Наближава 10 ноември. Датата бележеща демократичните промени в страната ни.
Новината за падането на Тодор Живков е посрещната от над 8,98 милиона българки и българи.
Политическата система, чийто край настъпва, включва две партии - ръководната БКП и казионната БЗНС.  Преди 25 години най-много реално влияние е концентрирано в Политбюро на ЦК на БКП. В държавата № 1 във властта формално е Държавният съвет, а реално - неговият председател Тодор Живков, генерален секретар на ЦК на БКП.  През 1989 г., когато е съставян бюджет 1990, ДДС все още няма, налогът е въведен през 1994г. Неговият предшественик е данък оборот. Данъкът върху печалбата на БНБ и ДСК е бил 80 на сто. Вноските от печалбата на предприятията са били и най-големият приходоизточник на първия бюджет след демократичните промени. Те са били на стойност 1,6 млрд. лева.

Kак живяхме преди 10 ноември 1989 година и по-добре или по-зле живеем днес от времето на развития социализъм? За този въпрос всеки си има свой собствен отговор.

Ще започнем с цените на основни хранителни стоки, дрехи, обувки и битова потребителска техника. Като задължително трябва да отбележим, че за разлика от днес, преди 1989 год. в страната ни има хроничен дефицит на много потребителски стоки. Характерни са списъците с чакащи реда си хора да се сдобият с телевизор и друга битова техника. Известен от онова време е и израза „пуснали са маслини, кафе, луканка“ и т.н.  Дали, чрез чакане на километрични опашки пред магазина или с използването на връзки, населението в повечето случаи успява да намери начин да се сдобие с желаната от него стока, въпреки недостига в търговската мрежа. Бленувани за народа остават и стоките в корекомите, чийто достъп до тях е изключително ограничен за обикновения социалистически труженик.
Ето какво показват числата на сухата статистика и нека всеки сам намери отговора за себе си.

През 1989 година средната заплата у нас е 274 лв.
Според данните на НСИ преди 24 години българинът е изяждал двойно повече хляб, месо, яйца, плодове и зеленчуци. Потреблението на мляко днес е паднало почти 10 пъти!
1 килограм от хляб “Добруджа” струва 26 стотинки. Така с една средна заплата от това време са можели да се купят точно 1055 килограма хляб. А типовият използван масово за храна на прасетата е 13 ст. Най-консумираният “Бял хляб” е 32 стотинки, а ръженият 250g – 8 стотинки.
1литър прясно мляко - 30 стотинки ;  500g кисело мляко произведено от краве мляко - 23 ст. Кисело мляко смес от краве и овче мляко - 37 ст.
1kg сирене: от краве мляко – 2,30 лева, от овче мляко – 3,30 лева. Кашкавал Витоша (от краве мляко) – 4 лв., кашкавал Балкански (от овче мляко) – 5 лв.; 125g масло от краве мляко – 0,50 лева
Баничка със сирене – 10 стотинки.; Цена на вафлаОбикновена вафла 5 стотинки, локумена вафла 5 стотинки, шоколадова вафла 8 стотинки, вафла “Морени” 75g – 15 стотинки.
Сладолед от краве мляко и сметана – 20 стотинки.;
100g. български шоколад с нарисувана на опаковката крава - 0,70 лева.
Какао се отглежда само в Западна Африка, като собственици на плантациите са западни корпорации. Съответно по линия на СИВ не е било възможно България да внесе какао или шоколади. В корекомите на пазарни цени шоколади са се продавали по всяко време.
 Кутия шоколадови бонбони "Финни Млечни" - 1,40 лева. ; бонбони "Черноморец" - 1 лев.; Кутия локум – 20 стотинки.; Цена на дъвка - Восъчна дъвка "Бисер" (кутия с 6 дражета, българско производство) - 4 стотинки. Вносна дъвка от каучук, един брой - 10 ст.
  Цени на безалкохолни напитки:
Цена на боза - чаша боза (200ml), произведена със захар – 4 ст., чаша боза (300ml) – 6 ст., чаша боза (500ml) – 8 ст.
Лимонада 330ml (газирана напитка с оцветител и аромат на лимон)
– 5 стотинки.
Оранжада 330ml (газирана напитка с портокалов сироп)9 стотинки.
Минерална вода - Газирана минерална вода, най-често от Горна Баня или Хисаря - 8 ст.
 Швепс 330ml (Schweppes)- 15 стотинки. 
Кока Кола 330ml (Coca Cola)-15 стотинки.
При социализма Кока-Кола почти не се е намирала по магазините. През 1970-те с не голям успех се продават напитките "Алтай" и "Етър", с цвят на Coca-Cola и неудачен имитат на вкуса на Кока-Кола. Schweppes ® преди 1989 е имало редовно по магазините, защото България в средата на 1970-те купува лиценз за производство.
Цена на бутилка бира: Светло пиво 1/2 литър до 1988 год. - 26 ст. 1989 год. - 32 стотинки. Една средна работна заплата през последната година от управлението на Тодор Живков, стига точно за 980 бири.
Цена на яйце от кокошка: от 8 ст. до 10 стотинки.
Цена на маслини - 1kg маслини – 60 стотинки. Маслини не винаги има в търговската мрежа.
Цена на лютеница
Бурканче лютеница, произведена от български чушки, домати, слънчогледово олио и подправки – 53 стотинки. При социализма лютеницата се произвежда в два варианта:
- С рисунка върху етикета на момиче, държащо в ръка намазана филия и умазани с лютеница бузи, с мек вкус на сладки чушки.
- С рисунка върху етикета на хоро, с леко лютив вкус.
Цена на рибата: 
1kg риба Цаца (Копърка) - 60 стотинки.; 1kg риба Скумрия-1,60 лева.; 1kg риба Сафрид-
1,40 лева.; 1kg риба Мерлуза-1,20 лева. 

По времето на социализма у нас съществува голямото в световен мащаб предприятие „Морски и океански риболов“, а в Бургас се намира най-големия рибоконсервен комбинат в Европа „Славянка“.
Преди 1989 г. ДСО ”Родопа” е единствената държавна фирма осигурявала снабдяването на населението с месо и месни продукти. Месокомбинатът има клонове във всеки окръжен град, както и много цехове пръснати в различни кътчета на страната. Производител на мечтаните от трудещите се маси панагюрски и карловски луканки, шпекови салами и свински филета, за които по празниците се извиват километрични опашки. Тогава хубавите луканки, суджук на подкови и някои видове колбаси, са дефицитна стока, която се появява в търговската мрежа от време на време. Най-масовите т.н.малотрайни основни марки са салам „Камчия”, „Хамбургски” и „Телешки”, кренвирши, сарфалади, дебърцини и др. Колбасите от най-ниския ценови клас народът им дава името „Кучешка радост”. За деликатес се считат филе “Елена”, салам „България” – класически луканков салам, „Амбарица”, Деликатесният”, луканковия "Мусалла", "Пражка шунка" от бут, лебервурстът и др. Вкусът и качеството на колбасите ни тогава кара поетът Орлин Орлинов да възпее бившия социалистически монополист ”Родопа” в грандиозна поема, която завършва с високопатриотичният въпрос "Такива салами да има в Маями?"
Свинско месо:  Цена на 1kg свинско с кости (котлет)-2,60 лева.
Цена на 1kg свинско шол -4,50 лева.
Цена на 1kg свинско бон филе - 7 лева.
Цена на 1kg луканка - 6 лева.
Ценообразуването на храните при социализма, зависи от разходите за производството им. Например цената на рибните продукти, е значително по-ниска, от продуктите от свинско месо, защото рибата не изисква специално отглеждане.  Цената на обезмаслено мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, както и цената на типов или ръжен хляб, също е по-ниска, поради по-ниските разходи при производството на тези продукти.

Цени на плодове и зеленчуци:
Цените на плодовете и зеленчуците тогава, в зависимост от сезона и в зависимост от това дали са местно производство или са вносни, варират до 200%. През 1960-те и 1970-те България заема първо място в Европа по производство и износ на домати на глава от населението. 

1kg български кръгли домати за салата със срок на годност 48 часа – 20 стотинки. Продълговати домати за готвене и консерви – 12 стотинки. 
Цена на грозде: 1kg българско грозде – 30 ст.; Цена на диня - 1kg диня – 5 стотинки.   Цена на банани
1kg банани – 1,20 лева по празници (най-вече за Нова година) – с чакане на опашки и ограничения за кг. В останалото време, когато има в т.нар. „Показен магазин – цена 2 лв. – без чакане на опашки. 
Цена на портокали - 1kg портокали – 90 стотинки. Също дефицитна стока.
Притиснати от надпреварата във въоръжаването, характерно за Студената Война, СССР и Източно Европейските им сателити развиват с най-висок приоритет тежката промишленост и военната индустрия. Леката промишленост и производството на стоки за потребление: дрехи, обувки, мебели, леки коли, потребителска техника остават на заден план. Югославия, Турция и Гърция развиват приоритетно лека промишленост, с което се създава убеждението, че всичко което е капиталистическо е много по- добро и качествено от нашенското.
Цени на облекло, обувки и битова техника произведени у нас:
Джинси (дънки) италианско производство:22 US$ в кореком, на черния пазар – 60-70 лева.
Цена на мъжка риза: 7 лева.
Цена на чифт обувки: 20 лева. 
Цена на автоматична перална машина: 500 лева.
Цена на хладилник: 300 лева.
Цена на цветен телевизор: 1000 лева.

Цената за детско облекло и обувки при социализма е два до три пъти по-ниска, от тази за възрастни. По-голямата част от населението през епохата на социализма, обяснява ниските цени на облеклото и обувките за деца, с по-малкото материал, необходим за изработването им.
Разходите за животоподдържащите храна, вода, отопление, електричество, се покриват с около 50% от заплатите тогава. Останалите 50% се разпределят за дрехи и почивка през отпуската, спестявания за мебели, стерео уредба, видеомагнетофон, цветен телевизор, лека кола и пр.

Следва продължение...
                                                                                                                                               09.11.2013.
Източник на част от информацията:
http://www.konzertfilmer.de
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ>>>

148 comments:

 1. Адмирации за чудесната статия и обзор. Бидейки дете на комунизЪма, бих искал да си позволя да коригирам някои дребни детайли. Нямам представа кой точно период на комунистическия период се визира в статията, но през 80те години, средната работна заплата беше около 120лв (майка ми, тогава гл. технолог в огромно предприятие взимаше толкова). Пак през 80те, около 20тина лева отиваха за сметките ни за ток, вода, телефон. Вторият ми баща, бивш шофьор в Либия, беше от малкото облагодетелствани да пазарят в Кореком, ми купуваше дънките (оригинален Levi`s) po $6-7. През 85та си купихме (от Кореком) цветен телевизор JVC за скромната сума от $150 (беше голям, нямам идея колко инча...но да кажем нещо като 28-30) и видео Sony Betamax за около $200 (беше феноменална щайга....така и не схванах как VHS успяха да ги изместят...но това е др тема). През 88ма, купихме втори телевизор, български - В. Търново...беше около 100лв.
  И мисля, че това са ми корекциите по статията. Другото което бих искал да изтъкна е, че във въпросните години, за които иде реч месото беше истинско месо, млякото беше истинско мляко, доматите бяха истински домати. Нямаше е-та, нямаше нитрати, нямаше вредни съставки...всичко беше естествено, натурално и качествено. Спомням си едни обувки, купени от Валентина...родно производство...купиха ми ги в началото на учебната година, струваха 28лв и след година и половина единствено ципа на едната обувка беше започнал да заяжда. Нямаше и следа, че са носени. А какво здравеопазване и образование имахме тогава....днешните хашлаци нищичко не знаят.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Телевизор "В.Търново" за 100 лева ......смешно....беше около 1000 лева....В тази статия са смесени цени от 1956 до 1989. Бял хляб през 1989 беше 0,48 лева....обувките бяха по 30-40 лева, а луканката е била 6 лева през 1960г......тогава заплатата е била 70 лева..

   Delete
  2. съгласна съм.... майка ми купи пък от кореком за 270 долара пералня АЕГ , която спря да работи септември - 2013 , т.е 33 години служба..... истинска храна, спокойствие , чистота- улиците се миеха всяка седмица, здравето и образованието на високо ниво , без дрога..... да не продължавам ....

   Delete
  3. Бил съм малък, но все пак помня.

   София 81 беше към 1600 лв, а човек със 200 лв заплата трябва да е бил в МВР, иначе няма начин. Всичко се купуваше с връзки. Споменатото изобилие от мляко, хляб и тн е пълна глупост. Висях на някакви безкрайни опашки за мизерен вносен салам, в който със сигурност не е имало месо. Киселото мляко беше толкова некачествено, че всъщност не знам дали е имало мляко вътре въобще. Стъклените бурканчета изчезнаха още средата на 80-те.

   Свинският шол беше 6.20, заплатата на майка ми към 120 лв. 5% от заплатата за 1 кг месо.

   Delete
  4. За здравеопазването какво да говорим-няма какво да се каже.Гледат че умираш и ти искат парите,ако не платиш си умираш като куче на улицата!!!За лекарите -няма такива!!!Купили си диплома за лекар и ще ни лекуват!!!Образование ли?Какво ли е това?Сега образованието се купува!!!

   Delete
  5. През 1983г. следвах задочно и работех като чистачка в НИМ- София с минимална заплата от 150лв! Така че ,това за 200лв. като най- висока заплата не е вярно! По това време килограм висококачествено краве сирене струваше 1.60 лв. кг овчето серене 2.40лв. кг,едно цяло пиле купувах за 1.20лв , топлопушено филе от скумрия струваше 0.75ст за кг/сега е 12лв за кг/! Но тогава риболовът се дотираше от държавата!

   Delete
  6. не само риболова се дотираше от държавата Ягодке ..много е лесно да се правят подобни анализи на база само кое колко струваше тогава и сега ... Я да каже въпросния списувател колко се чакаше за да си купиш определени дълготрайни стоки и как се зароди така обичаната и до днес Шуробаджанащина... а и още по важния въпрос - след като всичко бе цветя и рози ЗАЩО се дивяхме тогава на Западните стоки по списания и от Кореком , а ги нямахме и не ги произвеждахме у нас ... Много просто защо - основно произвеждахме "самовари" ( АК и РПГ ) , трактори ( ТАНК и БТР) ,и други подобни нужни някому другиго нещица... "истинското" мляко и салам между другото....

   Delete
  7. hora da nese draznim vav korekciite,vajnoto e 4e vav momenta mnogo e zle rabotata ima mnogo bedni ima i mnigo bogati,onova vreme bqha vsi4ki edna klasa i vsi4ko beshe po dobre ot sega.

   Delete
  8. Да кажа и аз нещо по въпроса, през 1989 бях на 13 години, не си спомням никога в семейството ни да се е говорило има ли пари да си платим тока, имаме ли пари за хляб, всяка година ходехме през лятото на почивка.Вкуса на млякото сиренето, хляба всичко беше истинско натурално, а сега въобще знаем ли какво ядем.Помня разказите на баба ми, че когато тя е била малка ако се разболее някой, ако има семейството крава или нещо да продаде ще се излекува, иначе просто умира, тогава ми беше много странно как така трябва да плащаш за да се лекуваш, а то сега дойде това време, ако имаш пари се лекуваш, ако нямаш...Какво да говорим повече и да сравняваме, всички живееха спокойно, сега спокойствие няма...

   Delete
  9. През 1985 г. започнах работа като млад специалист-висшист със заплата 170 лв. (минимална за това образование). Саламът със сигурност съдържаше повече месо, макар че имаше и соя. Млякото също си беше съвсем натурално, днешното "био" не може да се сравнява даже. Имаше дефицит на стоки, то се вижда и на снимките, имаше и соц. дивотии, но като цяло водехме несравнимо по-достоен живот от сега.

   Delete
  10. Заплатата на майка ти е персонална, а не средна. Преди преврата 89-та средната заплата беше малко над 300 лв. Да се разберем, между лична и средна заплата има огромна разлика. Тогава напр. работниците - миньори, машиностроители, шофьори на товарни коли и в градския транспорт, чугунолеяри, електроници и др., получаваха заплати между 500 и 800 лв. Освен това ниските на пръв поглед средни доходи се допълваха от много безплатни обществени фондове, с които реално се вдигаха тройно. Не забравяй за безплатното образование и здравеопазване, за почти безплатните курорти, напълно платените годишни отпуски, евтиният транспорт и т.н.
   Цветни телевизори, както и почти всичко произвеждахме у нас. Имахме един цветен телевизор София 83 - изкара 15 години с един ремонт на 12-та. Наистина бяха скъпи, около 1000 лв., защото за нас беше ново производство. После постепенно започнаха да поевтиняват - серията В.Търново беше 300-400 лв. Освен това внасяхме и от страните в СИВ. Наистина, ел.уредите за бита бяха относително скъпи, но те бяха здрави, добре направени, дълготрайни и реално излизаха евтини. Хладилникът ни Мраз - 270 лв. изкара 20 години и продължава да работи на село. Важното е, че храната беше истинска, жизненият стандарт далеч над днешния, издръжката на живот - евтина. Е, имаше и много глупости, къде ли ги няма, имаше и неща, които можеха да бъдат още по-добре и това щеше да стане с времето.
   Съвременните българи могат само да мечтаят за живота при социализма.

   Delete
  11. Пич, такова животно като комунизъм в България не е имало! Събери някой лев и отиди до Северна Корея, че да направиш разликата от комунизъм и социализъм. Край!
   П.П. Ако успееш, внимавай какво правиш, че може да не се върнеш

   Delete
  12. @dzver , много ги разбираш нещата. "Стъклените бурканчета изчезнали през 80-те". Кажи ми тогава аз като съм роден 90-те, как съм ял купешко кисело мляко от бурканче? Върви си прегледай мозъка, че нещо "помниш" погрешни неща.
   @Anonymous, пич в Северна Корея пък голям комунизъм има... там си е чист тоталитаризъм. Като искаш да даваш примери споменавай Китай.

   Delete
  13. до AnonymousNovember от 9, 2013 at 10:35 PM
   казваш месото било месо доматите домати и млякото мляко и всичко това истинско, ами нищо не пречи и сега да бъде така, но хората се промениха.
   1. Вече няма селяни, няма селскостопанска продукция, хората които живееха по селата сега са в градовете,по ред причини,а и се научиха че търговията е по сладка и не толкова трудоемка в сравнение с селскостопанкската еждневна работа.Затова сега има огромно изкупуване на стоки от съседните страни и директно внасяне по пазари и борси, т.е. 20 % производство на домати и 80 % внос, като процентите са примерни цифри, не отговарят точно на действителноста.
   2.Сега ако се работи в сферата на земеделието и животновъдството, при което целта на чисти продукти се запазва води до мръсни крайници,което модерните жени не са готови да приемат някак си.Виждаме в България какви са Тенденциите,което води до едно единствено нещо или вземаш сродна душа или оставаш стар ерген.Незнам дали ще бъда правилно разбран и затова ще го изпиша по-ясно.Без намесата на химията остава единствено естественото торене, до голяма степен това е акото на Животните, което смесено с вода и оставено така дава абсолютни резултати и перфектна Реколта.Естествено пръскане срещу болести трябва да има и там се набляга на химия,но има и народни си му начини,но химията дава по добър краен резултат.
   3.Липсата на заводи и фабрики както се наричаха по онова време, а в днешно липсата на големи фирми, компании като цяло на индустря води до 1. и 2.Преди години хората работеха или в селата, ако има заводи и фабрики или в по големите населени места, след работа не сядаха по кръчми и заведения, а ходеха на село или директно идваха сутрин от село на работа и после се прибираха по селата и продължаваха да работят,което днес е останало само в спомените на хората, както и многото статии тук в сайта!
   4. И малкото останали производители на земеделски стоки се отказват или от огромната печалба която си желаят, а никой не ще да заплати или от огъването на ръцете, което бива прилагано от изкупвачи било то малки или големи играчи в тази сфера.
   За да не пропусна нищо трябва да пиша на тази тема романи, което не е целесъобразно под статии, а и обема и темата биват до неознаваемост разширявани, което отново си губи смисъла от своя страна.
   Статията е добра и ми хареса, като заключение браво на хората, които са я замислили написали.

   Delete
 2. Не се заинтересувах каква е целта на статията, но да уточня, че у нас обикновеният човек никога не е можел да задоволи обикновените си нужди по обичайния начин - чрез запатата си, получена срещу честно положен труд. Изключвам разбира се "дефицитните" и "специални" професии. За мен лично разликата между някога и сега е единствено в качеството и състава на хранителните стоки и на малка част от услугите. В полза на някога, разбира се. Което пък се компенсира с нивото на достъпност. Обобщен, животът на обикновения български народ и преди и сега се изразява с една дума - мизерия.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da pojasnja na tezi deto hodeha pesha ot seloto do grada za da si kupjat AMBARICA, che wsichko, koeto se e prdpriemalo i se e prawilo si e imalo zashto, IMA EDNA PRIKAZKA VSJAKA ZABA DA SI ZNAE GJOLA. E sega kakwo pusnaha na jurush WSICHKI SELJANDURI, KOJ S OBRAZOVANIE, KOJ NE da ni uprawljava, ele che po gradovete veche njama grazhdani, a samo seljanduri, HITRI I PODLI. NEUVAZHAVASHTI chuzhdata sobstvnost i truda na GRAZDANITE, KOITO SA doprinsli za razvitieto na sobstvenite ssi gradove. Idvat rushat pljujat po wsichko, koeto se e prawilo, OT ZLOBA, CHE E RODEN NA SELO, CHE E PRINUDEN DA KOPAE ZA DA ZHIVEE,...
   DA POJASNJA; DORI I V AMERIKA IMA ZAKON, S KOJTO SE ZASHTITAVA ZHITELSTVO. I TOZI ZAKON E OTDELEN ZA WSEKI SHTAT. DA UVAZHAEMI SELJANDURI. IMASHE OPASHKI NO ZA TEZI STOKI ZA KOITO SE GOVORI DVA ILI TRI PATI V GODINATA, A WSICHKI DRUGI ALAMKOULU SI GI IMASHE I V POKAZNITE MAGAZINI i takiva kato vas nemozheha da si kupuvat, I SAS SIGURNOST E IMALO ZASHTOO!!!!

   Delete
  2. Съвсем точо казано, интерпретациите са излишни, повторенията - също. Комплименти за Анонимния!

   Delete
  3. Melani Anatolievna, научи се да пишеш на български! Неграмотността ти личи дори и като ти чета писанията на латиница. Добре , че не всички граждани са като теб, че пропаднахме като народ.Мислих да изтъкна тук всички критики към твоя коментар, но се отказах - не знаех откъде да започна. Ще завърша критиката си в твой стил: ЕЛЕ много си тъпа моето момиче!

   Delete
  4. Жената се изказва на български, но е писала с латиница, защото може и да няма клавиатура с кирилица или да няма в софтуера си различни азбуки. ЕЛЕ, много си недосетлив!

   Delete
 3. не е вярно , че преди животът на обикновения човек в България е бил мизерен... направо е смешно даже... и за почивки имаше , и за сметките- имаше , малко коли , но поне нови , не капеха масло по улиците , а сега - дишаме газовете на старите таратайки , и телевизор и всичко се купуваше без проблеми , а сега- кредити за всичко......какво като магазините са пълни ? По- вайното е с какво - с Боклуци и некачествени храни и стоки......пълно е с болни хора... забележете в началото на статията колко хора са били в България- почти 9 милиона , а сега - 6,5..... Кво става , а ???????

  ReplyDelete
  Replies
  1. оо, я чакай! не съм живяла тогава, но са ми разправяли - едно време в София не е можело да се диша през зимата от комини; днес, с новите коли и филтрите им, с филтрите на предприятията и т.н., се диша далеч по-добре.

   иначе, защо близо 20% от населението умира или бяга в периода на прехода? защото са били спирани 45 години да излизат от страната по какъвто и да е повод. ограничението ражда желания, по-силни от всичко друго.

   и изобщо, това ли искате - 2 вида крем за лице вместо 100? 2 вида хляб вместо 150?... 1 вид кола вместо много? нула вида портокали до Коледа?
   искате да нямате избор, за да се чувствате спокойни?

   Delete
  2. 2 вида хляб, ама хубав, сега от 150 вида, 2-3 вида са хубави, та се тая. Не, че искам да се върнат ония времена, но в много отношения хората живееха, много по-спокойно. Да не можехме да си купим светен телевизор дълги години, защото бяха скъпи, много скъпи, но за сметка на това никога не сме се притеснявали за това как да си платим ток, вода и за храната. И ходехме всяко лято по 15 дни на почивка на морето. Сега за мен лично лятната почивка на морето е мисията невъзможна, въпреки, че получавам заплата над средната за страната. Телевизорите и сега са недостъпни за хора с по 400-500лв. заплати, защото отиват всичките за сметки и ядене.
   За колите боли ме колко вида са сега, колата ми е за да ми върши работа, все ми е тая каква ще е стига да работи, да е в добро техническо състояние. Карам 20г. Голф и единствената причнина да имам желание да го сменя е, че вече прекалено, често се появяват проблеми по него и става труден за поддръжка. Да сега имаме свобода и няма дефицит на стоки, но за много хора тези стоки по магазините са недостъпни, за УЖАСНО много хора.

   Delete
  3. Сега има всичко , но не знаем какво ядем!!!По точно да кажа-хляба не е хляб,млякото не е мляко,колбасите не са от месо,плодовете не са плодове,зеленчуците са пълни с нитрати,внасяме боклуците на други страни!!!Тогава може да са имали малък избор,но всичко и било истинско!!!

   Delete
  4. За кремовете-2 но сигурно всеки е можел да си ги купи,сега може и повече от 100,но колко хора могат да си позволят кремове за 300-500 лева?Хората работят цял месец за тези пари.Така че за какво са им толкова кремове?Да гледаш като Гаврош по лъскавите витрини?

   Delete
  5. Храната е била поне толкова замърсена, колкото сега. Да ви припомня за Чернобил, първите блокове на АЕЦ, Кремиковци. Помните ли кремиковското зеле? Не е имало нитрати?! А АТЗ-то какво е произвеждало, биотор? А пръскането на овошките с ДДТ?

   Яли сме боклуци и не е имало никакъв качествен контрол. Дори не е било известно, че боклуцуте, които се изливат по нивите са отровни.

   Delete
  6. Напротив, Държавният контрол беше навсякъде , дори и там където не ни харесваше! Но истината е ,че храните бяха качествени и децата растяха здрави, спортуваха масово в училищата , където имаше и медицински контрол от лекари и сестри! Погледнете днешните ученици 85% от тях са с наднормено тегло ! Това сигурно е от "здравословното "хранене с чипсове, зрънчовци,енергийни напитки и вносни плодове и зеленчуци, пълни с пестициди!

   Delete
  7. Не била живяла по това време, но и били разказвали как се дишало! Аз да и кажа , как се диша в днешно време в едно частно шивашко предприятие, където вентилация няма , а ако има не се пуска поради икономии! Същото е и в работилници, където се използват отровни лепила ! Там също частникът прави икономии! Едно време се плащаше вреден труд , осигуряваха се бурканчета кисело мляко, работно облекло, а днес само да гъкнеш за нещо подобно и си изритан навън ,без да ти платят!

   Delete
  8. Ягодке, я не лъжи хората! Стига сте ревали, ко му беше хубавото, при 135 лв. заплата какви луканки от 12 лв. кг. Добре, че имаше евтини столове, та да не умрем от глад. Ама и сега ги има, на всеки ъгъл. За всяко нещо връзки. Всеки те гледа в ръцете и ходи да пее на кварталния ало се замогнеш. Дълги редици за хубави стоки, за дрехи преди Валентина, за обувки, за банани и портокали, след 7 часа обаче няма откъде и цигари да си вземеш! И навсякъде полицаи и доносници, а с тях е интересно. Кой каза виц за БКП,а! А се не сме добре, заради същите тези полицаи и комисари, които завзеха страната и си правят каквото поискат.
   За децата не коментирам, сега е ужас в целият свят за тях. И у Америка децата през 70-80 са живели добре.

   Delete
  9. "mmiu" явно наистина нямаш и идея за какво говориш. Нещата които са ти казани са коренно различни от истината - "2 вида хляб" може би малко повече, но ако си имала удоволствието да опиташ от така нареченият "селски" хляб, никога няма да кажеш че сега ядеш "хляб" ... или каквото е там нещо което като мухляса и става розово. "2 вида крем" е нямаш нужда от повече поради простата причина че не ядеш боклуци от които да имаш нужда от кремове !!!

   Delete
  10. @Dimitar Dimitrov
   Аааа моля, моля. Така наречения "селски" хляб все още си го има по селата в които оцеляха пекарниците. По Тошево време в градовете селски хляб нямаше и си беше същия заводски хляб както и сега - боклук!

   Delete
  11. "2 вида хляб, ама хубав, сега от 150 вида, 2-3 вида са хубави, та се тая."

   Ама не е все тая, защото преди който и от двата вида хляб да вземеш, знаеш, че е хубав, а сега иди ги открий тези два-три вида хубав хляб измежду 150 вида. Важи за всеки вид стока. Раздутото разнообразие е по-скоро недостатък - човек се "губи" в огромния избор и много трудно може да открие хубавото.

   Относно "селския" хляб - 90% от селските фурнички изчезнаха (познайте защо) и хляб в селата се кара от близките градове. Като цяло само домашният хляб остана истински и вкусен "като едно време", но и той си зависи с какво брашно ще го замесиш, защото и брашното вече не е брашно от дълги години...

   Delete
  12. стига с тая храна бе хора, затвърждавате впечатлението ми, че освен с това да се тъпчете не сте имали нищо друго с което да притъпите жалката истина че живеете в държава насочила оръжията си към вас. Свободата на мисълта и духа е много по-важна от трохите, колкото и хубави да са били. Обиждайте сегашния си живот колкото искате, истината е че той е резултат от предишния, няма как да е иначе, историята тече в една посока и всичко е свързано. По-добре да спрете да развивате угодническите философии. Аз съм на 28, взимам около 3200 лв. / месец, пък и от повечето ми приятели незнам някой да работи за по-малко от 1500-1800 лв, а съкрвартиранта ми точно се върна от НАСА. Мога да ви кажа че се реализирам отлично без да съм нечии син, и колкото пречки да съм имал съм се научил да ги превъзмогвам и продълважам напред, да изисква малко повече качества от ония "западните" - да се буташ, агресивно да преследваш целите си и да си фокусиран и самоуверен. Минал съм през работи за 250, 400 лв. и т.н. по стълбицата, да възможно е но с времето ако си упорит става и накрая знаеш че си го постигнал сам и на никой не си длъжен. За мен и доста хора около мен просто е немислимо да се връща нещо подобно на тая "тимархия", в която сте се расли. Разберете моля ви! Без никакво желание да ви настройвам - не ни интересуват безплатното ви здравеопазване, образование и т.н., защото ТЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ БЕЗПЛАТНИ!!!!

   Delete
 4. П. НиколоваNovember 10, 2013 at 1:10 AM

  Абсолютно съм съгласна, че храната беше истинска ,а не химия и ГМО. И здравеопазването беше на ниво и образованието и това че за всеки имаше работно място и възможност за нормален живот. Почивките си бяха почивки, разбира се не в чужбина, но опознавахме родината си ! Нямаше пустеещи земи и къщи по селата, своеволия на цигани и престъпни групировки. Можеше да се прибираш посред нощ без да се притесняваш. Всяка неделя с родителите ми бяхме извън града в близката местност "Отманли" край Бургас ,където имаше детски кът , игрища, голяма поляна с възможност да се накладе огън за печене. Имаше работещи и поддържани планински хижи , в които спирахме за преспиване, когато ходехме с дядо ми на походи. Предприятията имаха вили край морето за работниците си със столови или кухни ,в които да си приготвиш храната, да се попечеш през отпуската със семейството. Повечето от гражданите си купуваха някоя малка къща на село, за да имат вила, така направиха и моето семейство, защото си нямахме имот на село. Тютюневите ниви бяха с възможност да се поливат не с питейна е с преработена промишлена вода, за която имаше и направен водоем. Стоките за бита бяха по-качествени, защото се обръщаше внимание на това да го използваш по-дълго време, а не да го хвърлиш и да купиш ново и пак да хвърлиш и пак да купиш........За отрицателно време гробищата ни заплашват да станат с размерите на градовете ни и като се вгледаш тръпки могат да те побият колко млад народ е в тях. Дори само това говори само по себе си за качеството ни на живот сега. Уви!

  ReplyDelete
 5. Ако се направи подобна справка и за държавите от Западна Европа и САЩ ще се видят, че цените са били същите, само че заплатите в пъти по-високи, както е и сега. Така че не мисля, че показвате кой знае колко интересни факти с тази статия.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Да, и като се направи справка със същите тези държави се вижда че по онова "лошо" време 92% от българското население с минималните си заплати, се е сдобило със собствени апартаменти и къщи! Достижение , за което държавите от Западна Европа и САЩ могат само да мечтаят! ФАКТ!

   Delete
  2. дори и вмомента много от така наречените "чужденци" немогат да си позволят да имат собствено жилище. Не се опитвайте да ни сравнявате с "чужбина" обиколил съм и съм видял много .... не е така както го описват и показват. Погледнете тук!!! По "онова" време са те чакали да завършиш и са ти осигурявали работа. Аз съм от Шумен. Защо градът беше наричан "Десетият град" ? Защото имаше силно развита промишленост. Произвеждаше се абсолютно висчко. А сега??? само полу-празни "предприятия" и запустели заводи.
   Хора с по 2-3 Висши степени немогат да си намерят работа поради простата причина, че няма. Защото няма родно производство. Вече всичко е "внос" който лесно се намира, но отново е трудно достъпен по финансови причини !!!

   Delete
 6. Странно защо са пропуснати някои шокиращо ниски цени: на електроенергията, на водата, на горивата, но както и да е. По-скоро обръщам внимание на важно обстоятелство, което почти винаги се пропуска: Преди 1989г. държавата инвестираше в инфраструктура: язовири и напоителни системи, електроцентрали вкл.АЕЦ, построен със собствени средства, заводи и фабрики, пътища /вкл. най-тежките участъци от магистралите/ и ж.п.линии, ВиК-мрежи на населените места, благоустрояването им, болници и училища, кина и театри... Сега държавата нищо от това не прави с изключение на магистрали, но строени със средства от еврофондове. Та ако всичките тези средства /около 75% от БВП тогава/ се даваха за заплати и пенсии както държавата прави сега интересно какъв би бил стандарта ни на живот?!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Имаше режим на тока и водата. Какво значение има, че е евтино, ако няма ток и вода?

   Delete
  2. И сега токът спира ,без предупреждение, а като го пуснат гърмят електроуредите! Да не говорим за измамите със сметките! В днешно време твърде много населени места се оплакват, че по цели месеци нямат и капка вода в чешмите! Така че................!

   Delete
  3. Абе стига с тия спекулаций за строителството бре много са пошли... Ми Вие за "Ленински съботници" да сте чули? Ами за строителни войски дето ги задържали хората по 2 -3 години, бачкали за по 15 лева, и строяли , ли строяли... Вярно, че и в други страни се е бачкало без пари, но за кратък период от време - не като при нас 30 -40 години непрекъснати строежи на ангария....

   Delete
 7. И до днес един от най-ужасните ми кошмари е как не мога да намеря откъде да купя през лятото на 1988 г. по 2 бурканчета кисело мляко на ден, за да нахраня 6-месечното си бебе, макар да имаше пари за това. Така че НЕ, моля не съжалявайте за ниските цени оттогава!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Не знам в кое населено място е живяла преждеговорящата дама, но аз съм отгледала и двете си деца през 80-те и никога не съм имала проблеми с намиране на мляко или други стоки от първа необходимост. И безкрайно се радвам, че поне първите им години съм ги хранила с истинска храна, а не с боклуците, които пълнят магазините днес. Започвам да мисля, че предпочитам магазини с малко, но чиста стока, отколкото преливащи от отровни изкуственяци щандове и витрини.

   Delete
  2. Така беше, имаше 2 периода с продължителност 1-2 години, през които имаше дефицит и липси на пазара (свързани с временни кризисни явления, дори ограничения в електроснабдяването), но през другото време няма никакво основание за "плюнки" - никога в магазините не са липсвали най-важните стоки за пълноценно хранене и то доста разнообразни и истински. Дребен пример: някой помни ли, че имаше 5 вида Швепс!?

   Delete
  3. Не сте могли да намерите,тъй като тогава беше аварията на Чернобил и млякото се изкупуваше за нула време.И въпреки това имаше мляко.Ако сега има такава авария,пак ще има дефицит на мляко.

   Delete
  4. А по дологоворящата дама навярно е била дъщеря на първия секретар на партията след като е нямала такива проблеми

   Delete
  5. всеки си има право за себе си , само че реално погледнато – човек си е позволявал лукса да иде на море за една седмица с децата,да си купи къща и да я изплати за 2 години(в случая майка ми и баща ми,работещи като обикновенни работници в ТКЗС-то),много ясно ,че с малко повече спестяване през тия 2 години,да изпрати децата си студенти...А сега да видим колко години се изплаща един дом? Колко могат да си позволят да издържат един студент?Коко могат да си позволят седмица на Черно море с децата(не говорим за чуждестранни курорти и т.н.)?Имахме едно телевизорче София31 , но пък мама правеше торти,сладки,хляб,садеше градина,гледаше една козичка за мляко и сирене и отгледа 2 деца сама (баща ми ни остави когато съм била на 3 години,сега съм на 28..).Истината е ,помня как се редехме с батко на опашка с купонче за хляб,но по-скоро се редехме,за да си спечелим вафличката (компенсация задето сме отишли за хляб),глад не сме гладували,но и екстри като портокали и банани имаше само на Коледа.Сега като ги има екстрите целогодишно , няма пари за тях,но и няма нито хляб,вафлички,мляко,дъвка Турбо,ваканция и т.н...всеки да си прави извода кое е по-добре...Ограничено ,но достъпно или изобилие и деца дето им течат лигите пред щандовете и си тръгват с мама с "очи пълни,ръце празни"....

   Delete
  6. Само за две години?! Да не са крали? 8-9 хил. лева. И ещо друго , а БМВ-тата и АУДИ-тата с какво ги купувате? А компютрите, а интернета? А таблетите, а Ифоните с какво ги купувате, бе? Със спестените закуски? ХАхахахахаха

   Delete
  7. И сега има и хубава храна, но вече не е за теб...Другарко :)
   Ей сега мога да си поръчам птиче кисело мляко.
   И ще ми го донесат в къщи, по което и да е време на денонощието.
   Ако поискам и с лъжичка ще ме хранят :)
   Преди било Диктатура на Пролетариата.
   А сега Пролетариатът слугува на Интелигенцията.
   Ами свиквайте, това е положението :)

   Delete
 8. Не е вярно! Това най-вероятно са цени от 60-те 70-те години на миналия век. Цените от 1989 г. ги помним всички и до днес и те нямат нищо общо с изнесените по-горе...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ами като не е вярно дай актуални от 89 година, тогава да видим :)

   Delete
 9. Преди за да имам свободата да ползвам битови екстри работех на повече от една работа,сега е същото.Преди не ми беше убедителен английския за да ми повярват едни холандци че у нас безработица няма,те просто нямаха фантазия дори за да си го представят.Свирех в една група и никога никой не ни е казвал какво да свирим.На много места имаше музика на живо но сега се лансира че са ни преследвали ако слушаш каквато музика сам искаш.Поколенията след преврата 89та година израснаха в лъжа с промити мозъци така че трудно може да им се помогне.Цените са коректни защото 75та година една от работите ми беше в БТА за което получавах 80 лева които просто ми стигаха,не бях семеен.Сега приемам и допълнителна работа но това което ям,средата в която живея и ще живея се влошават със всеки изминал ден.Това е преди,сега и "демократичното" ни бъдеще.

  ReplyDelete
 10. Радвам се, че толкова много хора помнят. Но да не забравяме,че с ред изследвания психолозите доказват, че човешката памет е избирателна и е естествено като защитен механизъм лошите спомени да се изтриват, а да се запазват само добрите.
  Има много неща, които обаче не трябва да се забравят. Аз не мога да простя на тази политическа върхушка, която хапваше храна от Испания и Италия, а премълча информацията за взрива на АЕЦ в Чернобил. Извинявайте, но това за мен граничи с геноцид спрямо собствения ти народ. За справка - на едно от челните места сме в Европа по заболявания на щитовидната жлеза.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Сещате ли се ,че от март 2011 не могат да се справят с реакторите във Фукошима.Сигурно ли е ,че японската радиация е по-полезна от Чернобилската.

   Delete
  2. извинявам се много, но сега когато пуснете телевизорът какво гледате ??? "турски сериали" ?? или "новини" така наречените "новини" които ежесекундно бълват само черна хроника. Загледайте се и си направете труда да преброите колко черни хроника има и колко добри новини !!!

   Delete
  3. Dimitar Dimitrov - не отговораяйте с въпрос на аргумент. Демонстрирате соц. образованието в пълен аспект, т.е. плетора от силогизми, дезинформация, манипулация и най-накрая никакъв реален резултат. Това което е написано е вярно, по-добре обяснете защо ги защитавате същите тия

   Delete
 11. А има ли кой да напише колко са плащали хората например за месечно потребление на ток ,вода ,парно .И тогава може да сравните колко ти остава от заплата и колко ще ти остане сега ако си платиш сметките (или ако въобще може да си ги плати някой с средната работна заплата).

  ReplyDelete
 12. Е,като е толкова хубаво при комунягите що не ходите в Куба,Сев.Корея,Виетнам,а се блъскате за прогнилия запад.Може би сте били от привилегированите!!!А воаяжите на Людмила,Владко на татко и другите им другарчета помните ли?А защо не помните над 30 000 избити в концлагерите?А защо не помните каква телевизия гледахте,в какви "бунгала"почивахте?Пускаха ли ви на запад и ако да кой беше в групата-служител ДС?

  ReplyDelete
  Replies
  1. А сега каква е телевизията,може преди да е имало 2 програми,но имаше качествени предавания.Само да кажа,че съм на 37 години и много добре си спомням онова време.Ходехме всяко лято на море и почивахме в добре поддържани бунгала-поне от предприятието,където работеше баща ми.А нима ученическите лагери бяха нещо лошо?Със сигурност не.Дори в не толкова луксозна среда беше милион пъти по-добре от вихрещата се сега чалгария по Черноморието.Тогава идваха и елитни туристи.На Запад не са ме пускали,но докато бях ученичка ходих в Унгария,Румъния,Чехословакия,ГДР и СССР.И то от училище.Има някои,които макар сега да са отворени границите,не могат да си позволят и до морето да отидат.

   Delete
  2. абсолютно вярно:)

   Delete
  3. Не е нужно да връщаме онова минало, малк оили много то е свидно, изпълнено с приятни спомени за нашето детство... Но може би това да послужи като модел за определяне на икономическото положение на българина. Основните стоки да имат цена, съобразена със средната работна заплата. След като не могат да увеличат заплатите по-добре е да свалят цените на стоките. Ако управниците успеят да вземат недоказаните доходи от престъпниците и ги влеят в икономиката сигурн съм, че не е нужно да си Вдянков или прочие да разбереш, че ще изживееш голяма част от живота си прилично. А дано, ама надали...

   Delete
  4. Защо да ходим в Куба, Корея или Виетнам? Та това си е нашата Родина! Криво разбраната демокрация обърка живота ни. Няма ред и дисциплина, няма уважение между хората. Всеки търси правата си, къде с основание - къде без. Можем само да живеем с добрите спомени от миналото и с мечтите, че някога това ще се върне под някаква форма и при някакви управляващи. Не виждате ли, че често се опитва да се въдворяват старите порядки, които бяха с доказан ефект...Истината е, че това са само опити и това не е възможно да се случи, защото сме малка и зависима държава и никой няма интерес да живеем добре. Да, по времето на т.н. "социализъм" живеехме по-спокойно, хранихме се с качествени храни, карахме руски коли, гледахме две програми на черно-бели телевизори, бяхме по-здрави, но бяхме и по-добри, човечни и състрадателни. А знаете ли колко биха се определили и като щастливи?! Настоящето ни, за съжаление, не е по-хубаво от миналото. За жалост то е свързано с притеснения и лишения, за това как ще купим лекарства на децата си, как да им осигурим качествено образование, как да помогнем на родителите си, как да си намерим работа, за да се справяме с всичко това....И после искаме да сме здрави и да доживеем да станем баби и дядовци...химера!

   Delete
  5. ами така е, това е данъка на свободата, няма пълно щастие...

   Delete
 13. prez 85 roditelite mi kupiha cveten televizor elektron 308 d moje da gresa v modela koyto tejese okolo 60 80 kg dvama coveka edvam go mestehme izpolzvah go do 93 godina posle si kupihme ot novite sls distancionno

  ReplyDelete
 14. Добре,че беше Людмила да се построи НДК- сега всичко в него се прави.....Големите партии нямат и 30 квадрата да си направят например конгрес или конференция и т.н.
  Подкрепям идеята да се се съпоставят цените на парното,тока и водата към заплатите.
  Аз не съм много млад-ама мн.добре си спомням ,че повече от 3-4 лева никога не се е плащало за ток!!!!!!!!!!!!
  Колко е било кубик вода искам да ми кажат някои , които тук пишат ...ама не са били тогава родени....или са били деца....
  И още на нещо ще акцентирам-тогава дали е било възможно да се продават залежали стоки-колко пъти са минавали санитарните органи да проверяват в хранителните магазини.За да бъда ясен- тез по-малките ,които пишат,ама не знаят кво пишат-на тях ще задам въпрос- Възможно ли е да се продава сирене...без саламура-бъдете сигурни-тогава никога,ама никога не се продавало сирене извън тенекията,направено с хубава саламура....
  Тук пишат аз не съм бил тогава роден / малък съм/ -ами за кво пишеш тогава бе капут.....

  ReplyDelete
 15. Познавахте ли тогава..думата "стрес". На 57 години съм. Не ми пука ни за комунисти , ни за капиталисти. Един живот живеем...тогава лошите бяха на "топло" ,сега са навсякъде.Имаше гробища , но не толкова пълни с млади хора, които не искат да учат(болшинството, за паразити), кафенета пълни, дрога, не им се работи, когато видех милиционер ми настръхваше кожата, но къщата никога не е била заключвана...в БГ е кошмар, анархия, командват ни издънките на бившите величия и няма да се променят. Земята се пренасели, миграцията е огромна, природата си отмъщава, свръх производство, болен свят. никой не може да спре прогреса, развиваме се..една война и кой остане, що да се мъчим цял живот и да плачем. работя в чужбина, както неизвестно , колко хора, плащам големи данъци и имам права! В нашата страна дори и като човек не можеш умря...

  ReplyDelete
 16. Ama tova tokat da e 3 leva nali razbirate, che ne e realno??? Moje da si plashtal 3 leva tok, ama tova e zashtoto puk sa ti plashtali 30 leva zaplata da rechem. Tova bjaha izkustveno poddarjani ceni. Planat za petiletkite se dostigashe na 2-rata godina i t.n. Kakvo mi razpravjate sirene, meso, gluposti. Nali jadajhme likanka na praznik samo. Kato tolkova iskate komunizam, varvete v Kuba. Edva li ne ste blenuvali i vie po korekomite togava, ama sega se pravite na interesni, che vidite li tolkova hubavo beshe predi 89. Palen kretenizam. Zatova darjavata e na tozi hal.

  ReplyDelete
 17. Така като гледам май само цената на бананите е останала една и съща....:)

  ReplyDelete
 18. Аз съм роден през 60 -те години на миналия век .И искам тоива време да се върне !!!! Сега какво е .....младите и интелигентни хора си заминаха от България ,останаха старите ни родители за които няма кой да се погрижи ,болни ,бедни и нещастни без децата си .Циганите ,които не успяват да се домогнат до някоя европейска държава и да ни излагат там ,нападат и ограбват селата ,убиват ,изнасилват и за тях закони няма .Н е плащат никакви сметки ,и тн и т н.Политиците скоро трябва да помислят за изграждане на старчески домове ,а не магистрали .Защото тези ,които успяха да се реализират в другите държави ,няма да се върнат никога !!И защо да се връщат ,когато се чувстват емигранти в страната си .Не съм се занимавал никога с политика ,но знам ,че имаше и много ,много негативни неща преди 1989г!Няма да се повтаряме ,.......а сега ???Харесва ли ни сега !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Те и тогава НИКОЙ нямаше да остане тук ако можеше да избяга... Само че на границата са охранявали страбилно да не ИЗБЯГА някои от любимата си мила родина...

   Delete
 19. а Бе яяя...

  ReplyDelete
 20. Искам да попитам ,на някои хора майките ,откъде по това време са имали долари,за да пазаруват в "кореком"?Защото ,обикновените работници нямаха долари.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Моите родители дадоха пари на един виетнамец(те тогава работеха за долари в БГ и имаха право да купуват от корекомите)) и ни купи пералня и магнетофон. Само да поясня те са обикновени хора и бяха тогава с нормални заплати, но стигаха за всичко.

   Delete
  2. Майка ми пък работеше в ИСУЛ - там българите редовно купуваха долари от чуждестранните специализанти, а после всички ходеха на шопинг в Кореком. Честно казано, през онези години изядох повече западни шоколади и всякакви други лакомства, отколкото във времената "след това"... Дори последната бутилка Джони Уокър, която се е купувала със собствени средства у нас, беше пак оттогава.

   Delete
  3. е, моята майка пък не е работила в ИСУЛ, и нямахме долари....
   майка ти не я ли хващаха милиционерите, че търгува на черно?

   Delete
 21. При социализма беше чудесно за управляващата шайка и нейните мекерета. Те можеха всичко, включително и да пазарят в специални магазини, да пътуват където си искат, да вкарват децата си в университетите и на определени служби. За всики останали беше скапан живот без никакви переспективи, никаква свобода, гето. Престанете да идеализирате скапания си живот от тогавашната епоха само защото сте били млади и защото никой не ви е карал да работите и сте имали време да си клатите краката, да клюкарите и доносничите и да въртите разврат в работно време. Това беше прехваления ви социализъм, роби жалки,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Госпожа, бивша другарка, ако наистина сте живяла в България по това време, имам предвид фамилното Ви име, беше добре за обикновените хора, които можеха да си позволят дом, обзавеждане и годишна почивка, а то е ясно, че за управляващите тогава и сега е чудесно. Сега хората с образование не могат да намерят достойна работа с подобаващо заплащане, младите, които работят за чужди фирми са добре, но на каква цена? Какви перспективи имат сега младите и не толкова младите- никакви, вчера се обеси един съсед, свестен човек, притиснат от обстоятелствата, на това ли му казвате перспектива? Явно от далече или от разкази имате информация за онова време, жалко че се изказвате неподготвена!

   Delete
  2. Живяла съм, Господине, до задушаване и до повръщане в прекрасния ви социализъм, съвсем не се изказвам неподготвена. Ако не беше толкова безнадеждна ситуацията при социализма сигурно щях да построя живота си в родината си, а не да давам труда си в чужбина.

   Delete
  3. Поздравления за прекрасното изказване!!! Браво!!! Че тук се впуснаха да превъзнасят комунизма като луди...

   Delete
  4. Boriana Boyer,и като толкова си чакала демокрацията.защо си отишла да миеш чинии и задници на деменции,а не остана да живееш в демократична България ?

   Delete
  5. Как точно разбра какво е работила Боряна? Така като чета ми се струва, че тя има успешна кариера във Франция, в медицински център. Ама вие тъпанарите не можете да разберете, че вас като не ви искат в чужбина, защото сте полуграмотни и некадърни, други могат да се развиват, не само като вас да "мият задници". Някога за всеки кретен е имало работа, ама тва не е нормално, разберете го

   Delete
 22. Смешно ми става като ви чета коментарите.За банани и портокали се редили на опашки...сега сигурно всеки ден ядете нали?Сигурна работа и пенсия,качествено образование и здравеопазване,спокоен живот без престъпност.Сега - чалга клубове,травестити на околовръстното,по центъра се чува само турска и циганска реч,чужди фирми ни експлоатират като животни за жълти стотинки,до няколко години ще станем едно миризливо гето!Хубаво е сега,вижте си 13-14 годишните дъщери какви свирки въртят на турците в махалата.Децата ви ви растат дебили,бъдещата проста лесна за манипулиране работна ръка на Европа!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Децата растат такива, каквито си ги възпитате. Не се опитвайте да прехвърляте ролята си на държавата и на обществото. На родителите не им пка, затова децата са такива

   Delete
 23. Това последно написано е пълна глупост..Мила Борянке,ако знаехме какво ще ни поднесе т,н нова демокрация,нямаше да си мръднем пръста и да викаме:''кой не скача е червен''.Ако знаех ,че така ще се развият нещата,не бих искала да заменя онзи живот с този! Вярно е ,че нямахме свобода,но нищо друго не липсваше. Точно думата ''свобода'' подмами целия български народ да се хвърли с надежда,че го очаква нещо по-добро,както и аз! Да,да бъдеш свободен е хубаво нещо и грешката на старите комунисти беше ,че не позволяваше такава,но такава беше системата на всичките соц.страни.Това и на мен не харесваше .Но сега,какво е сега?Дявол знае какво е!Отнеха ни се всички ценности,имаме свобода ,но само на думи,а сме изгубили всичко останало! Старото време няма да се върне,за всички е ясно,и хората,които управляват се изродиха съвсем, не ,че преди всички до един бяха свестни,но на всеки един преди , днес се равнява на 100 такива. И днес ,освен да се краде ,друго не се прави! Дай боже един ден България да осъмне в един свят ,по-достоен ,по-честен и по-толерантен !Искрено се надявам !Тогава с чисто сърце мога да кажа:Да,България изживя един много труден и дълъг период,но постигна един достоен живот за всички българи!За съжаление днес не мога да го кажа !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Викаш, са те е яд, че застреляхте Чаушеско и Ленчето?!

   Delete
 24. Майка ми се пенсионира през 1981г. като шивачка с пенсия от 150лв. За разноски по апартамента на месец вървяха средно през отоплителния сезон по 30лв.От тях 12лв. за парно и топла вода общо, като парното беше пуснато винаги на макс. и не се дишаше от топлина, а не като сега все едно се греем на свещ! Студена вода 2лв., като динята се изстудяваше на течаща вода!. За телефон месечно по 5лв! За ток месечно около 10лв ! Но през летния сезон цената за режийните спадаше на половина! Днес моята пенсия за 34г- трудов стаж е 240лв, а разноските по същия апартамент за месец са 280лв! Какво ще кажете!

  ReplyDelete
 25. http://www.facebook.com/DieteticienneNutritionnisteBorianaBoyer

  Нашата Борянка си живури във Франция.Не се връща тук да работи като диетолог защото всички сме на диета.Да дойде да живее тук в махалата както не малко български семейства които нямат пари да се преместят да я питам как ще осъмне!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ооо, Ама вие даже сте я проучили вече! Много сте бързи, браво! Може да й позавиждате малко за промяната в начина й на живот, но никога няма да разберете на каква цена!

   Delete
  2. Тези същите гладни хора на диета ли окупират всеки уикенд супермаркетите с огромните пълни колички?

   Delete
 26. По отношение на преди и след 10,11,1989 г. Живял съм и в двата периода и не мога да преценя кога е е било по-добре. Преди лъжехме че работим и те ни лъжеха че ни плащат. Чакахме по 20 години да си купим жигура и по 30г. да си купим панелка, която изплащахме още 20г. Купувахме си въпросните банани и портокали веднъж годишно по коледа и Кока-кола се пиеше само с връзки /не че сме умрели де/. На екскурзия ходехме до Румъния в най-добрия случай, до СССР или ГДР. Не смеехме да кажем нещо, което е в разрез с общоприетото.
  От друга старана сега - несигурност за бъдещето, престъпност, цигания и корупция - цената на демокрацията. Всеки преценява кое е по-добро за него. За мен лично е по-добре сега, но ще трябва още много борба и труд да се постигне това което ни е необходимо да живеем по-добре.

  ReplyDelete
 27. Не се правете на луди 87г. цветен телевизор Електрон струваше 1150 лева ,В.Търново 1000лева
  дамски ботуши бели 75 лева Заплатите бяха 200 лева с данаците ,членският внос за БКП беше 5%
  ергенски данак 5% семейства без деца след третата година 5% ергенски.Полски ФИАТ -8000 лева
  Лада на 5 години 10-12 хиляди лева нова 6,500 ,шоколадово яйце 0,50 $-- 5 лв 1$

  ReplyDelete
 28. Не се правете на луди 87г. цветен телевизор Електрон струваше 1150 лева ,В.Търново 1000лева
  дамски ботуши бели 75 лева Заплатите бяха 200 лева с данаците ,членският внос за БКП беше 5%
  ергенски данак 5% семейства без деца след третата година 5% ергенски.Полски ФИАТ -8000 лева
  Лада на 5 години 10-12 хиляди лева нова 6,500 ,шоколадово яйце 0,50 $-- 5 лв 1$

  ReplyDelete
 29. И се крадеше ама яко, от блоковете с насаждения в селското стопанство, покрай НДК се построиха много вили, Тубите с бензин се носеха от шофьорите в градски транспорт, който колкото можеше да отнесе от държавното носеше. И накрая не остана какво да се краде, защото всички искаха само да крадат ида не работят и сапунения мехур, социализъм се спука. И власт имащите си раздадоха премии в зелено и станаха бизнесмени. И започнаха да крадат с по голяма лъжица. И така до днес

  ReplyDelete
 30. Понеже в коментарите се спори за нивото на живота тогава и сега, ще предложа още един критерий за оценка. Преди средните заплати, /повтарям "средните"/ бяха достатъчни за свързване на двата края плюс обаче покупка или строеж на собствено жилище, а в много случаи и второ жилище, т.нар. вила. Нашето семейство си купи и кола, без това да се отрази съществено на месечния бюджет, защото когато не се отделяха пари за покупка на нещо едро, една малка сума се влагаше всеки месец във влог за жилище на името на брат ми - едно от децата в семейството. Родителите ми не бяха с особено висок социален статус, заплатите им бяха средни.

  ReplyDelete
 31. Абе хора, кво сте ревнали по отнова "славно" минало. Тока ви бил 20 лева - ами защото всички крадяха нафта и се топлиха на нафтови печки. Топлете се и сега на нафтови печки и тока ви пак ще е 20 лева на месец. Ама няма от къде да крадете нафта нали... Чакаш като просяк на смени от 4 часа сутринта за 2 бутилки олио. Ослушваш се като лалугер щото не знаеш кой къде ще те натопи. Да ви видя как щяхте да пишете свободно из нета коментарчетата си. Питайте корейците - те ще ви кажат. Телефон ли - чакаш дуплекса да спре че да се обадиш - ако случайно линията работи. Телевизори, техника, коли - всичко с връзки. И тези връзки се екплоатираха яко. Корупцията беше в по-ниските нива - склададжии магазинери и т.н. Нямаше престъпност защото всеки знаеше че няма права и не нужно да е виновен за да влезе в затвора, а какво остава ако е виновен. Всеки крадеше каквото може от службицата. Който работеше в родопа - месо не купува, който работи в ДАП-а - бензин не купува и т.н. Сега ви секнаха кражбичките от предприятието и оревахте света. Свикнахте всичко да ви идва даром и животеца ви да е предначертан - учиш тук. защото тука ти е района (без значение колко ти е читаво училището), след това продължаваш там, защото от такива кадри имаме нужда, после до края на живота си работиш в онова затънтено село, щото пазим хубавите места в града за наши хора. Никой не те пита ти какво искаш, от какво имаш нужда. Егати живота.
  В днешно време всеки има възможността да бъде това което иска - дали някой ще се възползва от тази възможност си е негово решение. Тези които не се възползват - хленчат по отминалото време, в което и на некадърниците се намираше работа, въпреки че не я вършеха добре. Мислите си че сте били щастливи в онова време - и просяка е щастлив когато докопа парче салам - тогава всички бяхме просяци, чакащи управлението да хвърли някоя огризка на народа.
  И не ме разбирайте погрешно - днес в България е пълна дупка, но не защото днешната политическа система е по-лоша, а защото ние - типично по български я опорочихме.
  И за край - няма страна, която да процъфтява благодарение на комунистическия режим, но има такива които са добре благодарение на капиталистическия такъв.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Тоя сайт верно се напълни с лузъри, чакат си мизерията, ама да е гарантирана. Не знам дали е дупка България, щото все с Швейцария, Германия и подобни се сравняваме и все недоволни, но съм сигурен че сме доста по-добре сега от 80-те, виждам го и по постиженията на сравними поколения в моето семейство. Сега, ако некой е по-зле сега, ще е добре да се погледне какво прави и защо го прави, щото явно и в Швейцария ще е зле.

   Delete
  2. Ако под "всички" крадци на нафта имаш предвид себе си и рода ти, вие не сте всички, а някаква шайка обикновени крадци. За такива кражби можеше да изгниеш в затвора.
   Но ти явно си от кухото поколение - не чете, не знае, но бърза да изяви глупостта си.

   Delete
  3. Абсолютно си прав, не е виновно политическото управление, хората са виновни. Разликата някога беше, че имаше някаква система, която да възпира смотания байганьовски манталитет на българина. А за краденето, хайде, не се правете, всички крадяха и мърелуваха. Защото можеше. Сега е същото, всички крадат и далавераджийстват, защото могат

   Delete
 32. Много е трудно да се сравняват времената "преди" и "след" 1989 год. Моята младост премина през годините на социализма , а втората половина от живота ми през демокрацията. Спомням си с какъв възторг посрещнахме новината за падането на Т.Живков . Той беше мразен от всички - и членове и нечленове на БКП. Но , голямото предимство на времето на соца обаче беше , че имаше сигурност и спокойствие.Може да е нямало много стоки , но никой не е гладувал , нямаше просяци по улиците ,нямаше ровещи хора по контейнерите, за дрога четяхме по книгите и виждахме по филмите , всички имаха работа , даже имаше свободни работни места . Нямаше я циганската престъпност , защото циганите бяха принудени къде силово , къде доброволно да учат и да работят , имаха доходи , имаха жилища , най-важното имаха страх от властта .Нацията ни беше сочена като една от най-интелигентните в света , неграмотни хора нямаше . Образованието беше на ниво , здравеопазването също , да не забравяме , че бяха напълно безплатни . Лекарствата бяха евтини , книгите бяха на достъпни цени , една част от учебниците бяха безплатни.Нямаше семейство , което да не може да си позволи почивка на море или планина ежегодно и то от по 14 до 20 дни . Ако решиш да си построиш жилище , можеш да вземеш кредит от банка и си сигурен , че за целия период на изплащане няма да се повиши лихвата и няма да станеш безработен - работа колкото искаш. Хората работеха и бяха осигурени и добре , че сегашните пенсионери са работили в онези времена , та могат да намерят осигурителен стаж , за да вземат някаква мизерна пенсия днес . Но такава е човешката природа - никога не цени това , което има , а иска още и още . Както се казва в една поговорка " Дай му на българина дирния акъл " , т.е. след време разбира какво е загубил , но е безвъзвратно късно. Много е прав един слушател на националното радио , който каза " Младите мечтаят за светло бъдеще , старите си спомнят за светлото минало " .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Не работа колкото искаш, а работни места. На 10 ноември 1989 бях на 37 години, така че съм свидетел и на прехваления соц и на великата демокрация. И двете служеха не на обикновения българин, а на управляващите. Преди управлявал Станишев-баща, сега сина му. И вместо да се джавкате за цената на сиренето и салама, защо не се запитате как така в Норвегия, Швейцария или микроскопичния Люксембург хората живееха по-добре от българите-и тогава и сега.

   Delete
  2. AnonymousNovember 11, 2013 at 12:05 PM,живели са и живеят по-добре,защото когато техните деди са крали,нашите са дремали.В Швейцария е струпано ограбеното от западняците,което пазят като зеницата на окото си.А славяните вместо да се обединят с велика Русия и да си върнат ограбеното през вековете се дърлят помежду си.

   Delete
  3. Каква е тая сигурност, дето я е имало? Имагинерна? Ако е имало сигурност, нямаше балонът да се спука толкова лесно. Не сте знаели, това е истината, живели сте в заблуда, в сапунен балон. И не бъркайте, демокрация никога не е имало. Както вече каза някой, някога е бил бащата, сега е синът, само името се сменя

   Delete
 33. Много интересна статия, а още по-интересни са ми коментарите. Изчетох повечето, но ми прави впечатление, че обсъждате главно (дори единствено) битовизмите...
  А някой спомня ли си как е дошъл "социализмът" на власт - с кървав преврат?!?! А колко хора бяха убити, изтребена почти до крак беше цялата интелигенция, духовенството, фабрикантите, земеделците, които не искаха да влизат доброволно в ТКЗС-тата, а семействата и близките им унижавани, оставяни без работа, без възможност за развитие и т.н.??? А лагерите в Белене, Скравена, Ловеч - спомня ли си някой как са вкарвали хора в тях само заради разказване на вицове срещу властта?!? Как са ги пребивали, унижавали, унищожавали...?!?!?
  Много бързо се забравиха тези неща и се набляга на хляба, телевизорите и заплатите... Глупост пре-велика!!!
  Народ с къса памет е осъден да повтаря историята си до болка!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Мария пишете глупости. На колко години сте? Аз съм жив свидетел на разказани не малко вицове без каквито и да било последствия.

   Delete
  2. Лагери и интернирвания на отдалечени места за инакомислещи в Бъргария е имало още преди 9.09.44г. Що се отнася до зверствата не забравяйте за изгорените къщи на политически противници, рязаните глави на партизани , разстрелите на невръстни дечица /Ястребинчетата/! Това, както и жертвите след 9 септември трябва да се помнят и никога повече да не се допуска! А истината е, че никой не е по-голям от хляба и който го пренебрегва и иронизира само се излага, защото никой няма да му повярва!

   Delete
  3. Мария,глупост е да се набляга на измишльотини като демокрация,а не на хляба и заплатите.Каква работи им върши на хората тази т.н. демокрация,след като нямат работа и хляб?А за изтрепаните след 9.9.1944 зле са си свършили работата тогава комунистите.Трябвало е да ги изтрепят до 9-то коляно,за да няма сега реститути,които си върнаха това,което техните деди са ограбили от народа..

   Delete
  4. Мария, на робите не можеш да им обясниш свободата. Те само за плюскане мислят, само за нисшите нужди. Ягодата ще ми обяснява за децата, дето са разстреляни преди комунизма. Е какво, това оправдава ли убийствата след това? Не е ли да оплюваш, а да си същият? Като сте толкова умни и онеправдани, вървете в чужбина, напечелете пари и се върнете да живеете в България. Ама знаете, че никой не ви иска. И между другото истинските комунисти са избити повечето преди 9.09, а останалите не са допуснати във властта да не развалят далаверката на бащите и майките на сегашните управници. Ако смятате, че властта се е сменила коренно, значи сте много глупави. Да не говорим, че така лелеяната от вас утопия с евтината храна и ток е била неестествена и е нормално в един момент да рухне. Сега плащаме лихвите на утопията

   Delete
 34. Аз предлагам на който му харесва комунизма отива си в северна корея да си гледа кефа и да го разстрелят защото е гледал телевизия ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. В България никога не е било като в Северна Корея!

   Delete
  2. хайде, маааалко по-добре бяхме от Северна Корея, но не много

   Delete
  3. А аз предлагам, на който му харесва либералната демокрация и пазарната икономика, отива си в САЩ да си гледа кефа и да мие чинии в някой макдоналдс и да се чуди какво ще яде като се разболее.

   Delete
 35. Не съм съгласна с посочената средна заплата. Беше доста по-ниска. А цените доста по-високи от посочените. А стоките се купуваха след часове висене по опашки. Прави са тези, които казват че имаше работни места, забележете не работа, а работни места. Много от големите заводи се дотираха от държавата и бяха на загуба от построяването си. Някъде се харчеше безконтролно. Доста мои приятели ги арестуваха за един коментар, една песен или една прическа. Така, че това прехвалено време не беше чак толкова прекрасно. Проблемът май е, че един народ живял дълго време при диктатура не знае какво да прави със свободата. Очаква чудеса от някъде, без да даде нищо. Това сега го забелязвам и в Тунис и Египет.

  ReplyDelete
 36. Replies
  1. Посочените по- горе цени са точни! Който не помни или не иска да си спомня, защото не му изнася, си е негов проблем! На черното бяло не можеш да кажеш, а истината е една -никога широките народни маси не са били по- добре в материално отношение ,както през оплюваните 45години! Факт!

   Delete
  2. Ако е имало гонения за песни или прически това е било до началото на 60 те години! През 70-80те години ходех с възможно най- късите поли, по купони слушахме свободно западна музика, а в службата редовно започвахме деня с политически вицове и никой не ме е спирал да влизам в църква! Свободата всеки я носи в себе си и трябва да има хъс и смелост , за да я отстоява! А на който не му стиска да бъде смел се крие и тук зад анонимен профил , което е показателно, че сам не си вярва, но се опитва да заблуждава другите!

   Delete
  3. Факт - на всички концерти на рок -музиканти (Сигнал, Щурците, Тангра, LZ) в началото на осемдесетте, имаше огромно количество милиция и ако повече пееш или подскачаш, те прибираха - проверки, преспиване в милицията и др. такива
   Факт- 1984 г. мой приятел беше проверен на улицата от милицията, явно изглеждаше много подозрително понеже беше с брада. На времето не позволяваха да се снимаш за паспорт с брада, съответно го глобиха 20 лв. с акт и го накараха да я обръсне.
   Факт - плочи със западна музика се носеха апокрифно, като имаше проблем ако те проверят на границата, 1977 г. например гледахме като гладни сомалийчета в ръцете на приятелче, което беше получило от Унгария плочи на Електрик лайт оркестра и Назарет.
   Факт - на църковните празници (Великден например - 1983 г. например) имаше дежурни комунистически другари, които дежуреха край църквата и спираха децата и младежите да не би да влязат в църква. Кварталната лелка още е жива и най-интересното е, че след 1989 г. започна редовно да ходи по празници и да пали свещи.

   Delete
 37. На горните бивши партийно уредени другарчета хленчещи по-спокойния живот в онези времена, особено през осендесетте ще кажа само две неща:

  Първо: 12 000 000 000 (милиарда, за да не броите нулите) ДОЛАРА външен дълг! Живот назаем, демек. Някой ви е хрантутел 10 години със западни пари (източните извън СИВ не ставаха и за кенефпапир), за да сте "спокойни и доволни и да ходите по 15 минути на море - каква еснафска, мизерна бедняшка философия!!! Но ги е вземал, без да имате и хал хабер, че го прави. И през 1990 всяко бебе и старец в БГ осъмнаха с по $1500 на калпак дълг към някоя западна банка. Ама не ви пукаше, докато пляскахте карти край пърцуцата в архитектурата на "луксозните" бунгала.

  Второ: И животът във всеки затвор е спокоен и осигурен. Точно такъв, какъвто ви липсва, пазят те, хранаят те, поят те, лекуват те и не се налага да мислиш.

  Хубаво Мойсей е 40 години е разкарвал евреите по пустинята. За да може в обетованата земя да не влезе никой, който помни робството.

  А хвалещите го тука, са си роби. Хранени с подаяния на топло и сега, изритани на студа, където се налага сам да мислиш и да се оправяш, робските им душици хленчат по топлото.

  ReplyDelete
  Replies
  1. А знаеш ли колко е днешният брутен външен дълг на България, робе? 37 млрд. евро. Или ако тогава брутният външният дълг е бил $8 млрд. главница + 2 млрд. лихви, около 10 млрд.долара по 2 лв. за долар = 20 млрд. лв., то само главницата на днешния външен дълг е 72 млрд. лв. и то при напълно фалирала икономика.
   И не ни пробутвай чифутския геноцид, робе, щото тук е България и който го опитва винаги плаща кървава цена.
   Целият ти коментар е неграмотен и безумен.

   Delete
  2. AnonymousJune 17, 2014 at 7:40 PM - 37 млрд. евро!!! Това е сред най-нелепите изказвания тук, и по цинизимите подозирам, че идва от 12 годишно дете затворено в тялото на 50 годишен мъж

   Delete
  3. Абсолютно си прав, сега плащаме заема с лихвите. Ама некадърните искат да си върнат "равенството". Освен това като е било толкова хубаво в СССР, защо повечето управници изучаваха децата си на Запад, а?

   Delete
 38. Статията е манипулативна, за съжаление, но то пък в този блог какво ли друго да очакваме. Много е елементарно това сравнение - цените тогава са били такива, днес са такива, следователно, тогава е било по-добре. Тогава всичко е било по-качествено, тогава дори проблемите са били по-добри от сегашните, айде бе. Аз не съм като повечето коментатори, които са живели десетина години по времето на социализма и се изказват толкова компетентно, помнейки само детството си, в което хабер са нямали какво точно всъщност става и защо е така. Но те са най-активните в мрежата в момента. Ако имаше наистина качествена храна, то тя беше домашно приготвената, друг е въпросът защо хората употребяваха толкова време и усилия да си приготвят домашни консерви, би трябвало всички вие да знаете отговора. Останалото - прекрасни храни и консерви, качествени и пълни само с полезни и хубави неща? Хора, не сте ли ходили на бригада по онова време, в консервните комбинати да видите какво точно се слага в консервите и да видите как точно се приготвя месото? Колбасите са били истински? Още по онова време кучетата и котките вече не близваха кренвиршите, които бяха едни от малкото достъпни колбаси, дето сега толкова се рекламират точно през носталгията по време на социализма. Бананите били достъпни по всяко време на показния магазин? Аз съм от Плевен, там имаше един такъв магазин, имаше банани на показния само веднъж в годината, те бяга по три лева и опашките бяха феноменални, затова който се доредеше, а и имаше лимит - не можеш да си купиш повече да речем от 2 кг. Вносните шоколади били достъпни за всички на пазарни цени в Кореком? Кога го е видял авторът това? Купуваше се само с валута, а за незаконно притежаване на валута носиш наказателна отговорност. Дънките на черния пазар били на еди какви си цени - защо въобще е имало черен пазар? кока колата била дефицитна, а швепсът не, защото сме имали лиценз за производство на швепс. Имаме лиценз за производство и на кока кола, но въпреки това я има само по официални празници и то само ако имаш късмет или връзки. И така нататък, и така нататък. Да не говорим за митовете за прекрасното образование, в което ни пълнеха главите с маркс и енгелс и излизахме с промити мозъци и не знаехме елементарни неща, защото те, разбира се, са западна пропаганда. Селското стопанство било страхотно, само че вижте доклада на Петър Младенов веднага след 89 година, в който се казва колко зле е точно селското стопанство в България и как всичко е съсипано точно от прекрасната комунистическа политика. Но никой не чете, всички само се оплакват и всички гледат на миналото през призмата на сегашните си проблеми. Колко хубаво беше тогава, колко е зле сега. Не е било хубаво тогава, не е хубаво и сега, а сега не е хубаво, както един от предишните коментатори казва, ама няма кой да го чуе, защото същите тези прекрасни комунисти, за които плачете продължават да ни управляват със същото безхаберие, с което и тогава. Но какво да се прави, като всички тези носталгици са възпитавани от прекрасното комунистическо образование и затова мислят толкова добре с главите си. Жалка работа.

  ReplyDelete
  Replies
  1. браво! най-накрая някой трезвен

   Delete
 39. Винаги съм знаел, че основна черта на другарите е наглостта и повечето от коментарите го доказват. Какъв чист въздух бе, още си спомням като от морето ходихме на гости в Стара Загора - азотно-торовият комбинат с миризмата на развалени яйца говори ли ви нещо? Каква качествена храна бе, добре че бяха баба и дядо на село. Каква сигурност бе, непрекъснато доносници, милиционери и военни се разхождат напред-назад. Какви жилища бе, на панелките жилища ли им казвате?
  По темата за свободата няма да говоря - за редовия другар това е мръсна дума. Защото свобода значи и отговорност. А другарят мрази да е отговорен, нищо че "отговорен другар" е била мантра. Другарят иска някой да го нахрани със салам и той да си пръцка под одеалото.

  ReplyDelete
 40. Здравейте - колониялни пигмей ,от 9 милиона народ, станали на 6 милиона колониялни пигмей!!! от 6 милиона 1% привилегировани РЕНЕГАТИ - милиардери , 97% маса от безработни, длъжници, неграмотни, бедни, самотни , болни,самотни майки с копелета стари моми и ергени гастйрбайтери по пътищата и 1% хомосексуалисти, проститутки, наркомани, персони на повикване, сутеньори, мутри, килъри, контрабандисти, бизнес гробари и най важното - лумпени и чалгаджии с промити мозъци, които днес се разминават щастливо по улиците с африканци, авганци, араби, израелци и шиптъри ! Държавата "АБСУРДИСТАН" ,която съществува от четвърт век, през който закриха цялата тежка и лека промишленост с криминална преватизация и грабеж , унищожиха тотално българското, селско стопанство и неговата продукция , закриха хиляди училища, села, стотици градове, хиляди поликлиники, стотици болници, хиляди децки градини , санаториуми, спортни комплекси, читалища, библиотеки, унищожават българските традииции, българската просвета, образование, литература ,изкуство и култура, като я заменят с извратени содомистки "европейски" и "американски" перверзни "ценности" - "нюейдж"! Въведоха американско-ционистки ,унищожителен "проект" за пенсиониране с три стълба за самаобесване , хиляди фондации, сдружения, организации, движения за следене контролиране и налагане волята на "КОЛОНИЯЛИСТА" срещу нищожно заплащане създало хиляди "троянски коне" в държавата ! Черешката на тортата е премахване на границите на България и поставяйки земята и за продан !!! ГОСПОДИ ОСТАНАХА ЛИ ИСТИНСКИ РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ - потомци, на тези, които от 1300 години градиха, браниха и загиваха за потомството си и за РОДИНАТА БЪЛГАРИЯ??????

  ReplyDelete
  Replies
  1. ти от кои си? да не си някои скрит олигарх от 1-ия%? или си от 97-те% бедни, болни, хомосексуални и т.н. просто питам:-))

   Delete
 41. уважаеми робе, хрантутен и топлен без пари, за да стоиш мирен, плод на "отличната" образователна соц система, пише се деТСки, а не деЦки

  ReplyDelete
 42. Абе, носталгиците, ами загледайте малко от ония "прекрасни, невероятни, такива филми вече няма", които в епохата на "разведряването" успяха да извадят на показ за какво точно иде реч. Изгледайте баш майстора на море - "една порция луканка, моля! - Луканка не сме виждали от две седмици! - Тя е за управителя. - Е що не каза по-рано!" Е това е и колкото и да се мъчите да оправдаете цялата тая работа с някакви имагинерни "ама то се крадеше, ама и имаше за всички", толкова повече ставате смешни за следващите поколения. Разбирам, че е тегаво да си признаеш, че си живял в лъжа и измама, но човек се развива. Все още такива като вас ни връщат години назад, от носталгия ни натрисат украинци и турци и като цяло ДС-та начело на държавата, щото се надяват някой друг да работи вместо тях и да им дават, дават, дават

  ReplyDelete
 43. И преди и сега,си е все същият ташак.И аз тогава съм бил млад,ама вече не съм.А като знам като дете как съм искал нещо по-различно и по-хубаво от ограничените боклуци в нар-мага,ама нЕма.И тогава кремвиршите бяха "РОКОКО" (рога кожа и кости),така ,че да не говорим за качество.Абе времето няма да се върне назад така,че не трябва да съжалява човек.Защото след 30 години хората може да казват,"Еееехх колко добре беше през 2012,13,14 година,имаше всичко,храната беше качествена,пиенето и то.А сега всичко е на хапчета,дори и мезето"

  ReplyDelete
 44. Нещо не разбрах коментарите за крема.....
  Крем Здраве и сега го има, същото качество същата цена.

  Проблема на българина е само 1:
  Преди 89 не осъзнаваше че живее зле щото беше манипулиран от медиите.
  А сега завижда на американците и знае че живее зле.

  Свобода на словото, свобода на информацията, свобода на избора... ей за тия неща живея, и те не се купуват с пари!!!

  Айде сега да си говорим сериозно по статията.....
  Хората ядели по-малко хляб сега.... защо ли е това? Ами защото ядат повече други неща!
  Който няма наистина пари яде хляб, който има не яде хляб.

  Хората ядяли по-малко мляко от преди?
  Защо: Защото ядат 1 милион други далеч по-вкусни неща.

  Едно време в магазин:
  Влиза човек и купува: бутилка олио, 3кг брашно, 3 хляба, 1 пакет захар, мляко, сирене, зеленчуци, бира и малко месо.
  Сега човек влиза в магазина и купува: 1 хляб (или нула), вафли и подобни боклуци, готови паржоли, полуготови пакетирани храни, шоколади, сладки неща, вносен алкохол, вносни сирена, салами, зеленчуци и плодове каквито майка ми не е виждала. Минавайки покрай щандовете купува и 1 куп боклуци които и не му трябват.... и накрая вика: брех много скъпо. После излиза от касите, минава покрай щанда с готова храна и взима сготвено, щото го мързи да готви. По пътя за вкъщи купува цигари и бира..... сяда пред телевизора, гледа някое тъпо шоу и вика: бах колко сме бедни.

  ReplyDelete
  Replies
  1. И вицове сме си разказвали и музика сме слушали и полицията не ни е звъняла на вратата! Лъжите, които се пробутват от някои са направо смешни! Американците са достойни за съжаление, живеят в талашитени дворци,ядат ГМО и работят на няколко места, за да си покрият кредитите! Моите съзнателни спомени за България са от 1979 г. Впечатлението ми от америка са от 2002 до 2012!

   Delete
 45. До: Ягода Ягоридкова, само по името ти познавам вашите колко прости хора са били, крушата не пада по-далеч от дървото. Пасла си козичките на село и си мислила че си добре.

  Явно не знаеш кавко е да имаш къща в центъра на София, да дойдат 80-та година да те изгонят и да ти дадат "правото да си купиш" с твой пари апартамент в крайните квартали.

  Явно не знаеш кавко е да ти чука полиция на вратата и да ти изземат грамофона и да висиш в ареста за дето имаш западна музика която някой партиец случайно е чул минавайки покрай вас.

  Явно не знаеш какво е да чакаш 15 години на опашка за автомобил, който трябва и предварително да си капарирал с около 20 заплати.

  Явно не знаеш какво е да бачкаш в мина за въгледобив, да имаш рак на 40. Да познаваш 300 човека дето са блъскали кирките по цял ден, докато в западна европа 2-ма вършат същата работа за половината време с огромни машини.

  Явно не знаеш какво е на опашка в единствения магазин в квартала да идеш за домати, да ти дадат полу-загнили без правото да избираш, след това да дойде съседа на касиерката и да получи днешнтие домати на половин цена.

  И явно си мислиш че ние сме глупаци и можеш да ни лъжеш. Политически вицове сутрин си слушала чак след 90-та, мила. А преди това си слушала лъжи как българия е високо технологично развита страна и изнася телевизори на недоразвитата европа..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ганьо не обича да плаща, щом е безплатно значи е хубаво. Други ценности няма, това свобода, демокрация, възможности - не е за него щом трябва да плаща и да бачка! Прочетох всичките коментари и не видях никъде да се казва за това колко и как работим. И преди и сега ни мързи да се мръднем. Като беше толкова добър комунизма защо го изоставихме а? Да не бе въпрос на избор? Изоставихме го защото ИЗЯДОХМЕ ВСИЧКО, дори листата от гората изпасахме. Свършиха тарикатщините на селския хитрец дето измъкваше дотации за селското ни стопанство от руснаците и препродаваше руския петрол. Така живяхме бе плондири мръсни - с кражби и лъжи. Сега вас ви лъжат и крадат по-умните и по-активните ама ви боли а? Мързи ви гъза да си мръднете. Избягахте от селата, не ви се работи земята, не ви се гледа добитък. Само чалга и просташки шоута са ви в главите. Седите и чакате някой да ви "оправи". Съгласни сте най-големия простак в страната премиер да направите само да ви обещае на шопски диалект, че ще сте богати без да бачкате. Я питайте западните страни дето живеят в следващия век дали искат комунизъм. Я питайте чехите, унгарците, поляците, германците дали някой от тях иска комунизъм. От едно място тръгнахме а ни изпревариха светлиини години. Американците и ЕО ни виновни! Комунистите ни виновни! Какво е определението за комунист а? Крадлив, лъжлив, мързелив, подъл, завистлив? Че то всичко това си е характерно за всеки българин! Българите сме си виновни! В "бедната" Полша средната заплата е 1 000 долара, средната пенсия - 800 долара. Децата им са напълнили университетите на Европа. Полша усвоява 7 млд евро всяка година откакто е в ЕС а ние хитреците и умниците не можем дори вноската да си усвоим. Крадем като гламави на всички нива. Цял свят вдигна ръце от нас. Една демонстрация не можем да направим като хората, демонстрираме след работно време и до Шоуто на Слави. Кафе отиваме да пием на площада и децата си да поразходим. Страх ни е да не ни яхне някой и да не се минем. Годишнини от началото на демонстрациите се събираме да отбележим. Пфуу, плужеци такива, хляб за 0.13 стотинки им дай.....

   Delete
  2. и двамата сте много прави

   Delete
 46. Абе така е.... 85% от децата са с наднормено тегло щото видиш ли хората са много бедни и пари за храна няма.

  Евала на такава мисъл

  ReplyDelete
 47. AnonymousJune 17, 2014 at 10:58 PM,,не съди за хората по себе си.Като си толкоз голям демократ и те радва демокрацията,защо се страхуваш да излезеш със собственото си лице и име?Народът бил мързелив?!?И като е мързелив,как така този народ за 3-40 години успя да да възроди България и да натрупа толкова много богатства,които след 10.11.1989 ''демократите'' се юрнаха да крадат и още крадат?Много си зян с това тъпо,зомбирано мислене.Заради такива зомбита скоро българите ще са малцинство в собствената си държава.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Тъпите хора са си тъпи хора. Анонимен, душо, не можеш да разбереш, че демокрация в България НЯМА и не е имало. Демократите са преоблечени "комуняги", децата и внуците им, дето сега се преименуваха уж са други. Тогава беше зле, и сега е зле, защото управляват същите хора и ащото българският манталитет байганьовски е същият. Хората ви дадоха пример с Полша, вие не вдявате

   Delete
 48. Не мога да разбера защо толкова много се радвахме на демокрацията след 10 ноември 1989, скандирайки: "45 години стигат, стигат! Времето е наше, наше!" Толкова ли сме глупави?

  ReplyDelete
 49. Естествено ,че цените бяха по-ниски.Имаше СИВ и СССР ни даваше нефт и газ на бартер ... Сега /след 1988г./ когато ни се наложи да плащаме суровините на пазарни цени и се оказа ,че предприятията ни не са толкова ефективни ,колкото западните ....
  Та затова най-вече страдаме сега ,не толкова за друго .

  Но след 2-3 поколения ще се пооправят нещата , а и нефтът няма да е вечен :)

  ReplyDelete
 50. Само за една година прехваленото селско стопанство на комунистическа България генерира дефицит само от заплати над четвърт милиард лева. Поверителният доклад от няколко десетки страници, на базата на който Бюрото на МС взема това решение, е убийствен с числата и заключенията си - пълен фалит и тотално губещ износ от по-голямата част от селското стопанство.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=728866250481900&set=a.649916501710209.1073741830.100000755940878&type=1&permPage=1

  ReplyDelete
 51. Третият фалит става факт през 1987 г., когато председателят на БНБ Васил Коларов докладва лично на Живков, че обслужването на задлъжнялостта на НРБ към западните банки надхвърля 100 процента от общите валутни приходи на страната.
  Един от документите, с който през 1988 г. се трупа и огромен вътрешен дълг в общ размер от 26 млрд. лева, чрез отпускане на заем от БНБ (печатане на нови пари) и източване на спестяванията на българските граждани от ДСК, за да се запълват дупките на фалиралия комунистически режим в България.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=763471417021383&set=a.649916501710209.1073741830.100000755940878&type=3&theater

  ReplyDelete
 52. Ква хубава статия ви написали хората пък вие тука пак са карате за глупости .кой знае пойче кой по - малко .

  ReplyDelete
 53. За Ценовите различия нямам...Ясни Спомени, но в СОФИЯ НЯМАШЕ ТОЛКОВА Селяни...,колкото се гъчкат сега...
  Нямаше и БЕЗРАБОТИЦА,както СЕГА, "благодарение" на която още не мога да се...Пенсионирам,защото ВДИГНАХА СТАЖА И ГОДИНИТЕ ЗА ПЕНСИЯ,а Тогава си спомням...,че ИМАШЕ 2 ГОДИНИ ПРЕДИ Пенсионирането - ГАРАНТИРАНА НЕПРИКОСНОВЕНОСТ
  -което ДНЕС Е Привилегия само за роднините на "нашите" ...по ФИРМИ,МИНИСТЕРСТВА,ОБЩИНСКИ Администрации !ДИСКРИМИНАЦИЯТА ПО ВЪЗРАСТ Е РАБОТЕЩ...ГЕНОЦИД - В МОМЕНТА !!! ШУРО-БАДЖАНАЩИНАТА И "ПРЕПОРЪКАТА"...са днеш
  ните практики , освен ЗЛОУПОТРЕБАТА С ТРУДОВИЯ...Кодекс ! ГРУБАТА СИЛА Е ВОДЕЩИЯТ "Стълб" на КРИМИНАЛНО-БАНДИТ
  СКИЯ Преход, "помогнал" на ВСИЧКИ С ПОДОБНИ Форми..., да се сдобият с Имоти, Длъжности, Материална "обезпеченост" - участвали
  в ОГРАБВАНЕ НА РОДНИНИ И ЧУЖДИ..."Активи" !! Преди-ОСТРИГАНАТА Глава беше "белег" на Наказание...,а СЕГА е принадлежност към МУТРЕНСКИЯ ПРИМИТИВИЗЪМ И АРОГАНТНОСТ...!Три пъти бях...излъган и обран от "фирми" за НАМИРАНЕ РАБОТА,В Чужбина!
  И накрая: ИЗУЧИЛИТЕ ИЗЧАДИЯ ( В ЧУЖБИНА) НАЛОЖИХА ДНЕШНОТО...ОТЧАЙВАЩО "РЕКОРДЬОРСТВО" , БАШИБОЗУШКОТО Поведение на Туземните племена (цигани !) и КАТЕГОРИЗИРАНОТО...Заплащане !
  СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СТАНА...ГАРАНТ ЗА "ЧЕДАТА" НА КРИМИНАЛНИЯ ПРЕХОД , КАКТО И СЛЕД..."ЧЕРНИЯ ДЕВЕТИ" !
  Смяната на НАЗВАНИЕТО МИЛИЦИОНЕР - С Полицай не промени съществено "намерението"...1 000 000 комунисти при Тодор Ж.сега пак гласуваха за...РАЗБОЙКО , КАКВО ПОВЕЧЕ, при по-малко от 50% Активност - КОЕТО Е НЕВАЛИДНО(ама е "прието" - ЗА) !!!
  http://www.svobodnoslovo.eu/2014/11/07/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC/

  ReplyDelete
 54. НИКОГА НЕ СМЕ УНИЖАВАНИ ТАКА ,КАКТО СЕГА.РОДЕН СЪМ В ЦАРСТВ0 БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1938Г.Престанете да вярвате ,че сега живеем в някаква демокрация.Всички управлявали през тези 25г. са за екарисажа.

  ReplyDelete
 55. Млякото било мляко, друг път. Налгедал съм се на измекяри преди 1989г. още преди да го предадат наливат вода, кой знае после още колко го разреждат. Друг е въпроса, че ходихме в 6:30 да се редим на опашка за това мляко. И като отидеш в 06:30 на опашката има 100 човека. За хляба беше същото. Заплатите са били такива колкото да покрият възможностите на пазара. Ходили сте на море, но преди да тръгнете не сте знаели къде точно отивате. Като стигнете до морето и се наредите за квартири тогава чак разбирате че сте пратени на 10км от плажа или отивате в станция и ви дават стая без да се пазарите, която ще е забутана и без тераса. Това ли ви е морето другари!? Ходите на обяд в некви мизерни столове и ядете каквото има за обяд!! Да ви имам морето и разбиранията за него. Смешници! Колите Москвич Лада бяха нови, но как да има стари? Старите трябваше да са фордове, мерцедеси и т.н. Да имаш пари да си построиш къща ама не каквато ти искаш а каквато ти каже БКПто. 4 стени 4 прозореца 1дна тераса, като на комшията иначе не може. За това днес като погледнеш градовете ни всички е еднакво, тук там запазена някоя къща от преди 1945 и съответно е най-хубавата от заобикалящите я комунистически квадрати. Събрали сте се тук комунистически роби радващите се на трохите, които вождовете са ви пускали. Тези данни от 1989 за 270. лв средна заплата ги забравете. Поредната долна манипулация, както и много от цените. Защо след като всичко ви е било наред и сте си харесвали магазините и продуктите в тях, КОРЕКОМ беше най-известния магазин в България, като каже някой че има нещо от КОРЕКОМ и всички дружно ааааааааааааааааааааааааааа???? Колкото не е имало Ета и ГМО в храните толкова ви казаха и истината за Чернобил. Как можете да вярвате още на тези престъпници комунистите??? Овце сте и тва си е !

  ReplyDelete

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ НА САЙТА