Българските цигани са най-многобройната част като съотношение към останалата част от населението на държава от ЕС. Те съставляват 9.94% от населението в страната, а средно в страните от ЕС те са 1.18 на сто от общото население. В Пловдив се намира най-голямото гето на Балканите – Столипиново, с над 50 000 души циганско население. Кварталът разположен на южния бряг на р. Марица  възниква преди 110 години, за да приюти катуните с цигани-калайджии. Първоначално е наречено "Новото село", но впоследствие е наименувано на генерал Столипин, заместник на княз Дондуков. С годините постепенно започва да се превръща в циганско гето. По времето на социализма жителите на квартала са се държали изкъсо от органите на властта и не им се е позволявало да мародерстват над българското население. Тоталитарната идеология изключва по презумпция опцията за недисциплинираност и непокорство сред населението. Въпреки страха от милицията, обаче инциденти не липсват.

През лятото на 1979 г. млада семейна двойка се разхожда привечер в съседния квартал "Изгрев".  Маршрутът им минава в близост до "Столипиново", където са нападнати от местни цигани с цел грабеж. Мъжът оказва съпротива и е заклан от циганите заедно с бременната му съпруга. Впоследствие се оказва, че убитият мъж е племенник на легендарния партизански командир Стою Иванов Неделчев (Чочоолу), издигнал се след 9 септември 1944г. до генерал. В годините на комунистическо управление подобни случаи са били под тотално информационно затъмнение и поради тази причина в пословичното социалистическо безновинарско общество, слуховете са растели мълниеносно, а народната мълва е била страхотна. Всеки чул отнякъде нещо е давал воля на въображението си и допълнително е украсявал случилите се събития. Така се случва и с този криминален инцидент, където истината за случилото се, поради липсата на информация и до днес се преплита с градския фолклор.

Според градската легенда, след като милицията не успява да залови убийците, се намесва армията. Реакцията на чичото на убития мъж, генерал Чочоолу, е ужасяваща и мигновенна. Бесен, генералът дава заповед на карловската танкова бригада да се придвижи до Пловдив. Замисълът на потресения 70 годишен вече генерал е била, чрез страха от вида на бойните машини, да въведе ред и дисциплина сред размирното население в квартала, както и да спомогне за по-бързото залавяне на убийците на племенника му. Така и става. Няколко бронирани Т-55 тръгват от Града на Левски, за да дебаркират в източния квартал на Града на тепетата, където се намира "Столипиново". Танковете  обграждат циганското гето, като при вида им всичко живо мигновено се скрива. В квартала буквално е въведено военно положение. Прекратени са отпуските на милиционерския състав в Пловдив, поделенията в града са вдигнати по тревога. За назидание бойните машини разрушават една къща, а самия Чочоолу нарежда по мегафона, че види ли мангал по тъмно ще се стреля на месо. И ако до изгрев не предадат нападателите, продължават със следващата къща!  
След приключване на заградителните мероприятия на гетото, в него навлизат тежко въоръжени милиционери и роти на войската и се започва поголовно пребиване на циганите без оглед на пол, възраст и т.н. В Пловдив е въведен вечерен час за тях и никой е нямал право да излиза от гетото без причина. Въведен е и режим на денонощно наблюдение от милиционери, ако циганин се осмели да напусне квартала извън вечерния час буквално е бивал осакатяван от бой. По време на няколкодневната блокада кварталът е изглеждал сякаш е бил обезлюден. Скоро след това убийците дръзнали да отнемат живота на племенника и снахата на жестокия генерал са заловени и предадени на съда. Другите криминално проявени цигани са били превъзпитвани в килиите на Пловдивска община, останали още отпреди 1944 година, когато сградата е била Областна дирекция на полицията. След взетите драконовски мерки, циганите не са смеели да гъкнат, а камо ли да дерибействат, както се случва сега. Това е бил и единственият период, в който Пловдив е живял без страх от криминални прояви, а за този своеволен и дързък акт Чочоолу, заплаща с военната и политическата си кариера.

Кой е Чочоолу ?
Стою Иванов Неделчев (Чочоолу) с прякор Пантера е роден през 1908 г. в с. Калояновец, Старозагорско. Понякога в неговата биография е трудно да се отделят фактите от легендите. Преди да стане партизанин се е занимавал с кражби на коне и животни. Влиза в затвора като криминален престъпник. Докато пребивава в затвора, се запознава с комунисти и се запалва по комунистическите идеи. Излиза в нелегалност през 1934 година, а през 1937 година пристига в СССР като политимигрант. Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. През 1941 година по решение на ЦК на БКП като парашутист се завръща в България, за да организира партизански отряди. Командир на Партизански отряд „Христо Ботев“, Партизанска бригада „Георги Димитров“ и Пета Старозагорска въстаническа оперативна зона. Два пъти му е издавана смъртна присъда по ЗЗД. Остава неуловим, което го прави един от легендарните и прославени партизански командири. Участва във войната срещу Германия (1944-1945) като заместник-командир на VIII- а Тунджанска дивизия. Приет в редиците на БКП. Многократно избиран за Народен представител. Служи си трудно с дясната ръка вследствие на наранявания от времето на съпротивата и козирува с лявата. През 1967 г. издава мемоарната книгата „Боят настана“. Във филма „Осмият“ е прототип на главния герой, ролята на който играе Георги Георгиев-Гец. Почетен гражданин на Стара Загора от 1978 г. Според очевидци, генералът е бил ужасяващо жесток и смразяващо циничен. Умира през 1987 г. в Стара Загора.
                                                                                                                                                      
                                                                                                                                                  10.03.2014                                                                   
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

40 comments:

 1. А сега няма ли един такъв генерал да настъпи в цялата страна и да постави всички мангали на място ?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ако Боко е генерал, то Плевнелиев е Елвис Пресли, а Цецка Цачева е Мерилин Монро... и естествено Цветанов е Брад Пит.

   Delete
 2. откъде генерали ве, то армия няма :)))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Генерали бол! Танкове и войска няма!!!

   Delete
  2. Алооо, ми генерал Боко къде го забравяш..

   Delete
  3. Какво значи "ве" бе, патладжан? Учи български, или и ти си от онези капии, които пишат "чиний", "магий"...

   Delete
 3. Да ама за него разказват и друго: Отишъл при него негов роднина и му се оплакал ,че нещо не е добре с работата и поискал да му помогне. Чочоолу го погледнал и му казал. Ти нещо не си доволен от властта ли? Навремето аз когато не бях доволен хванах Балкана.Ти като не си доволен Ей го Балкана

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dobre mu e otgoworil.

   Delete
 4. Тази тъпа история ми звучи като супер простотия.

  п.п. Не съм мангал.

  ReplyDelete
  Replies
  1. А за Арлин Антонов от гр.Пазарджик чувал ли си.Потърси инфо в нета и пак ще говорим ...

   Delete
 5. хаха, сигурен ли си, че не си :)
  А що се отнася до историята, не я знам в подробности, но в общи линии събитията са такива.Аз съм пловдивчанин, тези години съм бил ученик 10 клас и се говореше много за това в града.Но ако някой знае точните подробности нека сподели, все пка и тук е написано..."Градската легенда гласи"....., но тогава имахме и армия и генерали, и то какви генерали!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ей като почнете така да говорите мед ми капе на сърцето :D .И каква армия имахме?Пияници и простаци.Казармата си беше пълен ташак,там освен да затъпееш друго нищо не можеше да стане от човек.Генерали сме имали,баси.

   Delete
  2. тъй си беше аз бях в грудово и картинката беше същата около поделението се навъртаха и разни изкъртени курви

   Delete
  3. В Грудово поделението беше кадрирано. Там може да са били само пияници и простаци, не споря. Единственият, наистина действащ батальон на Грудовския полк беше в Болярово. Там картинката беше малко по-различна. А пияници и простаци има нявсякъде, особено в днешно време. И каквато и да е била, армията я имаше. Днес има грънци.

   Delete
 6. Аз живея в Пловдив и съм 5 то поколение пловдивчанин и тази история изобщо не е тъпотия. Дядо ми и баща ми са ми я разказвали и са били очевидци, как не само по време на обсадата но и доста дълго след това черните ги е било шубе да си подадат носът на 5 метра пред къщите им, камо ли из града. Но знам също, че и видели ли са мангал да шета по центъра в работно време без да работи моментално са го бутали в багажника на патрулката и са го карали в някои завод да бачка....Нещо, което няма как да стане сега

  ReplyDelete
  Replies
  1. Генерали има ,ама са отгледани като домашни любимци. Не им стиска защото са мижитурки и ако ги изгонят от армията ще умрат от глад. Такива унищожиха армията ни изпълнявайки политическа поръчка и я превърнаха в шайка наемници мислещи само за пари и мисии, легионери, но са с изключително слаба подготовка.Военни които не познават военното изкуство със слаба оперативна и стратегическа подготовка. Не умеещи да планират настъпателни и отбранителни операции по защита на държавната граница. Редовият състав е немотивиран и са на служба като чиновници трупайки трудов стаж за пенсия с минимални задължения и мижави заплати

   Delete
  2. Браво!!! и много точно... о.р. ст. л-т .....

   Delete
 7. Раждали са се раждат се и ще продължават да се раждат достойни хора.

  ReplyDelete
 8. Поне като копирате текстове указвайте източника уикипедия: https://bg.wikipedia.org/wiki/Стою_Неделчев-Чочоолу

  ReplyDelete
 9. Мда, имахме страшна армая! Не случайно се казваше БНА - Българска НАРОДНА армия. С висок боен дух. Сегашните наемници и легионери служат единствено поради собствените си интереси. Била професионална? Ма моля ви се - през 1885г. да не би да е била професионална? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Народната армия никога и никъде не се е била и е била абсолютно гола вода.
   Царската армия е била велика, и комунистите я съсипаха, убивайки целия кадърен и обучен състав. Такива "велики" комунисти като Чочоолу, тотален изверг, убиха великите пълководци, които имахме, тези, които биха и францучи, и англичани.
   Да не мислиш, че щяха да проведат акция, ако бяха убили твоя син? Хайде стига дивотии. БКП=Мафия. Винаги и само брани "семейството", а другите - да мрат.

   Delete
  2. Говориш без да знаеш! Преди да си изказваш, неподготвен, прочети малко история, сега поне става лесно! Какви велики пълководци, каква царска армия - въшки, простотия и бой до скъсване, това е била царската армия!! А за БНА нямаш право да говориш! Тази армия 50 години ти е пазила задника да не се казваш Али вместо Ангел и разни терористи да не ти взривят жената и детето докато си пътуват във влака!!!

   Delete
 10. Ей такива ГЕНЕРАЛИ ни трябват!!!! Трябва паметник да му се издигне в Столипиново, да гледат циганетата и да знаят....етническата толератност не значи, че можеш да не спазваш законите. Франция и Италия защо прегазиха циганските гета с булдозери и ги изритаха от държавите си??? и там има демокрация, че даже и повече от тук, но като не спазваш закона и мърсиш държавата - БОЙ!!

  ReplyDelete
 11. Много скоро циганите ще представляват 99% от населението на БГ. В Норвегия, за да живее циганин, първо го стерилизират, за да не може да има деца и след това го пускат навън.

  ReplyDelete
 12. По времето на соца нямаше ни една война и нито 1 кв. м. загубена територия. По времето на царската ви държава сме загубили 2 световни войни, балканска война, сръбско-българската война, сумати територия, плюс няколко големи въстания, включая и войнишко. Това са фактите!!! А вие си говорете колко е било добре на българина в царска България.

  ReplyDelete
 13. За танкове не знам но за вечерния час, боя ако го не спазваш и масирано милиционерско присъствие съм свидетел. на тези каито работеха на смени им се даваха служ. бележки за това и в колко часа им свършва за да могат да се приберат...и ако смяната закъснееше беше ги страх и оставаха да спът на панелите в завода, поне в Дом. комбината бе така

  ReplyDelete
 14. Имаше работници цигани в нашия завод, които бяха доволни от вечерния час. "Поне е тихо и човек може да си почине". Не всички цигани са еднакви, имаше много свестни хора и между тях.

  ReplyDelete
 15. По същото време не помня точно, 1977 или 1978 г. в гр. Русе се случи нещо подобно. Вечерта около 8 ученик от 10 или 11 клас изпраща приятелката си, след като са били на кино. Дейстието се случва в центъра на града, Цигани почват да се закачат с момичето. Въпреки всичко той успява да я изпрати до тях, но те го причакват скрити до блока, нападат го с ножове и момчето загива. Бяха наръгали и един човек, който е бил отрядник и се опитва да спаси момчето. Действието на милицията тогава е светкавично. Блокада на целия цигански квартал/който в Русе не е голям/, къща по къща, бой и са хванати извършителите - трима души. Града беше готов да ги линчува, като имаше подписка от целия град относно присъдите на тримата цигани. Никой русенски адвокат не искаше да ги защитава и те бяха наели софийски, който с цялата си наглост беше обявил в защита на циганите, че момчето било на улицата след вечерния час, който е 8 ч. вечерта. Въпреки всичко, да не влизам в останалите подробности бяха осъдени и пратени в затвора. За съжаление те вече отдавна са излели от затвора/присъдите им бяха нещо в порядъка на 20 години/, но момчето го няма. Но след тази случка в града циганин не можеше да се види поне 10 години. А и освен това всички цигани работеха, децата им ходеха на училище поне до 8 клас. Ние не се страхувахме от тях, а те от нас.

  ReplyDelete
 16. Мисля, че тази трагедия се случила малко преди 1978 г, поне си спомням, че бях най-много 1-2 клас, когато я коментираха възрастните (1972-73). Пак според слуховете, помня, че насечените от циганите жертви са били повече - екипаж танкисти, които връщайки се от занятия изостанали, за да се видят с техни приятелки (картината е била като от филм на ужасите). Може жертвите и да са били от Карловската бригата, но е малко вероятно Чочоолу да вика танкове от Карлово, при положение, че пловдивският гарнизон с щаба на 2-ра армия е по-близо и с достатъчно възможности за подобна операция.

  ReplyDelete
 17. awe samo 6apkari pi6at komentari........hohoho

  ReplyDelete
  Replies
  1. Мангал пиши на кирилица....

   Delete
  2. Това на цигански ли е, манго?

   Delete
 18. то и сега си имаме генерал Разбойко ама той краде повече от мангалите

  ReplyDelete
 19. Сега, за МАЛОУМНИЦИТЕ, и няма да се притеснявам да ви обижда. Само КРЕТЕН, може да обижда армията, било преди, било сега, било в бъдеще. Ако сме преди всичко патриоти, НЯМА ДА СМЕЕМ и една обидна квалификация да кажем за армията. А за тези които казват че ,,НАРОДНАТА" армия е била ,,гола вода". Ами моя баща, е възпитаник, издигнал се в онези години, и НИКАК, ама НИКАК не е гола вода, както и всички служели с него. Ако трябва да сме честни, във всяка армия има и ,,кариеристи" и лентяи, но това не значи че ,,цялата армия е такава". Дори и сега, при всичките ни проблеми, остаряла техника и т.н., ИМА и НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ УБЕДИ, че нямаме армия. Единственото което нямаме е ТЕХНИКА. Съгласен съм че много от генералите сега, са избрали ,,кроткия начин на служба", но пак казвам, България е страна която ВИНАГИ ще има армия, във всеки труден момент сме го доказвали и така и ще бъде

  ReplyDelete
 20. Много "българи" в момента тръбят, че случая е измислица! Ще ви се соросчета и "демократчета, питайте дядовците си!

  ReplyDelete
 21. Възхищавам се на този Генерал, "заплатил с военната и политическата си кариера за този своеволен и дързък акт". Повече такива трябва да има, а циганите да си ходят там, откъдето са дошли - нейде около река Цинг в Индия - нито някой ги е викал да идват и да се самонастаняват на чужди територии, нито им е казвал да крадат и убиват, пък и да претендират за някакви права.

  А нашта армия не я обвинявайте - това, което е в момента е по изискване на НАТО. Преди това наистина беше страхотна армия със страхотна техника и само разни кекави глезльовци могат да кажат нещо обратно.

  ReplyDelete
 22. Боже, колко е хубаво! Не съм расист, ама след толкова години геноцид срещу нас в нашата си държава, как ми се иииииска да поканят Бриджит Бардо, да й пуснат видео с циганските мародерства, а в това време да минат 20-30 ей такива акцийки из гетата ИМ, да им намачкат нахалните крадливи и миризливи фасони!!! И няколко каквито бойни машини се намерят, може и музейни!!! Мечти...

  ReplyDelete
 23. интересувам се един човек с турско име сейфи българското е стилян . роден в пловдив през 1957 г В момента живее в в търново.До колкото знам имал е брак в пловдив .Възможно е да се занимавал с футбол.
  знам от него че майка му била певица която е починапа млада от слабо сърце казвала се кадрие а баща му хасан той е един не почтен човек .интересувам се в кай квартал е роден и всичко останало за него.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

Точно 7 години трябваха, за да израснат бодлите на таралежите и те да започнат своята война срещу света на Възрастните. Игралният ф...

АРХИВ НА САЙТА