към изграждането на т. нар. Черноморска железница - проект за жп линия свързваща двата ни най-големи черноморски града Варна и Бургас. Транспортният проект е бил замислен като част от стратегическа жп магистрала, започваща от далечния Одески военен окръг и достигаща до българо-турската граница. До онзи момент в тази посока има изградено трасе единствено между гара Юнак, Варненско и село Старо Оряхово, а единствената и до днес жп връзка между двата черноморски центъра минава през Карнобат (8-ма линия) и после по 3-та главна линия до Синдел и Варна, което доста удължава маршрута. 
Началото на 50-те години на XX век е време на тотално противопоставяне между Източния блок и Запада, светът е бил на прага на нова война. Целта на военно-стратегическият обект е да се осигури по бързо придвижване от Северна в Южна България на дошлите да „помогнат“ съветски войски при евентуален военен конфликт с Турция. Определеният маршрут на линията е Долно Езерово (Бургас) - Долен чифлик ( Варна), като продължение на Юнак - Старо Оряхово и с перпективата крайморската жп магистрала да се продължи към Елхово и Хасково.
Строежът започва по изричното нареждане на Кремъл, след препоръките на двамата маршали на СССР Климент Ворошилов (Северното Черноморие) и Николай Булганин (Южното Черноморие). Те имат важни инструкции от Сталин - да проверят и трасират военните възможности на малка България по съветския път към Проливите. Любопитна подробност е, че този строеж е част от редица инфраструктурни проекти маскирани като цивилни, но с военно-отбранителна цел. Така по нареждане на двамата маршали, започва и строежа на първия Сух док у нас - проектиран за ремонт на съветски военни кораби край Варна. Пак по тяхно нареждане се изграждат модерните за времето си артилерийски батареи на няколко места край Варна и Бургас (вече закрити).
Предвиждало се е и монтирането на новите за времето (трофейни немски) крилати ракети, модифицирани от немски пленници и усъвършенствани модели на "V-1". Тогава се планира и изгражда Дунав мост при Русе, който също е бил предвиждан като военно-транспортно съоръжение. В тази връзка започва и строежът на по-пряката ж.п. връзка от Одеския военен окръг до границата с Турция.
Обектът се реализира при абсолютна секретност под наименование „Обект А“. Строи се до към средата на 50-те години, когато в следствие промяна в политическата обстановка в световен мащаб, строителството е преустановено, изградените съоръжения са изоставени. А трасето на линията е било почти готово. Били са реализирани повече от половината от землените работи, а изкуствените съоръжения са били почти завършени.
Остава недокопан и 5 километров тунел под Източния дял на Стара планина. Южният му портал е излизал при село Кошарица, където са били прокопани малко над 600 метра. От север е прокопан до с. Приселци (Несебърско), което се намира на самата граница между Бургаска и Варненска област. Там са били завършени почти 2 км, а навремето местното ТКЗС е отглеждало гъби в него.
Конкретните причини за спирането на завършената на половина вече т. нар. Черноморска железница не са известни и до днес. Може би ще научим повече, ако един ден се разсекретят в пълнота руските военни архиви по въпроса .
Смята се, че с  разведряването на международната обстановка, последвала  след смъртта на Сталин, обекти с подобно военно-стратегическо предназначение се оказват вече никому ненужни. При появилите се нови условия правителството счита за безмислено да продължи изграждането на съоръжението само за граждански цели, тъй като според икономическите разчети строежът се оказва нерентабилен, а транспорта между двата града се осъществявал по море и по шосе и нямало нужда от трети начин. 
Днес могат да се видят останки от незавършената жп линия. Ясно си личат още дигите по полето покрай селата Тънково, Кошарица и Каблешково. Мостовете по деретата също седят. Старият и затворен от десетилетия тунел в района на несебърските села Приселци и Кошарица си стои още там. Входът му е зазидан, но има пролука да влезе човек. В него, обитатели са влечуги, прилепи и земноводни. От време там се събират и наркомани. За 60 години консервация са се образували сталагмити обичайни за пещерите и разни други интересни пещерни образувания. Наскоро пък по медиите се появи новината, че има намерения тайнствения тунел да стане туристическа атракция. Затова не ни остава нищо друго, освен очакването да разберем дали от военен, обектът ще се превърне в туристически.

Документ от 1959 г. относно изграждането на нереализираната жп връзка - Обект „А” http://www.socbg.com/2014/05/1959.html

Снимки:  www.tupekc.blogspot.com; lokforum.com
                                                                                                                                             13.05.2014
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

20 comments:

 1. ДОБРЕ БИ БИЛО АКО ВСЕ ПАК ТОЗИ ПРОЕКТ СЕ СЛУЧИ,БИЛО ТО И ПО НЯКОЯ ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ИНФРАСТРУКТУРАТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.

  ReplyDelete
 2. Много хубава статия. Благодаря.

  ReplyDelete
 3. Много стара тема, но малко известна. Като малък ми се обясни за всички тези диги около пътя за Варна, че е за железницата, която така и не е станала. Но за нея са вкарали в затвора жената, която направила проекта. Дали е вярно не знам, но всичко построено си е останало и чака реализация. Така както и чакаме поредните анти-Български правителства да завърши магистралата започната и недовършена за автомобили с разстояние само 120 км. през с.Дюлино

  ReplyDelete
 4. На последните две снимки авторът съм аз и не съм съгласен да бъдат използвани без мое знание и позволение. Това може да бъде доказано съвсем лесно снимката е идентична с тези от блогът ми www.tupekc.blogspot.com Моля снимките да бъдат премахнати от тази страница или авторът да бъде изришно отбелязан.

  ReplyDelete
  Replies
  1. И къде е отбелязано авторството ти на снимката. Като не искаш да ти се появяват,където и да било не ги качвай в нета бе пич.
   Че и условия поставя
   хахаха

   Delete
  2. Една снимка не трябва да бъде белязана по какъвто и да е начин, за да бъде авторска. Кражбата на нечия собственост си остава кражба без значение дали е в интернет или не. Авторът трябва да се спомене най-малкото от уважение към усилието, което е поставено в заснемането на снимката.

   Delete
  3. Щом снимката е попаднала в Интернет...ходи и търсите следите на първоизточника.
   Пък и не виждам какъв толкова е проблема. Всеки може да я свали тази снимка и да си я качи,където си иска.
   Иначе статията е супер яка, незнаех за тази историйка
   Поздравления!

   Delete
  4. Айде ве, големи автори се навъдиха откакто го приеха този закон.Аман от кокошкари дето се възползват от 2 реда текст само и само да станат известни, че и да им се плаща на всичкото отгоре."Трудът на автора"- ми той направо се е изгърбил от бачкане.Всеки може да отиде да въпросното място и да щрака колкото си иска. Вместо да се кефи, той ми писка като ощипана госпожичка.

   Delete
 5. От време там се събират и наркомани. За 60 години консервация са се образували сталагмити обичайни за пещерите и разни други интересни пещерни образувания.

  Пълни глупости.
  Анонимният автор на темата определено не е стъпвал около тунела.
  Хубав сайт беше, но се превърна в поредната сбирщина на пишман журналисти без капчица мозък, пишещи откровени глупости.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Иван Иванов, миналото лято бях точно в тунела край Приселци, макар, че не е съвсем близо до селото....та със сигурност мога да потвърдя, че наистина имаше някакви образувания появили се с времето.Незнам дали са били сталагмити и имали ги същите в пещерите, но е факт, че с времето се бяха появили разни интересни неща.
   Така, че ти не пиши глупости, а сайта иначе е страхотен!

   Delete
 6. Tupeks ... ще кажеш че тия 2 снимки са егаааааати творбите ... ебахти композициите и естетиката .. аман от такива като теб. Ако си ги качил във google drive или facebook То ти автоматично си им позволил да станат собственост на тези корпорации. И ако ги взема от там и ги сложа където и да искам ... нищо не можеш да направиш.

  This is INTERNET and you have no power heeeeree emuheheheh !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Snake, не е проблема в това дали снимките са "ебахти композициите" а в това, че човека се е врял из гори и ланини да ги заснеме. И не е редно труда му да се използва наготово от някого без негово съгласие. Има закони все пак. Пък и чисто човешки не е особено възпитано.

   Delete
  2. ОК, добре редно е. Но защо той не ги е маркирал по някакъв начин, за да е видно, че са негово дело питам аз и още нещо тези тук са ползвали също негови снимки, дали са го питали - http://e-burgas.com/archives/67899

   Така, че хора обозначавайте по някакъв начин труда си щом искате да се знае за него, една снимка попаднала в нета тотално и се губят следите!

   Delete
 7. Самата линия едва ли някога ще се реализира, защото трасето е изцяло съобразено с нуждите на военните. Минава далеч от курортите по крайбрежието и е абсурдно дълго.

  ReplyDelete
 8. Със сигурност може да се възстанови за туристически цели обаче. Поне част от него. Това обаче няма да е за пияни пропаднали британци и евтин алкохол.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Тази стотия е голяма лъжа.

   ЖП връзката почва да се стри по царско време а не от съветите!!!

   Delete
  2. хахаха, сигурно от Хан Аспарухово време е
   някой път като пишете глупости се забравяте!

   Delete
 9. http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,1764.msg74960.html#msg74960

  ето, четете и научете точни данни за проекта!

  ReplyDelete
 10. То по крайбрежието няма нужда от жп.транспорт,там има достатъчно авто и морски транспорт, но там където е, си е на точното място за да може да обхване и тези райони.А и ако се направи връзка от Малко Търново с Истанбул ще е чудно.

  ReplyDelete
 11. За мен статията е доста интересна. Благодаря на автора! Не знам какви са транспортните и икономически съображения за спиране строежа на "обект А". Но със сигурност в даден момент това трасе вече е изгубило значението си от военно-стратегическа гледна точка. Появата на големите военно-транспортни самолети, пренасящи големи количества техника и жива сила, със сигурност е повлияла на решението за замразяване на проекта. Бях командир на мото-стрелкови взвод в гр. Болярово. При евентуално турско настъпление, задачата ни бе да го задържим в рамките на два часа, за да могат да се разгърнат силите на Одеския военен окръг. Естествено, че за толкова кратко време това би могло да се случи само с помощта на авиацията, а не на железницата.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА