ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

22 comments:

 1. ei tva e za 16lv palen rahat - aide sega da go kupi nqkoi tva Novogodishno menu na taq zena ;)

  ReplyDelete
 2. Само дето тогава средната заплата е била 120 лв....дали е евтино?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ами не е скъпо. Не може да го смяташ така, както си посочил със заплатата по две причини:
   1. Заплатата не беше 120 лв.
   2. Покупателната способност на лева беше друга.

   Delete
  2. Дори и при 120 лв заплата - съотношениието е към 13% - 16 лв. за двама човека... не е зле.
   При мин. заплата 340 лв. (2014 г.) къде ще празнуват (двама) за 44 лв с такова меню?

   Delete
  3. въобще не е била 120 лв заплатата

   Delete
 3. Даже и с правописна грешка:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0

  ReplyDelete
 4. Тогава бях учител, заплатата ми за висшист с 10 год. стаж беше 185 лв.
  И беше ниска за ония години, работниците в Кремиковци взимаха около 350 лв.
  Цените бяха достъпни за всеки, а никой не мислеше с какви пари ще изкара Нова година, само я чакаше да дойде с нетърпение!
  Бяха хубави времена, а нека всеки говори каквото си иска!

  ReplyDelete
 5. 185 въобще не беше ниска заплата, средната беше някъде около 220 към края на соца. На някои места работниците взимаха големи заплати, даже и по 500, но това беше изключение. 16 лева не бяха малко пари, но не бяха и страшно много, да кажем колкото 100 сегашни, въпреки че това е доста относително. Ако не става въпрос за цяло печено прасенце, а за порция, и сега за 100 лева може да се получи такова меню.

  ReplyDelete
  Replies
  1. За висшист (учител,лекар, инжинер) си беше ниска заплата! Към края на соц-а средната заплата беше около 260 лв, но и това е относително.Тогава работниците в производствената сфера взимаха високи заплати, а на миньорите бяха едни от най-високите, разбираемо. НО ТОГАВА ПАРИТЕ НА ВСИЧКИ СТИГАХА! А и си спомнете колко плащахме за ток, парно, вода- почти нищо! Хранехме се почти без пари.Здравеопазването беше изцяло безплатно, както и мн.други неща. Е имаше и много глупости по соца, едва ли някой ще отрече, но лошото е, че сега са 10-тки пъти повече и положението е в пъти по-зле от тогава.Ако сега бе по-добре, ако българина живееше по-добре от тогава(говоря с иключение на 3% от населението,които живеят в разош) , едва ли щеше да има носталгия по соц-а, а да не говорим по Бай Тошо, който след 25 години тотално ми се издигна в очите, сравнявайки го с днешните мухльовци.Айде , че мн се отклоних от темата.А иначе ресторанта на Ботевградско беше прекрасен, там се жених 1980 година :)

   Delete
  2. През 1984 г. минималната заплата беше 120 лв.

   Delete
  3. При минимална заплата 120 лв.-16 лв.колко % са,и при минимална заплата сега 340лв.-100лв. колко %са?

   Delete
 6. Ами да върнем соца другари!

  А за децата си помислихте ли или само колко беше лесно да се натъпчеш и напиеш?

  Много хубаво било , няма що. Никакво бъдеще, никакави перспективи, само ракията 2 лева.
  Супер :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. то пък сега големи възможности има пред децата и те пък като се възползват от тях...

   Delete
  2. Как ли са живяли горките деца без наркотици и интернет,направо ужас!!!!

   Delete
  3. Трифон КолевJanuary 10, 2014 at 12:13 AM

   Е точно, че имаше/ло бъдеще! Плановата икономика го е изисквала... образование, здравеопазване, социални привилегии.. и главно СИГУРНОСТ в БЪДЕЩЕТО!!! Преспективата сега е да си купуваш дърва с кредит, който ще изплащат децата ти.

   Delete
 7. Защо да е нямало никаква перспектива. Всички деца тогава учеха. Точно 1984 завърших техникум. Кандидатствах висше, приеха ме. Дори и да не бях кандидатствал, то след казармата всеки мъж и след завършване на средното за жена, имаше работа. Същото важеше и за тези, които завършват висше.
  Така, че перспектива имаше за всички, освен ако не си дебил. Къде е сега перспективата - безработен,нископлатен бачкатор, независимо, че имаш висше или мияч на чинии по чужбината?

  ReplyDelete
 8. Детето ти ще има бъдеще сега, ако можеш да си позволиш да му платиш образованието в чужбина.И не се прибира в България за средна заплата 650лв.Вижте реално къде се намираме сега на Европейската и Световна укономическа карта.

  ReplyDelete
 9. В соца нямаше нито стоки, нито пари. Е, за някакъв малък процент крадливи комунистически ченгета, може би е имало кореком и долари. Всички други го духахме с 200 лв. Айде стига с тоя долен соц.

  ReplyDelete
  Replies
  1. изкарвате всички ченгета и доносници а кой е работил ти ако си бил мързел си работил за 200 лв но имаше хора дето вземаха по 600 - 700 и повече и то бачкатори

   Delete
 10. 1988 първата ми заплата като нередовна учителка беше 90лв,,,такава сметка можеха да си позволят ограничен брой хора,,,за какви 5лв става въпрос?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ти май оттогава до днес си нередовна учителка....

   Delete
 11. Сега, като е токлова хубаво, защо децата ви учат в чужбина и след това не се връщат тук? И за какви точно учат, като след завършването си остават там да мият чинии и да бършат старчески задници?

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА