В България островите се броят на пръсти. Най-известните в Черно море са три – Света Анастасия, Змийският остров и Свети Иван край Созопол. Само първият е обитаем. Сравнително обитаем... Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,01 кв.км.Още преди 1500 години островът е бил гръцки. На него имало женски манастир "Света Анастасия".
През 1923 година го превръщат в затвор. В историята е документирано едно епично бягство на осъдените с лодки. След Деветоюнския преврат от 1923 година, занемареният островен манастир се превръща в удобно място за изолация на политически опоненти на правителството на Александър Цанков. Така през втората половина на 1923 година на острова са затворени 132 комунисти и земеделци. Трудната поддръжка на островния затвор принуждава правителството да прехвърли затворниците в бургаския полицейски участък, а една част от тях са освободени. След атентата в софийската църква Света Неделя през април 1925 година, островът отново е превърнат в затвор, като само в четири от килиите са затворени 90 арестанта. На 29 юли 43 от тях успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скрили в Странджа планина. Със съветска помощ избягалите успяват през Истанбул да стигнат Одеса. Голяма част от избягалите комунисти, сред тях и секретарят на бургаския окръжен комитет на БКП Теохар Бакърджиев, стават жертва на сталинистките репресии през 30-те години.
После идва социализмът и островът губи функцията си на затвор, плюс името си. Кръщават го по руски тертип. По онова време Болшевик изживява апогея си като туристическа атракция. Всяка година се организират преплувания на четирите километра от брега. Пионерчета от Бургас ходят на екскурзии до островчето, където има организирана музейна сбирка, отразяваща живота и делото на избягалите комунисти.  След 1990 г. е изоставен.
Днес островът е на път да изживее своя втори туристически разцвет. На острова вече работят музеят, триизмерната изложба и ресторантчето за оригинални бургаски рецепти за риба и морски дарове. Има възможност за преспиване в хотелски стаи и два апартамента. Билетът в двете посоки е 9 лева, пътешествието дотам е около 30 минути.
1975 г.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

3 comments:

  1. Пък как са надули цените, все едно на италиански остров.

    ReplyDelete
  2. Е, къде ги видяхте тези надути цени??? Имам идея за всичко, което ще се продава там от храна до напитки и сувенири и бих Ви казал, че мнението ви е по-скоро хейтърско, отколкото вярно или близо до истината. Цените са повече от нормални. 9 лева за отиване и връщане с корабче от Бургас до острова си е нормално. Все пак не може да очаквате, че цената ще е като на автобусен билет на градския транспорт. Острова е обновен с много вкус и е чудесно място за екскурзия. Поздравления на Общината и хората, които стоят зад обновяването. Св. Анастасия ще се превърне в една от емблемите на града!

    ReplyDelete
  3. Поздравления за Общината и хората, организирали всичко това.Всичко е направено изключително добре, обслужването е перфектно, а цените наистина са абсолютно нормални.Удоволствие е наистина човек да прекара час-два в такова необикновено местенце...Беше страхотно...

    ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА