Да влезем в някогашните Корекоми, но не да търсим политическо убежище зад щанда, а да усетим неповторимото и специфично ухание от бленуваните вносни стоки и да си спомним за предлагания асортимент там!

Кореком (съкр. от фр. Co(mptoir de) re(présentation et de) comm(erce) - дирекция за представителство и търговия) е българска компания с верига от безмитни магазини, работещи със свободно конвертируема чужда валута в България от 1960-те до 1990-те год. 

Стоките, които се продават в магазините, по правило не се обмитяват и често са по-евтини, отколкото на Запад. Те не се намират на дефицитния вътрешен пазар - алкохол и цигари (като скоч уиски и цигари „Марлборо“), потребителска електронна техника (например видео и аудио апаратура), козметика, дрехи, списания, играчки и дори храна от типа на ”Тоблерон”, шоколадовите яйца „Киндер сюрприз“ (познати и като "корекомски яйца" по онова време). Продават се и български стоки, предназначени за износ или дефицитни на вътрешния пазар.


 Освен основни конвертируеми валути като американския долар, магазините на „Кореком“ приемат и обменни сертификати (бонове, поименни чекове), издадени от БНБ. Не всеки обаче свободно може да пазарува в тях: макар че формално магазините са отворени за всички, всъщност всеки, който купува стоки, но няма позволение да притежава чужда валута, е заплашен от разследване от властите, тъй като по това време валутният режим в България не разрешава свободно притежание на чужда валута. Освен чужденците достъп до твърда валута имат само висшата номенклатура на БКП и ограничен кръг други лица, имащи право да пътуват или да работят в чужбина. 

 На същия принцип работят вериги безмитни магазини в други социалистически страни - „Интершоп“ в ГДР, „Тузекс“ в Чехословакия, „Певекс“ в Полша, руската „Берьозка“ и украинската „Каштан“ в СССР.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

17 comments:

 1. За тези ли тъпотии бленувахме толкова....

  ReplyDelete
  Replies
  1. да бе, сега ми изглежда като битака в София, даже всяко квартално магазинче днес изглежда по-добре :)) А когато влязох за първи път в кореком се чувствах като Алиса в страната на чудесата!!! Не ми се вярваше, че не сънувам.

   Delete
 2. Ей, колко съм плакала, защото нашите нямаха долари да ми купят корекомско яйце :)

  ReplyDelete
 3. И сега като ги има всичките тези неща по-щастливи и най -важното по-здрави ли сме?

  ReplyDelete
  Replies
  1. е не, но факт е, че докато другата част на света се е развивала, ние сме си куцукали след тях. А това явно няма наваксване. Инак не в това е щастието, но има значение къде си щастлив и къде здрав. И не е до завист към Запада, а гняв заради глупавия експеримент политически, който ни съсипва живота и днес!

   Delete
  2. Не се надявай, приятелю, някога да станем като страните от Запада, самите те няма да ни го позволят. Бедна държава сме, с неподходящо гео разположение, с друга народопсихология. От нас самите нищо никога не е зависило, винаги явно или неявно сме били васални, освен през средните векове. Ялтенската конференция също ни е определила навремето съдбата. Малшанс.

   Delete
  3. За другото съм склонен да се съглася, но неподходящо гео положение...?! Колко газопровода искат да прекарат през нас, колко неразнообразна ни е природата, колко трафикантски канали минават през нас, а?

   Delete
 4. Това ли е бил проблема на всички, че на са яли и пили от корекома ?! Сега да не би да сте цъфнали и вързали ?! По-добре да бяхме бленували за "корекомско" яйце, отколкото сега за истинско кисело мляко без царевично нишесте и сметана или истински салам, без соя, ГМО и т.н.

  ReplyDelete
 5. Че къде е проблема - вкъщи ям истинско кисело мляко, което си правя сам от проверени млека...
  А Корекома - да имаше как да се възпроизведе и характерната миризма :)

  ReplyDelete
 6. Продавахме сребърни монети от 20,50 и 100 лева за да си купим дъвки. За 20 кг монети се получаваха 42 долара във вид на бонове = 1 касетофон Национал + една касета 30 минути.Дънките Levi's bqha 9 $, a Super Rifle 7 $.

  ReplyDelete
 7. Искаме обратно при Бай Тошо.

  ReplyDelete
 8. Не само с долари и с рубли може да се пазарува в Кореком. Баща ми си е взел Вартбург така

  ReplyDelete
  Replies
  1. Баща ти си е взел вартбурга от мототехника ,а не от кореком.

   Delete
  2. Точно от корекома са така наречените "западни автомобили" провери и после резулирай!!
   и са се купували някой "Без Ред" не като за Лада да чакаш с години

   Delete
  3. Абсолютно е възможно. Аз помня, че в Корекома в Младост имаше Жигула.... много се чудих как са я вкарали. Дори в един момент мислех, че са я разглобили и после сглобили вътре.

   Delete
 9. Само за имАне се говори тук. Преди имало, но малцина имали привилегия да го имат. Сега има и всички имат достъп, но едни нямат пък пари. Угодия няма, ценности в прахта, светло бъдеще... Нейсе.

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА