Наближава 10 ноември. Датата бележеща началото на промените в страната ни. Новината за падането на Тодор Живков е посрещната от над 8,98 милиона българки и българи.
Kак живяхме преди 10 ноември 1989 година и по-добре или по-зле живеем днес от времето на развития социализъм?
Във вчерашната публикация говорихме за стойността на основните хранителни продукти, дрехи и битова техника. Днес ще си спомним за жилищните комплекси, цените на недвижимата собственост, възможностите и за придобиване преди 1989 год., както и каква цена плащахме тогава за комуналните услуги.
След втората световна война в страната ни започва най-масовият миграционен процес в следосвобожденската история на страната ни. Преди девети септември аграрният характер на България се проявява и във високият дял на селското население – 77% през 1939 г. Последвалата мащабна индустриализация по съветски икономически модел допринася за ускоряването процеса на урбанизация, което постепенно и трайно довежда до обезлюдяването на българското село. В началото на 70-те превес започва да има градското население като с всяка изминала година процента на градското население спрямо селското се увеличава. Това довежда до остър жилищен проблем в големите градове на страната.
жк "Дружба" в София
Поради тази причина
жилищното строителство при социализма е ориентирано на максимално кратките срокове за построяване и ниската цена, с цел възможно по-голяма част от населението, в кратки срокове да се сдобие със собствено жилище. Характерно за първите застроени социалистически комплекси в България (50-те години на миналия век) е правилната планировка на пространството, зелените площи в междублоковите пространства и сравнително ниското предимно тухлено строителство на блоковете. 
жк "Ленин" в София, 1959 год.

От началото на 60-те години, поради масовата миграция към градовете започва и масовото строителство на панелни жилищни комплекси за задоволяване на жилищните нужди на непрекъснато нарастващото население на столицата и големите градове. Създадена е и стройна схема на планиране на нуждите на населяващите съответните комплекси: детска градина на 3 до 5 хиляди жители, училище на 15-20 000 жители, поликлиника и кино - на 40-50 хиляди жители. В по-големите комплекси са изградени също т.нар. РУМ-ове, Битови комбинати, Дом на услугите, Спортна зала, Културен дом и т.н. Към 1989 г. над 60% от населението на страната живее в жилищните комплекси построени основно от стоманобетонни елементи (панели) - произведени предварително в специално промишлено предприятие - Домостроителен комбинат и монолитен стоманобетон (ЕПК). След 1989 строителството на панелни и ЕПК блокове е основно преустановено, като са завършени основно онези, които са започнати като строеж преди 1989. 
жк "Младост" в София
Апартаментите в голяма част от построените жилищни блокове тогава, са зачислени към различните предприятия и учреждения и в тях са можели да бъдат настанени само отговарящите на определени условия работници и служители към съответното ведомство. Така се появяват и т. нар. военни блокове пръснати из цяла България, за кремиковските работници изниква цял нов квартал в столицата, а бургаските нефтохимици са настанени в много от новоизградените блокове на застроения през 70-те жк „Славейков“. Трудовият народ започва да нарича жилищните райони изникващи масово през 70-те години на миналия век в перифериите на градовете  “градски спални”.  Тъй като голяма част от жилищата са ведомствени, обитаващите ги заплащат за тях символичен наем на държавата. Повечето от обитавалите тези жилища преди 1989 год. имат възможност да си ги закупят от държавата свободно, едва след 1990 год. Наемането на жилище свободно към края на 80-те струва на наемателите: 90 лв за стая, 130 лв. за гарсионера и 280 лв за тристаен апартамент.

Новият Бургас
Поколението започнали работа след края на Втората Световна Война, за 6-7 години са спестявали пари за тристаен апартамент в София, без кредит. До към края на 1960-те покупко-продажба на недвижимо имущество е свободна.  През 1969 год. средна месечна заплата (по данни на НСИ) е съставлявала 117,17 лева, а една гарсониера в София се е продавала за 5000 лева, т.е. 42,67 месечни заплати. До края на 1960-те, според комунистическото законодателство, притежаването на повече от един апартамент, носи риск държавата да настани в него принудително наематели на държавен, нормиран (символичен) наем, който държавата определи.
жк "Емил Марков" в София
От началото на 1970-те влиза в сила нов закон, според който покупко-продажба на недвижимо имущество се осъществява само от държавна комисия. И който реши да продава имот го обявява, а държавната комисия определя кой ще е купувача и на каква цена ще купи недвижимия имот.  Всеки който желае да се сдобие с жилище след 1970-те, се записва в списък и чака на опашка. Държавна комисия определя кой от чакащите е най-нуждаещ се и на него дава жилище, с държавен кредит за 20 години (ново строителство), на цена дотирана от държавата. Според публикуван в Държавен вестник от април 1988 год. тиражен лист на Държавната парично-предметна лотария: Цена на едностаен (панелен) апартамент в София е 9001 лева, при отпускане на държавен жилищен кредит от ДСК, с лихви по-малки от инфлацията. Цена на двустаен апартамент в столицата14 304 лева
.  Цена на тристаен апартамент20 000 лева.  Алтернатива за сдобиване с жилище без чакане на опашка съществува и при социализма, но на пазарни цени, без дотации от държавата: Цена на едностаен апартамент - 10 000 US$ (30.000 - 40.000 лева по черен курс, т.е. конвертируем курс на долара). Според някои неофициални източници, средата на 1980-те, един тристаен апартамент в центъра на София, се е продавал нелегално за 40 000 – 50 000 лева.
 По времето на Тодор Живков се утвърждава и правилото, че сам човек или семейство имат право да притежават един апартамент до 120 кв.м. в окръжен град и една вила. Хора на изкуството или науката имат право допълнотелно на кабинет към апартамента на площ до 20 кв.м. С цел да придобият нов апартамент, при условие че вече имат един, хората или са се развеждали (по-рядко) или са прехвърляли (най-често) вече съществуващия апартамент на своите деца.

Десети ноември 1989 г. заварва България с уникално ниски цени на електроенергията. Токът за населението струва 4,5 ст./киловатчас по дневната тарифа и точно 2 ст. по нощната. Тези стойности важат за цялата страна. При соца цените на тока са се променяли най-много веднъж на петилетка. Например през януари 1970 г. дневната тарифа е била 2,2 ст./квтч, а нощната - 1 ст./квтч. Следващата промяна е от януари 1980 г. Тогава дневният ток поскъпва с 45% до 3,2 ст., но цената на нощния не мърда. Следващото увеличение през октомври 1985 г. обаче е жестоко. Дневната тарифа се вдига с 41% до 4,5 ст., а нощната скача двойно до 2 ст./квтч.
Месечни сметки за ток за 2-стаен апартамент без ТЕЦ в София, 1972 год.
След 9 септември 1944 г., повечето домакинства в НРБ се отопляват с дърва и въглища. В някои кооперации, строени през 1950-те, е било изградено локално парно отопление, в което  също се използват дърва и въглища. От началото на 1960-те до средата на 70-те много домакинства преминават на отопление с нафтови печки. След първата петролна криза 1973 год., в България продължава да се продава нафта за отопление на същите цени, но се преустановява производството и продажбата на нафтови печки, чиято цена на старо поради липсата им нараства. В края на 1960-те започват строежи на ТЕЦ, които захранват с топла вода и отопление по-голямата част от жилищата в столицата и големите градове. Между 1970 и 1990 год. повечето домакинства се отопляват с централно парно отопление

ТЕЦ "София"
Сметките за парно към края на 80-те са около 20 лева на месец за тристаен апартамент, при стайна температура около +23°C +26°C, без топломер и енергоспестяващ регулатор. Температурата в жилищата тогава се регулира чрез отваряне на прозорците в жилището. Цената на 1m³ вода за домакинствата е в порядъка на 15 ст., а телефонният разговор независимо от продължителността му струва 0,014 лв. от домашен телефон  0,02 лв. от уличен автомат. Домашният телефон дори и към края на 80-те все още е лукс за голяма част от домакинствата в страната и затова изпращането на писма из страната, което струва 2 ст. е в пълна сила. 

                                                                                                                           Следва продължение...

Източник на част от информацията:
http://www.konzertfilmer.de
http://www.trud.bg (отделите "Бизнес" и "Общество")


ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

47 comments:

 1. Нямам ясен спомен от онова време, но като гледам снимките ми се струва, че всичко е било много по-подредено и най-вече РАЗУМНО.

  ReplyDelete
  Replies
  1. да, разум,.... спазваха поговорката...на народа му дай игри и хляб и ги имахме....сега игри мноооого но нещо с хляба го позакъсаха

   Delete
  2. Беше по-добре, щото имаше софийско гражданство. И София, от където са снимките не беше пренаселена

   Delete
  3. Съгласен съм

   Delete
  4. Спомням си малко от 80-те, но си имаше и добри и лоши страни! Само това със Софийското гражданство не ми е много ясно! Докога с тези глупости за "столичаните". Просто София е столица и е нормално като финансов център всеки да се "бута" първо тук. Само да ви кажа, че аз като човек от "прованса" от един незначителен и стар български род, който се е борил и срещу турците, и за който има няколко думи и в Плевенската Панорама, мисля, че София без хората ще е поредното "селце". И това че е пренаселено е проблем определно, но решението не е "софийско жителство" според мен :)
   Аз лично чистя пред и около мястото, в което живея, финансирам малки ремонти на общи площи, а доста "коренцяци софиянци" само мърморят и не си мърдат пръста. Такива разбира се има и между хората дошли от провинцията, такива има и в самта провинция - така че проблема не е просто в забрана на пребиваването :)
   Усмихнете се и да работим заедно - няма софиянци и провинция - има само Българи!

   Delete
  5. Добре казано, г-н Стаменов. Поздравявам Ви!

   Delete
  6. Има снимки и от Бургас - снимката с кръговото например!

   Delete
 2. нали повечето искаха да живеят още по добре, както в западна Европа...е това което ни бе малко, сега вече на някой ще се вижда много, но.......

  ReplyDelete
 3. Da de to hubavo be6e po komunizma samo 4e na kakva zena.hode6e se na po4ivki na liavo i na diasno,za obrazovanie da ne govorim za6toto se znae6e kak se stava lekar ,ili advokat(pazi boje)obrazovanieto na nikade,da ne govorim za darjavna sigurnost .ami to samo tova li be6e.za6toto niakoi si pojivia dobre 30-40 godini zatova sega sme na toq hal.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Да, ставаше се трудно адвокат и лекар и затова най-добрите ни специалисти са точно от онова време, а пък приемните изпити не бяха никак лесни. Който си учеше нямаше грижи, а на неуспелите все наякакви връзки и интриги са им в главите, казвам го от опит защото и мен ме приеха да уча тогава и не малко хора ме питаха така- с връзки ли? Не, с учене! - им отговарях.

   Delete
  2. Кой набор си,приятелю?Пай не си запознат с близката българска история от преди 10 ноември...

   Delete
  3. Наборът му е някъде след 1990 г., тъй като изобщо не се личи да се е обазовал.

   Delete
  4. Наборът му е някъде от средата на 50-те.. Поне с такова впечатление оставам от думите му...

   Delete
  5. И мен ме приеха "с учене", но голяма част бяха деца на Активни борци и ги приемаха без изпити, не помните ли!?

   Delete
 4. Gospoda SOFIQNZI ne si mislete 4e horata idvat v Sofia ot hubavo ,idvat za6toto samo tam moje da se nameri 6to gode niakakvo prepitanie.Pak i goliama 4ast ot taka nare4enite sifiqnzi sa sofiqnzi ama parvo pokolenie

  ReplyDelete
  Replies
  1. Стой си на село и си бери царевицата !А да пишеш на български можеш ли?По онова време работа имаше и по селата,и по градовете!

   Delete
  2. Това, че само в София има що годе добра работа е следствие точно от премахването на жителството. Идеята на жителството беше хората да живеят в родното си място и да развиват местната икономика. Когато се премахна жителството и хората напуснаха малките градове, първото следствие беше, че там намаля работната ръка и изградените навремето промишлени и селскостопански комплекси, останали без поддръжка и ръководство, се превърнаха в лесна плячка на хищническата приватизация и на откровените кражби. Така че изградената по време на бай Тошо икономическа база вече я няма, а постоянното намаляване на населението води до там, че тя няма как да се възстанови или да се изгради от нулата. Това е един порочен кръг, жертва на който са ставали в миналото всички държави - вкл. и Съединените щати (прочетете "Колапсът" от Джаред Даймънд). Стартът на този убийствен процес беше даден с премахването на жителството.

   Delete
 5. А ве то и онова време си имаше свите плюсове и минуси.Ама сегаса го обърнали на АНАРХИЯ нашите "държавници".Докато съществува комонистическото съзнание на Българина няма да се оправим.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Българина никога не е имал"комунистическо " съзнание....Той даже никога не е знаел какво точно представлява комунизма,по простата причина,че никога не го е виждал.

   Delete
  2. ами кажете тогава къде има комунизъм да отидем да го видим:-)) от любопитство, не да живеем в него...

   Delete
 6. Да, всичко е било чудесно. Единствения проблем, е че днес и още 20 години напред ще плащаме за „хубавите цени и лесния живот" през това време.

  ReplyDelete
  Replies
  1. сега плащаме не за онова време , а за хубавия живот на сегашните управляващи

   Delete
  2. ...Всъщност има една мъдрост,която гласи така:
   Не страшно,че не можем да нахраним бедния,страшното е да не можем да изхраним богатия....

   Delete
 7. Имаше и хубави неща, както и много лоши. Да не можеш да кажеш какво мислиш гласно, защото видите ли, комунизма е по-по-най и своеволието да го направиш въпреки тази забрана беше равно на самоубийство. Белене, Скравена .....има все още живи хора, които могат да напишат томове за преживяното там. Да, нямаше толкова кражби, убийства и т.н, и беше някак по-спокойно, но се чудя дали ги нямаше поради факта, че хората ги беше страх от всичко и всеки. Господина, който написа, че е било по-трудно да се влезе в университет и че не е било с връзки......може би, да. Но нека му кажа защо моят свако записа да учи висше на 46г., защото не му даваха, те, комунистите. Бил син на поп и не му разрешаваха да учи поради тази причина. Той пък за разлика от баща си беше пълен атеист . Защото навсякъде това, че е син на поп му пречеше. Сега като ги гледам как влизат в църквата т.нар. комунисти, все едно си влизат у тях, а преди ако си спомняте имаше само Дядо Мраз, каква Коледа.....няма такъв празник.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Е и? сега като можеш да кажеш мислите си на глас каква е файдата? Едно и също си е ...ама това няма да те нахрани нито ще те направи по щастлив

   Delete
 8. .....Тизи данни са само една малка част от примерите,които доказват,че българската формула за социално общество е функционирала безгрешно и перфектно и то най-вече в социална насока-хората са имали възможността да живеят по-добре в пъти от сега.За онези,които оспорват-аз започнах трудовия си стаж в началото на 1988 г и много добре знам как беше...Първо-в България нито е имало комунизъм,нито някой се е опитвал да го строи.Второ-капитализмът по цял свят се доказва като антисоциална система и механизъм,който е създаден от едрите собственици,за да обслужва техните лични интереси и както е видно напоследък не функционира хич добре....В хода на еволюцията той се явява по низша степен на развитие от социализма,но просто човешкият индивид не е доживял и не се е развил достатъчно интелектуално,за да може да го контролира и да го развива.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Точно така е, сега на запад се чудят как да пооправят капитализма, че много му лъсна задника с тлкова кризи и корупция. Но това е антисоциален строй и си е създаден за богатите.

   Delete
 9. .....тази тема е вечна като света.Много може да се спори,но корените и се крият в основите на нашето интелектуално развитие,в нашата еволюция...Просто направихме голяма крачка назад в развитието си,като не оценихме онова,което притежаваме духовно....

  ReplyDelete
 10. Може само да се радвате, че не сте живели тогава. Завиждам ви!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ние, които сме живели тогава, се радваме, че успяхме да поживеем. Сега мога да сравнявам тогава с българската псевдодемокрация след 1990 и с дивия западен капитализъм, защото живея в Испания. При това живеем добре за разлика от няколко милиона други испанци. Но да живееш добре и да си успял не значи да не виждаш по-далеч от носа си. И двата строя си имат плюсове и минуси, разликата е в това как живее голямата част на обществото, по-беззащитната. Не може да казваме, че капитализмът е прекрасен само защото точно ние сме натрупали някакви пари и можем да отскочим свободно до Париж. Един строй се мери с това как живее цялото общество и какви са възможностите за всички. Не всички могат да станат бизнесмени - честни, да речем, или крадливи, да речем. Но бизнесмените не могат да си правят бизнеса без останалка част на обществото, която също трябва да има някакава сигурност, възможност за образование и за що-годе приличен живот. Което не може да се каже за българския нито за испанския капитализъм например.

   Delete
 11. Напротив,не само съм живял,но и първият ми трудов стаж е от 1986 г.в телефонният завод в сОФИЯ,КОИТО ИЗНАСЯШЕ ПРОДУКЦИЯ ЗА ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЗА МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ГОДИШНО...И какво се случи?!Група "демократи" от бившата върхушка сметнаха,че ще е по-добре да разпродадат тези предприятия на себе си или на близки свои хора чрез хитро измисления способ за "приватизация"...на латински това означава ПРИСВОЯВАМ.Колко точно казано,нали?И изведнъж тези заводи бяха обявени за губещи и изкуствено фалирани,за да бъдат разграбени.Това продължава вече 23 години...и като гледам още има за крадене.

  ReplyDelete
 12. Панелките и големите градове ви изпиха мозъците!Забравихте, че сте човеци, станахте безчувствени роботи със "софийско гражданство", бездушни кукли на конци и промити мозъци с банкови кредити........Докато не се върнете към корените на човешките ценности, към земята и Природата ще страдате жестоко и ще се самоунищожавате......

  ReplyDelete
  Replies
  1. ....Прав си,градът убива човешкото у хората.Много точно казано!

   Delete
  2. Що не си отидеш на село да си го възвърнеш :-)

   Delete
 13. НРБ беше един бостан в който имаше само пъдар, нищо носталгично няма в един лицемерен 50 годишен период от време.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Бостан, в който хората имаха работа, хляб, собствено жилище, здравеопазване, образование и т.н. Сега вече ги няма лицемерите от онова време, а имаме откровени разбойници, родоотстъпници и национални предтели за управници.

   Delete
 14. Николай ЖелязковJuly 16, 2014 at 12:20 AM

  Хората бяха по-истински и не мислеха основно как да си платят сметките. Имаше много разумни неща. Имаше и неприятни неща - например, че на практика не можеше да отидеш в западна държава или само по някакъв много втори начин. Един телевизор наистина струваше няколко заплати. Храната беше прекрасна - плодове, зеленчуци, хляб, сирене масло, мляко, месо - всичко беше истинско. Въздухът беше чист, а сексът мръсен. Много неща бяха предвидими за месеци и години напред. Баджанащина имаше и преди, има и сега. Това, че сега карам малко по-хубава кола от Лада не ми прави животе по-качествен. Има и един лош момент за социализма - ако не бяхме го свалили сега сигурно мобилни телефони и лаптопи щяха да имат само от ЦК на БКП или може би и ние щяхме да имаме, но със записване и чакане по 2-3 години. И преди имаше и хубаво и лошо и сега има и хубаво и лошо.
  Във всеки случай преди нямаше толкова престъпност, нямаше толкова наркомани, като деца играехме и се смеехме до 12 часа през нощта без опасност от отвличане или нападение.
  Време е вече да си изградим национално самосъзнание, чувство за принадлежност към България.
  А как съм кандидатствал за МЕИ-то и колко съм учил математика за да ме приемат в добра специалност - аз си знам. Сега ВУЗ.овете не могат да си наберат студенти..

  ReplyDelete
 15. Anonymous, Има снимка и то Бургас

  ReplyDelete
 16. Всеки ден преглеждам коментарите. Питам се аз ли съм най стар или на другите мои набори им е под достойнството да четат откровените глупости които се изписват за "онова" време.ДОКОГА ще ви казвам , че коментари могат да правят само тези над 75-80 годишни./Естествено без възрастови изменения на мисловната дейност/.Едно нещо трябва да си го преживял.Вече 25 години се краде построеното,създаденото от нас.Мислете ако имате с какво.

  ReplyDelete
 17. Предлагам част 3-та - колко струваше една лека кола и колко се чакаше. За една Жигула - 10 години. Аз моята не я дочаках. Цената на колата - колкото един 2-стаен. Даваш предварително 1/3 от парите и те ти седят затворени 10 години - няма лихви няма нищо. Ако искаш от черния пазар да вземеш кола веднага - плащаш двойно. Аз не мисля, че имаше хубави неща - "хубавото" беше че си живуркаш - имаш си едни сивички мечти и гледаш как живота ти отминава. Да - със живуркането се свърши - но ако се напънеш всичко вече е възможно. Това преди го нямаше - даже си нямате представа какви смешни мечти имахме - напр. за екскурзия в западна страна - спомням си, че 3 дена в Гърция струваше 2 месечни заплати и ти разрешаваха ЦЕЛИ $10 джобни!!!!! Да не говорим, че като нищо можеха да не те пуснат - имаше изходна виза - МВР трябва да реши дали си благонадежден за да пътуваш.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Сега като свободно си обикаляш по Европата ,както казва Бай Ганьо, и какво. Я се огледай около себе си и виж кой излиза . И като свободно си се разхождаш се огледай да видиш 99% от тези хора с какво се занимават. Срамота е висшисти да мият чинии и да бършат лаина.Защото ние за друго не им трябваме на "европейците" и "американците."
   Относно чакането за коли е така. Но пък имаше редовен транспорт - влакове и автобуси , до всяко малко селце.И беше по-евтино да пътуваш с такъв транспорт, отколкото с личен автомобил. А сега старците (защото в селцата не останаха млади хора) са откъснати от света и оставени на изживяване да се оправят както могат. Срамота е, защото това са нашите родители, нашите баби и дядовци.
   Относно живуркането. Животът ни беше спокоен. Нямаше гладни хора макар и в магазините да не беше пълно със съвременните боклуци. Всеки си имаше жилище и не можеше да видиш бездомник. И то защото нямаше такива.
   България беше пълна с работещи хора, защото за всички имаше работа. А сега сме една държава пълна с пенсионери и цигани. И тази държава не се грижи за хората си. А ги принуждава да си оставят деца и семейства да слугинстват на "хубавите европейци" за да могат да се нахранят.
   А като ти чета статията ти и преди си си бил далавераджия по душа. И ако теб не са те пускали да излизаш навън значи е имало причина, и вероятно не си бил благонадежден. А като чета написаното от тебе и сега не си по-благонадежден.

   Delete
  2. нямаше "работа", а имаше "работни места" - това е съвсем друго, да не се бъркат, много моля!
   и какво като обикалям по Европа ли? - ами чувствам се европеец, кеф ми е:-))

   Delete
 18. Харесва се само на тези, които не успяват сега. Едва ли има някой, който се справя добре в момента и да иска да се върне времето на празните магазини безвкусното обзавеждане, чакането за кола с години ред други простотии на комунизма, плюс всичките му репресии. Заради едните евтини сметки за парно ток, вода и телефон, според мен НЕ. На който не му стигат пари, да работи повече, все пак социализма е изграден с много труд и с много труд трябва да си го построите и днес!

  ReplyDelete
 19. Тогава по онова време имаше и хубави и лоши неща
  Истината е че хубавите бяха повече.Имаше работа имаше здравеопазване имаше образование.
  Имаше контрол за качество и ядяхме храна а не боклуци като сега пълни с всякакви гадории и заместители.
  Сега образованието е нулево здравеопазването бизнес работа няма.Имаше казарма имаше армия и младежите ставаха мъже учеха се на дисциплина и ред а сега казарма няма армия няма има само едни обезкосмени изнежени гейчета които дори не знаят кой е създал Българската държава.Имаше едно политбюро и толкова а сега има 240 дебелосерци от които да те е срам че си Българин!
  На 48 години съм 21 са ми минали по онова време и 27 през "демокрацията"и мога да направя разлика между хубавото и лошото.

  ReplyDelete
 20. редовно чета тези коментари и оставам с няколко впечатления:
  1. Едва ли не всеки си имал "своя социализъм" - за едни много добър, за други много лош, гледните точки са непримирими, няма смисъл да се спори, защото никой не може да убеди другия;
  2. Нещата (стандарт на живот) тогава и сега са несравними по чисто обективни причини - много от сегашните неща при соца ги нямаше и просто не могат да се сравняват. Но дори и тези, които ги има трудно могат да се сравняват по други причини (бързина на доставка, разнообразие, качество....). Чудя се ако тогава имахме сегашните потребителски "изкушения" дали щяха да ни стигат парите?
  3. За социализма тъгуват най-вече хората, които искат гарантиран "социален пакет" и им е добре в него. Обратното мислят най-вече хора, които са по-отворени, инициативни, не е проблем да рискуват, да пътуват, да се преселят другаде...
  Всъщност, знам ли....

  ReplyDelete
 21. Съвсем случайно попаднах на този форум във ФБ и много внимателно прочетох всичко написано от началото до сега.Адмирации за темата!Ще си позволя и аз да изкажа моето скромно мнение...Аз съм на 47 години и в общи линии се пречислявам към това поколение,което метафорично казано е:Ни рак,Ни риба...По някакъв начин и стечение на обстоятелствата сме имали възможност да се докоснем и до комунизма и демокрацията(или едни опитни зайчета,каквото и да означава това)!Явно мненията са доста противоречиви,но има няколко основни неща,които обединяват позициите,преди и сега...Както и да е,нямам намерение да правя разбор,просто ще споделя мнение.
  След 10.11.89г не мога да приема факта,че се развали тотално качеството на храните,че пословичните ни със вкусови качества,плодове и зеленчуци на нашия пазар(и не само) бяха изместени от Европейски и Ориенталски.Че всичко се руши и разграбва безразборно(фабрики,заводи,стопанства и т.н...)Изгониха хората от селата и сега там се заселват чужденци,купувайки имоти на безценица,щастливи че могат да живеят природосъобразно толкова евтино...Да,при комунизма си имаше предимства и недостатъци,същото е и сега...Лошото е,че вече сме много разединени и нямаме обща концепция като народ и нация...Ето,едни Унгарци например...хората си държат на тяхното и може би това правилния начин!А ако ние продължаваме да се дърпаме,и да си губим времето в излишни спорове,кога и как е бил по добър живота,нищо добро не ни чака!Трябва да си запазим Нашите си традиции иначе....ЕВРОПА...Анадола е по близо.А Матушка Русия,колкото и да я плюем....надявам се ,че има хора ,които ще разберат какво имам в предвид!

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА