След като в края на 50-те години започва разрастването и разширяването на автобусния завод „Чавдар” в Ботевград, през 1962 г. на 250 км източно от него е открит голям авторемонтен завод. Той носи името на видния комунистически деец от търговищко Арсо Овчаров и се намира в гр. Омуртаг. Основната дейност на завода е ремонт и поддръжка на чехословашките камиони „Шкода" и „Прага". През 1965 г. в предприятието започва и ремонт на различни видове автобуси, като освен това там се изработват метални контейнери за железопътни вагони. Предприятието е разположено на площ от 198 000 кв. м. Състои се от 5 цеха, заемащи общо 33 000 кв. м. Заводът е бил изключително добре оборудван за времето си и е давал работа на близо 1000 души.
През 1986 г. в АРЗ „Арсо Овчаров” започва и производството на собствени автобуси, чиято каросерия е базирана на различни модели „Чавдар“. Също така са се модернизирали и "УАЗ", "ГАЗ", "Авиа", "ПАЗ", "Икарус" и тролеи "Шкода" и "ЗИУ". След демократичните промени, през 1993 г. е създадено акционерното дружество „Кента“, което е правоприемник на АРЗ. Впоследствие предприятието е успешно приватизирано. „Кента“ АД включва екип от 203 служители, изпълнителен, технически и административен персонал. а в края на 90-те години броят на акционерите нараства на 988 физически и 2 юридически лица.  Дружеството е разположено на 164 000 кв.м. площ, от които 38 144 кв.м. производствени сгради, 5 216 кв.м. складови сгради, 2 400 кв.м. административни сгради, 120 000 кв.м. не застроени площи. "КЕНТА"АД разполага със свободен  цех с площ 6,5 декара с три корпуса и всички необходими промишлени инсталации - електрическа, пневматична, газова, вентилационна, отоплителна, битова, изградени транспортни коридори, подемно транспортни съоръжения и площадки.
Дружеството разполага със собствена парокотелна, компресорна и ацетиленова станция, а
производството е осигурено с всички необходими машини, инструменти и приспособления Оттогава стават известни автобусите с марка „Кента“, които с течение на времето скъсват с характерния външен вид на „Чавдар“ и се отличават с напълно актуален, специфичен и по-модерен дизайн. Това става чрез промяна на различни детайли от автобуса като например панели, брони, врати, стъкла, облицовка, арматурно табло, монтаж на осветителни тела, допълнителна вентнилационна инсталация и дори климатик. Но най-специфичното за един автобус с марка "Кента" е неговата разцветка. Техническият отдел на завода създава собствени и най-различни дизайнерски разцветки за повече красота и стил.

След създаване на акционерното дружество производствената дейност се развива в две основни направления - ремонт на автобуси и производство на нови автобуси - собствена разработка носеща марката „Кента“. Новосъздадените модели там, на практика са ремонтирани Чавдари с различен дизайн и модификации. Създадени са и техни собствени разработки като например моделът М24 (на рамата на "ГАЗ" 66). Сред актуалните модели на компанията е предложеният през 2001 г. автобус „Кента 11М4ГМ“ (по стария модел 11М4Г), който е снабден с механична платформа за инвалидна количка. Той е с атрактивен, изцяло български дизайн и се предлага с двигател "Raba-MAN" D2156 HM6, който позволява мощност от 215 к.с. Автобусът е с независимо пневматично окачване и хидро-сервоусилвател на кормилното управление. Той е първия официален градски 11М4! Други модели на базата на легендарния "Чавдар" 11М4 са туристическия "Кента" 11М4М и по - високия междуградски 11М4ЛЦ с напълно променено арматурно табло и средно разположена втора врата.
Финансовото състояние на дружеството е традиционно стабилно. Годишния оборот на предприятието е на стойност около 2 млн. евро. (по данни на официалния сайт на компанията). След драстичното намаляване на производството в „Чавдар" и окончателното ликвидиране на завода през 1999 г., „Кента" АД остава единственият производител на автобуси в България до 2009 г. Преди 5 години производството на нови автобуси окончателно спира. Днес основната дейност на предприятието е ремонт на автобуси и тролейбуси, както и производтво на контейнери за разделно събиране на отпадъци.
Конкуренцията в отрасъла:
Днес, в рамките на Европа, почти всяка държава притежава на своя територия или родна марка автобуси, или голяма инвестиция и партньорство с водещите фирми в сектора. Така например,
Португалия произвежда автобуси с марката "Каетанобус" (в гр.Порто). 25 % от капитала се държи от немската "Даймлер".
В Испания се произвеждат местните автобуси с марката "Ирисар" (в баския  гр. Ормайцтеки). Компанията си сътрудничи тясно със "Скания" и има заводи в Китай, Бразилия, Мароко,Мексико, ЮАР и др.
Франция има заводи на "Даймлер" с марките "Мерцедес" и "Сетра" (гр. Лини-ен-Бароа) и "Фиат" с "Ивеко" (гр.Анонай и гр.Ротайе).
Германия има своите "Мерцедеси" и "Сетра" (гр.Дортмунд, гр.Манхайм, гр. Неу-Улм) на "Даймлер" и "Неоплан" (гр.Пилстинг  и гр.Плауен) на "МАН". В Белгия се правят местните автобуси с марката "Ван Хуул" (гр.Кьонингсхойт) и холандските "ВДЛ бус" (гр. Рьоселаре).
В съседна Холандия се създава продукция с марката  "ВДЛ бус" (Хееренвеен и Валкенсваард) в тясно сътрудничество с "ДАФ".
Швеция е родина на марката "Волво" и  нейните автобусите  (с производствени бази в гр.Юддевалла, гр. Сафле и гр. Борас).
На територията си малката Естония има разположен завод на гиганта "Скания" за автобуси в град Тарту.
Полша е може би един от топ производителите на такава продукция в Европа. На територията си има разположени редица асемблиращи инсталации и заводи на утвърдени имена като "Волво" с автобуси (в гр. Вроцлав), местната "Соларис" (гр.Познан), гиганта "Скания" (гр.Слюпск), МАН - с марките "Стар", "МАН" и "Неоплан" (отново гр.  Познан и гр. Стараховице), както и местните "Желкз"  ( от гр.Вроцлав).
Традиционно силна в сектора Чехия има разкрито производство на "Фиат" - автобуси с марката "Ирисбус" (Високе Мито),  освен  местните марки "Тедом"  на базата на "Лиаз" (гр. Требич) и  "Сор" в сътрудничество с "Ивеко" - (гр.Либхави).
В Унгария се произвежда марката позната в България може би най-добре "Икарус" на основата на джойнт венчър с "Рено-Ивеко"  (гр. Будапеща), и производната й „Наби" с американски собственици  (в гр.Капосвар).
В северната ни съседка Румъния се е запазило производството на местния производител "РОМАН" във фабриката в Брашов.
В страните извън ЕС, картината е следната:
Беларус е производител на автобусите с марката "МАЗ", изпълнен на базата на "Мерцедес". Заводът на компанията "БЕЛАВТОМАЗ" се намира край Минск.
Русия е друг основен производител в рамките на Европа заедно с Полша и Германия на такъв тип продукция с редица заводи в гр. Павлово на местния гигант "ГАЗ" с марките "Паз" и "Лиаз" (в гр. Ликино), на "ТАГАЗ"  - автобуси с марката "Хюндай"  (гр.Таганрог), на "КАМАЗ" - автобуси (в гр.Набережние Челние), и световния гигант "Скания" (гр.Санкт Петербург).
Украйна развива производство в този сектор чрез съвместни предприятия, като например местното "Укравто" и "Дженерал Моторс" - автобуси "ЗАЗ" (гр.Запорижия), или "Богдан" в сътрудничество с "Исузу"  - автобуси "ЛуАЗ" (гр. Луцк) и "Лаз" (в гр.Лвьов).
Сърбия - раздираната от войни и конфликти западна съседка е добре позиционирана на пазара на тази продукция. "Фиат" и "Застава" чрез общо сътрудничество произвеждат автобуси "Ивеко" в гр.Крагуевац. Отделно, местните компании като "ФАП" създават автобуси в гр.Прибой, "Икарбус" - в гр. Белград и "Необус" - в гр.Нови Сад (с главно финансиране осигурено от предприемачи от С.Арабия.Компанията си сътрудничи с гиганта Волво).
Турция е  производител с водещо значение на континента след  Германия, Русия и Полша. На територията си има разположени заводи на 6 производители на автобуси, наред с гигантите "Даймлер - Мерцедес" и "Сетра" (гр. Истанбул),  "МАН" - автобуси "МАН", "Неоплан" (гр.Анкара),  японците от "Исузу" (гр.Гебзе), и местните "Отокар" със собственик "Коч холдинг" (гр.Адапазари), "Темса Глобал" със собственик "Сабанчъ Груп" (гр.Адана),  и "БМК" със собственик "Чъкърова холдинг" (гр.Измир).

                                                                                                                                              24.03.2014
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

0 Коментари:

Post a Comment

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА