На девети септември 1974 година страната ни отбелязва с пищни манифестации 30 годишнината от социалистическата революция. Пет дни преди това едно село в Плевенски окръг придобива статут на град. Това става със заповед 1942 от 4 септември 1974 година, когато тогавашният Държавен съвет на Народна Република България обявява Тръстеник за град. По същото време край града е открито грандиозно съоръжение – символ на модерното животновъдство в НР България. 

 На територия от близо 200 декара е построен най-модерният в страната ни телеугоителен комплекс, в който започва отглеждането на между 36 000 и 38 000 глави добитък на година. През 70-те години на XX-и век Тръстеник е сред водещите в селското стопанство населени места. Развито е не само земеделието, а и животновъдството. Разбира се, в рамките на тогавашните кооперативни структури, наричани с гръмкото название аграрно-промишлени комплекси (АПК). В района около селището се е отглеждало  множество добитък. От там са се изкупували малки телета, които после са се отглеждали и угоявали по специална технология в новоизградения телекомплекс и след като достигат необходимото тегло са се извозвали до кланиците на „Родопа” в Плевен. 
Замисълът и изпълнението на животновъдния комплекс са били изключително мащабни за времето си. Въпреки грандоманщината, комплексът е построен с перспектива за бъдещето - производство на екологично чисти продукти. Изградени  са били 6 огромни кръгли халета за угояване на голям брой телета. Комплексът е разполагал със собствен фуражен цех и утайници за фекалните води, изградена е електростанция, която работи с биогаз, пречиствателна станция и още много екстри. Влизането е ставало при много строг пропускателен режим. Не само за да се избегнат зарази, но и заради секретността на технологиите, които са се използвали. Аграрният  комплекс е бил отделно захранван с електричество и вода, а в халетата въздухът е пречистван чрез специална вентилационна система. Животинският отпадък е бил изпомпван чрез специална станция, а храната и водата на животните е подавана чрез напълно автоматизирана система - била е пускана роботизирана хранилка, обикаляща в кръг през всички халета. Заради изключителната хигиена, работещите в него е трябвало да влизат само с бели престилки и калцуни. Комплексът е бил един от най-съвременните в света и е произвеждал тъй желания и до днес биопродукт.

Общ изглед към телеугоителния комплекс, 80-те
 През 1976 г. в голямата зала на административната сграда на модерния комплекс ръководството и част от работниците правят радушно посрещане на първия държавен и партиен ръководител Тодор Живков. Той разглежда комплекса и не без гордост заявява, че е впечатлен от видяното. През 70-те Живков е сред честите посетители на Плевенски окръг. Тогава икономиката на Плевен е сред водещите в страната, а окръга е сред първенците в селското стопанство.
 След 1990 г. някогашният символ на модерното животновъдство се превръща в символ на неговата разруха. Още в начало на прехода предприятието запада, а животните са изклани. Почти всичко е разтурено и ограбено. Много от халетата са разрушени до основи. Днес на техните места има само остатъци от бетон, а на места зеят дълбоките дупки на канализационната система. 

Това са руините, останали след вандалското разграбване на съоръжението в средата на 90-те години
Останали са няколко халета в самото начало на комплекса, в които през 90-те години се нанася частна фирма, занимаваща се с отглеждането на патки за черен дроб за вътрешния пазар и за Франция. Няколко са спасените складове за съхранение на зърно, но от системите за вентилация, от канализацията и дори от портала на съоръжението няма и следа. Руши се и водонапорната кула, която се отклонява, но все още е ориентирът към територията на комплекса.

Единствено водонапорната кула на Телекомплекса и до днес показва къде е бил той
През 1995 г. Община Долна Митрополия създава дружество “Зоотръст”, което има за цел да охранява и стопанисва сградния фонд на телекомплекса, но се оказва, че това дружество е изкуствено създадено и с годините е трупало единствено и само дългове. През годините “Зоотръст” не развива дейност, а се занимава само с охраната на имуществото, което бива разграбвано още преди създаването му, а и по време на неговото съществуване. Общинският съвет на малкото градче прави опити в продължение на 2-3 години да придобие земята чрез Министерството на земеделието, но така и не я получава. Впоследствие дружеството е обявено в ликвидация и е окончателно затрито от стопанската карта на България.

Много от площадките днес са опасни, тъй като под бетонните подове и колони е дълбоката канализация, отвеждала отпадните води
Към днешна дата, почти 40 години след откриването на съоръжението в землището на гр. Тръстеник, могат да се открият само останките на някогашния най-голям на Балканите телеугоителен комплекс. Грандиозно съоръжение станало символ на напредъка в животновъдния отрасъл през 70-те и емблема на разрухата в селското стопанство по време на прехода в България.
Източници: www.posredniknews.com и други публикации в Интернет по темата.
                                                                                                                                         20.11.2013.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

28 comments:

 1. Да не остане нищо от социализма, за да не помнят и оценят бъдещите поколения и затриване на нацията, ако може.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Напротив, трябва да се помни и да се знае.
   За да не се повтарят никога повече някои грешки.

   Delete
  2. боклук капиталистически!

   Delete
  3. Комунизма доведе страната ни до сегашното и състояние. Научи хората да не се напъват, да не мислят, да разчитат че държавата ще се грижи за тях. Комунизма изражда хората и ги прави овце. По коментарите тук добре се вижда колко добре е работела пропагандата - все още овцете са много и докато ги има никога няма да се оправи страната.

   Delete
  4. Ами на Запад, да не е нещо по различно ? Хората не разчитат ли на даржавата си за помощ ? Не са глупави и хора гледащи като кон с капаци? Ето например държави, който са така Франция, Италия, Щатите, ами икономическото им развитие е светлинни години сравнение с нас, но хората са прости като галоши. И какво, ако сравняваме, то Германия си остава номер 1 в производството, въпреки Хитлер ! А вие ми правите асоциация че комунизма ни е довел до това, айде моля ви се, престанете с глупостите си ! Мързи ви да гледате и после някой друг ви е виновен !

   Delete
 2. Ами да го направят историческа забележиелност и да водят туристи,както в Гърция.

  ReplyDelete
 3. Наистина се влизаше по трудно,отколкото във ВВС базата в Долна митрополия-на 5км по пряка линия

  ReplyDelete
 4. за това в Плевенско си ядат ушите сега, а децата им ринат телешки @$@$$@ в Испания (ако и това са направили)

  ReplyDelete
 5. Точно за тези псевдо демократи им трябва само Белене и смърт,всички след 1989 на бесилото

  ReplyDelete
 6. Съсипаха ни целият край... Това съм го видяла с очите си...

  ReplyDelete
 7. Сега ядем замразените боклуци на ЕС,които за да не бъдат изхвълени на боклука се предоставят на нас-нисшата и робска нация,защото ЕС си отглежда бели роби,за да има кой да работи за без пари.Нали и условието на ЕС беше да бъдат закрити всички ТКЗС-ета...

  ReplyDelete
 8. Циганска работа... Да ти построят кравеферма и да я оставиш да се окраде и накрая да избиеш арматурата от бетона... А колко труд и народни пари са вложени в създаването...

  ReplyDelete
 9. Zatova be premahnato nai-tejkoto nakazanie/koeto sashtestvuva v 38 ot 50 shtata na USA./.Staroto pokolenie si otiva, a mladite lumpeni shte misliat che tova sa ploshtadki ot mejduzvezdni voini.Tapchat im glavite che pri soca sme bili izostanali , a sega sme varha.Prosti im gospodi

  ReplyDelete
 10. Изроди сме ние българите, а държавниците смъртта им е леко наказание.

  ReplyDelete
 11. Аз не знам защо всички са толкова негативни - българския народ ги е построил, пак българския ги е унищожил. Аз се обзалагам че не Костов и Борисов са изнесли всичко от там. А и да са били там то кой е глупавия - тоя дето яде баницата или тоя дето я дава?
  Ако някой е искал да се запази този комплекс - да е ходил да го пази. Или още по-добре - да не го е крал тухла по тухла ...

  ReplyDelete
 12. Докато ви има ВАС Прото-Комунягите , ще тънем в мизерия и селяния ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Докато има живи комунисти България никога няма да се оправи....

   Delete
  2. яжте американският хуѝ...скапани капиталисти...

   Delete
 13. всичко идва от Америка просто искат да ни смачкат като нация не виждате ли че всичко се унищожава те просто искат да ни заличат трябва да сте слепи за да не виждате на къде отива държавата ни

  ReplyDelete
 14. Elate be, kapitalisti, I anti komunisti, elate v America, Da vidite kakvo znachi rabota, eksploatatsia, nevejestvo, I butaforia, za Da preotsenite napravenoto v Bulgaria, koeto se rwshi. dokato ima Hora koito ne razbirat tova, Bulgaria niama Da se opravi. Komunistite im bili vinovni! Na vsikade PO sveta fashisama ese smiata za sram Na chovechestvoto.

  ReplyDelete
 15. тия дето не искат комунизъм да ми ядат хуя...вече ядат американският хуи 25 години аиде и моя...скапани капиталисти...

  ReplyDelete
 16. Абсолютно сигурно е, че в този комплекс кражбите са били на лице още от ден първи на откриването му. Даже още по времето на строежа. Краденето на държавна собственост е дълбоко заложена в манталитета на "гражданите" на социалистическа България. А фактът, че предприятието е трупало само дългове е показателен за некадърността на "директорите", управлявали това уникално съоръжение!

  Въпрос на време е било разграбването да достигне неконтролируеми размери, които да станат явни.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ти педераст ли си къв си? Да те еба в американския подлизурко!

   Delete
  2. И как точно стигна до извода, че предприятието е трупало само дългове? А за краденето на държавна собственост недей да съдиш само по себе си или по членовете на своето семайство.

   Delete
  3. Явно не четете, а само си пишете. Никъде не е казано, че е трупало само загуби. Разграбването започва след 90 година. Хайде със здраве.

   Delete
 17. В съседство се намира селото Победа,там имаше най големия конезавод на балканския полуостров.
  В момента е разграбен,има някакви кранти,а от елитните коне и помен няма.Много ми е интересно
  като се затриват работещи ферми,дали някога ще се построят такива.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Да, ама за банани - храната на демократичните лумпени...

   Delete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА