ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

15 comments:

 1. Махнали са повечето лампи, сигурно пестят ток...

  ReplyDelete
 2. Там са си лампите, просто ракурсът е друг

  ReplyDelete
 3. Не е до рекурс
  Вижте на стълба
  Вместо 4 са 2 лампите

  ReplyDelete
 4. Съвременните ел. крушки имат значително по-голям коефициент на ефективност принципно.

  ReplyDelete
 5. Как се изчислява този коефициент на ефективност? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. http://www.grahlighting.eu/en/learning-centre/street-lighting-technology-comparison примерно

   Delete
 6. Няма кой знае каква разлика.

  ReplyDelete
 7. Днес даже е по неугледен блока , то не е къде санирани тераси, къде остълкени къде не. Изобщо пълна анархия а пред и зад Краставицата е ужас от мръсотия, боклук изкъртени пейки и др.

  ReplyDelete
 8. До юни 1997год. (така както е проектирано края на 70-те год.) по стълбовете осветителите бяха 6 броя (2Х125W- производство ЗОТ "Светлина"), след юни 1997 бяха подменени с 4 броя (1X250W- производство на TEKAP- Турция), а началото на 2011 год. бяха подменени с 2 броя (1X150W- 2R REMO 02/150). Айде сега да сметнем инсталираната мощност на стълб:
  1) преди юни 1997год. --> 12X125= 1500W;
  2) юни 1997год.- януари 2011 год. --> 4Х250W= 1000W;
  3) след януари 2011год. --> 2X150W= 300W
  По-горе в първия период е взет идеалният случай с напълно работещи осв. тела и лампи, което е било САМО в началото, т.е. началото на 80-те години.
  И какво показва сметката? 1500 - 1000 - 300.... За писалите по-горе коментарите за "коефициент на ефективност на съвременните лампи", ще кажа само, че има едно понятие, което се учи по "Осветителна техника", наречено НОРМЕНА ОСВЕТЕНОСТ. Та нормената осветеност е средната осветеност, която трябва да бъде реализирана, в зависимист от степента на трудност на зрителната задача. При изчислението участват множество параметри, примерно натовареност (брой автомобили, минаващи в тъмната част на денонощието), тип на светлоразпределителните криви на осветителите и т.н. И НИТО ЕДИН от параметрите не е взет под внимание и всичко е поставяно едно към гьотере, на око, на база преценката на глупаците, занимаващи се с поддръжката (Елтър- Ямбол). Относно абсолютните нарушения, които тея същите "специалисти" извършват спрямо Правилник за устройство на електрическите уредби (ПУЕУ), няма смисъл да обяснявам подробно. Само ще спомена, че осветителни тела масово се вързват директно към напрежение, при шунтирана защитна и комутационна апаратура; опъват се въздушно-кабелни линии между стълбовете заради уж прекъснати кабели, дори и на линии, които са на по 1-2 год, без да се търси сметка на изпълнителите или тези, които са прекъснали трасето; капаците по стълбовете масово липсват, защото дори тези, които не са били откраднати, след смяна на лампи не се фиксират с болт, а се вързват с изолирбанд или просто тел. Всичко граничи с абсурда и тоталната некадърност на безхаберниците, занимаващи се с поддръжката на уличното осветление в Бургас в момента.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ало специалиста, а за мерната единица за сила на светлината - лумин??? По твоята профанска логика при използването на енергоспестяващи крушки, трябва да си светим с фенерче, за да се виждаме!!! Но О' чудо с 12 W енергоспестяваща крушка постигаме осветеност на 80W нормална крушка!!!

   Delete
  2. Сельо, "ало" ше викаш на майка си и на осеменителя и, не на мене.
   Недей се обажда, щото очевадно не си наясно с много неща, съмнявам се дори да имаш завършено средно-специално, камо ли висше, и да, предполагам, че си от малоумната пасмина на ЕЛТЪР- Ямбол. Първо, единицата е ЛУМЕН, а не "лумИн"; второ, това е мерна единица за светлинен поток, а не за "сила на светлината"; трето, технически грамотен човек, а не олигофрен с голяма уста като теб, казва не "крушка", а ЛАМПА; четвърто нещото, което очевидно не схвана, е че дори да сложиш 2 енергоспестяващи лампи даващи 150W (консумиращи според представите ти 30W), осветеността е недостатъчна. Има си методи за изчисляване на бройката на осветителите на стълб, както и излъчваната мощност от лампите, с цел постигането на нормената осветеност. Накратко, с тея два осветителя всеки от които отдава 150W (и консумира 30W) не се постига необходимата осветеност. Не коментирай неща, които не разбираш, защото и следващия път отново ще ти сера в голямата уста със знания и факти, а не с празни приказки и повърхностни "познания " в сферата на ел.монтажа и осветителната техника.

   Delete
  3. Eх какви сте готини, първо да се разберем за кандели-те, след това може да си изведете лумен-ите, лукс-овете , та да минете през енергията и стигнете до въпросната мощност и кпд. Хайде, поздрави!

   Delete
  4. Дискусията е интересна, но емоционално-ругателната аргументация е по-подходяща за друг тип сайтове и не помага на основната теза.

   Delete
 9. Сигурно и асфалта си е същият :)

  ReplyDelete
 10. съгласен съм с коментарите - пести се и толкоз , Даже преди е имало по-малко автомобили на пътят и въпреки това не са петили от лампите ,за разика от сега.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА