ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

3 comments:

 1. КОРЕКОМ - прозорец към гадния капитализъм. А тъй като не на всички е разрешено да гледат нататък, тези прозорци бяха малки. И даваха някои неще срещу долари.
  Ние - без доларите им отмъщавахме, като ги дразнехме :коре ком - корекция на комунизма.
  Имаше още едно цедило. И да имаш валута, пак не можеш да пазаруваш в ко-ре-ко-ма. Трябваше ваучер. Държавата прибираше от притежателите на долари - работилите във флота, на обекти в чужбина - и им даваше тези бонове, еквиваленти на долара.

  1.Синът ми учеше в Русе, правеше курсови и дипломни работи на негрите и си изкара учението с техни пари. Като му се прищял транзистор, хванал едн колега-сенегалец да му купи въпросния дефицит.
  Продавачът - наш човек, докладвал където трябва, на когото трябва и викат Митака, сина ми, където трябва. Защо? Откъде? Признай си!
  Работата става дебела и тогава Митака се сетил че съкурсникът му е от партизанската рода Парапунови. Парапунов младши бил уж купил транзистора. Така работата се потули.

  2. 1974 година. Качих челядта на новата жигула и - хайде на пловдивския панаир. Карал съм бързе и пристигнахме преди да отворят. Отидахме в близкия кореком да позяпаме. А дъщерята Мария - тогава съвсем малка се взря във витрината:
  -Тате! Ето ги тублероните! Тате, моля ти се купи ми... Де да знае, малката, че не съм пипал долари.
  Един солиден господин - моряк, както се разбра - ми подаде пет долара да ме отърве от позора.
  Детето се радва, аз плача от яд и безсилие...Плача и в сега като пиша.

  3.Аналози на нашите корекоми в Съюза бяха Березките. Там липсата на валута и стремежът към вносното беше още по-голям. Валута, освен по нашите пътища, правеха и проститутките, които посрещаха интуристите още на летището.

  4. Дефицитът на хубави стоки породи понятието гураджия. Тъй като е местно, бургаско явление, ще поясня. Гураджиите бяха прекупвачи. Дебнеха пред корекомите и чуждите кораби и преподаваха прескъпо дънки, транзистори,дъвки, коняци, узо и елки. По този начин - прости, боже - се сдобих с качествено Касио.
  Гураше се и с хубави стоки от ГДР. Обувки и сандали Саламендер, дънки които понякога пускаха по магазините "Exclusive". Ливайс на смешни цени.

  5. Гураха и ГеДеРенците. В Магдебург, където работих няколко месеца, руски войничета от "временно пребиваващия контингент на террриторията..." в храстите на парка зад Елба продаваха нови чаршафи ,калъфки, униформи, кокарди, колани - всичко залежало по складовете на съветската армия. Най-търсена беше сгущенката. Силно сгъстено, много сладко мляко в сини кутийки.
  Немците, в чиито магазини имаше почти всичко, също разбираха от гешефт.
  Най големи гураджии в Бургас бяха Йордан Цонев - Данчо-пицата и брат му.
  В Русия на гураджиите им казваха фарцофчици.Половината пребиваваха- правилно - в Одеса. Там на пазара за докарани отвъд вещи "ПРИВОЗ" имаше всичко. Купувай в Одеса, продавай в Москва. Разбира се - плюс ДДС, плюс възнаграждиние за риска, плюс хууубава печалба. Етимологията на думата уж била от фор сейл Не знам.

  Смешни корекоми, спекуланти, гураджии. Сега това се върщи съвсем открито и официално. Корекомът се премести в народното събрание.

  ReplyDelete
 2. Спомени-държа да ми обясните Защо не мога да коментирам във страницата Ви във Facebook....това ли е свободата на словото или и при Вас има цензура......А може би трябва да се обърна към създателя на Facebook за отговор?

  ReplyDelete
 3. Типичен коментaр нa неудaчник, нa когото комунистите сa виновни зa всичко. Пaризити!

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА