Българските цигани са най-многобройната част като съотношение към останалата част от населението на държава от ЕС. Те съставляват 9.94% от населението в страната, а средно в страните от ЕС те са 1.18 на сто от общото население. В Пловдив се намира най-голямото гето на Балканите – Столипиново, с над 50 000 души циганско население. Кварталът разположен на южния бряг на р. Марица  възниква преди 110 години, за да приюти катуните с цигани-калайджии. Първоначално е наречено "Новото село", но впоследствие е наименувано на генерал Столипин, заместник на княз Дондуков. С годините постепенно започва да се превръща в циганско гето. По времето на социализма жителите на квартала са се държали изкъсо от органите на властта и не им се е позволявало да мародерстват над българското население. Тоталитарната идеология изключва по презумпция опцията за недисциплинираност и непокорство сред населението. Въпреки страха от милицията, обаче инциденти не липсват.

През лятото на 1979 г. млада семейна двойка се разхожда привечер в съседния квартал "Изгрев".  Маршрутът им минава в близост до "Столипиново", където са нападнати от местни цигани с цел грабеж. Мъжът оказва съпротива и е заклан от циганите заедно с бременната му съпруга. Впоследствие се оказва, че убитият мъж е племенник на легендарния партизански командир Стою Иванов Неделчев (Чочоолу), издигнал се след 9 септември 1944г. до генерал. В годините на комунистическо управление подобни случаи са били под тотално информационно затъмнение и поради тази причина в пословичното социалистическо безновинарско общество, слуховете са растели мълниеносно, а народната мълва е била страхотна. Всеки чул отнякъде нещо е давал воля на въображението си и допълнително е украсявал случилите се събития. Така се случва и с този криминален инцидент, където истината за случилото се, поради липсата на информация и до днес се преплита с градския фолклор.

Според градската легенда, след като милицията не успява да залови убийците, се намесва армията. Реакцията на чичото на убития мъж, генерал Чочоолу, е ужасяваща и мигновенна. Бесен, генералът дава заповед на карловската танкова бригада да се придвижи до Пловдив. Замисълът на потресения 70 годишен вече генерал е била, чрез страха от вида на бойните машини, да въведе ред и дисциплина сред размирното население в квартала, както и да спомогне за по-бързото залавяне на убийците на племенника му. Така и става. Няколко бронирани Т-55 тръгват от Града на Левски, за да дебаркират в източния квартал на Града на тепетата, където се намира "Столипиново". Танковете  обграждат циганското гето, като при вида им всичко живо мигновено се скрива. В квартала буквално е въведено военно положение. Прекратени са отпуските на милиционерския състав в Пловдив, поделенията в града са вдигнати по тревога. За назидание бойните машини разрушават една къща, а самия Чочоолу нарежда по мегафона, че види ли мангал по тъмно ще се стреля на месо. И ако до изгрев не предадат нападателите, продължават със следващата къща!  
След приключване на заградителните мероприятия на гетото, в него навлизат тежко въоръжени милиционери и роти на войската и се започва поголовно пребиване на циганите без оглед на пол, възраст и т.н. В Пловдив е въведен вечерен час за тях и никой е нямал право да излиза от гетото без причина. Въведен е и режим на денонощно наблюдение от милиционери, ако циганин се осмели да напусне квартала извън вечерния час буквално е бивал осакатяван от бой. По време на няколкодневната блокада кварталът е изглеждал сякаш е бил обезлюден. Скоро след това убийците дръзнали да отнемат живота на племенника и снахата на жестокия генерал са заловени и предадени на съда. Другите криминално проявени цигани са били превъзпитвани в килиите на Пловдивска община, останали още отпреди 1944 година, когато сградата е била Областна дирекция на полицията. След взетите драконовски мерки, циганите не са смеели да гъкнат, а камо ли да дерибействат, както се случва сега. Това е бил и единственият период, в който Пловдив е живял без страх от криминални прояви, а за този своеволен и дързък акт Чочоолу, заплаща с военната и политическата си кариера.

Кой е Чочоолу ?
Стою Иванов Неделчев (Чочоолу) с прякор Пантера е роден през 1908 г. в с. Калояновец, Старозагорско. Понякога в неговата биография е трудно да се отделят фактите от легендите. Преди да стане партизанин се е занимавал с кражби на коне и животни. Влиза в затвора като криминален престъпник. Докато пребивава в затвора, се запознава с комунисти и се запалва по комунистическите идеи. Излиза в нелегалност през 1934 година, а през 1937 година пристига в СССР като политимигрант. Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. През 1941 година по решение на ЦК на БКП като парашутист се завръща в България, за да организира партизански отряди. Командир на Партизански отряд „Христо Ботев“, Партизанска бригада „Георги Димитров“ и Пета Старозагорска въстаническа оперативна зона. Два пъти му е издавана смъртна присъда по ЗЗД. Остава неуловим, което го прави един от легендарните и прославени партизански командири. Участва във войната срещу Германия (1944-1945) като заместник-командир на VIII- а Тунджанска дивизия. Приет в редиците на БКП. Многократно избиран за Народен представител. Служи си трудно с дясната ръка вследствие на наранявания от времето на съпротивата и козирува с лявата. През 1967 г. издава мемоарната книгата „Боят настана“. Във филма „Осмият“ е прототип на главния герой, ролята на който играе Георги Георгиев-Гец. Почетен гражданин на Стара Загора от 1978 г. Според очевидци, генералът е бил ужасяващо жесток и смразяващо циничен. Умира през 1987 г. в Стара Загора.
                                                                                                                                                      
                                                                                                                                                  10.03.2014                                                                   
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

40 comments:

 1. А сега няма ли един такъв генерал да настъпи в цялата страна и да постави всички мангали на място ?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ако Боко е генерал, то Плевнелиев е Елвис Пресли, а Цецка Цачева е Мерилин Монро... и естествено Цветанов е Брад Пит.

   Delete
 2. откъде генерали ве, то армия няма :)))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Генерали бол! Танкове и войска няма!!!

   Delete
  2. Алооо, ми генерал Боко къде го забравяш..

   Delete
  3. Какво значи "ве" бе, патладжан? Учи български, или и ти си от онези капии, които пишат "чиний", "магий"...

   Delete
 3. Да ама за него разказват и друго: Отишъл при него негов роднина и му се оплакал ,че нещо не е добре с работата и поискал да му помогне. Чочоолу го погледнал и му казал. Ти нещо не си доволен от властта ли? Навремето аз когато не бях доволен хванах Балкана.Ти като не си доволен Ей го Балкана

  ReplyDelete
 4. Тази тъпа история ми звучи като супер простотия.

  п.п. Не съм мангал.

  ReplyDelete
  Replies
  1. А за Арлин Антонов от гр.Пазарджик чувал ли си.Потърси инфо в нета и пак ще говорим ...

   Delete
 5. хаха, сигурен ли си, че не си :)
  А що се отнася до историята, не я знам в подробности, но в общи линии събитията са такива.Аз съм пловдивчанин, тези години съм бил ученик 10 клас и се говореше много за това в града.Но ако някой знае точните подробности нека сподели, все пка и тук е написано..."Градската легенда гласи"....., но тогава имахме и армия и генерали, и то какви генерали!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ей като почнете така да говорите мед ми капе на сърцето :D .И каква армия имахме?Пияници и простаци.Казармата си беше пълен ташак,там освен да затъпееш друго нищо не можеше да стане от човек.Генерали сме имали,баси.

   Delete
  2. тъй си беше аз бях в грудово и картинката беше същата около поделението се навъртаха и разни изкъртени курви

   Delete
  3. В Грудово поделението беше кадрирано. Там може да са били само пияници и простаци, не споря. Единственият, наистина действащ батальон на Грудовския полк беше в Болярово. Там картинката беше малко по-различна. А пияници и простаци има нявсякъде, особено в днешно време. И каквато и да е била, армията я имаше. Днес има грънци.

   Delete
 6. Аз живея в Пловдив и съм 5 то поколение пловдивчанин и тази история изобщо не е тъпотия. Дядо ми и баща ми са ми я разказвали и са били очевидци, как не само по време на обсадата но и доста дълго след това черните ги е било шубе да си подадат носът на 5 метра пред къщите им, камо ли из града. Но знам също, че и видели ли са мангал да шета по центъра в работно време без да работи моментално са го бутали в багажника на патрулката и са го карали в някои завод да бачка....Нещо, което няма как да стане сега

  ReplyDelete
  Replies
  1. Генерали има ,ама са отгледани като домашни любимци. Не им стиска защото са мижитурки и ако ги изгонят от армията ще умрат от глад. Такива унищожиха армията ни изпълнявайки политическа поръчка и я превърнаха в шайка наемници мислещи само за пари и мисии, легионери, но са с изключително слаба подготовка.Военни които не познават военното изкуство със слаба оперативна и стратегическа подготовка. Не умеещи да планират настъпателни и отбранителни операции по защита на държавната граница. Редовият състав е немотивиран и са на служба като чиновници трупайки трудов стаж за пенсия с минимални задължения и мижави заплати

   Delete
  2. Браво!!! и много точно... о.р. ст. л-т .....

   Delete
 7. Раждали са се раждат се и ще продължават да се раждат достойни хора.

  ReplyDelete
 8. Поне като копирате текстове указвайте източника уикипедия: https://bg.wikipedia.org/wiki/Стою_Неделчев-Чочоолу

  ReplyDelete
 9. Мда, имахме страшна армая! Не случайно се казваше БНА - Българска НАРОДНА армия. С висок боен дух. Сегашните наемници и легионери служат единствено поради собствените си интереси. Била професионална? Ма моля ви се - през 1885г. да не би да е била професионална? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Народната армия никога и никъде не се е била и е била абсолютно гола вода.
   Царската армия е била велика, и комунистите я съсипаха, убивайки целия кадърен и обучен състав. Такива "велики" комунисти като Чочоолу, тотален изверг, убиха великите пълководци, които имахме, тези, които биха и францучи, и англичани.
   Да не мислиш, че щяха да проведат акция, ако бяха убили твоя син? Хайде стига дивотии. БКП=Мафия. Винаги и само брани "семейството", а другите - да мрат.

   Delete
  2. Говориш без да знаеш! Преди да си изказваш, неподготвен, прочети малко история, сега поне става лесно! Какви велики пълководци, каква царска армия - въшки, простотия и бой до скъсване, това е била царската армия!! А за БНА нямаш право да говориш! Тази армия 50 години ти е пазила задника да не се казваш Али вместо Ангел и разни терористи да не ти взривят жената и детето докато си пътуват във влака!!!

   Delete
 10. Ей такива ГЕНЕРАЛИ ни трябват!!!! Трябва паметник да му се издигне в Столипиново, да гледат циганетата и да знаят....етническата толератност не значи, че можеш да не спазваш законите. Франция и Италия защо прегазиха циганските гета с булдозери и ги изритаха от държавите си??? и там има демокрация, че даже и повече от тук, но като не спазваш закона и мърсиш държавата - БОЙ!!

  ReplyDelete
 11. Много скоро циганите ще представляват 99% от населението на БГ. В Норвегия, за да живее циганин, първо го стерилизират, за да не може да има деца и след това го пускат навън.

  ReplyDelete
 12. По времето на соца нямаше ни една война и нито 1 кв. м. загубена територия. По времето на царската ви държава сме загубили 2 световни войни, балканска война, сръбско-българската война, сумати територия, плюс няколко големи въстания, включая и войнишко. Това са фактите!!! А вие си говорете колко е било добре на българина в царска България.

  ReplyDelete
 13. За танкове не знам но за вечерния час, боя ако го не спазваш и масирано милиционерско присъствие съм свидетел. на тези каито работеха на смени им се даваха служ. бележки за това и в колко часа им свършва за да могат да се приберат...и ако смяната закъснееше беше ги страх и оставаха да спът на панелите в завода, поне в Дом. комбината бе така

  ReplyDelete
 14. Имаше работници цигани в нашия завод, които бяха доволни от вечерния час. "Поне е тихо и човек може да си почине". Не всички цигани са еднакви, имаше много свестни хора и между тях.

  ReplyDelete
 15. По същото време не помня точно, 1977 или 1978 г. в гр. Русе се случи нещо подобно. Вечерта около 8 ученик от 10 или 11 клас изпраща приятелката си, след като са били на кино. Дейстието се случва в центъра на града, Цигани почват да се закачат с момичето. Въпреки всичко той успява да я изпрати до тях, но те го причакват скрити до блока, нападат го с ножове и момчето загива. Бяха наръгали и един човек, който е бил отрядник и се опитва да спаси момчето. Действието на милицията тогава е светкавично. Блокада на целия цигански квартал/който в Русе не е голям/, къща по къща, бой и са хванати извършителите - трима души. Града беше готов да ги линчува, като имаше подписка от целия град относно присъдите на тримата цигани. Никой русенски адвокат не искаше да ги защитава и те бяха наели софийски, който с цялата си наглост беше обявил в защита на циганите, че момчето било на улицата след вечерния час, който е 8 ч. вечерта. Въпреки всичко, да не влизам в останалите подробности бяха осъдени и пратени в затвора. За съжаление те вече отдавна са излели от затвора/присъдите им бяха нещо в порядъка на 20 години/, но момчето го няма. Но след тази случка в града циганин не можеше да се види поне 10 години. А и освен това всички цигани работеха, децата им ходеха на училище поне до 8 клас. Ние не се страхувахме от тях, а те от нас.

  ReplyDelete
 16. Мисля, че тази трагедия се случила малко преди 1978 г, поне си спомням, че бях най-много 1-2 клас, когато я коментираха възрастните (1972-73). Пак според слуховете, помня, че насечените от циганите жертви са били повече - екипаж танкисти, които връщайки се от занятия изостанали, за да се видят с техни приятелки (картината е била като от филм на ужасите). Може жертвите и да са били от Карловската бригата, но е малко вероятно Чочоолу да вика танкове от Карлово, при положение, че пловдивският гарнизон с щаба на 2-ра армия е по-близо и с достатъчно възможности за подобна операция.

  ReplyDelete
 17. awe samo 6apkari pi6at komentari........hohoho

  ReplyDelete
  Replies
  1. Мангал пиши на кирилица....

   Delete
  2. Това на цигански ли е, манго?

   Delete
 18. то и сега си имаме генерал Разбойко ама той краде повече от мангалите

  ReplyDelete
 19. Сега, за МАЛОУМНИЦИТЕ, и няма да се притеснявам да ви обижда. Само КРЕТЕН, може да обижда армията, било преди, било сега, било в бъдеще. Ако сме преди всичко патриоти, НЯМА ДА СМЕЕМ и една обидна квалификация да кажем за армията. А за тези които казват че ,,НАРОДНАТА" армия е била ,,гола вода". Ами моя баща, е възпитаник, издигнал се в онези години, и НИКАК, ама НИКАК не е гола вода, както и всички служели с него. Ако трябва да сме честни, във всяка армия има и ,,кариеристи" и лентяи, но това не значи че ,,цялата армия е такава". Дори и сега, при всичките ни проблеми, остаряла техника и т.н., ИМА и НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ УБЕДИ, че нямаме армия. Единственото което нямаме е ТЕХНИКА. Съгласен съм че много от генералите сега, са избрали ,,кроткия начин на служба", но пак казвам, България е страна която ВИНАГИ ще има армия, във всеки труден момент сме го доказвали и така и ще бъде

  ReplyDelete
 20. Много "българи" в момента тръбят, че случая е измислица! Ще ви се соросчета и "демократчета, питайте дядовците си!

  ReplyDelete
 21. Възхищавам се на този Генерал, "заплатил с военната и политическата си кариера за този своеволен и дързък акт". Повече такива трябва да има, а циганите да си ходят там, откъдето са дошли - нейде около река Цинг в Индия - нито някой ги е викал да идват и да се самонастаняват на чужди територии, нито им е казвал да крадат и убиват, пък и да претендират за някакви права.

  А нашта армия не я обвинявайте - това, което е в момента е по изискване на НАТО. Преди това наистина беше страхотна армия със страхотна техника и само разни кекави глезльовци могат да кажат нещо обратно.

  ReplyDelete
 22. Боже, колко е хубаво! Не съм расист, ама след толкова години геноцид срещу нас в нашата си държава, как ми се иииииска да поканят Бриджит Бардо, да й пуснат видео с циганските мародерства, а в това време да минат 20-30 ей такива акцийки из гетата ИМ, да им намачкат нахалните крадливи и миризливи фасони!!! И няколко каквито бойни машини се намерят, може и музейни!!! Мечти...

  ReplyDelete
 23. интересувам се един човек с турско име сейфи българското е стилян . роден в пловдив през 1957 г В момента живее в в търново.До колкото знам имал е брак в пловдив .Възможно е да се занимавал с футбол.
  знам от него че майка му била певица която е починапа млада от слабо сърце казвала се кадрие а баща му хасан той е един не почтен човек .интересувам се в кай квартал е роден и всичко останало за него.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА